Ha egy tetszőleges szövegben ismeretlen fogalommal találkozok akkor ...

 ( NewC | 2019. október 1., kedd - 6:38 )
... Google, Bing, DuckDuck, AltaVizsla (Alta Vista?), Baidu stb. segítségét veszem igénybe.
88% (266 szavazat)
... megkérdezem egy családtagomat, rokonomat, barátomat, ismerősömet, kollégámat.
1% (2 szavazat)
... ha van lehetőség, jelzem a szöveg szerzőjének, hogy ne használjon nem közismert szavakat.
1% (2 szavazat)
... panaszkodok, katatón állapotba kerülök, felháborodok!!!!!44444!!!!!!NÉGY
4% (12 szavazat)
Egyéb. Leírom. Csak az eredmény, vagy még az sem érdekel. Szignifikáns mértékben kalibrálható pszeudoindividuális argumentum.
7% (22 szavazat)
Összes szavazat: 304

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mi a célja ennek a szavazásnak, mégis milyen eredményre számít a kérdező?

Én sem értettem, de rákerestem a Googlin. :)

:)

A Google és hasonló óriások befolyását mutatja be arra, amit eddig úgy hívtunk valóság. :)

Bújtatott kereső reklám. :)

Értelmetlenül általános a kérdés.

Ha az általános iskolás gyerekem tankönyve használ megmagyarázatlan szavakat, akkor persze panaszkodok is. Ugyanígy, ha a körülmények olyanok, hogy az előadótól elvárható lett volna egy körülhatárolt hallgatósághoz való igazodás, akkor akár fel is háborodok és szólok a szerzőnek, hogy illene definiálni a használt kifejezéseket.

Szakmai környezetben, ha nagyjából ki tudom következtetni a jelentést, akkor inkább továbbmegyek elsőre, hogy ne maradjak le a fő mondanivalóról, és csak utólag nézek utána. Ha kulcsfontosságú a szó és nem szóbeli előadást hallgatok (a "tetszőleges szöveg"-be ez is beleférne...), akkor azonnal utánanézek.

Utánanézés: ha van a környezetemben valaki, aki a téma ismerője, akkor azt kérdezem meg. Egy szakértő pontosabban tudja azonosítani, mi a szó jelentése abban a környezetben. Ha nincs, akkor nekiállok google-lel, és a találatok közt a könyveket részesítem előnyben.

Szóval: alkalomtól függően bármelyik válasz érvényes rám.

+1, így.

A kontextus ismerete nélkül valóban megkérdőjelezhető a szavazás létjogosultsága. VISZONT! Sokadik alkalommal tapasztalom, hogy egy adott kifejezésen képesek itt páran azért rugózni mert nem tudják mit jelent. Jelen pillanatban a legfelső opció 90%-on áll és ez azért kicsit meglep. Kellemesen, de meglep...
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

> egy adott kifejezésen képesek itt páran azért rugózni mert nem tudják mit jelent

Meg csak nem is ez a baj, hanem hogy egy harom masodperces kereses helyett irnak rola harom bekezdest, hogy (legtobbszor a sajat szakmajuk kulfoldi szakkifejezeseivel) megeroszakolod az edes anyanyelvunk.

Én meg sokadik alkalommal tapasztalom, hogy a hup címoldaláig jut egy olyan hír, amiben csak hárombetűs rövidítések és az adott szubkultúra kivétel senki által nem ismert terméknevek vannak, mert még arra is lusta a hír begépelője, hogy 1 mondatban összefoglalja, hogy a mi bánatos pékfaszáról szól a cikk.

[*] Egyéb: Kikövetkeztetem.

Ui.:
Individuális politikám kvintesszenciája abban kulminál, hogy mindazon dilemmák, differenciák, konfliktusok és konflagrációk eliminálódjanak, amelyek az Európai Parlamentben operáló kabinetek kollektív akciójaként a garantált specifikációt nullifikálják.

Ha valakinek nem világos, következtesse ki.

A tömör ... ortogonálisán anizotrop rugalmas anyag. (előadáson hallottam)
Na? :)

Semmi baj vele. Van diplomám az anyagtudományi karról is. Én értem. Szóval ez nem volt valami intergenerációs kommunikációképtelenségi manifesztum.

Nyilvánvalóan a szótól függ.

Megkérdezem az asszonyt, ha Ő sem tudja, akkor Google :)

De ha meg egyből rávágja a soha nem hallott szó jelentését, kezdhetsz döbbenten agyalni hogy ezt mégis honnan tudja... =-)

Ha egy tetszőleges szövegben ismeretlen fogalommal találkozok akkor ...

