Jelentkeznél első körben időlimites, online szakmai teszt kitöltéséhez kötött álláshirdetésre?

 ( Hiena | 2018. november 23., péntek - 19:32 )
Igen.
59% (169 szavazat)
Igen, de csak akkor, ha a tesztben megadhatom a végzettségeimet.
1% (2 szavazat)
Igen, de csak akkor, ha az önéletrajzommal súlyozzák a teszt eredményét.
6% (17 szavazat)
Igen, de csak akkor, ha a tesztben megadhatom StackOverflow-m, GitHub-om, egyéb projektjeim elérhetőségét.
4% (11 szavazat)
Nem.
31% (88 szavazat)
Összes szavazat: 287

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem értem az igen melletti feltételeket. Nyilván nem örülnék, ha a végzettség/CV/stb ellenére ezen bukok el. De már csak szórakozásból is kitölteném. Persze tesztből is van jó meg rossz, de ha nincs más jelentkezési mód, akkor ez van. A cég szívja meg, ha kiszűrik a jó embereket is.

online vicc lenne.
viszont onsite már szűrtek engem is ki a picsába. Nem kellemes érzés és én is szeretném hinni, hogy attól még faszagyerek vagyok. Valszeg ez is olyan mint a vizsgázgatás, mire belejön az ember már meg is lett a diplomája lol...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Attól függ milyen munkakörre keresnek. Egy online teszt preferálja a Gúgli bajnokokat :)

ha limitalt az idod, akkor az erosen korlatozza a guuggelezesre fordithato idot. Nekem jobban bejon az (es a valodi eletet is jobban modellezi), hogy kapsz egy megoldando problemat (a-z-g alpontokkal, ehehe), aztan majd szemelyesen beszelgetunk rola, pl. miert x nyelvet valasztottad, miert igy oldottad meg, etc...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Hihihi, en is ezt akartam irni, ha csatolom a CV-met, amely szerint feketeoves Java ninja vagyok, PhD vegzettseggel, de a tesztben nem tudom, mi a kulonbseg a private es a protected kozott, akkor... ooo... most komolyan? :P

CV-be azt írsz amit akarsz :)

Ezt én se értem.

Kitöltöm, de mellette megadnám a végzettségemet? Minek?

CV-vel súlyozni? Azt hogyan? Ha nem tudom megoldani a feladatot, akkor mivel a CV impresszív, szorozzák meg a 0-t 2-vel?

Vagy ugyan nem tudom megoldani a feladatot, de ennek ellenére elvárnám, hogy tegyenek a lista elejére, mert a CV-m tartalmaz X-et?
Vagy ha Józsi CV-je azt tartalmazza, hogy eddig éjszakai portás volt a leányiskola kollégiumában, akkor a 100%-os teszt eredményét pontozzuk le?

Nem teljesen értem, mire gondolt a kérdés kiírója, és azok, akik ezeket a pontokat választották.

Céltalannak tartom az egyoldalú tesztkitöltést.

Én úgy csinálom, hogy kitölti, majd elmagyarázza, mit miért választott (meg mit miért nem, ha kizárásos alapon jutott valahova).

A kizárásos alapon való választás esetén sok értelme nincs a tesztnek...

De, mert attól, hogy nem tudja mi a helyes válasz, még rájöhet "józan paraszti ésszel", hogy a hibásakat kizárja.

Az életben kevés esetben vannak előtted felsorolva "lehetséges válaszok", amik közül ki tudsz zárni néhányakat.
--

De eléggé megvannak az opciók, ha értesz hozzá.
Erősen sarkított példa: Debugolásnál pl, ha kizárod a te kódod, a DB-t, a coherence-t, akkor marad a appszerver, amibe nem tudsz belenézni, így jön a ticket írás.

Nézzük tárgyilagosan, időlimit ide vagy oda ha 3 "it félisten" segít akkor is tuti lesz az ilyen teszt, ha online. Az hogy időlimites nekem szimpatikus. A teszttel az a bajom, hogy semmit sem tudnék meg a delikvens gondolkodási képességeiről hiszen végig is lehet tippelni vagy a fenti módszerrel csalni (ha kellő idő van ki is lehet guglizni). Illetve kellően sok idő ráfordítással lehet olyan tesztet írni amivel az előbbi képesség is mérhető de ez sem a vadidegenek szűrésére alkalmas hanem abban az esetben jó ha tudod mi alapján vársz és mit(pl ha te oktattál előtte). Ismeretlenek esetén azt fogod megtudni mit NEM tud és nem azt, hogy mit tud a delikvens. Az időlimittel és a nagyon sok nehéz teszttel (pl relációanalízis) meg lehet mérni a jelentkező terhelhetőségét de ez nagyon felkészültségfüggő. Lehet hogy a "lassabb" kollega többet tud de nyomás alatt ront. Ez függ a pozíciótól is mire is kell az ember. Ha valakit a sebességre tréningeztek csodákra képes. Pl anno engem az OKTV-re való felkészítéssel erre gyakoroltattak és nagyon gyorsan tudok tesztelni, esszét írni. Ugyanígy dolgozni is. De ez az esetek csak kis %-ban előny.

