A-DATA ki, Samsung be

 ( trey | 2014. április 14., hétfő - 12:43 )

SSD-csere

Lassan 3. éve, hogy az A-DATA S599 bekerült a gépembe. Most jött el az idő, hogy kicsit "szorosnak" éreztem a 128 GB-nyi névleges tárterületet. Az A-DATA kijött a gépből. Helyét egy Samsung 840 EVO 250GB veszi át.

Baseline-nak néhány adat (jó lesz majd figyelemmel kísérni az adatok alakulását):

Samsung EVO 840 250GB Ubuntu 14.04 LTS alatt #2

Samsung EVO 840 250GB Ubuntu 14.04 LTS alatt #1

Érdemes megjegyezni, hogy a belépő szintű SSD-k ára ~ 3 év alatt közel a felére csökkent. 3 éve a 128 GB-os A-DATA nagyker. ára 38 ezer forint volt, a 250-es Samsung nettó nagyker. ára néhány forinttal 30 ezer alatt van.

Remélem, hogy ez is húzza legalább addig, mint elődje!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt a Samsungot kinéztem én is, mert szerintem ár-érték arányban nagyon korrekt. Kíváncsi leszek a tapasztalataidra! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Rövid sebesség tesztet lehetne látni? Kíváncsi lennék a drága corsair és olcsó samsung ssd-imhez képest.

Írd le légyszi, hogy mire vagy pontosan kíváncsi. Mit mérjek.

--
trey @ gépház

A Unity / Disk progiba beépített sima random olvasás is elég lenne.

Az egy bug folytán nem működik.

--
trey @ gépház

Hát ha nem nagyon macerás, akkor egy bonnie++ parancs kimenetét megnézném. Próbálok több fajta gyártmányról infót gyűjteni, mert a saját SSD-im között is nagy teljesítmény különbséget látok.

https://flic.kr/p/n79eiM

Azt vedd figyelembe, hogy hiába SATA III a drive, nekem csak SATA II-m van az alaplapon.

--
trey @ gépház

Köszi.

Hát ez a 250 / 270 MB/sec (írás/olv) nagyon jó, nekem a Corsair ilyen (nekem is SATA3-as SSD Sata2-es porton). Viszont 27 ezer forint körüli Samsung cuccaim 90 / 130 MB/sec-et hoznak (kb. 1 éve vettem).

a SATA2 port limitacioja latszik itt, azert csak ennyi. a nagyobb EVO-k nagy blocksize-zal kepesek 500MBps+-ra is olvasasnal (irasnal mar latszik, hogy LTC, igy a steady-state iras azert megall 100 mega korul)

A Full Disk Encryptiont nézted vele? Elvileg támogatja, a gyakorlatban is jól működik?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Az FDE gyakorlatilag annyi, hogy ha a BIOS-od támogatja, akkor be tudsz állítani egy jelszót. Egyébként az eszközökön az adat mindig titkosítva tárolódik (csak a kulcs benne van az eszközben). Szóval az a része akkor is működik, ha nincs jelszó beállítva. Ha beállítasz egy jelszót, akkor az eszközön tárolt kulcshoz onnantól kezdve csak a jelszó birtokában lehet hozzáférni.

Nem próbáltam és erősen valószínű, hogy használni sem fogom.

--
trey @ gépház

Én arra lennék kíváncsi hogy, miért váltottál gyártót?

Mert egy rakatot vettünk már ebből a típusból, ebből kifolyólag egyszerűbb és gyorsabb volt a beszerzése, egyszerűbb lesz garanciáztatni. Ami miatt nem bántam, hogy nem A-DATA az, hogy ebből a Samsung típusból (EVO 840) rengeteget eladtunk és jók a tapasztalatok vele. Az A-DATA új meghajtóival eddig zéró tapasztalataim, tapasztalataink van, így az ilyen szempontból nagyobb zsákbamacska lett volna. Nincs arra semmi garancia, hogy ha egy gyártó egyik eszköze jó, akkor a 3 évvel későbbi eszköze is jó lesz.

Tulajdonképpen hagytam magam rábeszélni. Hogy jó döntés volt-e, az majd kiderül :D

--
trey @ gépház

es nem keveredtel a TLC vs MLC vitaba? :)

en a biztonsag kedveert 840 Pro-t hasznalok a sajat gepeimben...

Nem. Előtte elolvastam egy-két cikket.

Annak idején az SLC vs. MLC vita volt a sláger. Akkor az MLC-t szólták le, mondván, hogy majd 2 hét után be fog szarni. Három évig bírta.

A 840-re 3 év garanciát ad a Samsung, ráadásul napi 10GB-os adatírással számolva a 250GB-os modellre a gyártó 7 év becsült élettartamot ad meg. A töredékét nem írom ennek.

7 év múlva meg sehol sem lesz már ez a cucc :) A sebesség pedig több mint kielégítő notebookban a 840-nél is.

--
trey @ gépház

szerintem is jo valasztas volt, raktam par gepbe en is EVO-t, igy, hogy a samsung csinalja tokkal-vonoval az egeszet (a NAND chipek is samsungok benne, a kontroller is, ...), igy szerintem franko.

Ha elhasználódik (köznapi szóval: beáll) az SSD, az milyen módon jelenik meg? Ha a HDD elszáll, akkor nehéz ügy arról visszahozni bármit is. Azt olvastam, hogy ha az SSD megy tönkre, akkor írni nem lehet rá, de az adatokat maradéktalanul le lehet olvasni róla. Van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok?
Illetve ennél a típusnál is fent kell tartani egy üres területet a teljesítményromlás ellen, vagy azt már megoldja magától?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Olvastam ilyet is, amit írsz, meg olyat is, hogy se kép se hang nem volt. Én még nem jártam így, az egyetlen saját SSD-m, az A-DATA jelenleg is üzemképes, a S.M.A.R.T. adatok szerint nincs semmi baja 3 év után, megy is vissza a "termelésbe" csak más szerepkörben (NAS-ba).

--
trey @ gépház