Fizikai munka (szobafestő-mázoló) fizetés

Most volt nálunk szobafestés, 2 teljes napi munkáért fizettem 300.000 Ft-ot (Budapest). A festéket én vettem. Jó ebből lejön egy kicsi anyagköltség, mert a szakember vette meg a takaró fóliákat, ragasztószalagokat, ecseteket, gletteléshez az anyagot, de ezek nem hinném hogy túl nagy költségek. Sok helyen falat is kellett javítani, az dobta meg a költségeket, tehát nem csak abból állt hogy a szép előkészített falon végigment hengerrel, hanem majdnem 1 napig faljavítás, glettelés is volt. Persze fenn kell tartani saját autót, munkaruhát is venni kell. (A szaki gyorsan, jól, olcsón dolgozik, ebből ugye kettőt lehet választani, nálam ez a gyorsan és jól, de nem olcsón megoldás volt, mert nagyon szépen dolgozott, megállás nélkül, nem állt meg se cigizni, se kávézni, viszont így nem a legolcsóbb volt.)

De akkor vegyük azt hogy 1 nap keres tisztán 120.000 Ft-ot. Vegyük úgy hogy 1 hónapban dolgozik tisztán 16 napot. 5 munkanap pedig azzal megy el, hogy munkákat egyezteti, utazás, beszerzés, könyvelés, adminisztrálás, árajánlatírás. Úgy veszem hogy egyéni vállalkozó, tehát nem alkalmazott hanem ő teszi el a teljes bevételt.

Akkor is az havi 16*120.000 = 1920000 Ft.

Vegyük azt hogy KATA-s egyéni vállalkozó, így csak természetes személyeknek számlázhat, de van bőven szerintem lakossági megrendelés is. Akkor havi 50.000 Ft-ot fizet. Évi 18 millió Ft-ig lehet ezt, és 12 millió Ft felett már áfát is fizet.

Tegyük fel mindent teljesen legálisan csinál, 1 évben kivesz 2 hónap szabadságot. Így akkor kicsit felfelé kerekítve a szükséges munkahónapokat 10 hónap munkával megvan az évi 18 millió Ft, ami a KATA felső határa. Még a 6 millió Ft után be kell fizetni 1,3 millió Ft áfát is. KATA+iparűzési adó+kamarai hozzájárulás 725000 Ft/év. Könyvelő, adótanácsadó mondjuk 250.000 Ft/év.

Megmarad évi 15.725.000 Ft tisztán, legálisan. Plusz még belefér 2 hónap szabadság.

Akkor az havi 1.310.416 Ft minden adó, költség levonása után.

Jó ebből még félre kell tenni nyugdíjra, meg betegszabadság sincs. Plusz saját magának kell megszereznie az ügyfeleket. De ennek idejét is már beleszámoltam fent.

Nyilván bizonyos szakmákkal még ennél is többet lehet keresni, de pl. KSH átlag vagy medián nettó jövedelemhez hasonlítva ez kiugróan magas.

Nem sajnálom tőlük, sőt kívánom hogy mindenki ennyit keressen. Csak annyit akartam megvilágítani, hogy a fizikai munkát nem kell lenézni, mint a mellékelt ábra mutatja, fizikai munkával is nagyon jól lehet keresni, sőt ezek szerint jobban, mint a legtöbb más szakma. De azt még nem is említettem, hogy bizonyos fizikai munkákkal még ennél is többet meg lehet keresni akár, pl. villanyszerelő meg hasonlók.

Ráadásul a közeljövőben az AI az ilyen munkaköröket nem fogja elvenni. Eleve még robotból prototípust sem tudtak gyártani, ami ki tud festeni mindenféle szobát ami előfordul a gyakorlatban. A ChatGPT nem tudja elvégezni a fizikai munkákat. De még ha lenne is ilyen robot, akkor is sokkal drágább lenne mint az emberi munkaerő, legalábbis a belátható jövőben szerintem ez így marad.