Ha a valóságot nézzük ez csakis arról szól hogy a kedves hr-es pixinek/interjúztatónak herótja van és valami egyszerű szórási alapot akar. Nem több nem kevesebb így kevesebb alanyt kell ténylegesen interjúztatni. Ez és az ilyen "azt mérem mit nem tudsz" típusú kérdések nekem mindig azt mutatják nem egy jó kollegát keresnek csak túl akarnak lenni a dolgon.

Ahogy a mondás tartja: "...Nem szartunk a kútba, csak a kávájára, oszt onnan löktük bele..."

Mondjuk azt tipikusan ki lehet szűrni ilyennel, amikor hentes, meg gázszerelő jelentkezik programozónak, csak mert sokkal jobb a fizetés. Tehát nagyon egyszerű előszűrőnek szerintem tök jó.

Vagy amikor a kiírásban ott a "min. 8 év jó lenne, mert senior java dev a pozi" kitétel, de jön a 2 évnyi morganes C#(!!) tapasztalatával.

Ezt már kicsit nehezebb lehet online teszttel kiszűrni, mert valszeg meg tudja hekkelni a tesztet (pl.: kétszer tölti ki, másodikra rákészül, ilyesmi).

Erre akartam célozni, kávé előtt :)

2 évnyi morganes C#(!!) tapasztalatával.

a tobbit kipotolta a nadrag hosszaval :-)

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Hát két törülköző kellett reggelente az arcához, akkora volt...

a 2 év vagy a c# a baj?

A C#, a jávás pozira.
(Seniort kerestünk, neki pedig kereken 0.00 év java tapasztalata volt, tudása meg nullaegész mínusz fél)

Attól függ.
A nyáron volt szerencsém egy sok témát átölelő, de komoly mélységekbe azért nem merészkedő és csak részben kötelező tesztet töltenem. Idegenkedtem tőle de ismerős ott dolgozik, jókat mondott, és a kíváncsiságom is győzött. Tűrhetően sikerült, volt személyes beszélgetés is, majd ajánlat. Nekem pozitív volt, hogy a szokásos HR köröket ezzel ki lehetett kerülni és a teszttől az ajánlatig eljutottunk 2 hét alatt. (Szemben azzal a szintén nem kis céggel ahova a májusban beadott CV-re szeptemberben (!) reagáltak, hogy aztmondja a kislány: érdekli még?)
Azonban azt hiszem nem minden cég kedvéért tenném meg, hogy x órát teszt írással töltök. Rövid, lényegre törő jöhet.

Ez nem feltétlenül a teszt miatt van, annak az eredményét is be lehet tenni a fiókba. :)

Szerintem ez ilyen jo lehet, eloszuresnek. Ha csak egy ilyen teszt alapjan vesznek fel valakit, az nyilvan mar mas eset.
Egy ilyen tesztbe olyan kerdeseket kell rakni, amire ha egy jelenkezo nem tud csipobol valaszolni, akkor tenyleg nincs is ertelme vele foglalkozni. Ha itt valaki csalni probal, akkor az egy kesobbi szemelyes kornel ugyis kiderul, ha meg valakinek egy online teszt kitoltese akkora stresszhelyzetet teremt hogy minden valaszat elrontja, akkor (lehet csunany fog hangzani, de) arra megint semmi szukseg, mert a munka kozben ennel lesznek nagyobb megprobaltatasok is.
Ez igy arra jo, hogy hamar kiszurje azokat akik teljesen alkalmatlanok a munkara, es ne az legyen hogy embereknek kell tucatnyi oneletrajzot vegignyalazniuk meg jelentkezoket interjuztatni, csak azert hogy kideruljon 100 jelenkezobol 98 nem tud meg egy faktorialis fuggvenyt se megirni magatol.

