17 év után testközelben a HaikuOS első bétája

 ( trey | 2018. szeptember 9., vasárnap - 11:06 )

Just over 17 years since the project launched, and more than 18 years since the last release of the operating system that inspired it, the open source Haiku OS is nearing a beta release.

Bővebben itt. tl;dr: szeptember 10. és 18. közt érkezhet a beta1.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

azért lenyűgöző, hogy nem engedték el és csinálják.

Múlt héten pont ránéztem...

...sajnos ez nagyon retrocomputing, nem az van, hogy 17 éve fejlesztik a PC World vagy tán chipmagazin melléklet BeOS 5.0 PE-t, hanem 17 évbe telt újraimplementálni azt a szoftvert, azon a 2001-es színvonalon.

Gondolkoztam, mit lehetne áthozni, mit lehetne ma modern felhasználásban alkalmazni, az, hogy az ablakok tabok az elgondolkoztató, de minden mással az van, hogy vért izzadnánk ha egy komolyabb szoftverünket portolni kéne rá, legyen az egy számlázóprogram vagy iktatórendszer.

Vannak itt emberek akik visszasírják a gnome2-t, meg a cinnamon megmentett minket meg tudomisén, és a microsoftnak is került tizensok évébe amire a platformja ismét annyira koherens lett amennyire az XP idején volt (nem, az XP sem volt koherens, de pl. nem erőltette a csempéket), de nem hiszem hogy most tömegek mondják azt: végre! és állnak át (vissza) BeOS / Haiku OS-re napi használatü számítógépeiken.

Elég lenne egy tisztességes böngészőt portolni rá frissítésekkel együtt, meg legalább az integrált gpu-kat rendesen támogatni, akkor lenne jövője, így csak múltja

Van rá valami webkit, de kötve hiszem, hogy MediaStream, notifications, service workers, ad absurdum webusb támogatás lenne benne...

Ezek a kiserleti:) funkciok igazan csak chrome/firefox-ban vannak benne. A kerdes az az, hogy barmelyiket portoljak-e. Mar az onmagaban hatalmas melo.
Mondjuk webusb pont chrome-only.

Te egyebkent valami vonalkodolvasot fejlesztesz web alapon a tesconak?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A tesconak pont nem, de van ilyenünk is, igen :)

A vonalkódolvasók billentyűzetszerűen működnek, de ha nem mennének a webes "skype-jaink" amiket meetingekre meg remote interjúkra és usability tesztekre használunk, frászt kapnék.

a webkamera mukodik webusb nelkul.
Viszont webusb-vel meg fogjuk erni a web-only driverek korat, ahol elofizetes idotartama alatt lesz csak az adott eszkozhoz (valami fincsi drm-hez szukseges smart kartya a netflix elofizuhoz) driver.

Vagy a nyomtato havidijas lesz...;)

Szep uj vilag.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Mondjuk webusb pont chrome-only.

A google mar a backup adataidat is szivesen megnezne, vagy mi?!

> webusb

Jajj! Szoval ez mar nem browser, hanem brOwSer?'

Ki allitja vegre meg ezt az amokfutast, amit a webbel muvel a spygle??!

?

a webusb az, hogy browserbol el lehet erni az usb-s eszkozeidet, es a driver is a netrol jon...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Jo, es egy bongeszonek mi koze az USB-hez, meg ugy egyaltalan a driverekhez?

Az az OS feladata, nem valami random userspace programe.

"nem hiszem hogy most tömegek mondják azt: végre! és állnak át (vissza) BeOS / Haiku OS-re napi használatü számítógépeiken."

Mibol gondolod, hogy ez a celjuk? Miert gond az, hogy van valami, ami opensource, de nem a fosodor (Linux...), es emberek foglalkoznak vele hobbibol? Ennyivel is gazdagabb a vilag. Masok regi szamitogepeket restauralnak es orulnek, hogy bebootol a DOS es elindul a kedvenc jatekuk, vagy CGA-emulatort irnak egy Amigaba illesztheto PC-emulator kartyara. Ez pont ugyanaz a kategoria.

Az eppen nem bug, hanem feature, hogy "mas". Ez benne a jo.

BeOS 5.0-t most is simán lehet találni a neten. Ez a projekt annyit tud, hogy nem kell hozzá VM, elfut natívan.

Kb. picit mint az AROS, csak az ugye egy keretrendszer egy hatalmas szoftverkultúrához. Még az AROS is valamelyest továbblépett az Amiga 3.x workbenchen, így lehetett a MorphOS vagy az új Amiga OS.

Ami itt fájóan hiányzik, az a továbbgondolás. Az, hogy hogyan tudjuk a mai világunkat továbbvinni.

Pl a BeOS-nek nem emlékszem, hogy lenne kidolgozott notification systeme. A fájlpaneljei szinte biztosan a 2000-es évek elejére vannak optimalizálva, sehol egy Spotlight, mert akkortájt sokkal-sokkal kevesebb fájlunk volt. Egy csomó olyan dolog van, ami egy mai operációs rendszerben természetes, de anno nem volt az.

Szerintem a ReactOS-nak sem az az elsődleges célja, hogy tömegek váltsanak rá.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

jó, de a reactos ingyenes formában egy múltban sokak által használt rendszert próbál visszahozni, ami a haikuról nem mondható el. persze gondolom lesz pár ember, aki az én is használtam felkiáltással jön, de lássuk be, ezzel a pár emberrel kábé le is fedtük a felhasználói oldalt.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nem az (volt) a célja. Csak lassan fejlesztik.. :-)

nem tudom mi volt a célja, nem is érdekes igazán, de értelmesebbnek tűnik számomra a reactos, mint egy kevesek által használt beos még kevesebbek által használt klónjának az újraélesztése, gyúrása. persze nem az én időm, nem az én erőforrásom, tőlem virágozzék minden virág, sok sikert nekik.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A BeOS jó rendszer lehetett volna, mindenesetre akadozásmentesebb volt egy win98-nál és gyorsabb egy Win2k-nál adott gépen, pedig nem is volt driver a savage4-emhez (de máshoz se sok).

amikor kijött próbáltam, de engem nem fogott meg. a nextstep szerintem lényegesen jobb volt. a meghajtó hiányok mindkettőt bekorlátozták.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."