Dolgozók megtartására / elégedettségének növelésére "speciális juttatások" biztosításával (apropó: SZTAKi + Hamburg-Mannheimer)

Címkék

egyetértek, nálunk is van ilyesmi
18% (42 szavazat)
egyetértek, nálunk sajnos nincs ilyesmi
28% (65 szavazat)
nem értek egyet, nálunk is van egyébként ilyesmi
3% (7 szavazat)
nem értek egyet, nálunk szerencsére nincs ilyesmi
19% (45 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (7 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
28% (66 szavazat)
Összes szavazat: 232

Hozzászólások

SZTAKI "hogy a munkatársak a lehető legjobb körülmények között dolgozhassanak" "rekreációs szoba"
Hamburg-Mannheimer " jutalmazta legjobban teljesítő területi képviselőit"

A SZTAKI-s dolog szíven ütött picit, mivel hosszasan közelről volt módom az akadémiai szektort szemmel követni, és bár a tápláléklánc alján, de semmi ilyesmihez nem volt szerencsém, mondhatni biztos voltam benne, hogy teljes kamu a hír, de a SZTAKI cáfolata mondhatni nem nyugtatott meg... "a kutatóintézet egy korábbi vezetője a sajtóban megjelent videófelvételnek megfelelően rendeztetett be egy szobát" vajon a hír kirobbanását követő éjszaka során számolták fel a szobát? Vagy tényleg még korábban? Mint a Hamburg-Mannheimer esete mutatja van ahol ez sztenderd eljárás, de általában nem közintézményben szoktak erre berendezni szobát, hanem a biztosító is elég messzire száműzte ezt a tevékenységet egy bérelt ideiglenes helyszínre.
Szóval ennek apropóján kinél van hasonló service? :) Van-e szellemi utódja/lelki társa ennek a korábbi SZTAKI vezetőnek máshol is?
Vagy ez az egész csak a "fékek és ellensúlyok" - transzparencia és ellenőrzés hiányára utal egy munkahelyi szervezeten belül, ahol a vezető saját célra vagy a beosztottjai motiválására használhat ilyen jellegű eszközöket?

(x) Egyéb, leírom

Ha jól értettem, itt a "dolgozóknak" létrehozott jóléti intézkedést ("pihenőszoba" - ahahahah) szüntették meg. Miért is? És ha a "dolgozónak" hozták létre, akkor miért épp' a dolgozók nem tudtak róla?

Vagyis a valóság: nem a dolgozóknak hozták létre.

Tehát: egyetértek a dolgozók közérzetének javítását célzó beruházásokkal (ha azok értelmesek), csak ne mossuk össze a SZTAKI-balhéval, mert annak ehhez az égvilágon semmi köze. Hiszen pont azok nem tudtak róla, akiknek állítólag létrehozták.

--
trey @ gépház

ad SZTAKI
- még nem hangzott el, hogy fennállása alatt ki és mire használta
- még nem hangzott el, hogy ki és pontosan mikor számolta fel, valamint létesítette
- én abban sem vagyok biztos, hogy a dolgozók nem tudtak róla, de az biztos, hogy sokan nem tudtak róla
-> ergo a "valóság"ot még nem ismerjük, találgatásokba sem mennék bele. Az MTA vezetése soron kívüli beszámolót kért a "szobáról", ha nyilvánosságra hozzák, akkor megtudjuk.
Szerintem magának ennek a szobának a léte is botránykő egy közpénzből gazdálkodó intézményben.

A legfrissebb szerint:
"a videón bemutatott szoba létezett a SZTAKIban"
"ízléstelen tréfaként készült el ez a szoba"
"korabeli vezetők között volt belső feszültség, és az egyik vezető szerette volna a másik vezetőt ennek a szobának a létesítésével felbosszantani, és aztán egy darabig megvolt ez a szoba ebben a formában"

Egy biztos: A drága két vezetőjük sikeresen alátett mind a SZTAKI-nak, mind az egész MTA-nak. Kíváncsi vagyok mi lesz a következménye az MTA/SZTAKI-ban.

Amúgy a Riposzt által vizionált felhasználási mód, amit szinte senki sem akar elhinni, mint a másik példa mutatja ugyan más formában bizonyos nagyméretű vállalatokban megszokott premizálási módszer. Ugyanakkor a szavazás arányai engem is meglepnek, pont erre voltam kíváncsi, hogy mennyire elterjedt a léte, illetve az erre irányuló igény. Ugyanakkor nem csodálkozom, ha sokan nem merik leírni ezirányú tapasztalataikat, mivel, ahogy más is írta itt: erről nem szokás beszélni, de létezik.

> "korabeli vezetők között volt belső feszültség, és az egyik vezető szerette volna a másik vezetőt ennek a szobának a létesítésével felbosszantani, és aztán egy darabig megvolt ez a szoba ebben a formában"

roppant hihetonek tunik az a forgatokonyv

"te figyu, amiert meghuztad a kocsim a parkoloban, most buntibol epitek egy jakuzzis rekreacios (lol) szobat szivecskes aggyal a sajat koltsegvetesem terhere, abbol majd tanulsz"

Láttam már egyetemen tanárokat egymást szivatni. Összebalhéztak a teremcserén. Rossz helyre ment be az egyik vitatkoztak a diákok előtt, majd ment át már a jó terembe a tanár, erre a másik a diákjainak: na megyek át én is megzavarni az ő óráját, és tényleg, másik csoportban ment le az előbb vitázó és magyarázta, hogy őt nem értesítették erről és egyre idegesebben beszélt el a fejünk felett, hátranézünk, az ajtóban ott a másik és mosolyog :)
Én már minden rosszat el tudok képzelni ezekről és nem is ezen ártatlan sztori miatt, mostanában is gyűlt meg a bajom ilyen oktató/kutatóval, szerencsére nem mint diák.

A tanár, professzor ugyanolyan ember mint a többi. Van köztük becsületes, pedofil, kéjenc és osztálypénz-sikkasztó is. Attól még, hogy valaki ilyen végzettséggel bír, számomra semmivel sem kezelendő különben vagy kiemeltebben mint egy asztalos. Olyan sem példa nélküli, hogy egy professzor kettős éltet él. Napközben joviális, idős szaktekintély, éjjel meg a kupik királya.

Nincs ebben semmi különös.

Speciel az egyik általános iskolás osztályfőnököm az osztálypénzt kezelte saját kasszájaként. De nem egyedülálló a dolog: Letöltendő börtönbüntetést kapott a kamu franciaországi kirándulást szervező tanárnő.

Ezek is csak emberek.

--
trey @ gépház

Kozepes epitoipari ceg 50+ fo, amig a dolgozok nagy resze nem volt csalados addig karacsonyi bulin 11 utan extrak voltak. Alapot a ceg fizette az extrat a dolgozo. Igaz 10-15 eve. Igen valoban, nem hallottam ;)
Csak van amirol nem beszelunk.

Nem értek vele egyet. Inkább osszák szét az erre szánt lóvét.
(Mondjuk, ahogy kinézett a sztaki szobája, kötve hiszem, hogy ott bárkinek lenne kedve szexpartizni. Szerintem csak ugyanaz rendezte be, aki annakidején a párttitkár műszálas, krómszínű öltönyét választotta ki.)

Egyetértek, ebben semmi rosszat nem látok. Egyik korábbi munkahelyemen is volt ehhez hasonló helyiség, de ott csak kettő masszírozó fotel volt és TV. Soha nem használtam, én a konyhában beszélgettem (inkább ebédeltem) néha a kollégákkal. Jó ha van ilyen szoba vagy tér, mert a dolgozók mindenféleképpen közösségi helyiséggé avatnak valamit aminek egyébként lehet, hogy nem az lenne a funkciója.
Egy ilyen helyiséget elég csak egyszer felhúzni, nem rendszeres kiadás, tehát nincs mit "szétosztani", és ha valamilyen varázslatos módon mégis lehetne, akkor az az összeg akkor sem a "lelkes-tiszta-böcsületes" munkatársak zsebében landolna.

UI: Javaslom a Ripost "újságíróinak", hogy olvasgassák az alábbi szócikket, nagyon cuki! :)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gerinc
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

Megint a feltételezések... Mindig csak a feltételezések.
Akkor fussunk neki még egyszer :)
A "Dolgozók megtartására / elégedettségének növelésére "speciális juttatások" biztosításával" rohadtul egyet tudok érteni. Mert ebben semmi rosszat nem látok. Tehát eddig 100%-ban ugyanaz a véleményem mint neked a másik kommentedben.
Nyilván azt sem vonom kétségbe a legkevésbé sem, hogy volt mutyi a cuccos körül.
Ugyanakkor érdekes módon az ilyen hírek mindig akkor látnak napvilágot, amikor a "cég" érdekei azt megkövetelik. Tehát ők is tudtak róla, csak most érdekes, hogy pont mostantól kezdte el csípni az ő szemüket.

>Na de hát a politika az nem az erkölcs, és a becsület, hanem az érdekek mentén mozog. A dolgok sajnos csak így mennek de ezt el kell fogadni!
Ezzel a narratívával pedig pont az a baj, hogy pont az ilyen Gyurcsány-féléket is felmenti.

Tudom, te nem írtál ilyet, csak általában ez szokott lenni a reakció. Meg, hogy "korrupció mindig lesz", és ezt azért tartottam szükségesnek lejegyezni.

PEACE
--
"Csak webfejlesztést ne..." -ismeretlen eredetű szállóige-

"Ugyanakkor érdekes módon az ilyen hírek mindig akkor látnak napvilágot, amikor a "cég" érdekei azt megkövetelik. Tehát ők is tudtak róla, csak most érdekes, hogy pont mostantól kezdte el csípni az ő szemüket."

Az én szempontból - és az itt megjelent szavazás szempontjából - ez irreleváns.

--
trey @ gépház

Ó, dehogynem! Én az alábbi, megfontolt, apró lépésenkénti sorrendet látnám legszívesebben:

RTL Klub híradóban a felelősök megszólalnak és elmondják az álláspontjukat. A Fókuszban este ugyanezt elszajkózzák. A héten még kitart a sztori a "kormánykritikus médiában" (ahogy szokott) - hogy Szellő Istvánnak guvadhasson a szeme, Erős Antónia pedig jól meg tudja nyomni azokat a szavakat, amiket a súgógépén jól kiemeltek neki). Természetesen a sztori tovább fokozódna, benne lenne a Fókusz Extrában is a hétvégén, majd a Házon kívül is foglalkozna vele.

Majd, a SZTAKI lelkiismerete (valami szakszervezet vagy mi) feljelentést tenne hűtlen kezelés gyanújával a rendőrségen (idézve a fenti, brahiból kibaszott a kollégával sztorit, aminek a módja az volt, hogy céges pénzből kúrószobát építtetett).

Ha már eddig eljutna a sztori, már elégedett lennék.

--
trey @ gépház

"Ha már eddig eljutna a sztori, már elégedett lennék."

Én is.

A kérdésem viszont az volt, hogy miért van ebben a témában nulla perces sommás véleményed ("kúrószoba") és cselekvési terved és más témákban miért akarod megvárni a bírósági ítéleteket és szólsz le mindenkit, akinek hasonló prekoncepciói vannak? Mi ez a kettős mérce?

--
https://iotguru.live

Te itt valamit félrenézel. Nekem nem a kúrószobával van bajom. Nem vagyok prűd.

Hanem azzal, hogy itt a HUP-on úgy bizonygatták egyesek, hogy nincs pénz a SZTAKI-nál WC papírra, meg egy IDE HDD-re az Ubuntu mirror-ba, hogy majdnem lejött a valaguk vége, miközben most a kedves (hol volt, hol nem volt) főnökeik beleszartak a ventilátorba és szar fröcsögött mindenhova. Valahol most elárultnak érzem ezeket az embereket. És szerintem - olvasva a kommunikációjukat - ők is annak érzik magukat.

--
trey @ gépház

Alapvetően értem miért vagy felháborodva.

Követekező szempontokat érdemes lenne azért megvizsgálni.
- Ez a szoba létezésekor volt pénz HDD-re az Ubuntu mirror-ba vagy nem?
- Ez a szál melyik irányba hat, hogy legyen pénz HDD-re ?
- A hup szakmai, vagy politikiai portál? (nem elvitatva bárkinek a politikához való bármilyen jogát, csak nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb fórum ehhez).

