Megjelent a Haiku R1/beta1

 ( kikadff | 2018. szeptember 30., vasárnap - 10:20 )

Közel 6 év után megjelent a Haiku újabb kiadása, az R1/beta1. Elérhető 32 és 64 bites verzióban, azonban a 64 bites az ajánlott, annak ellenére, hogy azon már nem futnak a régi BeOS alkalmazások.

Az eltelt időben új csomagkezelő rendszert fejlesztettek, aminek az érdekessége, hogy a csomagok tömörített fájlrendszer képek, amiket telepítés esetén a csomagkezelő csatol a fájlrendszerhez.

Újraírták a hálózatkezelőt, amely letisztultabb felületen nyújt lehetőséget a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok beállításában, valamint ezeken túl a hálózati szolgáltatások kezelésére (ftp, ssh, stb.). Mivel a hálózatkezelő alkalmazás pluginezhető, lehetőség van integrálni további szolgáltatások kezelését (vpn, stb.).

A bejelentés itt, fejlesztések leírása itt, letölthető itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ez is ilyen hobbi rendszer szinten van a fejlesztők részéről? mert a 6 évente valami az nem túl acélos.

Nagyon komoly a fejlődés, amin keresztül ment. Próbáltam 6 éve is az, meg azóta is sokszor a nightly imageket.
A 6 évvel ezelőtti alfa verzió kb. azt próbálta hozni, mint amit a BeOS tudott 2000-ben. De még abból sem volt meg benne minden, amit a BeOS 5 Pro tudott. Weboldalakat megjeleníteni kész kínszenvedés volt benne, minden második weboldal teljesen leölte a böngészőt, volt, hogy az oprendszer is bele-bele nyekkent. Sok alkalmazás egyálatlán nem indult, vagy folyton hibát dobott. Kis szerencsével a régi BeOS alatti alkalmazásokat el tudta futtatni, de amiket ~15 éve nem frissítettek, azok hiába futottak, nem sokat segítettek. (Pl a Netscape Navigator 6 futott rajta, csak a mai weboldalakat nem igazán tudta már betölteni, RealPlayer is futott, csak alig volt videó, amit elbírt volna)

Most ezt a kommentet a Beta 1 alól írom, teljesen használható netezésre, levelezésre, videónézésre. Van frissítője is, már nem kell minden apró változás miatt újrahúzni. Keepass simán települt, LibreOffice 6.2 beta és Calligra is megy, alapvetően minden feladattal meg tudok bírkózni alatta. Próbaképpen raktam fel Blendert, mc-t, Mplayert is, azok is szépen futnak. De a beépített médialejátszó is elboldogult mindennel. Szüleimnek netezésre már így önmagában elegendő lenne.
Ha a következő 6 éveben is ennyit fejlődik, akkor reális alternatíva lehet emberek milliói számára, különösen, hogy még gyengébb gépeken is villámgyors.

koszi a tesztelest es a kommentet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

cuki optimizmus. "Ha a következő 6 éveben is ennyit fejlődik," valamint minden más rendszer egy lépést sem tesz, "akkor reális alternatíva lehet emberek milliói számára".


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

szerintem az osszes rendszer log(x) fuggvenyt ir le. Szoval 6 ev mulva tokre be fogja erni a tobbit, mert azok mar nem "fejlodnek", csak antifeature-oket pakolgatnak bele (reklam, nyomkovetes, reinstall-over-the-air, stb, stb).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1 A durva az, hogy az Ubuntu is már elérte ezt a fázist, és a tisztességesebb Linuxok is a log függvény lapos részén vannak. Számomra legalábbis nem jelennek meg várva várt funkciók, egyedül az új NVIDIA drájver (játék) miatt teszek fel néha új verziót.

A "jövőre itt lesz a Linux desktop évé" kommenteknél bezzeg nem voltak ilyen negatív hangok :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hardver-kompatibilitással hogyan áll a BeOS?
Mit támogat és mit nem? Intel-only PC-n jól működik? Wifi? Blutetooth? Webcam?


Normális HUP-ot használok!

Google elos talatra adja megfelelo szavak beirasara ;)

-
Advanced testing of Golang applications

Több intel konfigon is próbáltam, majdnem mindenhol ment, de minden gépen bootoláskor be kell kapcsolni a failsafe video drivert (6 gépből egyiken sem ment nélküle). AMD Ryzen 5 2600X-en nem sikerült életre keltenem, a másik régebbi amd-s gépemnek pedig úgy néz ki behalt az alaplapja időközben.

Hat kiprobaltam az uj imaget vboxban, es "minden második weboldal teljesen leölte a böngészőt" pontosan ezt tapapsztaltam :(

-
Advanced testing of Golang applications

VB-ben valamiért kuka. Natívban teljesen ok, akár 10-20 weboldal is.

Flame rulz.

Nos, én is felraktam. Dell E5450, 5300U, 512SSD, 16 GB RAM.
Szuper kis cucc. Viszont app az nulla. Üzemeltetni nixos cuccokat jó, ssh, scp van, de akkor lesz igazán ütős, ha wine/Java is lesz rá értelmesen. Wine nem sanszos, tiszta bug a port, architektúrális eltérések miatt, Java-val meg lassan haladnak. 1.7-es talán van, de 1.8 alatt már nem kell senkinek.

