OpenBeOS, Haiku

18 éves a Haiku OS!

 ( trey | 2019. augusztus 19., hétfő - 9:13 )

Boldog születésnapot!

Haiku júniusi helyzetjelentés

 ( trey | 2019. július 13., szombat - 9:00 )

Itt a Haiku projekt legfrissebb helyzetjelentése arról, hogy hol tart most a fejlesztés. Elolvasható itt.

NVMe driver a Haiku-ban!

 ( tomio | 2019. április 21., vasárnap - 9:55 )

A Distrowatch.com TOP100 Page Hit Ranking listáján jelenleg is fellelhető Haiku OS NVMe Driver támogatást kapott. A Samsung 950 Pro-val tesztelt driver Haiku OS alatt 1.4 GiB/s sebességet produkál. A driver tesztelésére kérik fel a felhasználókat. Egyben felhívják a figyelmet, hogy ugyan adatvesztés nem történt a driverrel, de azért aki besegít, annál legyen mentés! Bejelentés itt.

Megjelent a Haiku R1/beta1

 ( kikadff | 2018. szeptember 30., vasárnap - 10:20 )

Közel 6 év után megjelent a Haiku újabb kiadása, az R1/beta1. Elérhető 32 és 64 bites verzióban, azonban a 64 bites az ajánlott, annak ellenére, hogy azon már nem futnak a régi BeOS alkalmazások.

Az eltelt időben új csomagkezelő rendszert fejlesztettek, aminek az érdekessége, hogy a csomagok tömörített fájlrendszer képek, amiket telepítés esetén a csomagkezelő csatol a fájlrendszerhez.

Újraírták a hálózatkezelőt, amely letisztultabb felületen nyújt lehetőséget a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok beállításában, valamint ezeken túl a hálózati szolgáltatások kezelésére (ftp, ssh, stb.). Mivel a hálózatkezelő alkalmazás pluginezhető, lehetőség van integrálni további szolgáltatások kezelését (vpn, stb.).

A bejelentés itt, fejlesztések leírása itt, letölthető itt.

Haiku OS: modernizált ARM támogatás

 ( kikadff | 2018. május 22., kedd - 10:22 )

A Haiku fejlesztő, Alex von Gluck (kallisti5) blogjában mutatta be a Rust nyelven írt Rune Image eszközét, amely a támogatott ARM lapokra könnyebbé teszi a Haiku lemezkép elkészítését. További részletek »

Haiku - hogyan tovább?

 ( trey | 2014. augusztus 29., péntek - 8:29 )

Nyolc évnyi fejlesztés után 2009. szeptember 14-én megjelent a Haiku R1/Alpha1 kiadása. A fejlesztés sebessége nem nevezhető hajlobogtatónak, ezért 5 évvel az Alpha1 kiadás után volt olyan fejlesztő, aki rákérdezett arra, hogy mik is a projekt tervei.

Sia Lang levelét azzal kezdte, hogy 2007-ben, amikor az alapító Michael Phipps búcsút mondott a Haiku-nak, azt írta, "majdnem ott vagyuk". Ez hét évvel ezelőtt volt, de Lang szerint ez a három szavas összefoglaló ma is megállná a helyét a Haiku-val kapcsolatban. A gépén a Haiku "úgy, ahogy" működik, de nyilvánvaló, hogy vannak kritikus bugok, amelyeket meg kellene oldani.

Éppen ezért Lang a fejlesztői közösséghez fordult, hogy megtudja, mikorra tervezik, mikorra várható a Haiku első kiadása.

Megjelent a Haiku OS R1 Alpha 4

 ( strogg | 2012. november 12., hétfő - 19:54 )

Megjelent a Haiku OS R1 Alpha 4 kiadása. A változás lista alapján a fejlődés meglehetősen nagy.

Haiku R1/Alpha3

 ( trey | 2011. június 21., kedd - 8:58 )

Több mint egy évvel a második alpha kiadás után megérkezett a Haiku R1/Alpha3. Az első alpha kiadást 2009 őszén vettem közelebbről szemügyre. A második alpha óta a fejlesztők több mint 950 bugot javítottak, illetve hozzáadták a rendszerhez a btrfs, exFAT és ext4 támogatást. Ezen kívül fejlődött az ext2, ext3, NTFS és UDF fájlrendszerek támogatása. A fejlesztők bekapcsolták a PAE támogatást a 4GB-nál több memória használat érdekében. További részletek a kiadási megjegyzésekben és a bejelentésben. Letölthető innen CD, USB image és virtuális gép diszk image formátumban vagy megrendelhető itt minimum 8 euró támogatás fejében.

Haiku R1/Alpha 2

 ( trey | 2010. május 10., hétfő - 20:28 )

Nyolc évvel a projekt elindulása után tavaly szeptemberben megjelent (képernyőképek) a Haiku első hivatalos fejlesztői verziója a Haiku R1/Alpha 1 képében. Most, nyolc hónappal az első alpha kiadása után a fejlesztők bejelentették az Alpha 2-t. Jelentősebb változások az Alpha 1 óta:

Natív WebKit böngésző Haiku-ra WIP képekkel

 ( miqlas | 2010. február 25., csütörtök - 8:30 )

Stippi, azaz Stephan Aßmus, a Haiku fejlesztők keménymagjának egyik harcosa belevetette magát a WebKit használhatóvá alakításába. Stippi blogjában leírja, mire is jutott az elmúlt időszak kódbogarászása alatt.