"- Ez a szoba létezésekor volt pénz HDD-re az Ubuntu mirror-ba vagy nem?"

Mit mondott a "SZTAKI", mikor is volt az eset pontosan?

"Ez a szál melyik irányba hat, hogy legyen pénz HDD-re ?"

Milyen szál?

" A hup szakmai, vagy politikiai portál? (nem elvitatva bárkinek a politikához való bármilyen jogát, csak nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb fórum ehhez)."

Nem vagyok benne biztos, hogy hova akarsz kilyukadni. A fenti kommentemben, amire választál, pl. zéró politika volt.

--
trey @ gépház

https://hup.hu/szavazasok/20190624/dolgozok_megtartasara_elegedettsegen…

ez eldöntötte a kérdést, mivel nem a sztakinál volt a mirror, hanem a kfki-nél.

Az MTA ledarálása van napirenden, ekkor van egy támadás az egyik kutatóintézete ellen, amilyen ügyben még semmit sem tudunk. Ez így nem más mint hangulatkeltés, mert kb semmit sem tudunk biztosan, nincsnenk tények amik segítségével pro-kontra lehetne érvelni. Ha ez a te fogalmaid szerint nem politika, akkor OK, ez nem politika, de jelzem nekem erről más a véleményem.

Biztos az okozhatta a konfúziót, hogy Kadlecsik Józsi név szerint meg lett említve egy, az MTA-val kapcsolatos politikai topiksorozat egyik részében:

https://hup.hu/node/162935
https://hup.hu/node/162935#comment-2317015

(Ja, az nem politika, azzal nincs bajod, az nem így volt, azt nem kéne cenzúrázni - megfelelő rész aláhúzandó)

--
trey @ gépház

Legyen világos, szerintem ezek fontos kérdések, de szerintem politika nem való a hup-ra. Se ilyen, se olyan, se amolyan. Tudom eddig nem volt belőle nagy baj, de kezdenek az oldalak olyan mértékben távolodni, hogy a legjobb szándékkal is fényévek vannak a két oldal álláspontja között, ezért szerintem nem itt van a helye. Természetesen ezt neked kell eldönteni, csak ha már előjött, akkor elmondom a véleményemet. De nem csak a döntés joga van nálad, hanem a felellőssége is.

Én annak idején zéró toleranciát hirdettem az oldalon politikai témákban, de sajnos a renitens olvasók ezt nem vették figyelembe. Azóta is rengeteg politikai blogbejegyzés, komment, aláírás születik nap mint nap. Azt észrevettem, hogy amíg egymás közt itt elO1g-znek, mészárosoznak stb. az emberek, addig nincs baj. Ha más - mondjuk én - belefolyok ebbe, az onnan már politika.

Ja, egyébként pedig volt ezzel kapcsolatban egy szavazás:

https://hup.hu/szavazasok/20190117/a_politikai_temakat_hozzaszolasokat_…

Számomra nem egyértelmű az eredmény. Te mit olvasol ki belőle? Hogy minden politikai szavazást, blogbejegyzést ki kellene irtanom az oldalról?

Köszi a választ előre is!

--
trey @ gépház

Szóval akkor volt egy döntésed amit nem tudtál keresztülvini.
Ez nem csak szavazás kérédse. Az emberek sokmindent megszavaznának, kérdés, hogyan tálalod. Te vagy a hup alapítója és főszerkesztője. Én írhatok bármit, nekem ebben nincs semmi felelősségem, maximum kimoderálják.
Neked viszont van, mert te vagy a főszerkesztő. Én csak egyéni véleményt képviselek, de neked a teljes közösség véleményét kell képviselned. Ezért elvileg csak békítőként léphetnél fel. Nem azért mert elvitatnám, hogy bárhova is állhatnál mint magánember, még az is megeshett, hogy esetleg én is hasonlót gondolok mint magánember sok esetben.

Most teljesen privát véleményt írok, még csak tanácsnak se vedd:
Szerintem ennek a közösségnek inkább szakmai értéke van, mint politikai.
Ezt szakmailag eléggé jól is tudod vezetni, viszont a közéletben nem vagy olyan szinten tájékozott, hogy egy országos közéleti lapnak legyél a főszerkesztője, néhol nagyon durva dolgokkal sem vagy tisztában, viszont mint szakmai lap, ennek nincs jelentőség. Megitélésem szerint a lehetséges főbb irányok.
- Van politika, de akkor nem te vagy a főszerkesztő, hanem keresel valakit, aki alkalmas rá, ez viszont nagyban rontaná a szakmai részt.
- Van politika, felgyúrod magad, és te viszed, szakmai rész marad a szokásos jó szinvonalon, mindenki boldog, de neked nagyon sok energiát kell belefektetned.
- Nincs politika, szakma van, páran majd morognak, de végül is aki Orbánozásért, vagy Gyurcsányozásért járt ide, nem a szakmáért azért talán nem is olyan nagy kár. Akiket meg érdekel a szakma, azok teljesen jól elvannak, és totálisan leszarják, hogy ki Fideszes, ki MSZP-s.

Ha én választanék, akkor az utolsót választanám, de ez a te felellőséged, csak számold bele, hogy ez nem az a kis közösség mint ami régen volt, hanem egy országos lap. Még az is lehet, hogy van lehetséges jó megoldásbol 4., 5. ...stb. amit érdemesebb választani.

"Én annak idején zéró toleranciát hirdettem az oldalon politikai témákban, de sajnos a renitens olvasók ezt nem vették figyelembe."

Ebből nekem az jön le, hogy nem sikerült keresztülvinni. Vagy úgy kell érteni, hogy ez a zéró tolerancia hirdetés volt a szavazás kiírása, és a renitens olvasók nem vették figyelembe, pedig a szavazás "nem egyértelmű az eredmény".
Mert ha igen, akkor nem szóltam. Azt hittem, a kettő esemény különböző.

forrás: https://hup.hu/szavazasok/20190624/dolgozok_megtartasara_elegedettsegen…

"Ebből nekem az jön le, hogy nem sikerült keresztülvinni."

Oké.

" Vagy úgy kell érteni, hogy ez a zéró tolerancia hirdetés volt a szavazás kiírása,"

Nem. Úgy kell érteni, hogy a kezdetektől ez volt a szabály. Miután láttam, hogy minden könyörgés és fenyegetés hiábavaló, szavazásra bocsátottam, hogy lássam van-e erre igény.

A szavazás szerint van. Mit nem értesz?

--
trey @ gépház

Ugye azt tudod, hogy nem mi hoztuk fel az MTA-t itt...

"M1-néző trigger warning"
"...ne csesszék szét a hazai alapkutatás gerincét és a magyar nyelv és kultúra jelentős részét adó, közel kétszáz éves intézményt. Monty Pythonba illő jelenet, hogy ide jutottunk ma Magyarországon."
"...elveszik erővel az MTA kutatóhálózatát és beszervezik egy Pallas Athéné, Maecenas Universitatis Corvini, Fikusz Kukisz, Foltisszima Fingusz Alapítványba..."
"...amerre a kormány jár, ott korrupció, lopás és inkompetencia marad csak..."
"...hogy képzeli azt bárki is, hogy ez az inkompetens korrupt banda jobban, vagy legalább alapszinten is tudná üzemeltetni az MTA kutatóhálózatát?"
"Gondolta volna vajon anno Széchenyi, hogy "a nemzetiség és nyelv erősítése, terjesztése és pallérozása szent céljára" létrehozott akadémiát pont a magát annyira nemzetinek valló kormány fogja elpusztítani?"

https://hup.hu/node/164439

Vagy ez meg belefer, mert ooo... miert is?

Hé, már azt se lehet megosztani a világgal, hogy megszereztem a PhD fokozatot? :D

Csak blogoltam egy napomról. Hogy a védésem előtt 3 nappal tüntetés volt az MTA-ért, arról nem én tehetek, de beleillett a szövegkörnyezetbe. Most ilyen időket élünk. Hidd el, jobban örülnénk az MTA-n, ha hagynának nyugton kutatni és nem politizálással menne el az idő.

Pontosan. Kadlecsik Józsi az MTA Wigner-hez tartozó Számítógép Hálózati Központban van a KFKI telephelyen belül. Én a Wigner egyik osztályán dolgozom fizikusként még a nyár végéig, vagy ha hamarabb megszűnik az egész létezni, akkor addig. A SZTAKI-ban még sosem jártam.

Mint ahogy a másik topikban is írtam párszor: nem a wellness központ miatt volt anyagi gondja év elején az MTA-nak, hanem mert nem kapta meg a törvény szerint alaptámogatást. Az MTA is éves költségvetés szerint működik. Az a bizonyos szoba pár évvel (vagy évtizeddel, ahogy állítják) ezelőtt jött létre, akkor volt benne valahogy a költségvetésben. Nem tudom már máshogy ezt fogalmazni. Ha egyáltalán nem épült volna meg, akkor _sem_ tudott volna az ott megspórolt összegből Józsi venni egy HDD-t az év elején.

Szinte az összes pénz be van címkézve, hogy mire lehet elkölteni, mint egy ajándékutalványnál. Nálunk pl. pár évvel ezelőtt sok M Ft-ért lecserélték az összes régi nyílászárót, fűtőtestet és hőszigetelték kívülről is az épületet. Azt a pénzt csak erre lehetett fordítani, nem mondhatta volna azt az igazgatónk, hogy a csóró PhD hallgatók bérére költi inkább, hogy ne lépjen le a doktori után a 95%-uk. Ugyanígy, ha nem wellness központot építettek volna anno a SZTAKI-ban, akkor elköltöttük volna valami más, kevésbé kirívó felújításra azt az összeget, lényeg hogy benne lett volna az adott évi költségvetésben.

"tény, hogy évtizedekkel ezelőtt a kutatóintézet egy korábbi vezetője a sajtóban megjelent videófelvételnek megfelelően rendeztetett be egy szobát, "

Ez kinézetre egyértelműen kúrószoba. Az, hogy annak használták-e, az tök mindegy. Már a megvalósítása is problémás.

"cselekvési terved"

Dehogy cselekvési terv. Ez csak egy vágyálom. Nincsenek illúzióim.

A többire valami? :D

--
trey @ gépház

Nézd, Mészáros Lőrinc és cégcsoportja kinézetre egyértelműen lopja a közpénzt, aztán mégis azt firtattad, hogy erről amíg nincs bírósági ítélet, addig nem így van. Szóval még mindig az a kérdésem, hogy mi ez a kettős mérce?

"A többire valami? :D"

Milyen többire? Írtam, hogy kurvára zavar, ha nincs transzparencia.

--
https://iotguru.live

Ennyiből nem érted, akkor most magyarázzam? Egyik esetben azt mondod, hogy kinézetre egyértelműen kúrószoba és ennek megfelelő azonnali retorziókat követelsz, másik esetben meg bírósági ítéletet vársz, mert az, hogy lopja a közpénzt, az csak vélemény. Eddig úgy gondoltam, hogy szimplán cinikus vagy, most már hajlok arra, hogy tényleg csak ennyire vagy képes, ennél összetettebb dolgok már meghaladják a képességeidet.

--
https://iotguru.live

"azonnali retorziókat követelsz"

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/cafolta-az-mta-a-kejbarlang-letezeset

A fenti videó alapján én azt mondtam, tegyenek feljelentést hűtlen kezelés vádjával. Ugyanis, az hogy két vezetőnek - állítólag - személyes konfliktusa van, nem jogosít fel valakit, egy ilyen szoba megépítésének elrendelésére, kiviteleztetésére és kifizetésére. Egyébként ez a magyarázat szaglik. Ember nem hiszi el, hogy ez volt a célja. Viszont ha igen, akkor a "dolgozóknak készült" duma kamu. Ezt pedig vizsgálják ki.

Vagyis, járják be a törvényes utat. Mire gondolsz, amikor azt mondod, retorziót követelek? Az szerinted retorzió követelése, hogy álljon ki a SZTAKI vezetése és öntsön tiszta vizet a pohárba? Hogy névvel álljon ki valaki és ne "SZTAKI azt a tájékoztatást adta" legyen a "név"?

