Haiku júniusi helyzetjelentés

Címkék

Itt a Haiku projekt legfrissebb helyzetjelentése arról, hogy hol tart most a fejlesztés. Elolvasható itt.

Hozzászólások

Azért manapság ez már megmosolyogtató: "Ideally beta2 will be able to boot and install with 256MB of RAM or maybe even less"

Így is lehet érteni, meg úgy is, hogy virtuális gépnél sem kell neki többet adni 256 MB RAM-nál. De abban igaza van a kollégának, hogy ez ma már nem létező probléma, mióta minden valamire való gépben min. 4 GB RAM van, és a használhatatlan gépek (ilyen régi Intel Atom procis rendszerek, esetleg P4-ek) is fel vannak szerelve min. 1 gigával.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

1 GB-nál pont nem mindegy, hogy 256 MB, vagy 768. Még egyszer: az, hogy manapság már a gépek elsöprő többségében minimum van 2-4 GB, az még nem indok az OS írók számára, hogy alaphangon fel is zabáltassák azt a rendszereikkel. A Haiku szeretne lightweight maradni; mi ezzel a baj?

Ezzel nincs is baj, hogy pehelysúlyúak akarnak maradni. Szerintem is pozitív dolog, hogy megáll 256 megából. Amit itt ragozunk, az nem is ez, hanem hogy ennyire kiemelik, mintha valami rekord lenne, vagy mintha ez sokat nyomna latba a mai gépeknél. Nálam jelenleg Arch Linux + SwayWM fogyaszt alapjáraton 178 MB-ot, igaz valahol minimalistább is, mint a Haiku, a Linux kernel és a systemd viszont komplexebb.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem rekord. Pozitív példa. Hogy mennyit nyom a latban, az a hw-től függ. Ma is vannak kis memóriával felszerelt low-end gépek. 64 GB-nál nem nagyon számít, hogy 256 vagy 768 MB. De 1 GB-nál nagyon is. De még 2-nél, vagy 4-nél is. 4 GB esetén pl. 6.25% vs 18.75% és azért az még mindig nem mindegy. Úgyhogy de, ezt fontos kiemelni.

Azért ez még a HURD-nél hamarabb meglesz, hacsak abba nem hagyják.

Szurkolok nekik, hogy kihozzanak belőle valami élesben használhatót. Jelenleg csak hobbinak jó a Haiku, kevés hardvert támogat, nem túl sok szoftver érhető el rá, elég instabil még az egész. A rendszer villámgyors, hardverigénye nem nagy, de jelenleg mégse használható érdemben. Főleg hajbazernek lenne való egyébként, ő van oda az alacsony erőforrású dolgokért, és az XP szintjét meg hozná egyébként a Haiku, ha ezek a hátrányai nem lennének. Az is igaz, hogy ahogy az évek során fejlődni fog, úgy válik egyre bonyolultabbá és erőforrásigényesebbé.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Majd ha az összes Windows XP-re elérhető szoftvert átportolják rá (vagy kitalálnak valami jó módszert a hatékony futtatásukra), akkor hozni fogja a szintjét. Addig marad a felejtős kategória, ahogy a desktop Linux, amire egyetlen erőforráshatékony, valamirevaló, Total Commanderrel egy szinten lévő fájlkezelő sem érhető el.

Úgy látom, mély nyomot hagytam benned. Észrevetted, hogy témától függetlenül, minden hozzászólásodban megemlítesz, ahol szóba kerül a szoftverek erőforráshasználata, illetve frissítése? :P

Nem minden erőforrásproblémánál említelek. De ez a Haiku pont neked készült, nézegetheted benne mi hány ms alatt rajzol ki, 0% CPU használattal. Arra jó. Nem sok mindenre használható, de lassan az XP sem nagyon használható semmire. Haiku alatt se Gtk, se Qt, se X.org, se Wayland, ez pedig sok erőforrást megkímél. Cserébe viszont szög egyszerű rendszer, nem nagyon hekkelkető szét saját igények mentén, mivel egy monolitikus valami, nem moduláris.

Egyébként a felülete nagyon tetszik a Haikunak, aranyosan naiv retrós kinézete van. Meg gyors, de ez az egyszerűségéből, monolitikusságából adódik.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A retrós kinézet abból adódhat, hogy szinte egy az egyben a BeOS 5 felülete van benne most is.
Még a Windows 98 idejében használtam, mint elsődleges és egyetlen oprendszer a gépemen, és azóta is hiányzik jó pár funkciója.
A legjobban talán az, hogy az ablakok teteje fül szerű volt, és át lehetett rendezni.

Sosem értettem egy filekezelő szoftver esetén a Total Commander istenítését. Nekem az alapfelület kicsit kényelmetlen és csicsás.
Le tudnád írni, hogy mire használsz egy filekezelőt? Vagy miket tud, amik erre érdemessé teszik? Tényleg érdekel, nem trollkodás, hogy miben jobb mint bármi más (FAR, MC, stb.).