Azt azért tegyük hozzá, hogy az R1/alpha4 óta telt el 6 év. A projekt 2003 óta létezik (ha jól emlékszem, akkor még OpenBeOS volt a neve) :)
Amúgy nagyon örülök neki, mint egykori lelkes BeOS felhasználó, de igen, ez egy hobbi rendszer, hiszen nincsenek meg az anyagi feltételek, ahhoz, hogy komoly alternatíva legyen.

--
www.haiku-os.org

Én csak azt nem értem, hogy akinek rengeteg ideje és évekig tartó elszántsága van, az miért nem valami eredetit alkot inkább? Mi a pláne egy rendszer újraalkotásában? Mitől motiváló ez?

Szeretik a BeOS-t és más út nem lévén megírják újra maguknak? Miért kéne mindenkinek eredeti dolgot csinálnia? Minek írnak emberek adatbáziskezelőt amikor ott az Oracle? Mi a pláne egy unix szerű kernel fejlesztésének? Mi abban az eredeti?

--
openSUSE - KDE user

Én csak azt nem értem, hogy aki látott már tucatnyi (többnyire vacak) focimeccset mi a francnak néz még évente több tucatnyit?
Vagy én csak azt nem értem, hogy minek jár valaki kocsmába a részeg, hangoskodó emberek közé, hiszen sokkal jobb dolgokat is csinálhatna azalatt?
Én csak azt nem értem, miért zavar valakit mások senkinek sem ártó, de neki örömet okozó tevékenysége? :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Miért gondolja valaki, hogy ha elmerengek, hogy vajon miért csinálnak mások valamit, akkor az már egyből zavar is?

Ja, hogy ez csak merengés volt. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Amúgy most látom, hogy totál összekevertem a ReactOS-szel, ami ugye szándékosan Windows klón. Úgyhogy összevissza kommentelek.

Amúgy a szórakozott emberek általában zsenik vagy legalábbis tehetségesek! :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Időközben elolvastam legalább a FAQ-t, és egészen jópofának találom a Haiku elveit. Jó dolog lehet ezen hekkelni.

Olvasgattam a másik topikba linkelt Unix-Haters Handbook-ot is, amitől még jobban megkívántam egy másfajta oprendszert, ami nem Unix elvekre épül. Link: http://web.mit.edu/~simsong/www/ugh.pdf

Jó neked. Én egy rakás dolgot nem értek. Például azt sem, miért gondolod azt, hogy neked mindent kell érteni?

Van egy egyszerű megoldás: Ha nem értesz valamit, gondold végig, hogy az a dolog befolyásolja-e az életed? Ha arra jutsz, hogy nem, akkor felejtsd el, és foglalkozz mással.

Mert alapvetően egy szebb világban élnénk, ha a Be Inc. picit hatékonyabban tolta volna a marketinget, hogy legalább egy akkora szereplő legyen a BeOS az operációs rendszerek piacán, mint a MacOS.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És akkor az Android is teljesen másképp nézne ki...

de ha jól sejtem az a vonat már elment. nem is kicsit, nagyon. ilyen kiadási ciklussal meg nem fogják utolérni, hogy felugorjanak rá ismét.

ahogy mindig is mondtam, tőlem csinálják, nekem eben guba, csak annyi erőforrás megy el fölöslegesen ilyenekre szerintem.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ezt ugye minden Linuxos projektnél is elmondtad az elmúlt 20 évben?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

amit láttam és szerintem illett rá, feltételezem igen. de néha unalmas ismételgetni, így lehet maradt ki és csak fásultan legyintettem. de mondj példákat, úgy könnyebben beazonosítom mire gondolsz konkrétan.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Pl. bármi, ami Linux desktop. Vagy eleve miért akarhatta bárki is bármire használni, mikor eredetileg Linusnak egy hobbiprojektje volt, nemhogy szerver oprendszer.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

talán sejtem mire gondolsz, de annyi különbséget én látok, hogy ott nulláról indult valami alternatív megoldás, amire elkezdtek rágörbíteni programokat, mert ott ugye nem volt még, míg a beos létezett, de jó ideje effektíve halott és a már oszlásnak indult tetemét próbálják sminkelni, szerintem fölöslegesen. ha nem jól értettem a felvetésed, mond.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Lehet hogy számodra haszontalan, de azt nem tudhatod, hogy mennyi haszna van a fejlesztők szempontjából. De az sem kizárt, hogy ez számukra csak szórakozás. Például a Te szempontodból semmi haszna nincs annak, hogy én időnként leülök a nappaliban, és csak zenét hallgatok. Közben nem foglalkozom azzal, hogy mit fogok másnap csinálni, mit fogok vacsorázni. Egyszerűen csak hallgatom a zenét. Engem szórakoztat, és számomra ez pont elég.

De nézzünk egy másik esetet. Blintux processzora. Rengeteg energiát és időt beleölt. Számunkra semmi haszna. Megnézzük, és ki-ki a beállítottsága szerint azt mondja, hogy:
- ez egy csodás hobby
- ennek semmi haszna
- …

Viszont Ő közben megtanult egy rakás olyan dolgot, amivel eddig nem volt tisztában, vagy csak felszínesen ismert. Aztán ezt később vagy tudja hasznosítani a munkája/élete során, vagy csak egy jó szórakozás marad.