Persze az is kell, hogy ehhez a teszt keszitoi beletegyek az effortot (tehat nem arrol szol, amit necrolite mond hogy csak meg akarjak a HR-esek uszni a munkat), hogy tenyleg olyan dolgokat kerdezzen amiket kell tudni (es nem random elbaszott puzzleoket meg 5 masodperc alatt kiguglizhato dolgokat), az idolimit ertelmes legyen, stb, mert kulonben tenyleg az lesz hogy az ertelmesek nagy reszet kiszuri az idiotakat meg nem. Tudom, kicsit alomvilag ez igy, de ez az implementacio hibaja, nem maganak az otletnek.


I hate myself, because I'm not open-source.

Van ahol az első teszt pszichológiai, de egy független vagy nem független online teszt masszívan félrevezető lehet. Kész ember nincs egyetlen pozícióra sem, ahhoz mindenképpen oktatni kell, mindegy hogy szakmait vagy nem, de az ott töltött idő xx százaléka erre fog ellemenni akkor is ha ceo lesz keresve. Kell teszt, független személy, szakértő, csapattagok. Egy ilyen döntés nehéz.

Nem, nem szokásom álláshírdetéseket böngészni és azokra jelentkezni, megtalálnak épp elegen. Megkeresésre is csak akkor csinálnám, ha nagyon érdekelne a lehetőség, mert nincs időm felelslegesen órákat ölni egy olyan folyamatba, aminek a végén alig tudok meg valamit a cégről.

Persze.
Kétszer is.

Először álnéven, egyszer használatos e-mail címmel és a nagyanyám telefonszámával. Aztán ész nélkül végigtolnám a tesztet és közben képernyőmentést csinálnék mindenről.

Utána időlimit nélkül eltöprengnék a dolgok állásán, hogy másodszorra biztosan jól sikerüljön.

Ha egy ilyen tesztnek nincs variabilitása, akkor a fentiek miatt semmi nem fog belőle kiderülni.

Ha meg van, akkor őszintén érdekelne az az értékelési rendszer, amivel össze fogják hasonlítani a jelentkezők teljesítményét.

---
Science for fun...

Értem amit írsz, de szerintem a felvételi procedúrában egy ilyen tesztnek nem feladata a jelentkezők egymáshoz hasonlítása objektív módon (az az egyetemi vizsga elvileg). Szerintem egy variálódó teszt arra jó, hogy a témához nyilvánvalóan láma jelentkezőket szűrje.

Amennyiben a felvételi procedúra (amiben egy ilyen teszt csak egy lépés) produkál megfelelő embert adott pozira, akkor miért érdekelné a céget, hogy kiszórt pár olyat is, aki szintén megfelelt volna? Hiszen betöltötték a helyet megfelelő emberrel. Ha meg olyan a procedúra, hogy nem tud megfelelő embert szállítani a feladatra, akkor ki kell rúgni a HRest/fejvadászt, és megfelelő felvételi processzt kell alkalmazni.

--
Csaba

Én is értem, amit írsz, de hol látod te ezt a "biztonsági előszűrésre" vonatkozó mellékfeltételt a szavazás kiírásában?

Ahogy a válaszokat elnézem, a többiek is úgy értelmezték, hogy ez egy "éles" dolog, tehát nem arról szól, hogy képes-e egyáltalán a jelölt arra, hogy megkülönböztessen egy C-ben írt kódot egy fűnyíró türkmén nyelvű használati utasításától.

---
Science for fun...

Online, általam kontrollált környezetben
vagy
Online, a hirdető által kontrollárt környezetben, ő általa biztosított eszközön?
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Egynek jó, én viszont gyakorlati tesztet csináltam, talán 28 kérdésest, minden jelentkezőnek volt rá kb 4-5 órája, megkapták ugyanazt a virtuális szervert, és bármilyen segédeszközt megengedtünk nekik, nem lexikális tudást várunk el a jelölttől.
Nem voltak rejtett csapdák, vagy direkt elkefélt konfigok, kizárólag olyan feladatok voltak, amit biztosan kell majd csinálni a mindennapok során.

Volt pár jelölt, aki pár perc után feladta, mert lövése se volt róla, csak próbálkozott :-)
Volt olyan, aki hülyeséget csinált, persze nem működött, de még meg is magyarázta, hogy az úgy jó :-)
Akit felvettünk, az csak egy feladatot nem tudott megoldani, de be is vallotta, hogy soha nem volt ilyennel dolga, na őt vettük fel.