"Eddig úgy gondoltam, hogy szimplán cinikus vagy, most már hajlok arra, hogy tényleg csak ennyire vagy képes"

Én meg arra gondoltam, miközben e sorokat írtam, hogy régen láttam ennyire szánalmasan gyenge terelési kísérletet egy kellemetlen ügyről.

--
trey @ gépház

"Én meg arra gondoltam, miközben e sorokat írtam, hogy régen láttam ennyire szánalmasan gyenge terelési kísérletet egy kellemetlen ügyről."

Terelés? Sehol nem írtam, hogy védeném az MTA-t vagy a SZTAKI-t az ügyben, sőt a hozzáállásuk és a kommunikációjuk irritál, mint a többi közpénzen való visszaélés és azok kommunikációja, felesleges ezt a szalmabábodat támadnod.

Én mindössze a jól táplált kettős mércédre kérdeztem rá, azóta bizony te terelsz.

--
https://iotguru.live

Egyetlen idézetet nem tudtál idetenni. De leegyszerűsítem neked:

A Mészáros ügyben azt mondtam, hogy tartsák be a jogi utat. Majd a bíróság dönt. Itt sem várok mást. Tegyék meg a feljelentést (neked is ezt javasoltam Mészáros ügyben), majd a bíróság dönt.

Hol van neked itt a kettős mérce? Kértem, hogy idézzed, de azóta sem sikerült.

--
trey @ gépház

Ja, csak Mészáros Lőrinc ügyében zavarta a kis becses önérzetedet, hogy bírósági ítélet nélkül közpénztolvajnak lett nevezve, itt meg bírósági ítélet nélkül hörögve kúrószobázol, mert szerinted egyértelműen látszik, hogy az. Ez kérlek szépen kettős mérce. Akkor is, ha ezt nem tudod megérteni, mert nincs hozzá elegendő kognitív készséged.

"Hol van neked itt a kettős mérce? Kértem, hogy idézzed, de azóta sem sikerült."

Aha, tényleg nem érted a dolgot, nem cinizmus ez, hanem merő tudatlanság.

--
https://iotguru.live

Tehát te egy személyt lebűnözőzöl bírósági ítélet nélkül (mindenkit megillet az ártatlanság vélelme), az szerinted ugyanaz, mint amikor én egy kuplerájnak kinéző szobát kúrószobának nevezek. Én nem gyanúsítottam személy szerint senkit.

Ha nem érted a különbséget, akkor az merő tudatlanság.

--
trey @ gépház

"Tehát te egy személyt lebűnözőzöl bírósági ítélet szerint (mindenkit megillet az ártatlanság vélelme), az szerinted ugyanaz, mint amikor én egy kuplerájnak kinéző szobát kúrószobának nevezek."

Aha, ugyanaz. A mértéke ugyan más, az egyik több százmilliárd forint, a másik pedig több százezer forint, de egyébként ugyanaz a büntetési kategória, mindkettő a közpénz herdálása.

"Ha nem érted a különbséget, akkor az merő tudatlanság."

Hogyne érteném a különbséget. Az is értem, hogy te miért nem érted, illetve miért nem pörögsz a hátadon hörögve ugyanígy Mészáros kapcsán vagy Orbán ajándék magánrepülőzései kapcsán...

--
https://iotguru.live

"Aha, ugyanaz. A mértéke ugyan más, az egyik több százmilliárd forint, a másik pedig több százezer forint, de egyébként ugyanaz a büntetési kategória, mindkettő a közpénz herdálása."

Hát, mindenesetre, nekem nem kell szembenéznem egy rágalmazási perrel adott esetben, amit egy kúrószoba indít felém.

" Az is értem, hogy te miért nem érted, illetve miért nem pörögsz a hátadon hörögve ugyanígy Mészáros kapcsán vagy Orbán ajándék magánrepülőzései kapcsán..."

Szerencsére, te a mindent értők népes családjába tartozol!

--
trey @ gépház

"Hát, mindenesetre, nekem nem kell szembenéznem egy rágalmazási perrel adott esetben, amit egy kúrószoba indít felém."

Ó, pedig nincs különbség, ha nem bizonyul igaznak, akkor ugyanaz a büntetési tétele mind a két dolognak.

Egyébként meg Mészáros nem fog ilyen pert indítani, mert a végén még olyan bíróság előtt kellene kiteregetnie a gazdasága lapjait, amelyik esetleg megállapítja, hogy mégiscsak lopja azt a közpénzt. Tudod, nagyon beszédes, hogy amikor az OLAF kapargatja meg a közbeszerzéseket, akkor inkább veszni hagyják az EU pénzt.

"Szerencsére, te a mindent értők népes családjába tartozol!"

Ó, miért, Orbán nem röpköd magángépekkel, amelyek véletlenül pont arra mennek, ahol dolga akad és véletlenül pont van rajtuk hely? Nem kell ehhez mindenhez érteni, már nem is nagyon takargatják azt a lólábat, ami kilóg.

Igen, kurva nagy probléma egy ilyen szoba egy állami kutatóintézetnél, probléma a magyarázkodás, probléma a kommunikáció, probléma, ha trollkodás volt. De a legnagyobb probléma az, hogy ilyen néhány százezres tételen pörögnek azok, akik egyébként néhány százmilliárd felett hunynak szemet.

--
https://iotguru.live

"Ó, pedig nincs különbség, ha nem bizonyul igaznak, akkor ugyanaz a büntetési tétele mind a két dolognak."

Persze, ügyvéd úr!

"Egyébként meg Mészáros nem fog ilyen pert indítani, mert a végén még olyan bíróság előtt kellene kiteregetnie a gazdasága lapjait, amelyik esetleg megállapítja, hogy mégiscsak lopja azt a közpénzt. Tudod, nagyon beszédes, hogy amikor az OLAF kapargatja meg a közbeszerzéseket, akkor inkább veszni hagyják az EU pénzt."

Gyanú <> ítélet, ügyvéd úr!

"Ó, miért, Orbán nem röpköd magángépekkel, amelyek véletlenül pont arra mennek, ahol dolga akad és véletlenül pont van rajtuk hely? Nem kell ehhez mindenhez érteni, már nem is nagyon takargatják azt a lólábat, ami kilóg.

Igen, kurva nagy probléma egy ilyen szoba egy állami kutatóintézetnél, probléma a magyarázkodás, probléma a kommunikáció, probléma, ha trollkodás volt. De a legnagyobb probléma az, hogy ilyen néhány százezres tételen pörögnek azok, akik egyébként néhány százmilliárd felett hunynak szemet."

Én azt várnám a kritizáló "elittől", hogy tegye félre kettős mércéjét.

--
trey @ gépház

Én a transzparencia híve vagyok, szóval ha van ilyen helyiség és az bárki számára köztudott és bárki számára elérhető a cégnél, akkor semmi bajom nincs a dologgal. Ha nincs meg ez a transzparencia vagy a használatára jogosultak köre szűkre van szabva, akkor azért komoly problémákat vet fel a dolog.

--
https://iotguru.live

Nézd, én azt mondom, hogy ha teljesen transzparens az a baszás, akkor elbaszhatják. A pénzedet amúgy is elbasszák, az az elvárható minimum, hogy minden kiadás részletesen transzparens legyen.

Nekem ezzel az üggyel a magyarázkodás, a mutogatás és az elkenés a problémám és az, hogy az MTA nem veti ki magából azokat, akik ilyeneket csinálnak titokban.

És tegyük hozzá, hogy Mészáros Lőrinc átlagosan percenként jóval több közpénzt kap, ami magánvagyonná alakul, nem látom ugyanezt a bandát ugyanígy a hátán pörögve hörögni, addig meg kurvára hiteltelen a dolog. Akkor se láttam ugyanezt a bandát a hátán pörögve hörögni, amikor Parraghék voltak az iparkamara pénzét több hetes thaiföldi "tanulmányúton", pedig azóta nem fizetek az iparkamarának "hozzájárulást".

--
https://iotguru.live

Engem akkor nem zavarna a dolog, ha ez nem máshonnan venne el pénzeket. Például EU-s pályázat, ahol szokásos marhaságokra adnak pénzt (lásd kilátóra miközben még egy nyamvadt buszmegálló sincs a településen, ezért a polgármester buszmegálló-kilátót épített: https://24.hu/belfold/2018/01/10/a-legujabb-hungarikum-kilatot-epitette…). Amíg viszont mindenre azt mondják, hogy nincsen pénz és a kávéra valót is úgy kell összedobni, addig igen zavarna egy ilyen szoba létezése az intézményünkben. És igen akkor sem támogatnám, ha használhatnám, mert én otthon szoktam házaséletet élni.

Én úgy általában semmilyen állami pénzköltést nem szeretek. Ha van olyan feladat, amit piaci alapon vagy nonprofit/alapítványi alapon nem lehet megoldani, akkor oda persze OK, költsenek állami pénzt.

Nem támogatom az állami cég balatoni nyaralóját, a kúrószobát, az ingyen alkoholt vagy hasonló dolgokat. Ugyanakkor ha egy profitorientált cég a saját profitjából úgy dönt, hogy ilyenekre költ, az nem zavar, a saját pénzüket arra költik, amire akarják.

Jó, de az adódat így-vagy-úgy el fogják költeni. Ha Mészáros Lőrinc költi el, mert egy-egy közbeszerzés pont annyival drágább, hogy pár milliárd forint magánvagyon lesz és abból csinálja titokban az adriai jacht fedélzetén, amit a magánrepülőjével közelít meg, az miért jobb?

--
https://iotguru.live

Kaptam olyan munkaajánlatot, ahol a vezető közölte, hogy majdnem minden megyeszékhelyen tartanak fent ilyen baszóbát.
Nem kell aláírni, ha elveszed a kulcsot. :-)

Nálunk is van ilyen szoba, van benne egy Rex meg egy billiárd asztal, meg egy darts, meg talán egy sakk tábla asszem.
Egyszer körbenéztem, többször is terveztem, hogy felmegyek rexezni, mert utoljára általános iskolásként Apámmal rexeztem, a falusi kocsmában, én kólát ittam, ő meg nem kólát ivott. Nosztalgikus így több mint negyed évszázad elteltével.

Nem nagyon használják a szobát, a büfével van szemben, üveg ajtós, nem nagyon láttam ott lustálkodni népeket. De lehet, hogy csak mi vagyunk ilyen rosszul szocializálódva, hogy nem ott kreálódunk re, hanem kaja után kávé aztán hol a kód vége, vazze?
De majd az ifjú titánok, tudod, az ABC vége generációsak, azok a kölykök akik már ebben az évezredben születtek, na ők majd felvonszolnak a liften egy babzsákfotelt, aztán lesz ami lesz.

A mi generációnkat egyébként is csak a gépek tartják életben, engem konkrétan az otthoni és a munkahelyi kávéfőző...

Hát, két dolog is eszembe jut ami UV lámpával kereshető, az egyik a nem túl hamis pénz, a másik pedig ami egyesek szerint Orbán.

Ha a második megfejtésre gondolsz, akkor arra a célra szuboptimális a mi szobánk, mert üvegajtó, büfével szemben, szóval a benti gyömöszkélésbe sokan a brassóitól tele szájjal pofáznának bele, hogy "Hé, ember, mit csinálsz? Ne úgy, fordítva!, Jajj, ne izzadj már, nehogy feladd a vége előtt! Ennyi vót? Nem csoda, hogy otthon nem kíváncsik rád.." És hasonló kedvességeket. Szóval szerintem aki a cégnél olyat akar csinálni mint otthon, csak nem azzal aki otthon várja, az fogja magát, és a klasszikus módon elballag egy szállodába. Vagy költséghatékony módon keres egy zárható irodát, raktárhelyiséget, és kifele jövet lesimítja az inget, meg a blúzt, szoknyát, miközben ártatlan fejet próbál vágni a hirtelen felfedezett folyosói kamera felé. :-o

A lényeg, hogy kedves pártunk és kormányunk mindenkiről nyilvántart egy kis kompromatot jó orosz módra, sok évre visszamenőleg (hiszen ez a felvétel se most készült, csak éppen most kell nyilvánosságra hozni), és bármikor felhasználja, ha úgy áll érdekében, ha valakit kínos helyzetbe akar hozni. Éljen az 50-es évek!
Senki ne félje, róla is van nyilvántartás.