+1

Az mar elment. Nekem szivem csucske volt anno, sajnos csak az ujsagok alajan, mert beszerezni itthon nem lehetett legalabbis a zsebpenzembol tuti nem. De amugy a MorphOS (Amiga) is van aki aktivan hasznalja, idosebb power mac-eken. Ez egy reteg projekt. ennyi.

-
Advanced testing of Golang applications

> csak annyi erőforrás megy el fölöslegesen ilyenekre szerintem.

mibol gondolod, hogy a beos fejlesztok mast kodolnanak? Vagy egy linuxos projektbe bekapcsolodtak volna?

Szerintem nem tudod, hogy mi az a hobbi;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Az megvan, hogy majdnem a BeOS lett az OSX alapja a NextSTEP helyett, csak allitolag a foguru (Jean-Louis Gassee, ex-Apple vezeto) tul sokat kert erte? Illetve egy masik teoria szerint az Apple azt dontotte el, hogy JLG-t veszi meg, vagy Jobs-ot. Jobs mellett dontottek. A tortenelem igazolta oket :)

(ui: szerintem mar '99 kornyeken sem volt semmi eselye a BeInc-nek, az mar akkor egyertelmu volt, hogy pusztan egy operacios rendszerre nem lehet uzleti modellt epiteni, sot, meg sokkal tobbre is nehez (lasd Sun).)

Szerintem a BeInc csak arra épített, hogy az Apple megveszi őket. A régi MacOS felett már nagyon eljárt az idő és voltak érvek egy modern egyedi operációs rendszer mellett a problémásnak gondolt Unix variáns ellenében. Végül nem jött be a BeInc egyetlen tuti nyerőkártyája. Az Apple meg sikeres lett egy desktop unix rendszerrel. Ki gondolta volna?!

Azt, hogy az Apple fordulata után PC piacon nem lesz sok esélyük szerintem a BeInc-nél is jól tudták. De akkor már nekik sem volt jobb ötletük.

"Az Apple meg sikeres lett egy desktop unix rendszerrel."

Az Apple nem lett sikeres egy desktop UNIX rendszerrel.

Az Apple egy telefonnal lett sikeres.

--
trey @ gépház

Meg előtte az iPod-dal, amikor az mp3 lejátszó volt a sláger.

Az iPhone operációs rendszere is egy macOS(X) variáns, amit csak később neveztek el iOS-nek.
Az addig vezető úton pedig előbb lekapcsolódtak az Apple számára eléggé megalázó MS lélegeztetőgépről, és már Mac-only korszakban is nyereséget termelt az Apple. Ezen a felfelé vezető úton az unixos OSX volt az első mérföldkő. Korábban az az urban legend tartotta magát, hogy üzletileg sikeres desktop unixot lehetetlen csinálni. Kiderült, hogy mégis lehet. Ez szerintem vitathatatlanul az Apple érdeme.

Szerintem nem igaz, hogy az OSX önmagában üzletileg sikeres. Az Apple terméket gyárt, és a termékélmény része az OSX, de csak nagyon kis %, aki az OSX miatt közvetlenül választ Macet. Ha BeOS alapú lenne az OSX, hasonló élménnyel (beleértve a szoftverellátottságot), ugyanennyien vennének Macet.

Ugyanannyian vennék szerintem is. De ha skinnelt Windows lenne a Macintoshokon akkor már közel sem vennék úgy. Az állítás lényege ha jól értelmezem az volt, hogy az Apple volt az első aki sikeres lett egy unix desktop-pal. Ezt nem cáfolja az az állítás, hogy BeOS-sel is sikeres lett volna.
Ha valóban csak kis % lenne aki OSX vagy iOS miatt vásárol Apple terméket, akkor még nevet sem adott volna ezeknek az Alma.


Normális HUP-ot használok!

Szerintem az Apple userek 99,5%-a nagy ívben szarik arra, hogy UNIX-e vagy sem, mert nem foglalkoznak vele. Tőlük akár NT kernel is lehetne alatta, ha működik.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

NT kernel nem lehetne alatta mert ahhoz ha kell ha nem kell csomagban jár a Windows is. Márpedig a Mac egyik ha nem a legfontosabb vonzereje az, hogy nem Windows os van rajta.
Az Apple vásárlók elfogultságát én is gyakran kritizálom, de azért ennyire nem szabad lenézni őket. Nagyon jól tudják ők mi az a macOS ami a Macintoshukon működik.


Normális HUP-ot használok!

Egy nagy lófaszt jár csomagban. Akármit fölé lehetne építeni. Pont, hogy pl. Linuxhoz jár csomagban a POSIX, mert Linus úgy döntött, hogy nem kell a több subsystem támogatás. Egyébként csak egy példa volt az NT kernel.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az állítás licencelési és nem technikai vonatkozású volt. Vagy tudsz nekem mondani olyan kereskedelmi forgalomban kapható desktop operációs rendszert géppel vagy gép nélkül amin NT kernel működik és nem Windows van felette?


Normális HUP-ot használok!