Nem állítom, hogy tökéletes szűrő, de régebben csak szóbeli beszélgetés volt a jelölttekkel, és minden alkalommal átvertek minket, mert mondani/ígérni mindent tudtak, aztán az éles helyzetben derült ki, hogy kutyaütők, na ők nem töltötték ki a próbaidőt, de ezzel értékes hetek/hónapok teltek el.

Na, pont azt fogalmaztad meg, amit en is le akartam irni.

Egy felelet valasztos teszt mindig torzitja a kepet, van hogy az ember az a b c valaszok kozul a d valaszt mondana, de a teszt kotottsege miatt kenytelem valaaztani egy majdnem jo valaszt.
Ez engem frusztral.

A nalatok levo "virtualis gepen oldjad meg a problemat" modszertan sokkal baratsagosabb forma.
Es validabb is, mert ez engem mint szemelyt mer fel, az osszes passziv tudasommal egyutt, es nem pedig azt, hogy miben van napi rutinom.

En nem szegyenlem hogy idonkent megnezem a grep man oldalat, elvegre tud olyan huncut dolgokat amikrol csak azt tudom, hogy tudja, de a fene se emlekszik, hogy melyik es kis vagy nagy betu a kapcsoloja.
Plane ha egy masik diszrtoban megvaltozik a verzio, es a kapcsolo megy a levesbe mint nemreg a top -a ami RHEL7 alatt mar nem letezik.

Szoval egy nagy +1 az eletszeru felmeresert a kotott teszt helyett!

ennek kb így volna értelme:

hirdetés > jelentkezés (életrajzzal, referdnciákkal) > gyors pozitív döntés > automata küld eldobható url-t > teszt kitöltése > automata értékelés > behívás rendes interjúra/elutasítás

Már nem emlékszem melyik cég volt, de a weboldalukon lehetett jelentkezni az állásra mail címmel.
Küldtek egy linket, feleletválasztásos kérdésekkel. Mikor kitöltöttem, jött a mail, hogy 1. szint ok.
Kaptam egy linket, amin kifejtős válaszokat kellett adni szakmai kérdésekre.
Ezek voltak olyan kérdések, amik nem csak azt vizsgálták, hogy láttál-e már karón varjút, hanem tudod-e hogy került oda? :)
Kitöltöttem, és két nap után kaptam választ azzal, hogy küldhetem az önéletrajzomat. :)
Aztán behívtak, interjú, még egy feladaat, és végül nem vettek fel. De jó móka volt. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

> Aztán behívtak, interjú, még egy feladaat, és végül nem vettek fel. De jó móka volt. :)

Viccen kívül: egy jó interjúból (akármi is a vége) mindkét fél tanulhat.

Én tanultam belőle. Nem éreztem kudarcnak.
Jó server üzemeltetőnek bizonyultam (ezért jutattam el a személyes találkozóig), de akkor még nem voltam elég jó hálózatból.
Lejött, hogy hova kell erősíteni. ;)
Lehet(!) hogy ma már megfelelnék, de ez a hajó akkor elment.
Szerintem mindenkinek jobb így. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

multkor kellett egy online tesztet programoznom. A szakertok kb. 500 kerdest adtak, ahol *mindegyiknel* ugyanaz a 3 valasz volt:
- igen, indoklás
- nem, de tervezem, indoklás:
- nem, nincs is tervbe veve, indoklás:

Mondjak, hogy szamitogep ertekelje ki...

Kopni nyelni nem tudtam...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Lehet MI-t akartak iratni veled :)

Egyszer lehetett palyazni egy nagyobb projekt penzre - egy elvileg nem katonai cegnel - ahol tovabbi reszleteket elso kerdesek utan adtak. Masodik korben megkaptam a reszletes feladatot, amely olyan technika megvalositasat kerte, ami meg a NASA-nak/Google-nek sincsen.

Változik a világ, lesz még olyan, hogy a munkaadó jön házhoz és tesztet kap már az ajtóban :)

Megnézném a fejeket, amikor ők is kapnak pl egy The Joel Test-et, töltsék ki, amíg én papíron buborékosrendezek...

* https://www.joelonsoftware.com/2000/08/09/the-joel-test-12-steps-to-better-code/

Pár éve voltam olyan interjún multinál, aminek a végén megkérdeztem a nem magyar managert, hogy mit gondol a kérdéssorukról (magyar balkeze láthatóan elzöldült a kérdés hallatán).

(Nem vettek fel...)