1. vesszo
2. talalkozom

nem lehetne picit kulturaltan?
es ez bizony a tartalom jovahagyojat is minositi kicsit....

"2. talalkozom"

Tájegységenként változik az ikes igék használata, annak ellenére, hogy alapvetően a találkozom lenne a leírt formában használatos. Tehát vannak olyan részei az országnak, ahol teljesen normális az, ha azt mondom: ismeretlen fogalommal találkozok, akkor...

"Mert értek a kutyákhoz."

nemtudom hogy mér kelene ugyirni mert mindenki maskep ir es kulombenis megtutad erteni és úgyis csakaz szamit na szipka csa
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

1. vessző
2. találkozom
3. ékezetek

A többiben egyetértek. ;)

kulturáltan, és, jóváhagyóját, minősíti.

--
GPLv3-as hozzászólás.

egy kicsit.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Én is megfejtettem, de akkor simán írhatjuk azt, hogy "hejesírás", úgyis tudni fogja mindenki, hogy "helyesírás"-ra gondoltunk?

Nyilván valamilyen gyakorlati okból ír így (pl. mert nincsenek ékezetes karakterek a billentyűzetén, de akkor mi van, ha valakinek meg épp az "y" nem működik, lásd a fenti példát), és egyébként nem is zavarna, ha nem épp ő várna el valamiféle nyelvtani igényességet...

Meg ugye a nagy kezdőbetűk.
De: „az úgynevezett álikes igék felszólító módja sokszor iktelen: kávézzon (nem kávézzék), videózzon (nem videózzék), magnózzon (nem magnózzék), rádiózzon (nem rádiózzék).”

http://anyanyelvapolo.hu/edes-anyanyelvunk-pdf/ea-2008-XXX-2.pdf

Jó nyelvészkedést.

Te pattogsz minden szavazásnál ezen az ikes igés baromságon?

Ikes igéket számonkérni a HUP legénységén (izé, esetleg "leányságán" is :P) minő dőre ábránd... :^PPP
Itt, ahol egy-két díszpinty az eszközhatározó -val, -vel ragokat azzal tuningolja feszt, hogy a "v"-t - illetve teljes hasonultját - elegánsan le- és kihagyja... :-\\\
- De legalább olyat látnák, hogy "linuxxal"... az nagyon hiányozna. - mondta a Török Szultán. :P

Átugrom, és kikövetkeztetem.

Sok szerencsét hozzá. A legtöbb szöveg nem redundáns, és nem magyarázó, nem kikövetkeztethető a környezetéből a jelentés, sőt, félrevezető lehet a kontextusból következtetés.

Attol fugg milyen szovegeket olvasol.
Nekem ugy tunik, hogy a legtobb szoveg eleg redundans, negyedannyi szoban osszefoglalhato (nyilvan nem bulvar cikkekre gondoltam, ott sokkal rosszabb az arany). Ranezesre sok embert a szavak szama szerint fizetnek, kesz feludules egy tomoren fogalmazott cikk olvasasa.

Filmeknel tunt fel, hogy siman lekeshetem az elso 10-15 percet, vagy nyugodtan keszithetek kozben egy szendvicset, es visszaterve konnyu kikoveztetni, hogy mirol maradtam le. Ha egyes szavakat a szereplok elmotyognak, vagy csak siman nem ismerek, altalaban ki tudom kovetkeztetni, hogy mire gondolt a kolto.

Persze vannak kivetelek, a tudomanyosabb cikkek tomorebbek, s ott inkabb valoszinu, hogy ismeretlen szavakkal talalkozok. Ilyenkor a Google a baratom...
Ugyanakkor lehet szandekosan furan fogalmazni, hogy a kontextusbol valo kovetkeztetes felrevezeto legyen, de tapasztalatbol a legtobb szoveg nem ilyen...

Pennát ragadok s papíruszra vetem kérdésem az ismeretlen fogalom tekintetiben, s e papíruszt lovasfutárral elküldöm az ismeretlen fogalmakat irkáló szerzőnek.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Ez nagyon jó volt.

Mit ittál? Én is kérek!

Vagy megnézem lexikonban, idegen szavak szótárában stb.

Én rákeresek, de - szövegtől és szótól is függ - ha tudományos igényű munkát akarok végezni, akkor több, vélelmezhetően független forrásból is elolvasom a jelentést.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

vissza forditom angolra, ugy altalaban van ertelme, csak a tulbuzgo fordito azt is leforditotta amit nem kene.

DuckDuckGo: `define fogalom`. (Ugyanez elvileg Google-ön is működik, talán éppen onnan ered, de ha lehet, előnyben részesítem a dédégét a nagyGével szemben.)

- - -