VideoLAN (VLC) Haiku-n

 ( miqlas | 2010. január 30., szombat - 21:57 )

Ma, két napos próbálkozás után végre sikerült lefordítani a VLC aktuális, 1.0.4-es (kódnevén "Golden Eye") verzióját Haiku alatt (r35331 GCC2hybrid, a VLC GCC4-el lett forgatva). Egyelőre Qt GUI és SDL kimenet van.

Haiku R1/Alpha 1 képernyőképek

 ( trey | 2009. szeptember 14., hétfő - 16:00 )

8 évnyi fejlesztés után ma megjelent a Haiku R1/Alpha 1, azaz a nyílt forrású Haiku operációs rendszer első fejlesztői kiadása. Ezt látni kellett, így letöltöttem a VMware image-et és megnéztem milyen.

Haiku R1/Alpha 1: nyolc év után megjelent a Haiku első fejlesztői kiadása

 ( trey | 2009. szeptember 14., hétfő - 15:27 )

A Haiku-t - a "personal computing"-ra fejlesztett, nyílt forrású operációs rendszert - 2001. augusztus 18-án indította útjára Michael Phipps egy levlistára postázott levéllel, akkor még OpenBeOS néven. Most pedig - a projekt indulása után kb. 8 évvel - megjelent a Haiku első hivatalos fejlesztői kiadása.

Frissítés #1: [ ISO | VM | RAW ]

Natív GCC4 Haikura

 ( xobor | 2009. február 2., hétfő - 11:18 )

Ahogy azt sok Haiku-közösségi tag tudja, egy naprakész GCC4 fordító hiánya volt az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy új programokat lehessen átvinni Haikura.

FreeBSD hálózati kompatibilitási réteget kapott a Haiku

 ( trey | 2007. május 11., péntek - 8:39 )

A korábban OpenBEOS néven ismert Haiku egy általános FreeBSD hálózati driver kompatibilitási réteghez jutott, amely lehetővé teszi a Haiku fejlesztők számára, hogy azok FreeBSD-s hálózati driver-eket fordítsanak és használjanak minimális változtatások mellett (ha egyáltalán szükséges). Jelenleg már két FreeBSD-s driver-t (if_em/Intel Pro 1000 és if_le/PCNet) sikerült használatra bírni a Haiku-ban.

5 éves a Haiku

 ( trey | 2006. augusztus 19., szombat - 15:58 )

Betöltötte 5. életévét a Haiku, a nyílt forrású BeOS helyettesítő projekt. 2001. augusztus 18-án indította útjára Michael Phipps egy listára postázott levéllel, akkor még OpenBeOS néven.

BlueEyedOS Demo/Teszt CD elérhető

 ( trey | 2003. április 18., péntek - 21:53 )

A BlueEyedOS végső demo CD-je elkészült, és tesztelésre letölthető. A CD 106 MB, és olyan grafikus kártyát igényel, amelyet az XFree86 támogat.

Mi is az a BlueEyedOS? A BlueEyedOS egy a BeOS által inspirált operációs rendszer, amelyet a Linux kernel hajt. A BlueEyedOS API-k tulajdonképpen BeOS API-k, amelyek újra lettek írva, és néhány kibővítést tartalmaznak. A projekt fő célja, hogy egy új platformot kínáljunk a BeOS fejlesztőknek. A BlueEyedOS nagyon jó teljesítmény nyújtására van optimalizálva, mind a hardveres, mind a szoftveres oldalrül. A fejlesztők fantasztikus sebességet és stabilitást ígérnek a desktop környezetben anélkül, hogy ez a Linux szerveres képességeinek rovására menne.

Belehúznak az OpenBeOs-ba: guide az installerhez

 ( sas | 2002. december 12., csütörtök - 23:34 )

Az OpenBeOs (Building the Os of the future) belehúz a BeOS nyílt implementációjának terjesztésébe; ezt célozza a Beatrice installer megépítéséhez kiadott guide, amely a project megújult newsletter oldalán olvasható. A BeOS Os, ami egy multimédiára kihegyezett posix Os, kiadta az 1.1-es fejlesztői verzióját, ami már támogatja az AMD Athlon XP-t, a Pentium SSE-t, az UltraDMA 100/133-at, többnyelvű interfészt pl. francia, olasz, orosz, stb. nyelvekhez, valamint drivereket a legújabb videó-audió hardverekhez, valamint a Pe 5.0.3-at ugyanez utóbbiakhoz.

OpenBeOS: First Internal Release

 ( trey | 2002. február 20., szerda - 14:19 )

Az OpenBeOS csapat bejelentette az első, belső kiadását az OpenBeOS rendszernek (first internal release). Ahogy a készítők állítják a project news oldalukon: "egy gyerek lépést tettek a dicsőség felé.."

Az első kiadást a meglevő 5.3-as rendszerre kell telepíteni, és olyan javításokat/változtatásokat tartalmaz mint a OpenTracker, Mail Daemon Replacement frissített verziói. Ezenkívül különböző applikációk cseréje történt meg (Keyboard, Menu, Mouse, Screen, VirtualMemory, és Workspaces).

Ezek szerint a BeOS project nem halt meg, az OpenBeOS fejlesztése folyamatban van, lelkes programozók csapat úgy látja, hogy van értelme a fejlesztések folytatásásnak.