Az igent nyomtam, de igazából nem szeretem az ilyen teszteket. Még csirke koromban nekimentem egy amazonos lehetőségnek, a beadott kód működött csak béna volt, így lepattintottak :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Volt egyszer egy nagyon fun ilyen online teszt.

5 feladat, +1 bónusz. Az 5 feladat nevetségesen könnyű volt, már majdnem azt hittem, hogy én mondok rá nemet egy ilyen rookie teszt után.

Aztán jött a +1: a tesztet ne a HR kisasszonynak add le, hanem küldd el arra a mail címre, amit a https://stbstb URL-en találsz meg!

Az URL-ről lejött egy adathalmaz. Mire abból email címet ácsoltam, kellett tudni minimális linuxot, toolingot, hálózatot (csomagokat szétszedni), SQL-t, kriptográfiát, meg kellett egy kis logika, és józan paraszti ész! ...és hogy próbálj ötletelni!

Az email cím megfejtéséhez a legfontosabb alap skilleket demonstrálni kellett. Én ugyanilyet bátran alkalmaznék!

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Jól hangzik!

en is emlekszem valami hasonlora, lehetett mar vagy 10 eve...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Még ha 10 éve is találkoztál ilyennel, azért én nem tartom rossz módszernek.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

en sem :-)

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Őszintén nem hiszek a kapkodásban. A minőségi munkavégzés időigényes. Az , hogy valaki gyorsabban valaki meg lassabban jut megoldásra egy egy adott feladatban semmit nem árul el az emberről.

--
honlapom http://dyra.eu/

> Az , hogy valaki gyorsabban valaki meg lassabban jut megoldásra egy egy adott feladatban semmit nem árul el az emberről.

Mondjuk a feladat megoldas sebesseget mindenkepp.

A sebesség pedig fontos, ha épp percenként több dollár megy a kukába mint a fizetésed forintban, leállás miatt.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Ha olyan drága leállás van, ami ennyi pénzt érint, ott először is a HA/DR vészforgatókönyv mehet a kukába (mert világosan megbukott, vagy lehet nem is volt?). Másodsorban az ott akkor történő kapkodás eredménye pedig még az eredetinél is 10x drágább katasztrófa lesz.
Nem mindenkiből lesz Azure-meltdown engineer.
--

Vannak helyzetek, szektorok, ahol fontos, hogy milyen gyorsan kezelsz egy problémát/helyzetet. A pénzügyi szektor pl. tipikusan ilyen, vannak pénzügyi IT rendszerek (pl. egy netbank), aminek a leállása x perc után jelentésköteles az MNB felé. És azt senki sem szereti, ha az MNB-nek kell jelentést tennie. Másrészt az ügyfelek sem lesznek feltétlenül boldogok, hogy nem tudnak netbankolni, vagy nem férnek hozzá a pénzükhöz.
Másik ilyen szektor a telkó. Ha nem megy a neted, a mobilod, vagy az IPTV-d, akkor elég hamar felszalad a szemöldököd, az ISP meg villámgyorsan az Index cimlapján találja magát, azt meg megint csak nem szeretik. Se a tulajdonosok/részvényesek, se a menedzserek. Az ügyfélszolgálat meg pláne...

És a legkörültekintőbb tervezés, és HA/DR rendszer mellett is előfordulhat ilyen. Mert akik ezeket a rendszereket összerakják, emberek. És előfordul, hogy egy helyzet kezelésére nem gondolnak, vagy annyira alacsony kockázatúnak ítélik meg, hogy nem terveznek vele. Aztán mégis előjön. Ezek annyira bonyolult, összetett rendszerek, hogy sem ember, sem csapat nincs, aki 100%-ban átlátja a lehetséges veszélyeket. A DR helyzeteket szokás tesztelni meghatározott időközönként, hogy az üzemeltető csapatnak (nem csak IT területen) legyen gyakorlata. Pont azért, hogy ne legyen kapkodás, hanem gyorsan és hatékonyan tegyék a dolgukat, ha egy éles DR helyzettel találják magukat szembe.

Szóval ez a "ha nem megy, akkor szar a HA/DR" megközelítés elég erős leegyszerűsítése a dolognak.

+1

Illetve, egy olajipari fúró torony leállása sem olcsó, és egy óceán közepén lévő toronyban kicsit korlátozottak a HA és DR lehetőségek. Pláne a HW pótlás.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Egykori kedves főnököm (Isten nyugosztalja!) az első munkanapján felírta a szobájában a tábla bal felső sarkába, hogy "Az informatikusok nem rohantak sehova." Nem törölte le soha.