Ez a pihenőszoba/darts/csocsó/babzsák mindig is a HR-esek értelmetlen fixációja volt számomra.
A dolgozók megtartása is rendszeresen előjön a HR-esek körében, érdekes módon az igazán fontos tényezők sosem kerülnek elő.
Egy nem full juniort, hanem 3 éve ott dolgozó embert szerintem csak az alábbi "juttatásokkal" lehet megtartani:
- fizetés
- túlórabér / egyáltalán nincs túlóra
- végtelen home office
- végtelen szabadság (na persze, technikailag nem végtelen, de azért az évi 20 nap, amit alapból kapsz, az siralmas. meg ne okozzon már gondot ha ő el akar utazni 3 hétre)

És akkor ha tényleg versenyezni is akar a cég a dolgozókért, vagy hosszú távon is megtartani akkor lehet ilyen "sci-fi" jellegű dolgokat bedobni mint 4 napos munkahét.

Az összes többi csak sallang, vagy olyan dolog amit a fizetésből úgyis megvehet az ember. Csocsózni, dartsozni, sörözni meg úgyis a barátaival (ami persze lehet átfedésben a kollégákkal akár) a kocsmában fog az ember, a munkaidő után, ami ideális esetben nem hajnali 1. Magánéletet meg otthon élhet mindenki, ott olyan szobát rendez be magának amilyet akar, nyilván megint előny, ha nincs túlóra, vagy home officeban van, így a cca. 2 óra ingázást meg tudja magának spórolni, és értelmesebb vagy épp élvezetesebb dolgokra fordíthatja.

Na jó, de érted... ez a társalgás úgy megy, hogy a főnök azt mondja az új HR-esnek: figyelj, az a dolgod, hogy az emberek szeressenek itt dolgozni. Egy év alatt 30% létszámnövekedést akarok. Az új embereknek szép dolgokat kell mondanod, hogy idejöjjenek, a régieknek meg azért, hogy ne menjenek el.

A HR-es azt mondja, hogy OK, tudom, hogy kéne. Fizetés, túlórabér/nincs túlóra, végtelen home office, végtelen szabadság, 4 napos munkahét...

Főnök: Aha, ez mennyibe kerülne?
HR: Hát, mondjuk kezdésnek 1 millió...
Főnök: OK, erre az évre kapsz 50 ezer forint keretet, ebből hozzál ki valamit.
HR: OK, szóval akkor két babzsák fotel, egy használt PS3 meg egy használt Xbox360, egy csocsóasztal... Ha kaphatnék még 50 ezret, akkor szervezhetnénk még egy hétvégi kirándulást szalonnasütéssel is

Most speciális juttatások alatt csak a dugást értjük?

Dolgoztam olyan helyen, ahol a programozók egyik csoportjának a vezetője felfogadott valami kurvát, aki szépen körbejárt és az asztalok alatt egyenként leszopta a teljes csapatot. Biztos van, aki szerint ez jó, engem konkrétan ez a megközelítés nem vonz.

Szerintem egy cég tud mindenféle juttatást biztosítani a dolgozók elégedettségének növelésére. Nem kell még kurvákat is hozni vagy ilyesmi. Ha cég vezető lennék, ilyesmi juttatást nem választanék a dolgozók számára. Ha a dolgozók azt mondják, hogy ők nemi életet szeretnének élni (egymással, nem céges kurvával), azt javasolnám, hogy egy közeli szállodát keressenek fel.

Sok olyan cégnél dolgoztam, ahol a pénzes juttatásokon kívül volt más, pl. játék szoba, ahol konzolokkal lehetett játszani, pingpong asztal, gym, darts, csocsó, társasjátékok, pénteken munkaidő után céges hozzájárulás miatt baromi olcsó sör a céges bárban (más cégnél meg csak ingyen ki lehetett venni a hűtőből a sört a kóla, a gyümölcslé és a víz mellől). Számomra ezek a speciális juttatások :-)

Olyan helyen is dolgoztam, ahol volt ágy, vagy alvószoba - de ez jellemzően egy puritánul berendezett helység volt, ahol mondjuk valami durva helyzet elhárítása közben (jó esetben után) az ember ledőlhetett pár órára, hogy valamennyire felfrissülve tudjon újra nekilátni a szar lapátolásnak. El tudom képzelni, hogy időnként ezt az alvószobát valakik dugásra is használták, és szerintem ebbe egy cégnek nem kell beleszólnia. És hát ha két ember szereti egymást eléggé, akkor ahhoz nem kell dugószoba, vagy alvószoba. Ismerek olyan embereket, akik a munkahelyen dugtak. Általában munkaidő után. Volt egy csaj az egyik helyen, az elég gyakran hozott fel új ismerősöket (néha egyet, néha többet). Bementek a szobába, becsukták az ajtót, aztán akik túlóráztak, azok csak a hangokat hallották. Se szív alakú, se másféle ágy nem volt, viszont volt néhány íróasztal. A hangok alapján sikerült megoldaniuk.

De olyan kolléga is volt, aki meztelenül fogócskázott az egyik kolléganővel az irodaházban éjjel - ezt csak akkor láttuk, amikor megnéztük a biztonsági kamera felvételén, hogy miért jelzett éjjel a mozgásérzékelő.

Egy másik helyen pl. a gym volt alkalmas a tornázáson kívül relaxációra is. Konkrét ágy ott se volt, de szivacsos szőnyeg, zuhany és zárható ajtó igen. Meg fekvenyomó pad. Meg bordásfal. Szóval na. Meg lehetett oldani.

Szóval nem kell ehhez a cégnek semmit tennie, az emberek megoldják, ha igény van rá.

A konkrét magyar hír kapcsán egyébként ez nem úgy tűnik, hogy a dolgozók számára elérhető speciális juttatás lett volna, így a szavazás kérdése szerintem nem erre vonatkozik.

Volt munkahelyen volt speciális juttatás, én élveztem.
Na, ne irigyeljetek, semmi olyan amit ne mesélhetnék el bárkinek.

Cég megbízott egy külsős csapatot, és volt egy hónap amikor előre foglalásos időosztásban be lehetett menni egy irodahelyiségbe, és ott az ember vállát és a hátát hivatásos masszőrök végig gyúrták. A hivatásos nem pejoratíve értem, semmi happy finish, vagy extra bármi, hanem csak és kizárólag masszír. Asszem 20 perc, vagy lehet, hogy fél óra? Már nem tudom. Minden esetre piszok jó volt.

Na, az ilyen plusz bármikor jöhet, ülőmunkát végző jómunkásemberként tudom értékelni amikor céges pénzből kényeztetik hab testemet.

A kokót meg a kurvákat én is skippelném, nem olyan öreg még otthon az asszony, hogy menekülnöm kéne előle.

Igen, ilyen nálunk is volt, amikor Franciaországban dolgoztam, az egyik cégnél. Minden kedden délelőtt jött a masszőr. Fel lehetett iratkozni a kis papírra, hogy melyik slotot kéred. Kipróbáltam, nem voltam elájulva tőle (úgy általában a masszírozástól nem szoktam nagyon meghatódni), de volt egy csajszi, ő minden héten ment megropogtattatni a hátát.

én ezt az egész munkahelyi szex dolgot baromira nem értem... I mean, miért jó ez? felnőtt emberek nem bírják ki munkaidő végéig? ne már...

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

nem, ahol eddig dolgoztam ott 8 meg 11 volt műszaktól függően, de ezt most abszolút nem értem hogy jön ide.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

> ezt most abszolút nem értem hogy jön ide.
>> felnőtt emberek nem bírják ki munkaidő végéig?

Gondoltam rakerdezek, hogy megis mennyi az a munkaido, amennyit ki kell birni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

ez nem teljesen lényegtelen? 2 vagy 12, ennyit túl fogsz élni úgy hogy a gatyódban maradsz. legalábbis szerintem egy szaporodóképes korú embertől ez minimálisan elvárható.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Ugye az első két példa az munkaidő utáni dugás volt.

A tornateremben meg... fene tudja, szerintem nem az volt, hogy az emberek nem bírnák kivárni, inkább az lehet, hogy ha lehetőség van rá, akkor miért ne.
A munka szempontjából kb. mindegy, hogy az ember azért izzad a tornateremben, mert a súlyzókat emeli, vagy azért, mert a szőke bögyös csajt gyúrja. Majd ha végzett a rekreálással, letusol, visszamegy. Ha elkészül a munkájával időre, nem mindegy, hogy hogyan tölti az időt?

"Ha elkészül a munkájával időre, nem mindegy, hogy hogyan tölti az időt?"

hát... végülis ez is egy megközelítés. végülis nekem mindegy, valahol jogos. amíg nem nyújt be igényt arra hogy a munkáltató az amúgy is, egyéb célok végett meglevő infrastrukúrán túlmutatóan biztosítson neki kényelmet a töcsköléshez akkor tulajdonképpen felőlem azt csinál amit akar amíg mindenki benne van a dologban. nekem ne kelljen részt vennem benne, ne kelljen foglalkoznom a kérdéssel és ne akadályozza az én munkavégzésemet. szerintem továbbra is szánalmas de ki vagyok én hogy beledumáljak az életükbe?

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Ha jól tudom a hátteret, a kollektíva szeretett volna különböző "népjóléti intézkedéseket" (pihenőszoba, tusoló, stb), amin felbuzdulva az igazgató csinált egy ilyen szobát, mert ezzel mennyire nevetségessé teszi a nyavalygókat. Inzelt (nyugodjon békében) nagyjából mindent megengedhetett és meg is engedett magának.
A szoba kialakítása amúgy nem hiszem, hogy anyagilag problémás. Más cégek is költenek a dolgozók rekreációjára, csak nem ilyen idétlen módon.

Végre valami relevánsnak tűnő felvilágosítás, köszönjük :)
Inzelt helyében szív alakú díszpárnára egy életnagyságú fotóját is tettem volna babérkoszorúval vagy a falra képként, ahogy régen Lenin/Matyi is volt, jó szúrós tekintettel. Csak hogy érezzék a dolgozók, hogy szeretve vannak :)

Persze ha ez Inzelt gegje akkor gondolom van egy kutatóintézeti tanácsi jegyzőkönyv, amiben odadörgöli a szakszervezetis/akárki orra alá, hogy ugye teljesen kielégíti az igényeiket?! :) Mert akkor nagyon gyorsan és egyszerűen véget lehetett volna vetni ennek az egésznek, nem csak lapulni a gazban. Bár tudja fene lehet valami van ugyanabban a jkvben amire már nem olyan büszke a sztaki...

Tehát, ha jól értem, akkor megcsináltatta, de trollba' félreértette a tusolót és masszázskád lett helyette, egy szobában a szív alakú ággyal. Hogy jól kibasszon a nyavalygókkal. Majd annyira ki akart baszni velük, hogy ezt a fricskát - kész a trollba tolt szoba - el is felejtette velük közölni. Most meg rácsodálkoznak a dolgozók, hogy "jé, ilyen szoba volt?".

--
trey @ gépház

Azt, hogy a "kiválasztott professzorok titkos kóddal mehetnek be", a Ripost találta ki, mert így nagyobbat lehet ütni az MTA-n.
A Sztakiban ez egy tudott, meghirdetett dolog volt, de érthető okok miatt a legtöbben nem voltak rá büszkék, és így előfordulhat, hogy az új belépőknek szóló legfontosabb információk között sem szerepelt a szoba berendezése.

"Azt, hogy a "kiválasztott professzorok titkos kóddal mehetnek be", a Ripost találta ki, mert így nagyobbat lehet ütni az MTA-n."

Nem emlékszem, hogy én bármit is állítottam volna kódokról vagy professzorokról.

"A Sztakiban ez egy tudott, meghirdetett dolog volt,"

Ehhez képest fura olvasni a kiadott számonkérést:

https://www.facebook.com/notes/akad%C3%A9miai-dolgoz%C3%B3k-f%C3%B3ruma…

"Az Akadémiai Dolgozók Fóruma értetlenül áll az MTA SZTAKI-ban létesített rekreációs szoba ügye előtt."

Tehát akkor most tudtak róla, vagy sem?

--
trey @ gépház

"Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) az MTA egyes dolgozói által 2019 január 24-én indított kezdeményezés".