Hozzászólások

A fizikai munka nem kényelmes. Por, piszok, létrázás, hideg, meleg, stb. Nem sajnálom tőlük, amit kérnek. A probléma inkább az, hogy sok a Mekk mester, és ismeretlenül bele lehet futni ilyenbe. Szakipari embert csakis ajánlás útján.

Én sem sajnálom tőlük. Csak szemléltetésnek írtam, hogy lehet sokan nem is gondolják, mennyit lehet keresni fizikai munkával is akár. És még az AI sem veszi el a munkádat.

Bár egy irodai munka sem egy wellness-üdülés: ülőmunka csomó betegséget, rákot tud okozni, monitor bámulás elrontja a szemet. Fizikai munkánál ezek nincsenek, bár nyilván ott meg más ártalmak jönnek be.

Meg az is segit bearazni a dolgokat, hogy tul sok szulo almodozik diplomas gyerekrol, a nemdiplomas szegyent hoz a csaladra, es a vilag tetszoleges kormanya egy szar szemet akit le kell valtani, ha nem teljesulhet egyre tobb szulo alma, hogy diplomas legyen a gyereke.

Vegeredmeny: aki szarba nyul es szegyent hoz a csaladra az mar sokkal tobbet keres, mint aki PhD-t vegzett valami olyanbol, amire semmilyen piaci igeny nincs. Lassan a legtobb helyen utolerik azok beret is, akiknek a diplomas szaktudasara piaci igeny is volt.

Még a 6 millió Ft után be kell fizetni 1,3 millió Ft áfát is

Szerintem itt elbasztad a matekot. Ha ÁFA-körös vagy, akkor a teljes bevételedre ÁFA-körös vagy.

Igaz, itt nem pontosan számoltam. Egész pontosan úgy van, hogy először 12 millió Ft-ig számlázhat áfamentesen, utána viszont bejelentkezik az áfába és onnantól már áfás. Ez az 1. év, tehát itt jól számoltam. Amit valóban elrontottam, az az hogy innentől a 2. évben már valóban végig áfás lesz.

De akkor levonom az áfát, még akkor is jobban keres mint sok programozó meg mérnök... És akkor úgy számoltam hogy teljesen legálisan csinál mindent.

Itt vannak a bruttó fizetések, ezzel lehet összevetni: https://www.hwsw.hu/hirek/65798/hays-salaryguide-2023-informatikai-fejl…

Nem tudom. Nekem ilyen céges pénzügyekből az van meg, hogy az egyharmadával számolhatsz, amit kerestél. A többi az mindenféle költség.

Ennek alapján két nap alatt 100000-et keresett, és nem naponta 120000-et.

Augusztus elején szétfújta a vihar a tetőnket. Megkerestem egy teőfedőt - volt három szzórólapom, felhívtam az elsőt, vállalta, eljött, megcsinálta.

Nem tetszett neki, hogy számlát kell adnia - a biztosító miatt -, de végül is megcsinálta. Kb. három óra alatt 292000-ért. Na ez az, amit sokalltam. De azt mondja, hogy neki kell oda felmennie. Amiben végül is igaza van.

Persze lehetne még részletesebben átszámolni, de már így is hosszú lett a bejegyzésem. Vannak költségek is persze, de én például egyáltalán nem is számoltam a példádban lévő "Nem tetszett neki, hogy számlát kell adnia" jelenséggel...

És ennél a szobafestő-mázoló szakmánál vannak jobban fizető fizikai munkák is. Pl. jött hozzánk a minap villamos biztonsági felülvizsgálatot végezni a szaki, itt volt 1 órát mindennel együtt, elkért 60.000 Ft-ot. Oké volt nála egy 500.000 Ft-os műszer, de azt 9 felülvizsgálatból kitermeli. Megcsinál naponta csak hármat, 16 havi munkanappal számolva 2.880.000 Ft havi bevétel, persze ebből jön még le a költségek, adók. A műszeren kívül még milyen költsége van? Céges autó, de az lehet a saját kocsija is. Továbbképzések költsége, de azt elvileg kéne csinálni minden szakma esetében.