Üdv,
Marci

Ezzel kapcsolatban nemrég volt egy érdekes kalandom. Ismeretség útján bekerült a CV-m egy helyre. a CIO mondta, hogy első körben üljünk le egy kötetlen beszélgetésre. Semmi akadálya, "szaglásszuk meg egymást" jeligére mentem, ahogy a CIO fogalmazott. Aztán, ha nem vagyunk kölcsönösen szimpatikusak egymásnak, akkor a HR-es kiválasztási folyamatban nem is kell bekerülnöm, feleslegesen futva a köröket. És ez még így rendben is lett volna.
A kötetlen beszélgetésen egyszer csak előkerültek a szakmai kérdések, de azt mondom, az még belefért. Kb. egy óra után viszont előkerült egy HR-es is, ott már kezdett furcsa lenni a dolog, mert nem erről volt szó.
Majd kb. 1,5 óra után, amikor már gyakorlatilag mindent végigbeszéltünk, és úgy éreztem, hogy véget ért a találkozó, a HR-es elém tolt egy tesztet, hogy töltsem már ki, csak egy fél óra. Én meg néztem hülyén, hogy nem interjúra jöttem.
Belenéztem a kérdésekbe, az első oldal alapján ez valami OKJ-s rendszergazdai teszt lehetett... Mondtam, hogy köszönöm, de ezt most itt nem, és eljöttem. Főleg, miután a CV-ben benne voltak a vizsgáim. Illetve a szép az egészben, hogy nem is rendszergazdának jelentkeztem.

Most már értem, miért nem találnak a pozícióra embert hónapok óta. :D

Jol jartak, hogy nem teged vettek fel. Ez aztan a hozzaallas.

Szerintem jogos volt a reszerol. Csinaltam olyan interjut ahol megtetszett a jelentkezo es megkerdeztem tole: kivan most egy szakmai tesztet megcsinalni vagy inkabb visszajonne? Elotte en is farasztottam ot, igy ugy gondolom ez igy fair.

Teljesen jogos, hogy eljött, mert a HR-es bemutatta a céges kultúrát, hogy mennyire leszarják a jelöltek idejét. Valószínűleg a munkavállalókkal is így járnak el, tervezz ilyen munkahely mellett privát programokat.

Lassan egy evtizede, hogy ugy meggyoztem egy volt munkaltatomat, hogy hirtelen instantba megszerveztek a masodik fordulot, hogy meg aznap felvehessenek. Nagyon rugalmas munkaltato volt

Na jó, a cégek húzzák az időt, de vajon a tisztelt munkavállalók végigdolgozzák minden nap a 28800 másodpercet? :)

Amúgy a HR-es kör nem feltétlenül időpazarlás, ott is lehet feltenni kérdéseket. Én szoktam is, pl. hogy péntekenként aktuális levelezős szakirányú továbbképzésem milyen formában kompatibilis a munkaidővel. Ezt a hiring manager jellemzően nem szokta tudni, erre van a HR.

Azt hittem elég egyértelmű, hogy nem a HR-körrel van baj, hanem azzal, hogy behívják egy dologra, ami tart x ideig, HR-es meg jön még y ideig tartó dolgaival, és meg se kérdezi, hogy nincs-e más dolga esetleg, hanem töltse ki, mert ő most épp erre járt.

De akkor nem lehet azt mondani, hogy bicsibocsi, nem érek rá, másfél óra volt megbeszélve, mennem kell? A HR nem hatóság, normális helyen emiatt nem utasítanak el, ahol mégis, oda úgysem akarsz menni dolgozni.

a munkanelkuli ember raer.

Az allaskeresko per definition munkanelkuli;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez nem feltétlenül igaz.
Állást keresni akkor érdemes, amikor van munkád.

Mert ha munkanélküli vagy, akkor nem nagyon tudsz alkudni.
Ezt ki is használják. Éhes a gyerek, fenyeget a bank, a közmű. Amit adnak elfogadod, és örülsz hogy van munkád.

De ha egyébként is van munkád, akkor elmész interjúra (egy nap szabi) megmondod mennyiért vagy hajlandó váltani, és mik a feltételeid.
Ha ez nem tetszik nekik, akkor IJB, másnap visszaülsz a helyedre, és minden megy tovább.

Ehhez persze az kell, hogy ne legyél maradéktadéktalanul elégedett az aktuális helyeden... :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

volt egy szmajli;)

Szerintem a jolet egyik mutatoja, hogy hany napot/honapot/evet tudsz kibackelni foallas nelkul.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....