[KV] [trey-nek] Járvány idején nem jó szakállasnak lenni!

Tudta? Járvány idején nem jó szakállasnak lenni!
 

Cseppfertőzéssel terjedő járvány esetén mindenhogy rizikós egy tüsszentő vagy köhögő ember közelében tartózkodni. A levegőben jó messzire elrepülő, porlasztott és kórokozókat tartalmazó váladékot a szakáll és a borosta nagyobb eséllyel fogja fel, hiszen a szőrszálak jelentősen növelik az arcunk körüli felületet. Ha nem is közvetlenül szívjuk be ilyenkor más váladékát, egy levegővételnél a szakállról bőven be tudunk még szippantani a fertőzött cseppeket. Nem árt tehát borotválkozni, sőt jelen esetben még az alkoholos arcszesz is hasznos járványvédelmi intézkedésnek tűnik. 

Egy feltehetően Norvégiában dolgozó, magyar sürgősségi aneszteziológus egy másik fontos indok miatt figyelmeztette Csapodi Csabát, miért ne reklámozza most annyira a szakálldivatot. Idézzük levelét: „Minden férfit bátorítunk arra, hogy a COVID elleni védekezés részeként rendszeresen borotválkozzék! (...) A szakállas-bajuszos embereket nehezebb lélegeztetni, ha arra szorulnak, és ez a nehézség sürgős helyzetben komoly, életveszélyes következménnyel járhat. Konkrétan a lélegeztetőmaszk nem zár megfelelően az arcon, és nem tudunk levegőt fújni a betegbe, aki emiatt meghal. Norvég kollégáim, akik igencsak kedvelik a mutatós viking szakállakat, a múlt héten mind simára borotválva jöttek munkába.” 

Hozzászólások

Majd ha Orbán Viktor rendeletbe adja, akkor levágom a szakállam. Addig írhatnak amit csak akarnak.

Szerkesztve: 2020. 04. 01., sze – 21:38

-

Vortex Rikers NC114-85EKLS

En is szakallas vagyok es tudtam is arrol, amit a cikkben irtak, de nem hat meg kulonosebben, emiatt nem fogok megborotvalkozni. :)

Nem vagyok orvos meg szakértő de olvastam olyan történeteket hogy a tünetek gyorsan (néhány óra leforgása alatt, pl. éjszaka) eszkalálódnak (ritkán, de minek kockáztatni?). Nem biztos, hogy ha a rohammentő megy érted mert nem kapsz levegőt, a borotválkozás lesz az első gondolatod.

Nem mondtam, hogy nullara akarom csokkenteni vagy, hogy ki akarnam zarni, kulonosebben attol sem rettegnek, ha elkapnam, elkapnank (nem torekszem ra, de nem is panikolok miatta.

Az utolso mondatra meg: harom hete mar sikerul, egy darabig tovabbra sem tervezek ezen valtoztatni. :)

Na vághatom le a karanténszőröm :D

Szerkesztve: 2020. 04. 02., cs – 07:40

Nem. Persze. Lassan már ott tartunk, hogy a lakásba lépés előtt vetkőzzünk meztelenre, fertőtlenítsük magunkat tetőtől talpig. A kezem lassan sebes már a sok kézmosástól.

Jobban hiszek a rendes immunrendszerben. Orvosoknál egyértelmű, hogy más a helyzet. Ők borotválkozzanak csak minden nap!

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 04. 02., cs – 08:36

-

Fedora 38, Thinkpad x280

Ti valóban el mernétek menni fodrászhoz, a "felhatalmazási törvény" hatályon kívül helyezéséig?  :)  -  (mondom.., addig a szőr nem csökkenhet,  csak gyarapodni fog! - Ha mégis pusztul, az velem együtt történik majd.) - Valójában olyan maszkot még nem láttam, amelyik minden emberi arcon ergonomikusan ül és zár. (Az űrhajósokra is személy szerint szabják a szkafandert, nem tízmilliós darabszámban a rabosítottak gyártásában készül. ) Másrészt, majd mielőtt a mentő begördül megborotválkozom. - (De kétségeim is vannak. Minek is valakit "koronával" lélegeztetőgépre tenni..? - Ahogyan egy milánói kórház ápolónője videón nyilatkozott, - idézem: "Én még gyógyult és a saját lábán távozó beteget a lélegeztető gépről levéve itt még nem láttam.") (Persze lehet, hogy az mindig éppen a másik kórteremben történik, mint ahol éppen tartózkodik...) - Ráadásul, a mesterséges lélegeztetés tartama alatt, (2-3 hét jó hegyi-levegő,) (értsd. az oxigén) hatására a szőr még gyorsabban kinő.

https://www.life.hu/hirek/20200330-koronavirusos-lett-a-sztarfodrasz-mu…