Gondolom, azt is gondolod, hogy a pedagógusoknak a legnagyobb a fizetésük. A papoknak meg még nagyobb, hiszen a LELKEDET ápolják. :-D

Pedig ezek a szakik is csak emberek, így benne van a pakliban, hogy hülyék legyenek vagy akár tévedjenek.

A felelősség aaaz nagy! Szerencsére a szabványok taralmaznak akkora biztonsági tényezőt, hogy még a hülyeséget is kivédik.

Egy jegyzőkönyv ára inkább hatósági ár, mintsem bármilyen valós költség vetülete.

Vegyük úgy hogy 1 hónapban dolgozik tisztán 16 napot. 5 munkanap pedig azzal megy el, hogy munkákat egyezteti, utazás, beszerzés, könyvelés, adminisztrálás, árajánlatírás

Szerintem ez a része egy picit trükkösebb. Kiszállás, felmérés, beszerzés stb. ezek elég sok időt és melót igényelnek. Meg heti 1 nap vagy havi 5 nap nem ugyanaz mint meló előtt vagy után intézni a telefonokat, fogadni a megrendeléseket. Az is előfordulhat egy másik szaki megcsúszik, nem lehet festeni, és épp nincs meló sem amit addig adminisztrálsz. Villanyszerelő ismerősöm van, ketten viszik a céget kollégájával, sokat mesél róla és ezek a felszorzós számítások sokkal jobban szórnak: ha 8 órát tisztán tudnak szerelni, az azt jelenti hogy kiszállás és adminisztrálás mellett 10-12 órát melózott. Ha 8 órát akar melózni, azzal a szereléstől vesz el időt. Persze amikor van erre külön ember aki ezt tudja intézni, azzal kicsit "töredezettségmentesíti" előre a munkanapokat és lehet szépen haladni a melóval, de egy átlag nap elég fragmentált.

Az én szakimnál úgy van hogy kell neki küldeni emailben képeket, leírást, és az alapján mond árat, ill. hogy meg tudja-e csinálni. Ha komplexebb a munka, akkor kimegy helyszínre felmérni, de azt már ugyanolyan óradíjban számolja el, mintha már dolgozna, sőt még a parkolási díjat is rászámolja, ha van.

Szobafestésnél még lehet kalkulátort is készíteni, és leírni az ügyfélnek hogy mit hogyan kell számolnia (pl. nem mindegy hogy a falfelület már szép sima, vagy még glettelni is kell), az ügyfél is le tudja mérni a festendő négyzetmétereket. Én ingyen biztos nem mennék ki csak az árajánlat miatt. 2 óra is elmehet egy ilyen kiszállással,aztán lehet hogy nem is lesz belőle semmi.

Na, ezért csinálok mindent magamnak. Én is szépen dolgozok, magamnak olcsón, de nem gyorsan. :)

+1

Vagy magamnak csinalom, amit nem is sajnalok jo neha IT-n kivul mozogni. Vagy ha van bejaratott szaki (jelenleg csak asztalos, villany, vizes) es nagyobb melo, akkor vele, es csak szamlaval. Troger adocsaloval nem dolgozom.

Multban tobbszor volt hogy ott kellett allnom melegburkolonal, gipszkartonosnal, mert amugy ganyolta volna jovanezigy alapon hisz “ugyse latszodik“. Ha meg ugyis ott allok es az idomet ugyis elbaszom, akkor mar olcsobb ha magamnak csinalom, es jo esellyel jobban is csinalom, mert megcsinalom elotte a hazit (megtervezem hogy a legeffektivebb)

...Ilyen amikor az alkalmazott kimatekolja a vállalkozást.

Most epp mindenki epitkezne/felujitana.

De lesz ez meg igy se.