MTA != Sztaki, az "MTA egyes dolgozói" simán lehetnek értetlenek vagy felháborodottak. De ahogyan írtam is, valószínűleg a Sztakiban sem tudott mindenki róla, de ettől még állítom, hogy ez nem volt titkos. Lásd: tumbleweed.

Az államnak minden normális helyen nincs beleszólása a tudományba. Fizet mint a katonatiszt. Jobb helyen egyet követel meg, hogy nyilvános legyen a kutatás eredménye. Ezért van az, hogy habár a lapoknál, ahol megjelenik a cikk pénzért töltheted le, de a kutatók általában a saját oldalukon elérhetővé teszik a kéziratot.

Én úgy gondolom, hogy az akadémia átvilágítását egy független audit cégnek kellene átvilágítania, hogy ezeket a dolgokat kiszűrjék. Tudományos szempontból a többi akadémia, minősít, valamint azok a tudományos folyóiratok és tudományos konferenciák, ahol a tagok résztvesznek adnak egyfajta minősítést, rangot a kutatóknak és ezen keresztül az akadémiának.

Azért a következő dolgok szépek a dologban:
1. Van egy nagyhatalmú alak, aki akkor volt a sztakiban, amikor ez a szoba állítólag megvolt. Elég nagyhatalmú volt már ott is, pl. nem merték kirúgni, amikor már jó ideje csak a fizut vette fel, de nem dolgozott. A nagyhatalmú lakot palkovicsnak hívják. Nem tudott róla? Nem zavarta? Ő használta?

2. Ugyanez a nagyhatalmú alak megrendelt egy átvilágítást; tehát nem magukat világítják át, hanem a nagyhatalmú alak emberei. Nem találtak egyelőre gondot. Lehet, hogy azért, mert a nagyhatalmú alak benne volt?

3. A nagyhatalmú alak nem várta meg az átvilágítás eredményét.

Mondjuk amúgy a sztakinak nem csak állami pénze volt. Ettől még felháborítana, ha pár milkából szórakoztatnák néhány szenior kollégát, miközben a fiatalabbak baromi olcsón dolgoznak, inkább osztották volna ki a zsét, függetlenül attól, hogy honnan volt.

A másik: pont egy olyan mondja meg, hogy jól működik-e az akadémiai intézethálózat, aki az első botránynak pont a közelében volt?

Attól tartok, a rendrakás azt jelentené, hogy minden intézményben egységesítenék a rekreációs szobákat, amelyeket a központosított közbeszerzésen a legjobb ajánlatot adó (egyedüli ajánlattevő) az M & M Babzsák Zrt szerelhet majd fel.
Nem cáfolom, hogy ez a szoba túlment minden jó ízlésen, és tök jó azon csámcsogni, hogy kúrószobájuk van az MTA dolgozóknak, de ettől még összességében jobb döntések születnek akkor, ha a vezetőknek van szabad kezük. Ez itt épp egy ellenpélda, és a fő érintett már nem védheti meg a döntését.

Kívánságod máris teljesült, nemrég volt ugyanis az ITM által rendelt átvilágítás! Minket a Wigner-ben pl. az a Krausz Ferenc "világított át", akihez épp hozzávágott a kormány pályáztatás és szakmai elbírálás nélkül 20 milliárd forintot egy projektre. :D

Hogy a SZTAKI átvilágítását ki végezte, azt nem tudom. Itt találod a releváns összefoglalót, és idemásolok néhány a SZTAKI-ra vonatkozó részletet:

"Az MTA SZTAKI kiemelkedő eredményeket ért el az elmúlt három évben is az ipari, gazdasági kapcsolatok területén. Ebben az időszakban 61Európai Uniós támogatású projektben vettek részt, működtetik az EPIC Kiválósági Központot és az Inno laborokat, valamint két ipari telephelyet létesítettek Győrben és Kecskeméten.Emellett az Ipar4.0 Nemzeti Technológiai Platform, az autóipari innovációs szektor, az 5G és Mesterséges Intelligencia (MI)koalíciókban történő részvételével, esetenként vezető szerepével az Intézet bőségesen bizonyította eredményeinek társadalmi hasznosulása érdekében nyújtott erőfeszítéseit és elkötelezettségé"

"A SZTAKI az értékelő bizottság véleménye szerint is irigylésre méltó nemzetközi hírnévre tett szert magas rangú kutatásaival, és a kutatási területeik nemzetközi társaságokban történő együttműködésein keresztül (CIRP (The International Academy For Production Engineering (College International pour la Recherche en Productique), IFAC (International Federation of Automatic Control), IMEKO (International Measurement Federation). 2018-ban számos nemzetközi konferenciát szerveztek. A nemzetközi folyóiratok szerkesztői bizottságaiban közel 50 SZTAKI alkalmazott vesz részt. A SZTAKI nemzetközi támogatások megszerzésében elért sikerét mutatja, hogy az ezekből származó 2018-as bevétel mintegy 6 millió euró volt."

"A SZTAKI az értékelőbizottság megállapítása szerint a graduális és posztgraduális képzésben is részt vett, amelyet kutatási munkájának fontos összetevőjeként, valamint a jövőépítés nélkülözhetetlen részének tekint. Az Intézet számos kutatója mintegy 10 felsőoktatási intézményben lát eloktatási feladatokat. Átlagosan mintegy 20 doktori hallgató végez kutatómunkát az intézetben a vezető kutatók felügyelete alatt. Az Intézet mintegy 25 kutatója külső és 5 belső alapító tagként működik különböző doktori iskolákban."

"Az MTA SZTAKI pénzügyi bevételeinek szerkezete hasonló a németországi Fraunhofer Intézetekéhez (30 % alaptámogatás, 50 % pályázati forrás, 20 % közvetlen vállalkozási szerződésekből származik). Ez megfelelő ahhoz, hogy az Intézet elérje stratégiai céljait és egyensúlyt biztosítson az alapkutatások finanszírozásához,valamint azok eredményeinek az ipar és a társadalom felé történő közvetítéséhez."

Nincs benne semmi a szívecskés szobáról, pedig sokkal ütősebb lett volna, ha egy szakmai bizottság hívja fel a figyelmet rá, nem a riposzt.

Dehogy van minden rendben. Csak innen nézve baromira vicces és egyben szomorú, hogy most bedobták a köztudatba ezt a szobát és mennyire pörögnek rajta a kormánypárti emberek. Közben napokon belül lesz a parlamentben egy szavazás, ahol konkrétan ellopják az MTA több száz milliárd forintos vagyonát és kicsinálják a hazai alapkutatás gerincét jelentő kutatóhálózatot bármilyen szakmai érv nélkül (lásd átvilágítás eredménye), ami óriási veszteséget fog jelenteni az ország számára. De ezzel szerintetek semmi gond nincs, mivel valaki évekkel ezelőtt berendeztetett egy kibaszott wellness szobát.

Kb. mintha jönne a Föld felé egy óriási meteor, és valaki azt mondaná a szomszédjára, hogy "múltkor láttam, hogy egy olajos pizzás dobozt rakott a szelektív papírgyűjtőbe, jobb is, hogy nemsokára vele együtt elpusztul a Föld".

"...napokon belül lesz a parlamentben egy szavazás, ahol ... kicsinálják a hazai alapkutatás gerincét jelentő kutatóhálózatot bármilyen szakmai érv nélkül..."

Hol olvashatok az MTA tollabol az alabbi erdekes kapcsolatokrol, illetve, hogy miert tudomanytalan es milyen mertekben a Czuczor-Fogarasi szotar?

https://hup.hu/node/164800

Egyaltalan HOL lehet a magyar nyelvvel kapcsolatos dolgokrol beszelni? Nyest doglott, a nyelvtudomanyi intezet csak e-mailben hajlando tajekoztatast adni (mintha egy Twitter fiok olyan hatalmas teher lenne)... hol vannak a nyelveszeti forumok, ahol az ilyen dolgokat at lehet beszelni?

Nah ezt nehéz lesz elmagyarázni. Twitter, Facebook és társai nem tudományos publikálási platformok. Annak a helye nem ott van.
Semmi sem fog vissza, hogy írjál tudományos publikációt, azt ha a bírálók elfogadják, akkor te is hozzá tudsz szólni. Esetleg ha konferencia cikket írsz, akkor ha elfogadták, akkor elmész és kérdezhetsz, a szabályok betartásával, valamint neked is meg kell védened az álláspontodat. Amit te számon kérsz az nem úgy működik.

En kerdezni szeretnek hozzaertoktol.

Viszont ez az elefantcsont-tornyos, "nekunk erre nincs idonk" attitud nem kedvez a megitelesuknek. Foleg, nem igy a XXI. szazad lassan negyedenel tartva...

De oke. Erre hol talalok valaszt az MTA-tol?

https://www.academia.edu/38128573/Lőrincz_Gábor_-_Vitatott_etimológiájú…

Ez nem elefántcsont-torony kérdése. A kutató nem lakossági fórum. Akit érdekel elolvashatja a publikációt. Írhatsz neki emailt, lehet válaszol is, de nem ez a feladata.
Ez olyan mintha egy linux rendszergazdát azzal akarnál csesztetni, hogy az excel-ben mi, hogyan van.
Vannak a szakmának szabályai, XXI század lassan negyedénél tanuljon már meg az ember információkat keresni, olvasni, és szöveget értelmezni. Ha vitába akar vele szállni annak is megvannak a módjai. Nem véletlenül van így. Göddel megmutatta, hogy olyan, hogy egy axióma rendszer teljes legyen és ellentmondás mentes nem lehetséges. Ebből a tudomány számára az ellentmondás mentesség a fontos. Ezért van ez a rendszer, ha twitter és társait használnánk ilyen célra, akkor pont ezt vernénk keresztbe.

Gondold el, ha mindenkinek csak 1 kérdése lenne a kutatókhoz, akkor mi lenne. Ez nagyon nem így működik.

Miert, most, ha mindenkinek csak egy kerdese van telefonon vagy e-mailben, akkor azt birjak, az nagyon igy mukodik?

"Az MTA Nyelvtudományi Intézetének tanácsadó szolgálata minden nyelvi, nyelvhasználati, helyesírási kérdésben tanácsot, nyelvi szakvéleményt csakis kérésre, e-mailes vagy telefonos megkeresésekre válaszként ad."

Valami valtozott volna az elmult evtizedben, amirol lemaradtam, es a telefon/e-mail meg mindig a leghatekonyabb tomegkommunikacios forma?

Miert nem lehet egy forumot letrehozni, ahol a jelenlegi munkatars, aki kapcsolatot tart, tudna kapcsolatot tartani az erdeklodokkel?

Elmész az btk.elte.hu ra beiratkozol a bölcsészképzésre bejutsz az Eötvös Collegiumba*, nyilván szín kitűnővel végzel. Majd haladsz tovább Doktorálsz, szerzel egy katedrát, máris mindenki szóba áll veled.

A másik út győzd le az összes többi kihívót van még rengeteg elmélet (nyelvészetben) mind alázd porig (gondolj a profibokszra) valószínűleg mint az utolsó kihívóval majd szóbálnak veled.

*Ezen a szinten is beszélnek veled de még ne ott kezd el, mert a folytatást elvágnád :-)

> Elmész az btk.elte.hu ra beiratkozol a bölcsészképzésre bejutsz az Eötvös Collegiumba*, nyilván szín kitűnővel végzel. Majd haladsz tovább Doktorálsz, szerzel egy katedrát, máris mindenki szóba áll veled.

Szerintem inkabb megvarom, mig megtanulnak _logikusan_ gondolkozni... addig nincs ertelme veluk vitatkozni.

https://qubit.hu/2019/06/09/mi-szukseg-a-bolcseszekre-a-technologiai-in…

Van egy social media oldal. Ott van egy felhasználó és fel van töltve egy pdf mint publikáció. Semmi más nincs megadva, 32 view van rajta, senkit sem követ és senki nem követi.

Van az MTMT, ahol listázzák, hogy melyik tudósnak mik voltak a publikációi. Ebben nincs benne a linkelt dolgozat.

Ebből a kettőből hajlok arra, hogy az a social media profil, valamint a dolgozat nem valódi. Ettől még lehet igaz, de ezekből nekem nem úgy tűnik.

