A-DATA ki, Samsung be

SSD-csere

Lassan 3. éve, hogy az A-DATA S599 bekerült a gépembe. Most jött el az idő, hogy kicsit "szorosnak" éreztem a 128 GB-nyi névleges tárterületet. Az A-DATA kijött a gépből. Helyét egy Samsung 840 EVO 250GB veszi át.

Baseline-nak néhány adat (jó lesz majd figyelemmel kísérni az adatok alakulását):

Samsung EVO 840 250GB Ubuntu 14.04 LTS alatt #2

Samsung EVO 840 250GB Ubuntu 14.04 LTS alatt #1

Érdemes megjegyezni, hogy a belépő szintű SSD-k ára ~ 3 év alatt közel a felére csökkent. 3 éve a 128 GB-os A-DATA nagyker. ára 38 ezer forint volt, a 250-es Samsung nettó nagyker. ára néhány forinttal 30 ezer alatt van.

Remélem, hogy ez is húzza legalább addig, mint elődje!

Hozzászólások

Ezt a Samsungot kinéztem én is, mert szerintem ár-érték arányban nagyon korrekt. Kíváncsi leszek a tapasztalataidra! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Rövid sebesség tesztet lehetne látni? Kíváncsi lennék a drága corsair és olcsó samsung ssd-imhez képest.

A Full Disk Encryptiont nézted vele? Elvileg támogatja, a gyakorlatban is jól működik?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Az FDE gyakorlatilag annyi, hogy ha a BIOS-od támogatja, akkor be tudsz állítani egy jelszót. Egyébként az eszközökön az adat mindig titkosítva tárolódik (csak a kulcs benne van az eszközben). Szóval az a része akkor is működik, ha nincs jelszó beállítva. Ha beállítasz egy jelszót, akkor az eszközön tárolt kulcshoz onnantól kezdve csak a jelszó birtokában lehet hozzáférni.

Nem próbáltam és erősen valószínű, hogy használni sem fogom.

--
trey @ gépház

Én arra lennék kíváncsi hogy, miért váltottál gyártót?

Mert egy rakatot vettünk már ebből a típusból, ebből kifolyólag egyszerűbb és gyorsabb volt a beszerzése, egyszerűbb lesz garanciáztatni. Ami miatt nem bántam, hogy nem A-DATA az, hogy ebből a Samsung típusból (EVO 840) rengeteget eladtunk és jók a tapasztalatok vele. Az A-DATA új meghajtóival eddig zéró tapasztalataim, tapasztalataink van, így az ilyen szempontból nagyobb zsákbamacska lett volna. Nincs arra semmi garancia, hogy ha egy gyártó egyik eszköze jó, akkor a 3 évvel későbbi eszköze is jó lesz.

Tulajdonképpen hagytam magam rábeszélni. Hogy jó döntés volt-e, az majd kiderül :D

--
trey @ gépház

Nem. Előtte elolvastam egy-két cikket.

Annak idején az SLC vs. MLC vita volt a sláger. Akkor az MLC-t szólták le, mondván, hogy majd 2 hét után be fog szarni. Három évig bírta.

A 840-re 3 év garanciát ad a Samsung, ráadásul napi 10GB-os adatírással számolva a 250GB-os modellre a gyártó 7 év becsült élettartamot ad meg. A töredékét nem írom ennek.

7 év múlva meg sehol sem lesz már ez a cucc :) A sebesség pedig több mint kielégítő notebookban a 840-nél is.

--
trey @ gépház

Ha elhasználódik (köznapi szóval: beáll) az SSD, az milyen módon jelenik meg? Ha a HDD elszáll, akkor nehéz ügy arról visszahozni bármit is. Azt olvastam, hogy ha az SSD megy tönkre, akkor írni nem lehet rá, de az adatokat maradéktalanul le lehet olvasni róla. Van ezzel kapcsolatban tapasztalatotok?
Illetve ennél a típusnál is fent kell tartani egy üres területet a teljesítményromlás ellen, vagy azt már megoldja magától?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Olvastam ilyet is, amit írsz, meg olyat is, hogy se kép se hang nem volt. Én még nem jártam így, az egyetlen saját SSD-m, az A-DATA jelenleg is üzemképes, a S.M.A.R.T. adatok szerint nincs semmi baja 3 év után, megy is vissza a "termelésbe" csak más szerepkörben (NAS-ba).

--
trey @ gépház