SCSI-3 persistent reservation, a FreeNAS és a Windows 2012 failover clustering feature

No, egy failover cluster konfigot kellett volna összelapátolni Windows 2012-vel, egyelőre tesztkörnyezetben. A cluster létrehozása előtt erősen javallott a "Validate a Configuration" varázsló futtatása a Failover Cluster Manager-ből. A varázsló számos ellenőrzést hajt végre és a végén egy jelentést ad arról, hogy a konfiguráció alkalmas-e cluster kialakítására.

Az ellenőrzések közt van egy rakás, ami a diszkekkel kapcsolatos. Az ellenőrzések egyik sarkalatos pontja, hogy a közös storage támogatja-e a "SCSI-3 állandó lefoglalás"-t, vagy angolul a "SCSI-3 persistent reservation"-t.

Két évvel ezelőtt nagyon megörültem, hogy a FreeNAS támogatta ezt a funkciót. A Windows 2008 failover clustering feature ellenőrzőkéje elfogadta a FreeNAS 8.0-RELEASE által kiajánlott iSCSI diszket.

Erre emlékezve most is a FreeNAS-sal kezdetem. Először a FreeNAS 9.1.0-RELEASE települt:

FreeNAS 9.1.0-RELEASE

Egy két node-os failover cluster került volna kialakításra Windows 2012-kel, de a "Validate a Configuration" ellenőrzés hibára futott a "SCSI-3 persistent reservation"-nél:

SCSI-3 persistent reservation, a FreeNAS és a Windows 2012 failover clustering feature

Azért egy kereszttesztet végeztem a Windows 2008-cal, de annak simán megfelelt a FreeNAS 9.1.0-RELEASE. A validátor probléma nélkül lefutott:

SCSI-3 persistent reservation, a FreeNAS és a Windows 2008 failover clustering feature

A tanulság? A Windows 2012 failover clustering-hez már nem jó a FreeNAS. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy az Openfiler ingyenes verziója sem (próbáltam, 2.99-es verzió).

(Természetesen, van storage-om, ami tudja ezt a funkciót. Amellett persze szóba jöhet a StarWind ingyenesen letölthető iSCSI target-je és a Windows-ban is van iSCSI target, de itt most a szabad szoftveres megoldások tesztelése volt az elsődleges cél, aka. hol tart ma a tudomány.... Itt jelzem, hogy a fizetős Openfiler is tudja ezt a funkciót.)

Hozzászólások

Kar, pedig epp most kezdtem freenassal baratkozni.

Ez azt jelenti, hogy fel sem all a failover clustering, vagy csupan annyit, hogy a sikertelen validation miatt az MS nem tamogatja, tehat produkcios kornyezetben nem hasznalhato?

--
"Never trust a computer you can't lift."

Az utóbbi, de nem validált konfiggal nem akarok szívni még teszt alatt sem. Van rendes storage-om, szóval nem tragédia. Az épített storage-nak annyi előnye van teszteléskor, hogy könnyen mobilizálható, halk, így lehet mellette ülni akár egy irodában is hosszútávon anélkül, hogy megfájduljon az ember feje.

--
trey @ gépház