Mar ne is haragudj, de ha arra nem reagalnak, hogy az epp (jo par eves csuszassal; picit tobb, mint egy evtizednyi "kutatomunka" utan - mely duplaja az tudomasom szerint eredetileg tervezett idotavnak), szep lassan keszulgeto etimologiai szotaruk lehetseges, hogy tobb hibat is tartalmaz, akkor vajon mi uti meg az ingerkuszobuket?

Azt olvastam, hogy a Czuczor-Fogarasi szotar alternativ, de teljesebb magyarazatot ad bizonyos szavaink eredetere, mint a finnugorizmus. Ez egybe vag a sajat tapasztalataimmal is.

Hasonlo Mario Alinei Paleolithic Continuity Theory-jahoz, miszerint:

...both simpler than its rivals and more powerful in terms of the insights it provides into language in the Meso- and Palaeolithic. While his book contains some flaws I believe that it deserves to be regarded as one of the seminal texts on linguistic archaeology, although given its lamentable lack of citation in English-language circles, it appears that recognition will have to wait until a translation of the original Italian appears.
https://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_Continuity_Theory

Mely elmeletrol nem tudom mi az MTA velemenye (miszerint az etruszkok "finnugor" nyelven beszelhettek); a legutolso informaciom az az, hogy nem tudtak kiallitani egy etruszkokhoz is erto professzort:

"A filmstúdió eredeti terve szerint a filmben magyar nyelvész is megszólalt volna, de a Magyar Tudományos Akadémia nem tudott olyan szakértő nyelvészprofesszort javasolni, aki az etruszk nyelv kutatásaiban is jártas lenne"
https://hvg.hu/tudomany/20050913etruszk

Miert nem foglalkozik (latszolag) az MTA ezekkel a kerdesekkel?

Ez jó kérdés, nekem még soha nem volt olyan amit nem fogadtak el. Igazából az kell hogy a publikációd megjelenjen valamilyen ismert helyen. Tehát XY. szaklap Z.számában a 123-129. oldalig olvasható vagy XY. konferencián tartott előadás, amelyhez persze tartozik (online is elérhető és ellenőrizhető) füzet, amiben szerepel a neved és az előadásod címe.

Szerintem a lényeg, hogy ne te add ki az újságot vagy a saját honlapodra rakd ki az anyagot, amelyet 10 ember ha olvas. Tehát a befogadáskor legyen valamilyen ellenőrzés, akár az újság szakmai csoportja által, akár peer review..

"Azzal, hogy megpróbáltad elterelni a szót az eredeti kritikáról és átterelni a beszélgetést mások vélt vagy valós hibáira egyrészt valójában nem cáfoltad a veled szemben megfogalmazott kritika megalapozottságát"

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/te-is

Varom a temahoz kapcsolodo megjegyzeseidet, szemelyeskedes helyett.

Szerintem se.

De mivel ilyen jol osszejottunk, en mint kontar, meg ti, mint hozzaertok, gondolom meg tudjatok azt is magyarazni, hogy a hivatalos verzio miert "tudomanyosabb":

CzF alapjan a K_R felepitesu gyokok korszeruseggel kapcsolatosak...

kerek [1055] Származékszó, egy ősi, finnugor kori szótő -k névszóképzős alakja.
korong [1274] Szláv jövevényszó
korlát [1324 tn. (?), 1395 k.] Ismeretlen eredetű. Elsőként ’körülkerített hely; karám’ jelentésben adatolható.
korsó [1344 tn. (?), 1395 k.] Jövevényszó, de az átadó nyelv bizonytalan. Szláv és török szavakkal függhet össze
korona [13. század eleje] Latin jövevényszó
korda [1372 u.] ’kötél, kötés, madzag’ Latin jövevényszó, vö. latin chorda, corda ’bél, húr, ideg, kötél’. A latin szó a görög khordé ’bél, húr’ főnévre vezethető vissza. A szerzetesi életből származik a korda elsőként adatolható ’kötél, zsinór’ jelentése, a szerzetesek ugyanis öv gyanánt kötelet viseltek.
korcs [1358 tn. (?), 1560 k.] Vitatott eredetű. 1. Belső fejlemény, valószínűleg hangfestő eredetű, talán szóhasadással keletkezett a kacs főnévből. A szó belseji r vagy másodlagos járulékhang, vagy pedig elhasonulás eredményeként jött létre. A korcs jelentését a kacs ’fattyúhajtás’ jelentése magyarázza. 2. Szláv jövevényszó, vö. szlovén krč ’irtás, irtvány’, szlovák nyelvjárási krč ’fatuskó, tönk’, orosz [korcs] ’fatönk’.
kerek [1055] Származékszó, egy ősi, finnugor kori szótő -k névszóképzős alakja.
keres [1372 u.] Származékszó, egy ősi, finnugor kori szótő -s gyakorító igeképzős alakja
kerül [1332 tn. , 1416 u.] Ősi, finnugor kori szótő magyar képzéssel
kar [13. század eleje] ’kórus’ Latin jövevényszó
karaj [1517 tn., 1519] ’szelet’ Szláv jövevényszó
karám [1620] Jövevényszó, az átadó nyelv azonban vitatott
karika [1357 tn., 1416 u.] Származékszó, egy önállóan nem adatolható szótőnek talán kicsinyítő képzős alakja.
karima [1545] Nyugati vagy keleti szláv jövevényszó
kör [1592] Szóelvonás eredménye, a körül, körülötte határozószavakból keletkezett. A származékok arra utalnak, hogy a kör szótő valószínűleg már az ősmagyar korban igenévszóként élt.
kert [1055 tn. (?), 1395 k.] Belső fejlemény, keletkezésmódja azonban bizonytalan. Valószínűleg szófajváltás eredménye, egy finnugor kori szótő -t melléknéviigenév-képzős származékából főnevesülhetett.
kerül [1332 tn. , 1416 u.] Ősi, finnugor kori szótő magyar képzéssel

Vagy:

CzF 'RO' gyoke:

3) A testnek részekre oszlását, szakadását jelentik: rojt, rojtos, rojtoz, rost, rosta, rostély, rostos; különösen a testek részei között levő öszvefüggésnek veszendő, elmálló, hanyatló állapotára vonatkoznak rom, rombol, roncs, roncsol, ront, rongál, romlik, ronda, rongy,; továbbá, rogy, rokkan, roshad, roskad, rohad v. rothad, rozzan, és az átvitt értelmü erkölcsi romlást is jelentő rosz. V. ö. ROGY, ROM, ROS, ROSZ.

rojt – ‘csomózott szálakból álló szegélydísz ‹szőnyegen, szőttesen›’; ‘bojt’; ‘kopott ruhadarab szélén szabadon lógó szálak’. Származékai: rojtos, rojtosodik, rojtoz.
Bizonytalan eredetű szó; lehet, hogy a rost jelentésben elkülönült alakváltozata.
rost – ‘növényi szár vázát alkotó hosszú, vékony fonalak egyike’; ‘szövet szála, eleme’: a vászon rostjai; ‘testszövet szálszerű eleme’: izomrostok. Származéka: rostos.
Bizonytalan eredetű szó. Talán az elavult roshad ros- alapszavának származéka az ige ‘foszladozik’ jelentése alapján, deverbális -t képzővel, a kert, hit képzésmódjához hasonlóan. Lásd még rojt.
rogy – ‘összeroskadva esik, dől’: térdre, földre rogy. Származékok és kapcsolt szavak: rogyadozik, rogyásig; roggyan, roggyant.
Bizonytalan, talán hangutánzó, hangfestő eredetű szó.
romlik – ‘használhatóságából fokozatosan veszít ‹tárgy, szerkezet, ételnemű›’; ‘rossz irányba változik ‹egészségi állapot, erkölcsi érték, időjárás stb.›’; ‘‹régen› romba dől’: Mint bástya, feszült meg romlott torony alján (Arany). Származékok és kapcsolt szavak: romló, romlott, romlás, romladozik, romlékony, romlékonyság, romlatlan, romlatlanság; ront, rontó, rontás, rontott; rongál, rongálás; rombol, romboló, rombolás.
Bizonytalan eredetű szócsalád; a rom- alapszó hangutánzó jellegű, amely a zuhanás, ütődés keltette tompább zajokat imitálja. A ront műveltető, a rongál gyakorító képzés; a rombol alakot talán a bömböl, dorombol, dörömböl példája hozta létre. Lásd még rom, roncsol, ronda, rongyos.
rom – ‘elpusztult építmény maradványa’; ‘pusztulás nyomán megmaradt rész, töredék’: vagyona romjaiból él. Származéka: romos.
Elvonás a romlik igéből.
rongyos – ‘szakadozott, foszlott ‹ruha, kelme›’; ‘ilyen ruhában járó ‹személy›’. Származékok és kapcsolt szavak: rongyosodik; rongyol, rongyolódik; rongy.
Vitatott eredetű szócsalád. A ~ talán a romlik szócsaládjának rom- tövéből ered, s rongyol alakja lehet a roncsol megfelelője (lásd ott). Más nézet szerint a rongy az alapszó, és ez ősi örökség a finnugor korból: osztják ratji (‘rongy’), cseremisz rondzsjem (‘fölfejt’).
ronda – ‘igen csúf’. Származékai: rondaság, rondít.
Bizonytalan eredetű szó; talán a romlik rom- alapszavából való gyakorító -d képzővel és a hinta, hulla, penge szavakban is élő melléknévi igenévképzővel.
roskad – ‘rogyadozik, omladozik’; ‘töpped’: Roskad a kásás hó (József Attila). Származékok és kapcsolt szavak: roskadozik, roskatag, roskaszt.
Az elavult roshad ige ros- tövének származékai, képzője a pirkadéval azonos. A ros- talán finnugor eredetű hangfestő szó: zürjén rizs (‘korhadt’), cseremisz raska (‘törékeny’), finn rohka (‘puha, laza’). Lásd még rost.
rothad – ‘rohad, tesped’; ‘bomlik, züllik, hanyatlik’. Származékai: rothadó, rothadás, rothaszt.
Vitatott eredetű szó. Alighanem a rút származéka a bűnhődik, hírhed, vénhed szavak denominális igeképzőjével, eredetileg tehát ‘megrútul’. Az is lehet, hogy a rohad igével kapcsolatos; ezt a feltevést erősíti, hogy a két ige jelentésköre szinte teljesen azonos, gyengíti viszont, hogy hangtanilag és alaktanilag a két igét bajos közös nevezőre hozni.
rohad – ‘‹szerves anyag› bűzös gázokat fejlesztve bomlik’; ‘‹személy› senyved’: börtönben rohad; ‘‹társadalom, intézmény› erkölcsileg bomlik, züllik’. Származékai: rohadt, rohadó, rohadás, rohadék, rohaszt.
Feltehetőleg az ismeretlen eredetű, elavult roh (‘fekete’) származéka, a gyümölcs rohadása, seb üszkösödése során jelentkező feketés elszíneződés alapján. Kevésbé valószínű a hasonló jelentésű rothad igével való etimológiai kapcsolata.

és végül:

rossz – ‘kellemetlen’; ‘‹használat céljára› meg nem felelő’; ‘működésképtelen’; ‘erkölcsileg helytelen’; ‘fegyelmezetlen, engedetlen ‹gyerek›’; ‘‹főnévként› hátrányos dolog; gonoszság’. Származékai: rosszaság, roszszalkodik, rosszabbodik, rosszall, rosszalló, rosszallás.
Valószínűleg ősi örökség a finnugor korból: zürjén rudzs (‘fáradt, lankadt’). Ha az egyetlen rokonnyelvben adódó példa perdöntő, akkor a magyarban ‘fáradt, gyenge, sovány’ ⇨ ‘hitvány’ ⇨ ‘silány’ jelentésfejlődés ment végbe.

https://hup.hu/node/162048#comment-2294658

---

Mit keres a magyar az asztalon?

https://hup.hu/node/164800

---

Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető-e valamiféle egyezés a

"kert" - "bekerített dolog" (~i.e. 2000)
"gʰortos" - "bekerített hely" (~i.e. 4500-2500)
"gʰerdʰ" - "bekerített hely, kerítés" (~ i.e. 500)

https://hup.hu/node/163993

---

"The same phenomenon occurs in biblical Hebrew:
karat, כרת, cut, shorten, sentence, define, isolate. karta כרתה is hewn wood.
garaz, גרז, to cut off, amputate. A garzen גרזן is an axe. A geruwth גרות is a roadhouse, caravanserai, probably the source of ‘garrison’."