Ahol szoktam futesre erre-arra vasarolni, ott mar panaszkodnak. Ismeros mondta, hogy a tegla is olcsobb lett.

 

Azt kell latni, hogy a kutyakozmetikus, meg a szobafesto-mazolo (vagy akar a komuves), az egy luxustermek. Azaz ha az embereknek nincs folosleges penze, akkor nem vag bele uj terasz kialakitasara (komuves), nem festi ki a nappalijat (szobafesto), vagy epp a kutyajat nem hordja fultisztitasra (kutyakozmetikus).

 

Amit eszre kellene venni (amit probaltam humorosan irni), hogy nem lehet egy pillanatnyi teljesitmenybol felszorozni 20 munkanapra. Egyszeruen nem megy.

 

Amugymeg nem biztos, hogy az osszes balfekrol sikerul naponta 150khuf-ot leakasztania. Lehet valahol csak 50khuf a foghato.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem tudom, hogy szoktál-e Budapesten sétálgatni, rengeteg a régi, romos, omlásveszélyes, felújítandó lakás/ház, kívül-belül. Ez nem egyik napról a másikra oldódik meg, nagyon nagy a piac. Falat festeni nem luxus, sokszor szükséges, pl. beázás, penészedés, faljavítás, lakásfelújítás után stb.

> Amugymeg nem biztos, hogy az osszes balfekrol sikerul naponta 150khuf-ot leakasztania. Lehet valahol csak 50khuf a foghato.

Szerintem mostanában nem volt dolgod szakival, úgy értve hogy ténylegesen nem rendeltél ilyen szolgáltatást. Nemcsak árajánlatra gondolok, az is fontos hogy végigmenj a folyamaton és a végén ténylegesen el legyen végezve a munka magas minőségben (beleértve hogy a végén ne legyen minden festékes ahol nem kéne). Napi 50 ezerért faljavítás, glettelés, falfestés két rétegben, jó minőségben? Ilyen nincs szerintem. Elméletben lehet hogy van, mármint hogy valaki mond neked egy ilyet árat, de akkor konkrétan rendeld is meg aztán figyeld meg a minőséget.

Kezdjük egy tétellel:
"A rendkívüli kiadások rendszeresek." Mondta a könyvelő anyám oly sokszor gyerekkoromban. Ő erre a tételre számolta a jövedelme 10%-át.

10%-on lehet vitatkozni (és kell is), de az elv az nagyon fontos. Aki nem számol ezzel, az vagy nem keres vagy csődbe megy.

Szobafestésnél milyen rendkívüli kiadás lehet? Legnagyobb költség a céges autó, az persze elromolhat. De ha történetesen ugyanazzal az autóval jár magáncélra is, akkor az már eleve félig nem céges költség. Ha alkalmazott vagy valahol és van autód, az is ugyanúgy elromolhat.

Ha alkalmazott vagy az általad említettek nem érintik a  jövedelmedet.

Amúgy meg:
- Leesik a létráról, egyéb baleset
- Családi tragédia miatti munkakiesés
- Tönkre megy a nem garanciális autó
- Összetörik az autója amivel dolgozni tud, a biztosító csak a kár egy részét fizeti meg,azt is csak az autóból
- Kötbér
- Bírság
- Parkolási díjak, büntetések (3h)
- Kamatok
- Javíthatatlanul megy tönkre nagy értékű gép

etc...
 

Ezek egy részére lehet biztosítást kötni. Alkalmazottként is lehet nagyobb kiesés a munkából betegség miatt. A munkáltató nem téríti ezt meg csak egy bizonyos pontig. Alkalmazottként is kell megtakarítás ilyen esetekre, ill. életbiztosítást is lehet kötni amiben balesetbiztosítás is van.

Alkalmazottként is keveredhetsz munkaügyi perbe, ott is szabhat rád ki kötbért, bírságot a munkáltató is.

Lehetne még cizellálni a számítást, de nekem az jött ki, hogy egy ügyes egyéni vállalkozó szobafestő-mázoló konkrétan többet keres, mint a legtöbb informatikus, lásd a fentebb linkelt HWSW gyűjtést. Forrás: saját tapasztalat, kapott számla alapján saját számítás, összevetve a HWSW gyűjtéssel. Pusztán érdekességnek szántam, hogy fizikai munkával is lehet nagyon jól keresni.

Reméljük azért végetér ez a kifordult cigány világ hamarosan. Mert az abnormális h. kontárhülyéket eltart ez az ország és nem döglenek éhen, közben a szellemi munkás a belenevelt élethosszig tanulásos szarsággal meg a 8általános cigánygyerek kárörvendő lesajnálkozásának tárgya.

Szerkesztve: 2023. 12. 09., szo – 14:42

Ha letezik gyuloletes es egyben egeszsegre karos dolog, az a gletteles es csiszolas. Por olyan finom, hogy 1v1 beul a tudobe mert atmegy a tudoben levo termeszetes szuron. Maszk nelkul csinalni kb. ongyilkos hajlammal felero dolog. Nem elfeledni, hogy derek es hat mint olyan extran igenybevett a festoknel is. 4x-5x evesen mar nem igazan vagysz erre a fele thaichi mokara.

Szerintem olcson dolgozott. Fentiek alapjan, ps rengeteg dolog van amit a tobbi kedves "epitomester" jovanaz majd a festo kijavicsa a vegen modon old meg.

Negyzetmeterre szamold es rogotn latod, hogy nem kert igazabol sokat.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A szegénység ami folyik ebbe' aZországba' ....

trey @ gépház

Váltani kell, nem rá csodálkozni! Aztán kiderül, hogy nem is annyira életszerű így számolni!

Szerkesztve: 2023. 12. 11., h – 10:06

Rengeteg koltseg van amit nem szamolsz bele. Autoval rohangalas (ez munkaeszkoz, tehat a szerviz, tankolas, biztositas, stb koltsege lejon a bevetelbol), szerszamok/eszkozok, anyagok a munkahoz (baromi draga tud lenni egy marek gagyi muanyag vagy egy tekercs folia is). Ugyfel nem jelenik meg a semmibol a vallalkozas inditasanak masnapjan, tehat reklamozni kell, ami megintcsak penz. Ha nem a szomszedbol setal at, akkor rengeteg ido az utazgatas.

Olyan festo (vagy ugy altalaban "szaki") szerintem nem nagyon van, aki csak maganszemelynek dolgozik (ha megis, annak nem lesz folyamatosan munkája), tehat a KATA itt nem jatszik.

Nyugdijra, TB-re kell(ene) hogy fizessen, ezt is nyugodtan vond le (tobbszazezres tetel havonta)

Ha visszaszamolod oraberbe, valoszinuleg kevesebbet fog keresni mint egy atlagos fejleszto vagy rendszergazda.

 

BTW mikor nalunk jott egy ceg akik hivatalosan kifestettek az ujan epult lakreszt, megkerdeztuk a sracot aki szinte egyedul csinalta az egeszet hogy nincs-e kedve visszajonni maszekban kifesteni a ket regi szobat is. Volt neki :D harmincezret kert a ket szobara (nyilvan ebben semmi anyag nincs, csak a munkadij meg a "kiszallas"), meg is volt egy nap alatt vele hetvegen.

Nem feltetlenul a sima ecsetekre kell gondolni nyilvan van olyan cucc amibol erdemes eldobhatot venni. Allvanyok, letrak, simito, glettelo cuccok. Ebbol mind erdemes normalis minoseget venni bar ugy eldobhatod oket egyszeri hasznalat utan az eredmeny is szar lesz :D

Dolgoztam epitoiparban(epuletvillamossag es epuletautomatizalas) es pl en egy nap alatt keszen voltam az ipari horonymaroval kb zero hulladekkal es porral mint amit mondjuk 3 an csinaltak 3 napig a masik brigadban vesogeppel/kezzel meg flexelgetve es 200 meteres korzetben szilikozist kapott mindenki.
Gipszbol sem mindegy milyet hasznalsz, az en dobozaim ha be voltak rakva azokat rangathattad kabelestul ott maradtak a helyukon. Mai emberkek munkajara ha csak ranezek kijon a falbol mert eleve selejt anyaggal dolgoznak mert hat sporolni kell mindenen IS :D

Talan egy esetre emlekszem amikor vissza kellett menni javitani valamit de azt is azert mert mas belebarmolt. 

300khuf, hány négyzetméter alapterület, mekkora belmagasság, vagy mekkora felület volt festve m2? Mázolás nem volt?

Egyszerűen nem ertem a mexikoit, es a kommentekben se irta ki senki.

"Hey, why don't you guys get over(?) here, you're making there(?) Home Depot looking o' cheeky(?)."

 

Egyszeruen nem all ossze.

Miert nem alltok at (kétkezi munkasnak), a Home Depo miattatok nez ki gagyinak.

Lehet meg kene nezni az epitodot, es akkor latszodna.

Most ezeket kiszoritotta az AI es a Home Depoba mentek dolgozni, mikozben tuntetnek?

 

hey, why don't you guys get out of here, you're making the Home Depot look all shitty.

Kicsit tobbet kepzeltem a szituacioba, mint ami volt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2023. 12. 17., v – 21:27

2 hete megállt a szárítógép. Ismert szakit nem értem el, másik február végét mondta legkorábbinak többször hangsúlyozva, hogy lehet hogy csak pár héttel később érne ide, hívjam február utolsó hetében újra.

Mivel kezdett tarthatatlan lenni a mindenfele száradó ruha helyzet, szétszedtem és megállapítottam, hogy elszakadt az ékszíj ami a dobot forgatja. A masina típusszáma alapján megkerestem és megrendeltem az alkatrészt. 2 nappal később a meg is érkezett - 5000Ft alatt volt szállítással együtt - egy erősebb óra alatt bele is raktam. Ha már ott voltam ki is takarítottam a belsejét.

A következő hasonló kb 20 perc alatt meglenne - nem volt triviális elsőre a szíj befűzésének mikéntje a tengely, dob, szíjfeszítő háromságnál.

Gyakorlott mester tippre ezt ~20perc alatt ~30k pénzért csinálta volna. Amit nem is sajnáltam volna tőle, esetemben a február vége időpont volt elfogadhatatlan.

Najó, ha triviália látható hibája van ezeknek a szaroknak, és van hoźzá gyárból kilopott nemorosz, nemkínai szervíz manual PDF, akkor fasza.

Ha meg valami motorikus bazdmegje van, vagy az egyik láthatatlan midikloriánszenzorja kukkant meg, esetleg a vezérlő DSP sült meg, azokat hogy a lótúróba lehet diagnosztizálni mindenféle háttérismeret nélkül? A tetves fogyasztónak szóló idióta leírás max. 10 oldal összesen. És abba már beleszámolták a tartalomjegyzéket, és az utolsó üresen hagyott oldalt is. Robbantott ábra, komponenslista, vezérlési diagram, vagy firmware kódlista meg hát pont nem szokott bennük szerepelni!

Ha meg valami motorikus bazdmegje van, vagy az egyik láthatatlan midikloriánszenzorja kukkant meg, esetleg a vezérlő DSP sült meg, azokat hogy a lótúróba lehet diagnosztizálni mindenféle háttérismeret nélkül?

Az elektrotanya.com tele van olyan emberekkel, akik már első pillantásra tudják funkcionálisan, hogy mi micsoda a nyákon? Kis gyakorlattal, kb. bármely átlagos képességű műszerész "csukott szemmel" javítja ezeket az eszközöket. Ha valami komplexebb dolog van, akkor előveszi a szkópot, labortápot és nem csak a multiméterrel keresgél.