Szövegértési problémáid vannak? Kernelről beszéltem és arról, hogy a MacOS usereknek 99%-ának (de egyébként a PC userek 99%-ának is) alapvetően teljesen mindegy, hogy mi van a motorháztető alatt, mert ők azt az UI-t látják csak, amit az Apple eléjük tol. Hogy az Mach, NT vagy Linux kernelen megy, az alapvetően user szempontjából érdektelen lenne.

Az, hogy most kereskedelmi forgalomban csak olyan OS kapható NT kernellel, ami felett a Windows userland van, az irreleváns kérdés. De egyébként ha valaha is vetettél volna egy pillantást az NT architektúrára, láthattad volna, hogy a Win32 (és ezzel együtt az egész Windows userland) csak egy subsystem az NT kernel felett. Volt POSIX és OS/2 subsystem is, más kérdés, hogy üzleti okok miatt nem folytatták.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Akarsz beszélni róla? :-)


Normális HUP-ot használok!

Hát, NT kernele alapuló (korábban kereskedelmi forgalomban is kapható) nem windows oprendszer például a Citrix WinFrame 1.8-as verziója. Egészen pontosan a Windows NT 3.51-es kernelét (és egy rakás másik komponensét) licencelték hozzá.

Sokan a szoftver miatt vesznek MAC-et. Például a zenészek azt szokták mondani, hogy megbízhatóan kis késleltetéssel csak a MAC tud működni. Na most ez nem HW kérdés - bármelyik DA konverter képes megbízhatóan kis késleltetéssel működni (najó, nem mind, van aközött is szemét, de a legtöbb képes rá). Viszont a szoftver nem tudja megbízhatóan ütemezni. Egy időben szórakoztam ilyenekkel Linuxon, és akárhogy akartam nem sikerült értelmes eredmény kicsiholnom, folyton akadt a kis késleltetésű hang amint valami történt a képernyőn például.

Persze ugyanazzal a csapattal valószínűleg a BeOS-ból is jót csináltak volna, és akkor az is ment volna. Legalábbis én nem a UNIX alapokban látom a sikert, hanem hogy rendesen összerakták az egészet.

Ja, és van zenész ismerősöm, aki Hackintoshon zenélt - ez amolyan bizonyíték-féle lenne, hogy a szoftver a lényeg.

BeOS-nél eleve kifejezetten cél volt a multimédia erős támogatása.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az megvan, hogy a Be Inc. idejében sok gépet adtal el úgy hogy volt rajta BeOS is, de az MS szerződése olyan volt a hw gyártókkal hogy nem engedték a dualboot-ot.

--
ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Ha futna modern gepen es lenne ra eleg ertelmes szoftver a mai napig BeOs-t hasznalnek.

Kipróbáltam VM-ben, ez még mindig elképesztően gyorsan indul :)

Arra lennék kíváncsi, hogy rendes vason megy-e. :) Korábbi verziókat próbálgattam, azok a régi gépemen, ami egy P4 volt, simán futottak egy kártyaolvasóba dugott CF kártyáról. De az egyel modernebb vason már nem ment natívan sajnos. Maga a stuff pedig elég jónak tűnt, fel is került a "figyelemmel kísérni, hátha lesz belőle valami" listára.

Az egyfloppys menuetos, na az indult gyorsan :)
---
Why use Windows, if you have open doors… to Linux

Mit tud kezedni egy modern GPU -val ?


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Az a kozep-tavoli cel, hogy a halozati meghajtokhoz hasonloan a videomeghajto interfeszt is kompatibilissa tegyek a FreeBSD-vel (igy azokat a drivereket lehetne hasznalni). Wifi support peldaul onnan van, tudomasom szerint.

De egyelore a GPU szoba se jon, Intelen van VESA, de ARM-on peldaul konkretan nincs is videomeghajto (merthogy ott nincs VESA -> nincs video tamogatas). Ez elegge korulmenyesse teszi azert, fokent, hogy ez egy desktopot megcelzo OS :) Szerintem az is csoda, hogy egyaltalan a kernel bebootol valahogy, dehat mindent el kell kezdeni valahol...

> Az eltelt időben új csomagkezelő rendszert fejlesztettek, aminek az érdekessége, hogy a csomagok tömörített
> fájlrendszer képek, amiket telepítés esetén a csomagkezelő csatol a fájlrendszerhez.

Annak idején a BeOS-nál is nagyon kúl volt a rendszertelepítés oly módja, hogy csak fogd és ejtsd módon ráhúztad a rendszermeghajtót szimbolizáló ikont a telepíteni kívánt meghajtó ikonjára. Valahogy ez a könnyedség hiányzik nekem szinte minden mai oprendszerből. :)

Mondjuk az osx pontosan így működik, ha ez egy fontos szempont. :)

ja, csak venni kell hozzá túlárazott almás vasat :)

De legalabb tartja az arat.

Mar gondolkoztam rajta, hogy hagyom a ceges gepet a fenebe, es veszek magamnak egy laptopot es azon dolgozom (hianyzik a linuxos szabadsag). Tudnal linkelni egy olcsobb gepet (ha mar igy kepben vagy), amiben van 15' display, 2880x1800 koruli felbontas, i7, 16Gb ram, 512 Gb SSD, vga mondjuk 4Gb rammal, alu haz kb 1.5 cm vastag. Jah nagyon fontos, hogy a touchpad az pariban legyen, mert erre rohadt erzekeny vagyok es a gagyi touchpadokkal a vilagbol ki lehet kergetni (sajna elkenyeztettek az utibbo 3 evben). Hajlando vagyok lemondani a billentyuzetrol, bar a BF switch miatt valtottam az uj pro-ra, de tudom olyasmi senki masnak nincs. Es szoktam filmezni a beepitett hangszoroval szoval jo lenne nem valami noname cincogo audio system lenne benne. Meg egy dolog. Legyen hozza dockolo, vagy ha az nincs is, akkor egy darab kabelt szeretnek maximum bedugni a gepbe, azon menjen a tap, az usb eszkozok, es a kulso monitor is.

Elore is koszi.

-
Advanced testing of Golang applications

Árban egész pontosan mire gondoltál? A dokkoló feláras legyen?

Amúgy filmet nézni rendes audiorendszer nélkül ma már olyan snassz. Ezért tartok otthon külön mozitermet, süppedős fotelekkel meg 7méteres vászonnal és nagyon lesajnálom azokat, akik az aluminiumházban bugyborékoló hangkibocsátó képződménytől elalélnak el, jól - és még igényesnek érzik magukat... :)

Moziterem? Ugyan mar. Egy jo fejhallgato a hozza valo erositovel, laptop az olben egy parnan, szoba kisse lesotetitve - nagyon sok penzt kell ahhoz elkolteni, hogy egy ezt megkozelito mozitermet osszerakj (es mit csinalsz, ha elkoltozol? ;)).

> . Egy jo fejhallgato a hozza valo erositovel, laptop az olben egy parnan, szoba kisse lesotetitve
Nem is tudom, van itt a táskában egy Sony MDR-10RC is. Szerinted így már embernek számítok? :)

> - nagyon sok penzt kell ahhoz elkolteni, hogy egy ezt megkozelito mozitermet osszerakj (es mit csinalsz, ha elkoltozol? ;)).

A mozitermek háromhavonta elavulnak, ezért mindig kidobom a régit és újat építek.

Ha elköltözöm, akkor ünnepélyesen felgyújtom az utolsót és újjáépítem oda ahová költözöm. Mert megtehetem. :)

De szeretnek gazdag lenni,
Egyszer mozitermet venni,
Jo ruhaba jarni-kelni,
S ot forinter popcornt venni.

Ok, gondolom viszed magaddal a temet mindenhova. Mikor mesz a rokonokhoz, kirandulni a gyerekekkel vagy random hostelben alszol. Es nem alelok el a speakertol, hanem a hangtechnika mai allasa mellett elvarom, hogy az osszes hangtartomany elvezheto legyen. Ez nem elalelas, hanem a minimum. A szemelyeskedest meg legyszi hanyagold, nem all jol.

-
Advanced testing of Golang applications

> A szemelyeskedest meg legyszi hanyagold, nem all jol.
Ha magadra veszel random fórumkommentokat (így), az azon túl, hogy nem áll jól, még le is járatod vele magad. Azt nem mondom, hogy ne vedd magadra, vagy vedd magadra, mert 1.) nekem mindegy mit csinálsz, írhatsz még erre is valamit, majd megunom a válaszolgatást, vagy te, 2.) nem akarom senkinek megmondani mit csináljon, 3.) ennek fejébe nem várok semmit el, így még azt se, hogy ne mondják meg, hogy mit csináljak - mert úgysem fogom azt csinálni, amit mondanak, akkor se, hogy odateszik: "lécci" :)

> Es nem alelok el a speakertol, hanem a hangtechnika mai allasa mellett elvarom, hogy az osszes hangtartomany elvezheto legyen

Ha ráérek, majd elmegyek almaboltba, vagy megkérem egy almás ismerősömet, hogy mutassa meg nekem a "minden hangtartományban" élvezhető laptop hangszórót. Kicsit nehéz lesz, mert egyrészt 4000 Hz körül/fölött már nem hallok úgy, mint ifjabb embertársaim, másrészt erőteljesen szkeptikus vagyok minden olyan hangsugárzóval szemben, ami 5 centinél kisebb és nem fejhallgatónak nevezik. A füleseket nem szeretem, bár nem agybadugósat kényszerűségből néha használok. Szóval ha már sznob az ember, akkor csinálja nagyban! Ha audiofil vagy, az nem mekkbúknál indul, hanem valahol egész máshol, egy messzi-messzi galaxisban...

p.s.: semmi bajom azzal, hogy mit használsz és az neked mennyire okoz örömöt. Sőt! Örülök, ha valaki elégedett az általa vásárolt kütyüvel - és ne adj isten még kötődik is hozzá.

Konkretan leigenyteleneztel, de mindegy.

"majd elmegyek almaboltba" szoval olyanrol beszelsz amirol fingod sincs, hat gratulalok. Birom azokat akik olyanrol beszelnek amirol fingjuk sincs - es meg okosnak tartjak magukat.

"szkeptikus vagyok minden olyan hangsugárzóval" Erdemes akkor ellatogatnod egy boltba, meglepo dolgokat tudnak mar kihozni egy 5cm-es tepsibol. A legtobb nagy nev palettajan van tenyernyi cucc, amit el sem hiszel, hogy az ugy szol.

"ami 5 centinél kisebb" melyik dimenziojanak kell nagyobbnak lennie? Pl a melysege tobb mint 5cm :D.

"akkor csinálja nagyban" a macecben az elerheto legnagyobb hangszoro van a gepemben.

"Ha audiofil vagy" nem vagyok az, de a muanyag vazba beepitett cincogo es a legdragabb/legbrutalisabb audiofil hangcucc kozott azert eleg szeles a skala.

Nekem sincs semmi bajom se veled se azzal amit csinalsz. Szerinted/neked tularazott, es meg csak ezzel sincs semmi bajom :) Szerintem meg van anyag/tervezes a masinaban, sok olyan reszlet, amit egyelore kb egyik vetelytars sem tud felmutatni, vagy ha igen nem lesz szignifikansabban olcsobb.

Advanced testing of Golang applications

> Nekem sincs semmi bajom se veled se azzal amit csinalsz.

Na, meg is van a közös nevező :)

> Szerintem meg van anyag/tervezes a masinaban, sok olyan reszlet, amit egyelore kb egyik
> vetelytars sem tud felmutatni, vagy ha igen nem lesz szignifikansabban olcsobb.

Igen, ismerem az érzést, amikor egy használati tárgy ilyen-olyan mérnöki megoldásait csodáljuk, vagy értékeljük a napi használat közben.

Másrészt iparágak épülnek arra is, hogy úgy érezd megérte A-t venned B helyett. Tipikus eset: egy éttermi vacsora közben, baráti társaságban a pincér által felszolgált bor szembeállítva azzal, hogy egy otthon elköltött vacsora után felbontasz 1 üveg tök ugyanolyan bort, amit egyébként a boltban vettél. Nem csak az ára az érdekes (ami, persze jogosan lehet drágább az étteremben), hanem, hogy ugyanazt a bort a megfelelő körítés/baráti társaság mellett jobb ízűnek érzed - főleg, ha a pincér a kitöltés előtt még ecseteli is, hogy melyik szőlészet, melyik présházában, milyen figyelmes, aranykezű szűzlányok hogyan válogatták egyenként a szőlőszemeket. Másképpen: a gyártók/eladók jól tudják, értenek hozzá, hogy a felfokozott várakozásainkra építve, ügyesen megalapozott prekoncepciókat felépítve befolyásolhatják az érzékelésünket. :)

Ha meg már túl vagyunk a boron, akkor a borsos éttermi számla után győzködjük magunkat, hogy jó volt ez így. Ugyan ki élne azzal a tudattal, hogy kidobott feleslegesen egy marok pénzt az ablakon? Szerintem senki. Na meg, ha tényleg megérte, akkor mekkora királyok vagyunk, hogy milyen jó boltot csináltunk. Szóval mindannyian kicsit jobban, vagy nagyon, de ilyenek vagyunk. Nem azt mondom, hogy pont te, csak tudom, hogy én pl hajlamos vagyok efféle bohóságokra, szóval igyekszem óvatos lenni a "minőségi" cuccokkal.

A barátnőm almás hardvereit fogdosva (nem, nem arra gondolok, hanem amelyiken szoftver is fut) nem győződtem meg azok jó ár/érték arányáról. Ez szerintem tök szubjektív dolog. Hát ennyike.

"A barátnőm almás hardvereit fogdosva"

:)

Szerencsere egy arva petakomba sem kerult a gep. Ezt megelozoen voltan Thinkpadjeim, meg hi-end asus laptopjaim. Mivel hianyzik a Linux ezert szerettem volna egy alternativ gepet, es kellett arra rajonnom, hogy bizony mar ezt sem adnam alabb, meg azt sem. Es szetnezve a piacon azt lattam, hogy az elvarasaimnak megfelelo gepet bizony masok sem adjak lenyegesen olcsobban.

-
Advanced testing of Golang applications

> Szerencsere egy arva petakomba sem kerult a gep.
kúl. mit kell ezért csinálni? :)

Kell nemi Java, Go, Linux, Bash, cloud tudas, es rajtam keresztul jelentkezni hozzank :)

-
Advanced testing of Golang applications

Nezd, egy multi hub (amit nem adnak a prohoz sem) par mogyoroba kerul, akkor nem kell benne lennie az arban, de ha csak valami komolyabb dokkoloval oldhato meg a feladat, akkor legyen benne. Igy fair ;)

-
Advanced testing of Golang applications

Dell XPS 15.

2880x1800-at szerintem nem nagyon fogsz talalni, hacsak nem 3:2-t (3000x2000), pece fronton a FHD utan altalaban 4K jon. Bar lehet, hogy ez valtozik: https://www.notebookcheck.net/Frank-Azor-Dell-mulling-3-2-and-other-aspect-ratio-screens-for-future-XPS-notebooks.300550.0.html

Ha linuxot teszel ra, touchpad drivernek ajanlom a regi synaptics-ot az uj libinput helyett, mielott szetvered a gepet, hogy mi ez a f*s :)

Te nem közbeszerzési pályázatokat írtál eddig amit bárki indulhat akit Apple MacBook Pronak hívnak?
--
openSUSE - KDE user

Nem. Leirtam az elvarasaimat es probaltam ravilagitani, hogy az a tularazott dolog annyira megsem tularazott ;) Igazabol ket lehetosegem van, vagy 1-2-5-10 tekintetben rosszabb geppel tolom, vagy kifizetem kb ugyanazt a penzt.

