memoQ Ubuntu Linux alatt

Segítenem kellett valakinek felvarázsolni a memoQ nevű fordító szoftvert (CAT) Ubuntu alá. Egyetemi feladatokhoz kell, csak ezt lehet feltelepíteni. Ugyebár ez egy asztali szoftver, és csak Windowson megy.

Először próbálkoztam a Mono-val, merthogy .NET kell a memoQ-hoz. Namost ugye a Mono így hirdeti magát:
https://www.mono-project.com/

Sponsored by Microsoft, Mono is an open source implementation of Microsoft's .NET Framework based on the ECMA standards for C# and the Common Language Runtime. A growing family of solutions and an active and enthusiastic contributing community is helping position Mono to become the leading choice for development of cross platform applications.

Felraktam a teljes csomagot, biztos ami biztos. Gondoltam, hogy akkor ha ez egy Microsoft által szponzorált platformfüggetlen .NET, akkor biztos fog menni rajta a memoQ. Hát nem. El sem indult. Nekem ez a Mono már korábban sem működött más programokkal sem. Azt nem értem, hogy miért égeti magát a Microsoft ezzel, jobban járnának, ha nem adnák ehhez a nevüket. Nem ér semmit ez a Mono, nem működik. Amúgy meg mi értelme van párhuzamosan fejleszteni a Monot és a .NET-et is egyszerre Windowsra? Nem lenne jobb megcsinálni a .NET-et eleve platformfüggetlennek?

Na akkor lássuk a Wine-t. Azzal sem ment, mert még kell neki a mono-wine csomag is. Itt már összezavarodtam, hogy akkor most a wine fogja ezt futtatni, vagy a Mono? Na mindegy, telepítem azt is. A telepítő az sikeresen lefutott, de csak még jobban összezavarodtam, merthogy a telepítő automatikusan feltelepítette Wine alá a Windowsos .NET keretrendszert. Ezt így hogy? Akkor minek kell a wine-mono csomag? De sajnos ezután sem ment. Wine, wine-mono, Mono, és .NET Wine alatt, eléggé káosz.

Utolsó esély maradt a CrossOver, sajnos azzal sem ment.

Mivel nincsen a polcon otthon Windowsom, egyetlen esély maradt, hogy bérelek egy Windows Server-es VPS-t és távoli asztallal elérem Ubuntu alól. De kicsit aggódtam, mert nem írta a memoQ, hogy kompatibilis lenne a Windows Server-rel. De ez működött végül, VirMach nevű VPS cégnél tudtam bérelni havi 9 dollárért VPS-t, amin előre telepített Windows Server fut. A távoli asztal szerencsére működött, memoQ is felment rá. Szóval sajnos ez az egyetlen megoldás rövid távra. Viszont hosszú távra olcsóbb megvenni egy Windowst és felrakni virtuális géppel.

Még a memoQ-ot nem értem, hogy miért kellett ezt a szoftvert asztali szoftverként megírni? Simán mehetne böngészőből is. szerintem nekik is egyszerűbb lenne szerveroldalon egy kódbázist karban tartani. Meg Windowst igaz hogy 88% használ, de a maradék 12% is azért egy jelentős plusz szegmens lehetne a cégnek.

Hozzászólások

wine alatt a .net és a mono összeakad, ha egyszerre vannak telepítve. Amúgy eddig akárhányszor próbáltam a .net-et kiváltani a mono-val egy-egy alkalmazásnál, egyszer sem sikerült, így az utóbbi időben már nem is próbálkozom.
A winetrick-es .net telepítőt használtad? Mert abban benne vannak egyéb fixek is.

Jó de amikor telepítettem Wine alatt a memoQ-ot, akkor erőszakosan feltelepített a .NET-et is, mármint a memoQ telepítője. Tehát nem ismerte fel a Mono-t, ez a baj. Winetricks-t nem próbáltam, de a CrossOvert igen, ami elvileg az elérhető legjobb Wine verzió. Bár akkor még nem volt a Wine 4.0 beépítve a CrossOverbe, lehet újra kéne próbálnom ha frissítik. De a Wine 4.0-val próbálkoztam egyébként.

Ja értem, és ez a memoQ melyik .net-et akarja?

CrossOver-t nem használok, csak sima wine-t, abból is még csak 3.19-en vagyok.

Esetleg próbálj meg egy új wine prefix-et ezen leírás alapján, a szükséges .net verzióval és utána telepíteni a programot azzal a prefix-szel, hátha azt megeszi.

9 dolcsiért kapsz windows 10-et, virtuális gépen nem jó?

Tisztára hasonló kínlódásom volt az Ima3 könyvelő programmal. A vége is ugyanaz, csak másik VPS szolgáltatónál. Pár hónapig kellett csak, nejem pikk-pakk megtanulta indítani/leállítani(így olcsóbb volt).

The easiest way to describe what Mono currently supports is:
Everything in .NET 4.7 except WPF, WWF, and with limited WCF and limited ASP.NET async stack.

Forrás: https://www.mono-project.com/docs/about-mono/compatibility/

Third-Party Software

...

WPF Toolkit 3.5.50211.1. Written by JenniLe Shimmy. Copyright © 2013 Microsoft Corporation. Licensed under the Reactive Extensions EULA.

http://msdn.microsoft.com/en-us/hh295787

Extended WPF Toolkit Community Edition by Xceed Software Inc / Microsoft 2006-2014

Forrás: https://help.memoq.com/current/en/Welcome/welcome-about-memoq.html