"garaz" - hun. "fejez" - to cut off (the head) (vo: "garat")
"garzen" - hun. "fejsze" - axe
"geruwth" - hun. "garád" - felhanyt foldbol allo kerito hely

"Ḥarats, חרץ (pronounced with a hard h), inscribe, cleft, chisel. - hun. "karc"

Nyilvan nem kell mondanom, hogy hivatalosan atvetel a nemet kratzen-bol;

es ez termeszetesen a Ḥarats, חרץ (karac) -> ...(???) -> Proto-Indo-European *gred- -> Proto-Germanic *krattōną -> Old High German krazzōn, chrazzōn -> kratzen -> karcol -> (elvonas) -> karc <-???-> Ḥarats, חרץ (karac) sorrendben ment vegbe.

https://hup.hu/node/164011#comment-2342950

---

ETRUSCAN TEXT: ΘRESU F[A]SIΘRALS

ΘRESU
Chuv. TARZƏ
‘servant’ (>Mari TAREZƏ ‘worker’)

F[A]SIΘ[A]RALS
FAZÉK + TÁROL (esetleg: +ÁS - FAZÉKTÁROLÁS)

--

ETRUSCAN TEXT: K[U]LUMIE PARLIU

K[U]LUMIE
Manshi KŪR, Khanty KOR ‘stone oven’ + Manshi UMI ‘opening’, Finl. UUMEN ‘cavity‘

PARLIU
PÁRLÓ (PÁROL ‘to steam’ 16° c.)

KORPARLO

--

ETRUSCAN TEXT:
ECA SREN TVA IΧNAC HERCLE UNIAL CLAN ΘRA SCE

ECA
ÉZ, Yen. EKE EKO ‘this’ (ÍGY?)

[E]SREN
ÉSZRE

T[E]VA
TÉVE (VÉVE?)

IΧNAC
ÍGY + NAK (cf. ÍGYEN ?) (ÍGYNAK -> ~ISZNAK?)

HERCLE
‘Hercules’

UNIAL
‘Juno’s’

CLAN
?? ‘son, child’

Θ[A]RA
TEJ + RE

[E]SCE
ESZ(IK) (past tense)

IGY ESZRE VEVE ISZNAK HERCULES, JUNO KANJA (fiugyermeke) TEJRE ESZIK

--

ETRUSCAN TEXT:
NACEME URU IΘAL ΘILEN IΘAL IΧE ME MESNAMER TANŚINA MULU

1)
NACEME
NEKEM

URU
ÚR (URAM?)

IΘAL Θ
ITAL

ΘILEN
TELJEN

2)
IΘAL
ITAL

IΧEME
IGY-(IDD) + MEG (dial. ME)

3)
MESNAMER
MÉZ-NA + MÉR-

TANŚINA
TAN- + SZÍN ‘nice shape’ (11° c.) + -A

MULU
Khanty MUL ‘gift, offering’

MÉZNÁ(DA)MÉR VAN, SZÍNE AJÁNDÉK

https://hup.hu/node/164295#comment-2349617
http://www.continuitas.org/texts/alinei_etruscan.pdf

------

Ezek szerintem tok erdekes "veletlenek". Szivesen olvasnam a velemenyeteket, onnan a magas lorol, hogy ez vajon miert nem "tudomanyos", illetve miert "tudomanyosabb" a hivatalos magyarazat.

Azt mondom, már mióta, hogy ez nem Lőrinz Gábor tanulmánya. Egy social media oldalra feltöltött pdf-el házalsz, ahol Lőrinz Gábor nevét írták rá. Ugyanilyen erővel lehetett volna Madonna is a szerző.
Valamint a dolgozat olyan alapvető hibákat tartalmaz, amit egy MSc-s hallgató sem követ el. Nem hihető, hogy ez egy tényleges publikáció, és nem hihető, hogy az említett szerző munkája.

Én csupán annyit mondtam, hogy ez nem az aminek te gondoltad. A témához nem szóltam hozzá.

Figyelj, egy csomó probléma van.
- A szerző adatai nincsenek feltüntetve.
- Nincs abstract.
- Az irodalomjegyzék formázása eléggé amatőr munka
- A bejegyzések nem pontosak az irodalomjegyzékben.
- Az irodalomjegyzékben a hivatkozások össze vissza vannak.
- A dolgozat stílusa és szerkesztése is nagyon amatőr.

Ha megnézel egy olyan cikket, amit a szerző írt, láthatod, hogy ezeket nem követi el. Mivel ezek olyan alapvető hibák, amit már egy mester hallgatónál is elégtelent eredményezne.

Valamint a megjelenés módja egy social média oldalon egy kamu felhasználó alatt lett nyilvánosságra hozva. Nincs nyoma a tudományos művek között.

Ha valaki ilyen cikket talál akkor alapszabály, hogy az ilyet azonnal be kell csukni, mert semmi garancia nincs rá, hogy igaz ami bele van írva. Még a szerző is kérdéses, az ilyet meg nem lehet komolyan venni, mint pl a wikipediat.
Ezt általában már BSc, vagy BA-n elmondják a hallgatónak mikor a szakdolgozat írásáról van szó, hogy milyen hivatkozásokat keresen.
Megbízhatatlan forrást nem szabad használni.

Honnan tudod, hogy ez _az_ a Lorincz Gabor, ha "- A szerző adatai nincsenek feltüntetve."?

Szerk: megegyszer mondom, keresztbeszarom, hogy ki irta, mert nem lenyeg. A tartalom a lenyeg, azzal vitatkozzal; a tekintelyre hivatkozast meg hagyjuk meg azoknak, akik vevok ra.

Nagyon szepen koszonom a vedest, de ahogy latod, megy az magatol is.

Viszont tenyleg bosszant, hogy meg mindig kulsosegekrol beszelunk a lenyeg helyett, miszerint: mi a szemelyes/nem szakmai velemenyed a fenti gyujtesrol, es vajon ezek utan is logikusnak talalod-e a hivatalos magyarazatot?

> Te nagyon el vagy tájolva. Nem tekintélyre hivatkozok, hanem alapvető tudományos elvekre.

Alapveto tudomanyos elv (ha jol tudom) a kiserlet megismetelhetosege. Nos, a nyelveszet, jelenlegi formajaban pont nem ilyen. Ha tudomanyosan akarjuk vizsgalni a nyelveket, akkor vissza kell nyulnunk a termeszettudomanyokhoz, illetve a statisztikahoz.

Erdemleges statisztikai elemzes peldaul a kovetkezo:

https://www.pnas.org/content/113/39/10818

Mely tanulmany alapjaiban rengeti meg a jelenlegi nyelveszeti "tudomanyos" elveket.

Ha jol tudom, statisztikailag a Czuczor-Fogarasi szotar se lett cafolva.

Milyen tudomanyossagrol beszelsz itt? Nem mindegy, hogy milyen zoknit vettem fel, ha az amit mondok, jogos?

> A nyelvészetben pont az a lényeg, hogy nem nyelvhez kötött

Kerlek probald meg tanulmanyozni a magyar nyelv etimologiajat angolul. Elore mondom, sajnos nem fog menni:

"...magyar nyelven a nyelvészek és laikusok számára egyaránt a 1967 és 1976 között megjelent, Benkő Loránd által szerkesztett háromkötetes A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (általánosan bevett rövidítése TESz.) áll rendelkezésre...

...E kutatások segítésére jelent meg jelent meg – szintén Benkő Loránd főszerkesztésében – a német nyelvű Etymologisches Wörterbuch des Ungarischen (EWUng., 1993–1995, hat füzetben, majd két kötetben, 1997-ben a mutató). A német választásának elsősorban az volt az oka, hogy a munkatársaknak erősebb nyelvük volt a német, mint az angol;..."

https://www.nyest.hu/hirek/mit-varhatunk-az-uj-magyar-etimologiai-szota…

Illetve a 2015-re igert etimologiai szotar (ami _valaki_ szerint tele lehet pontatlansagokkal) 2021-ben jelenik meg _magyarul_...

De probald meg a finnugor nyelveket tanulmanyozni angolul magyarul nemeten kivul barmi mas nyelven:

http://www.uralonet.nytud.hu/eintrag.cgi?locale=hu_HU

> Nem értem miért ragaszkodsz a magyarhoz.

Mert oke, hogy csak egy kis szaros, 10 millios nepseg vagyunk, de azert na. A nyelveszet erdekes (ha hagynak helyet az alternativ kerdeseknek/magyarazatoknak is)...

Es hogy miert magyarul? Ha arrol beszelunk, hogy a magyar ("finnugor") nyelv lehet, hogy sokat adott peldaul a latinhoz, akkor mar nem annyira elkepzelhetetlen egy magyar nyelvu ismeretterjeszto folyoirat...

Orulok, hogy tisztaztuk, hogy a nyelveszetnek a mai formajaban nincs ertelme. Varom, hogy mikor allnak at tudomanyos modszerekre...

"We expect future research to further elucidate the role and interaction of these factors in driving the observed sound–meaning association biases, and to extend the scope of our findings to a broader portion of the vocabulary."
https://www.pnas.org/content/113/39/10818

"It is widely assumed that one of the fundamental properties of spoken language is the arbitrary relation between sound and meaning. ... By analyzing word lists covering nearly two-thirds of the world’s languages, we demonstrate that a considerable proportion of 100 basic vocabulary items carry strong associations with specific kinds of human speech sounds, occurring persistently across continents and linguistic lineages"
https://www.pnas.org/content/113/39/10818

Adtam eleg forrast. Innentol ha erdemlegesen akarsz vitazni, es nem csak trollkodni, akkor kerlek, kerve kerlek, keszulj fel egy picit a temabol.

>> A tudomany megismetelheto, merheto, ervelheto. A jelenlegi nyelveszet nem ilyen. A statisztikai elemzes, az igen, az ilyen.

> Nem ez a feltétel rendszer.

Reproducibility and replicability together are among the main tools of "the scientific method"
link

Ugy konkretan WTF?!

Milyen tudomanyos feltetelrendszerrol beszelsz, ahol nem lenyeg a kiserlet megismetelhetosege?!

Kezdek arra hajlani, hogy amit te művelsz az az áltudomány...

Ami szamomra kiderult:

1. Nem tudjuk, hogy a magyar nyelveszet hol publikal, mik az eredmenyei.

2. Nem vagyunk nyelveszek, igy a nyelveszeti perpetuum mobile-dat nem tudjuk (tartalmilag) cafolni .

3. Amiket te hivatkozol, az a tudomanyos eletben a blikk szinvonala, kb. hiteltelenitetted magad azelott, mielott megszolaltal volna.

4. Nem ismerunk nyelveszeket, akik lelkes amatoroket utba igazatananak.

5. Egy publikacionak a formai kovetelmenyeit tudjuk, egyik bulvarlinked se uti meg az elvart minimumot.

Ettol fuggetlenul biztos jo arc vagy,
meg akar a vak tyuk is talal szeget...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Latod, ezert beszelgetnek en errol itt ertelmes, es intelligens emberekkel, erveket utkoztetve, neha a masik altal meggyozve...

Viszont meg mindig nem latom be, hogy miert jo taktika terelni ahelyett, hogy azok, akiket ez nem erdekel, inkabb nem szolnanak hozza?

Hogy nem ertessz hozza, az se gond. Tele szoktam tenni a kommentjeimet forrasokra mutato linkekkel. Nem megmondani akarom en itt a tutit, hanem varok arra, hogy egy erdeklodo esetleg utananezzen, kikezdje az allitasaimat.

De igy baromi nehez, ekkora zajban es terelesek kozepette ertelmesen beszelgetni.

Ha talalnek egy nyelveszt, akivel ertelmesen el lehet beszelgetni (de mostmar ugy vagyok vele, hogy barmilyen megteszi, csak legyen mar valaki aki elmagyarazza, hogy miert tevedek), az eldontene a kerdest... sajnos eddig meg nem volt lehetosegem megtapasztalni.

A temat valoszinuleg csak akkor tudnam nyugodtan elengedni, ha nagyon logikusan, es jol ervel. Mondjuk elnezve, hogy mennyi nyitott kerdes van meg az etimologiankban, ezt egyelore kevesbe tudom elkepzelni.