-
Advanced testing of Golang applications

Dell xps-t kb 1500 USD-vel olcsóbban kapsz meg, olyan konfiggal ami pariban van a macbook pro-val. (32 GB ram, 1 TB SSD, i7, nVidia/Radeon, igaz csak full HD a kijelző, tehát igazad van 1 tekintetben rosszabb)

Persze nem 80.000 forint a dell sem, de azért 1500 dollár különbség az nem kevés. Másik fontos dolog, szerintem, hogy ha szükséged van nagyobb felbontású kijelzőre akkor vehetsz ilyen dellt, de fordítva nem megy, nem tudsz venni MacBook pro-t full hd display-jel, ha neked nincs arra szükséged. Például nekem mint szoftver fejelsztőnek kurvára nem kell 4K UHD kijelző amit aztán olyan DPI beállítással használok hogy kb full hd-nek felel meg, különben nem tudom elolvasni a betűket a kijelzőn. Pixeleket meg már nem látom full HD-n nem, meg alatta sem, mert van élsimítás egy ideje.

--
openSUSE - KDE user

"igaz csak full HD a kijelző" bukta. szoros vacak. Remalom rajta olvasni :)
"de fordítva nem megy" ez igaz, de ettol meg nem tularazott (persze elismerem, hogy 0-tol eltero kimutathato szazalekban dragabbak ezek a gepek az azonos tudasu tarsaiktol) csak nincs belol occo, butitott verzio.
"nekem mint szoftver fejelsztőnek kurvára nem kell 4K UHD kijelző" mint szoftver fejelsztőnek oriasi szuksegem van ra, mert sokkal kevesbe farad a szemem a szep ivelt betuk olvasasa soran, mint amikor zavarosak a szelek.
"mert van élsimítás egy ideje" hat en meg latom, es latom, hogy elsimitas ide meg oda nem hasonlithato ossze a ket betu

-
Advanced testing of Golang applications

Neked tényleg jó szemed van! Gondolom akkor a kinyomtatott szövegnél is látod, hogy pixelesek az ívek. Ott még élsimítás sincs.

Van aki a 4 ping kulombseget eszreveszi a CS-ben :D van aki 400000 Ft-ert veszi az audio kabel meteret, mert zavarja a fulet ha nem azon megy a hang. En latom a kulonbseget, de le is fotoztam neked 1440p kulso monitor, retina. Es direkt masfel meterre eltavolodtam mindket kijelzoto, es meg onnan is latszik, hogy az egyik zavaros, a masik meg nem. Nezd meg a DevTernitybol az e betuket, azt akarmilyen messzirol nezed nem lesz jobb.

-
Advanced testing of Golang applications

Mekkora offtopic ömlengés megy itt...

Látszik valami, ez tény. Azonban az 1. kép moire hatással sújtott, és mintha nem ugyanúgy állt volna be a fehér egyensúly a két képnél.

Atpakoltam az asztalom, es csinaltam egy kozos kepet. Sajnos ennel jobban nem tudom erzekeltetni, hogy az egyik monitoron ezt latom a masikon meg amazt. Rohadt zavaro az elmosodo eletlen betuket olvasni, illetve sokkal kevesbe farad el a szemem az ivelt, elekkel rendelkezo betuk olvasasa soran. Ki kell probalni, csak legyen penz a szamlan, mert mar egy nap utan fajdalmas visszaterni.

-
Advanced testing of Golang applications

Látok némi különbséget. Az én szememnek kb. 20%-al jobb a nagy felbontású monitor. Kinagyítva egyértelműen jobb. Elfogadom, hogy a Te szemed érzékenyebb erre. Lehet, hogy 15-20 éve még az enyém is az volt.

A külső monitorodnak mekkora a képátlója?

A külső monitorodon a HupWiki kb. 48px széles, a MacBookon 72px, ez utóbbi az Apple oldala alapján 220ppi-s, vagyis kb. 8,31mm. Feltételezve, hogy a felirat fizikai mérete közel azonos, a külső monitor 146-147ppi-vel rendelkezik. Nem tudom, hogy milyen képarányú monitorról beszélünk, 16:9, vagyis 2560x1440 esetén 20" körüli képátlót kapok, 21:9 képarány, vagyis 3440x1440 esetén 25"-26" az eredmény. Eltaláltam? :)

A külső monitorod pixelsűrűsége egyébként közel azonos egy 1920x1080 felbontású 15.6" képátlóval rendelkező kijelzőével, véletlenül én pont ilyennel rendelkezem. Viszont nálam ugyanaz a HupWiki felirat 56px széles, vagyis kb. 10mm, mivel úgy állítottam be a rendszerem, hogy a renderelés a valós ppi-nek megfelelően történjen. Így nem 30cm-ről kell nézni a monitort, el tudom olvasni a feliratokat 60cm-ről is. Ebből a távolságból meg már nem látszanak szőrösnek a karakterek.

Igazabol a szorosodest akartam demozni, de tettem kettovel lentebb egy kepet, ahol egy kepen van a ket szoveg. Es kb ugyanakkorak, ha belezoomolsz lathatod mennyivel elesebbek a betuk a surubb pixelszam mellett (a full hd 15 col valahol a ketto kozott van, azzal lenne teljesen fair osszehasonlitani). Kis betumeretnel hatvanyozott a problema.

-
Advanced testing of Golang applications

Sokszor leragott csont, csak birom amikor fogalom nelkul irogatnak emberek. Igen lehet venni notebookot 80ezerert, es meg az is lehet, hogy a legtobb embernek fel sem tunik a kulonbseg, vagy az is megfelel. De amint elkezded az elvarasokat emelni rogton ugranak a szazezrek. Ha egyszer olvastal mar folyo szoveget retinan, akkor a full hd egy szoros vacak. Ha egyszer simogattad a force touchos touchpadot, akkor a legtobb (95%) touchpad egy unresponsive selejt. Ugyanez igaz a gep megjelenesere, igen zavarna egy vastag muanyag darab az olemben, ami megnyeklik amikor kinyitom. Rossz erzes 1mm-nel jobban lenyomni egy billentyut. Es utalok napi 6x 4 kabelt bedugni meg kihuzni a gepbol. (a technikai parameterek meg adottak, munkagep, nem fogok varni)

-
Advanced testing of Golang applications

Ja, amúgy már a PC-ken is van ám USB-C vagyis egy kábellel ugyanúgy okosítható mint egy Macbook. Lenovo gépeken szép nagy touchpadok vannak, szépen működnek, majdnem mint egy Macbookon. Amiket írsz igaz az alsó árkategóriára, illetve igaz volt jó pár éve úgy enbloc a pc notebookokra.
--
openSUSE - KDE user

Mindamellett, hogy szerintem is van brand ado a gepeken (a mertekerol lehet vitatkozni), azert megkerdezhetem, hogy egy thinkpad mennyibe kerul? Megvalaszolom: Thinkpad X1 Extreme $2510. Hasonlo mac pro $2790. Milyen tularazasrol beszelunk??

-
Advanced testing of Golang applications

egyiket ne vedjuk azzal, hogy a masik is szaros...

Egyebkent a Thinkpad is tularazott szerintem. En thinkpadet vettem, de meg tudom erteni, ha valaki macbook pro-t vesz.
Ettol meg mind a ketto mocskosul tul van arazva, a macbook pro meg egyenesen verlazito a maga 1 millio feletti araval. Nem is ertem azzal a 60k-val minek borzolni a kedelyeket.

A thinkpadem 15", es 1TB ssd van benne. Ugyanilyen macbook-ot kerestem, es sajnos csak az 1millios ilyen, tekintve, hogy az ssd-je nem bovitheto:(

Szerintem kar mosdatni az apple-t.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Valamiert ezek a munkara szant professzionalis gepek ennyibe kerulnek. Mosdatni nem kell az applet, de "megbelyegezni" sem kene. Talatam dell gepet hasonlo xeon procval: Dell Precision 3530 $2192 es meg csak fullhd es muanyag a boritas!
A munkagep draga, akarhova mesz. Azon vitatkozhatunk, hogy a munkagepek vajon tularazottak-e? Es valoszinu. Minden egyes plusz hercet/byteot borsosan meg kell fiztni. A 2100 dollaros gep nem 7szer tud tobbet mint a 300 dollaros ... jah varjal: de. benchmarkokban meg tartossaga tekintve is.

-
Advanced testing of Golang applications

azert nehez megmagyarazni eszervekkel, hogyha 15"-ra es 512GB ssd-re van szuksegem, akkor 1millio es 59kHUF-ot kohogjek fel.

(raadasul az 512GB keves is. Most is 1TB ssd-m van)

A thinkpadem 360+150+50k (vinyo+memoria) volt.
Raadasul nekem 24GB memoriam van, a macbooknak meg 16GB van.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

hat jah. 300 es 1500 kozott sok esetben a teljesitmeny kulonbozetet fizeted meg. 1500 meg 2700 kozott meg ... jonnek a nuansznyi dolgok mint pl tartosabb haz, 5%-al gyorsabb proci, kiterjesztettebb garancia, teszteken jobban teljesito alkatreszek, egyel tobb USB, hosszabb termek support, stb. Ami a legtobb felhasznalonak nem er meg annyit plusz koltseget, de mondjuk a cegeknek meg meger. A MB pro egy munkagep ezt be kell latni. Akinek nem munkara kell annak van am olcsobb modell. Es persze azt is lehet tularazottnak mondani, de mondjuk a parom 2012es mabbook air-t hasznal (i5 8Gb ram) es az egyik sarka van egy kicst benyomodva, pedig tudna a gep meselni, allandoan nyuzza, sokat dolgozik vele (Adobe cuccok), es van ket gyerek akiktol nem all tavol random lezuzni az eszkozt. Semmi baja sem kivulrol sem belolrol, a kijelzo ugyanolyan feszes all. Egyben van a gep es meg evekig jo lesz, ha igy mennek a dolgok (lehet munkara mar nem lesz jo a teljesitmenye miatt). Acerbol kb 3at hasznalt volna el ez ido alatt.

-
Advanced testing of Golang applications