Nemzeti Szálláshelykezelő Szoftverek

Van ez a csodálatos NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ), ami ugye most fog élesedni. Persze nem lehet majd akármilyen szoftvert használni hozzá, hanem szigorúan a listában lévő szoftvereket, amik kompatibilisek az új API-val: https://info.ntak.hu/szoftverek/

237/2018. (XII. 10.) Korm. rendelet a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVII. törvény végrehajtásáról:

6. szálláshelykezelő szoftver: a szálláshely-szolgáltató által kötelezően használt olyan informatikai program, mely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas;

Ez egy marhaság. Tehát vegyünk egy szállodaláncot, amelyiknek van egy jól bejáratott szálláshelykezelő szoftvere, amit minden országban használ a szállodáihoz. Egy ilyet konfigurálni, munkavállalókat betanítani, kiismerni a rendszer hibát ugye nem 2 nap. Vagy vegyünk akár egy akármilyen kis szálláshelyet, aminek már van egy jól beállított, bevált, dolgozóknak betanított rendszere.

Igen ám. De jön az okos valaki az államtól, akinek fingja sincs az iparági szoftverektől, és hoz egy ilyen random intézkedést. Mert miért is ne csesszünk szét egy jól működő rendszert?

Nem ám hogy bármilyen szoftvert lehet használni. A listából tessenek választani. Egyik sem jó vagy már másikat használnak, ami esetleg már ki is van fizetve jó előre? Szívás.

Tessék csak előfizetni az egyikre és duplán nyilvántartani minden vendégadatot (egyszer a ténylegesen használt szoftverben, utána pedig az NTAK-képes másik szoftverben is). Vagy fejleszteni saját pénzen egy modult a meglévő rendszerhez, ha egyáltalán lehet ilyet (nem hiszem). Vagy átváltani a meglévő jól bevált rendszerről a listában lévő valamelyik másik szoftverre.

Hát mindegyik jó nagy szívás. Ha nagyon kell egy ilyen törvény, akkor ezt EU-s szinten kellett volna bevezetni, hogy megérje kifejleszteni a támogatást a szoftvergyártóknak.

Na majd ettől aztán baromi versenyképesek lesznek a magyar szállások, hogy ilyen plusz adminisztrációval szívatják őket, le kell cserélni a jól bevált a rendszert. Hogy egy nemzetközi szállodalánc ezt hogy tudja megoldani, aminek a használt szoftvere nem NTAK kompatibilis, az rejtély. Szerintem a dupla adatrögzítés marad. Ez is milyen jó versenyképesség növelés. Mondjuk egy 100 szobás hotelnél külön fel kell majd venni rész munkaidőben valakit, aki egész nap pötyögi a vendégek adatait az NTAK-ba. Taps!

Ez hasonló az online számlázáshoz, akinek volt eddig egy jól bevált vállalatirányítási rendszere vagy CRM-e, amiben volt számlázó is, na az megszívta mert ezt elfelejtheti és használhat külön egy másik számlázót, ami tudja a sok hülyeséget.

Milyen kiváló ötleteket lehetne még megvalósítani?

- Rendszergazdáknak nyilván kelljen tartani, hogy hány munkaállomást kezelnek. Ezt naponta fel kell vinni egy ezzel kompatibilis szoftverbe, ezért ezek után csak a kiadott listában lévő szoftvereket szabad használniuk a rendszergazdáknak a munkaállomások menedzseléséhez.

- Programozóknak egy API-n keresztül fel kelljen tölteni, hogy adott napon hány sor programkódot írtak, milyen programnyelven. Ezért innentől csak az erre képes fejlesztői környezeteket szabad használni, amik erre képesek, meg is van már a lista, hogy melyek ezek. Szigorúan gazdaságfehérítés és statisztikai célok miatt, na meg versenyképesség növelés.

- A fodrászok ezen túl naplózzák a listában lévő szoftverek valamelyikével, hogy adott napon hány embernek vágtak hajat, milyen egyéb szolgáltatásokat nyújtottak. Ez segíti a versenyképességet, gazdaságot fehérít stb.

Hozzászólások

Ugyan már!
Viktatúrában az van, amit a viktátor kitalál.
Picit vársz még, és lesz egyenruha is az adatrögzítőknek, rendszergazdáknak...

meg lennek lepve, ha a "vendegadatok feltoltese 3rd party adatbazisba" modul hianyozna a nagyobb szoftverekbol

abban egyetertek, hogy ebben a formaban baromsag (t.i. egy szoftverfuggetlen API biztositasa lett volna a helyes megoldas)

Gondolom itt is az van a mint anno a dohányboltoknál volt: adnak egy webservice-t amin keresztül le kell jelenteni a forgalmat. A listában gondolom azok a szoftverek vannak akik ezt már implementálták. A trafikoknál ez meg volt fűszerezve azzal, hogy auditálták a szoftverek adatszolgáltatási feature-ét (pénzért).

Akkor a felhős szoftver szolgáltatás nyújtson API-t, hogy ki tudd belőle kérni. Ja, hogy olcsó hús a felhős szoftver szolgáltatás, amit igénybe vett valaki?

Ez van, ha egy szolgáltatást veszel igénybe. Majd eldöntik, hogy nekik megéri-e a magyar piac, te meg eldöntöd, hogy neked megfelelő-e a kínált szolgáltatás.

Ps: Van mar ilyen munkaallomas lejelentesi ize, sot tiz eve is volt. Evente kell gyonyoru excel filet kell emailezgetni. :)

Off a Nemzeti Symantec "levélszűrő" szemetet le kellene cserélni a picsába...
(mxtoolbox blacklist mentes, senderscore >95, Symantec IP blacklist hát persze (de minek, ha egy nyomorult emailt se kérnek , hogy levegyék vagy, hogy egyáltalán meg lehessen tudni, hogy mégis miért...))

Az online számla jelentés teljesen más, mert ott pont az van, hogy ott az API, aztán az küldi be az adatot amit akarsz.

Ez nem igaz és veszélyes:
Mennél precízebb statisztikákat lehet bekérni annál jobban lehet látni, hogy mit érdemes megvenni Lölőnek vagy Récsőlnek.