Ki tudja, meg a vegen lehet o is profitalna a konstruktiv vitabol.

Vegre elkezdtunk normalis hangnemben, erdeklodve csevereszni, erre te megint beleronditassz a szemelyeskedeseddel. Nem szeretnel te is inkabb pozitiv, konstruktiv attituddel hozzaallni?

Peldaul mi a velemenyed arrol, amirol a masik topicban beszelgetunk?
https://hup.hu/node/164800

Szerk: Nezd meg RaptoR-t, vagy tygryss-t lentebb. Hiaba vannak komoly szocsataink, de azert az epito jellegu hozzaallas folyamatosan jelen van mindkettejuknel (persze masoknal is, ld. pl. _Franko_ fentebb).

Megpróbálom közérthetően összeszedni amit a rendszerről tudni kell.
Vannak kiadók. Ezeknek vannak folyóiratai (többségében elektronikus). Az különbözteti meg hvg és társaitól, hogy mindegyiknek meghatározott témája van, valamint a cikkeket amit a tudósok beküldenek, más tudósok leelenőrzik. Ha hibát találnak akkor visszadobják. Attól függ milyen hiba, lehet csak javításra, de az is lehet, hogy teljesen.
Ugyanez van a konferenciáknál is. Ott nem olyan erős cikket kell írni (konferenciája válogatja én most a nagy átlagot mondom), viszont a tudományosságból ott sem engednek. Valamint ott minden résztvevő előadó is. Ott akit érdekel beülhet és az előadásod végén kérdezhetnek. Ha ott megvédted a cikkedet, akkor kerül kiadásra, mint konferencia kiadvány.

Vannak ennek a rendszernek visszásságai, de nem tudományos szempontból. Mindenkinek tele van a töke a kiadókkal. Ugyanis, a tudósokat akik a cikket írják nem a kiadók fizetik, hanem jellemzően az állam. A tudósokat akik bírálnak, nem kapnak pénzt, mert az korrupció lenne. Viszont fizetned kell a kiadóknak, hogy megnézhesd a cikkeket (jellemzően ezt is állambácsi fizeti).

"Egyaltalan HOL lehet a magyar nyelvvel kapcsolatos dolgokrol beszelni?"

Ahogy a szálban már kifejtették, ennek több szintje/módja van. A tudományos világban leginkább két kommunikációs forma van: publikációk és konferenciák. Cikkekben vitatkozni nyilván nem egy gyors/közvetlen mód, de számtalan eset volt már arra, hogy egy lepublikált elméletet évekkel/évtizedekkel később megcáfoltak. Ami számodra járhatóbb út lehet az az, hogy elmész egy konferenciára/előadásra és ott megpróbálsz beszélni az előadóval.

Két oldalt javasolnék: egyik az MTA eseménynaptára: https://mta.hu/esemenynaptar Tudsz benne nyelvészeti előadásokra is keresni. Most nyáron uborkaszezon van, mert ilyenkor nyaralnak, illetve külföldi konferenciákra járnak leginkább a kutatók, de évente szokott lenni néhány alkalommal több napos eseménysorozat, ahol van nyelvészeti előadás is (hogy pont témába illő, az nem biztos).

Másik meg az NyTud oldalai: http://www.nytud.hu/portal/eak.html és http://www.nytud.hu/intprog.html Itt már az intézeti szemináriumok/védések is fel vannak sorolva, amelyek nyíltak, bemehetsz rájuk.

Csak ha egyvalamire megkérhetlek: ha bemész egy előadásra akkor az egy-két számmal szerényebb énedet vedd elő, ne úgy kezd el a beszélgetést, hogy te mindent jobban tudsz. Meséltek már nekem a nyelvész ismerőseim az "őrült bácsikákról", akiknek elképesztőek hülye elméleteik voltak és nem lehetett őket sehogy se levakarni. Minden tudományágnak megvan egyébként néhány ilyen kitartó őrültje, sokáig spamelte a fizikus levlistákat is egy ilyen, aki aztán fel is jelentette az összes fizikust, mert nem hitt a modern fizikában. Ha ezzel a stílussal mész oda egy kutatóhoz, mint amit itt mutatsz a HUP-on, akkor attól tartok, hogy beskatulyáznak ebbe a kategóriába és még jobban fogod utálni a MTA-t (már ha lesz még akkor), mint most. Ha normál stílusban próbálsz velük beszélgetni, akkor örülni fognak a kérdéseknek.

Ahaaaa... Megpróbálom elképzelni azt a szituációt, hogy Palkovics ahelyett, hogy megszüntetné az összes bölcsész intézetet (ahogy azt még januárban akarta) bejelenti, hogy több milliárd Ft-nyi plusz támogatást kap a magyar nyelv eredetének kutatása. :) Alice Shaq in Illiberalland.

Ahogy latom elkotelezettek a magyar eredettortenet kutatasa mellett:

https://444.hu/2019/06/24/kasler-miniszter-kevesli-az-evi-800-milliot-a…

Lehet, hogy picit kevesebb penz fog jutni mondjuk a Városi többnyelvűség összehasonlító vizsgálata északi számi, manysi, nganaszan, nyenyec nyelvek vonatkozásában, vagy az udmurt nyelv szintaktikai kérdéseinek kutatására, de elnezve a problemakat az etimologiai szotar korul, lehet nem is art egy kis forras-atcsoportositas.

http://www.nytud.hu/dok/jel17/nyti-celok2018.pdf

> Hmm, akkor talán sokkal eredményesebb és célratörőbb lenne a MAKI alkalmazottaival felvenned a kapcsolatot az NyTud kutatói helyett.

Ahogy hallom, kedden szavaznak a dologrol; adjunk neki egy evet, aztan meglatjuk mi lesz. Meg az is lehet, hogy a nyelveszek hirtelen megnyilnak, es az okoskodasom okafogyotta valik...

> Egyébként most találtam: voltál a tavalyi...

Sajnos a fizikai lokaciom jelenleg nem feltetlen engedi ezt meg; de neztem par videot YT-on; orulok, hogy vannak, akik akitvan foglalkoznak a kerdessel, ha mar az MTA nem hajlando ra...

Itt a HUP-on szokás a szakmabeli munkahelyi bérezést, munkakörülményeket kibeszélni. Az adott ügy pedig az IT MTA-s zászlóshajóján történt, ahol elvileg a legtöbb klasszikus "papírral" (végzettség és publikáció) rendelkező hazai informatikusnak kellene dolgoznia - Így szerintem a SZTAKI háztájának ügyei illenek ide.

Jah, így van. Ez érdekel benneteket, olvasókat. BTW: az összehasonlításod azért eléggé ócska. A NetBSD egy halott projekt (de, az), szóval szar, hogy azzal példálódzol. Egy Ubuntu téma is simán hoz több ezer olvasást.

Különbség? NetBSD felhasználók száma 7, Ubuntu felhasználók száma több százezer.

Ettől mondjuk nem lenne tilos, hogy hozzászólj a NetBSD témákhoz is. Itt NetBSD témák is megjelennek (szerintem hazai viszonylatban egyedülállónak tekinthető), bármennyire halott is a projekt.

--
trey @ gépház

Lehet, hogy eretnek gondolat, de én úgy gondolom, hogy nem átvilágítás meg rendrakás kellene, hanem kitűzött célok, és ellenőrzés, hogy elérték-e azokat.

Ha egy akármilyen intézet megoldja a hidegfúziós energiaelőállítást, az energia korlátlan veszteségmentes tárolását, a rák gyógyítását, a hiperűrugrást, a női logika megértését, akkor voltaképp leszarom, hogy ehhez kúrószobákat használtak-e vagy nem.

Úgy érzem, hogy átvilágítás és rendrakás olyan helyen szükséges, ahol nincs értékelhető produktum, ezért fel kell készülni arra, hogy bizonygassuk, hogy nem csak elbaszták az időt az embereink.

Nekem csak azt magyarázza el valaki, hogy ki volt az, aki jó ötletnek gondolta szív alakú ágyat betenni. Két sima össze/szét tolható ágyat sokkal könnyebb kimagyarázni és a célnak ugyan úgy, vagy még jobban megfelel :)

Szóval pénteken hozta le a sztorit a Riposzt, és vasárnap elhunyt a szoba szülőatyja. Valószínűleg nem gondolta, hogy ilyesmi fog kerekedni az egészből és nyilván nem tett jót a stressz sem, így sajnálatos módon nincs módja előadni az ő szemszögéből hogyan zajlott mindez (gondolom én,mivel a két nap alatt nem jött le semmi érdemi részlet). RIP

A dolgozónak két dolog kell: normális fizetés, meg normális vezetők. Akkor gondolkozzon a cég benefitekben, ha mindez rendben van.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Attól csak nem lesz rosszabb a víz, ha különböző lebegő anyagokat kiszűrnek belőle.

A mi otthoni vízszűrőnk pl. homokot, fémeket, klórt szűr ki állítólag. (Igazából nem érzek semmilyen különbséget a szűrt és szűretlen víz között).

Vannak viszont helyek, pl. ahonnan az asszony származik, ahol a szűretlen vizet kifejezetten nem egészséges fogyasztani.

Nálunk a házban is azért van szűrő, mert ez megnyugtatja a lelkét. Engem meg nem zavar, szóval elfér.

Értem, hogy nem érint a bubis víz, de elég sokan vannak, akik szeretik. A szűrés meg ott érdekes, ahol a vezetékes víz nem épp bizalomgerjesztő. Most komolyan mindössze az az ellenérved, hogy téged nem érint, mert nem iszol savas vizet és olyan helyen vagy, ahol jó minőségű a csapvíz?

A szűrő cseréje gondolom része az üzemeltetési szerződésnek, ezeket a dolgokat általában bérlik a cégek és havidíjat fizetnek érte. Olyan, mintha azt firtatnád, hogy budipapírt meg szappant ki cseréli és milyen gyakran.

--
https://iotguru.live

> de elég sokan vannak, akik szeretik

Ezert irtam, hogy az jo indok lehet, mi itt a gond?

> Olyan, mintha azt firtatnád, hogy budipapírt meg szappant ki cseréli és milyen gyakran.

Es szoktam is firtatni, foleg, amikor neha ido elott elfogy.

Otthon pl. van vizszuro, amit uzemeltetesi szerzodes hianyaban en maintainelek, es sajat tapasztalatok alapjan jottek a fentebbi kerdeseim. Az este megszurt vizet mar reggel nem szivesen iszom meg a tartalybol otthon sem - a cegnel valaki kiuriti reggel a tartalyt, ahol van? (Hint: a legtobb helyen nem. Az elso erdeklodo megissza az allott cuccot.)

Miért, mi lesz az este szűrt vízzel? Megromlik reggelre?

Nem kötözködés, tényleg nem tudom. Nincs szűréssel sok tapasztalatom. Az otthoni szűrő egy csaphoz van kapcsolva, annyit szűr, amit épp megiszunk. Nincs olyan, hogy este szűrt víz.
De láttam több helyen szűrő kancsókat - érdekelne, hogy azokban meddig áll el, és mi miatt nem tovább.

Nem koltoi kerdesek voltak a fentiek. :)

Fogalmam sincs, otthon vizszuro kancso van, most direkt megneztem, hivatalosan a gyarto szerint max 24 oraig javasolt tarolni benne a vizet, azt is hutoben.

Hogy a Waterlogic (melyik? ez egy marka, tobb kulonbozo modellel) eppen milyen, azt nem tudom.

1) hűti a vizet
2) tud bubisat (is) adni
3) tud forró vizet (is) adni
4) szűri a nagyobb szennyeződéseket fizikailag (aktív szén szűrő asszem)
5) baktériumokat megöli (UV fényen átfolyatja)

https://www.waterlogic.hu/miert-a-waterlogic/

Észrevettem magamon hogy azokban az irodákban iszom rendesen (1-2 liter legalább), ahol van egy rendes vízgép. A cukros-színes üdítőket csak mérsékelten iszom, a sima csapvíz jó, HA jó, de néha nem (elég indok ha túl meleg), a palackos ásványvíz meg csomó szempontból rossz (elsősorban a rengeteg műanyagszemét miatt).

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene