Algoritmikus kormányzás részedről jöhetne? (Mint Kínában: állampolgárok pontozása, megfigyelés, arcfelismerés)

 ( NewC | 2018. szeptember 29., szombat - 16:59 )
Abszolút nem. Talán még aktív módon (pl: petíció) is kifejezném nemtetszésemet.
68% (239 szavazat)
Megfelelő kézben tartva (általam favorizált politikusok, függetlenek, tudósok) igen.
9% (32 szavazat)
Részemről nem lenne semmi akadálya. (Nincs takargatnivalóm)
2% (7 szavazat)
Még örülnék is neki. (javulna az egészségügyi ellátás, igazságszolgáltatás, stb.)
9% (32 szavazat)
Csak az eredmény érdekel. | Egyéb. | Majd esetleg megírom.
12% (44 szavazat)
Összes szavazat: 354

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nofakinve

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Miért, az ún social media nem ugyanez?

Ott - jelenleg - lehetőséged van kimaradni belőle.
Illetve lehetőséged van korlátozni, hogy miket osztasz meg.

Egy érdekesség a szép új világból https://news.slashdot.org/story/18/09/19/215252/john-hancock-will-include-fitness-tracking-in-all-life-insurance-policies

Legalább egy gmail fiók, linkedin profil azért mindenhol akad.

Hogy a választott (értsd demokratikus legitimációval rendelkező) kormányoknak van nagyobb szabályozó ereje a globális gigavállalatok felett, vagy azoknak nagyobb befolyása a kormányok felett, hát az is egy kérdés (nem nagyon az már/most). Hogy a sok nem választott, de nagy befolyású gittegyletről (értsd bábszínház) ne is beszéljünk.

Sajnos valojaban nincs.

Csak nehany pelda:
- Hany baratodnak / ismerosodnek / csladtagodnak van mondjuk gmail fiokja? Hanytol kaptal mar levelet illetve hanynak kuldtel? Megkerdeztek toled valaha is, hogy megadhatjak-e harmadik felnek az elerhetosegeidet, hozajarulsz-e ahhoz, hogy harmadik fel feldolgozhassa a koztetek lefolytatott kommunikacio tartalmat (es metaadatait) es ezzel rolad is profilt epitsen, csak azert mert o "ingyenes" e-mail szolgaltatast hasznal?
- Hany baratod / ismerosod / csladtagod osztott mar meg kepet kepmegoszton, facebookon, valamilyen messengeren (pl. WhatsApp), ahol esetleg te is rajta voltal? Esetleg GPS koordinataval, datummal egyutt?
- A ceged epite-e pl. a google szolgaltatasokra? (Az enyem sajnos igen.) Ilyenkor egesz veletlenul tudjak, hogy hol dolgozol, mikor vagy bejelentkezve, stb, stb.... es en meg magancelra nem is hasznalom sem a gepet, sem az elvielg dual SIM-es telefont, es a telefont csak akkor viszem haza, ha otthonrol kell dolgoznom. A GPS kikapcsolasa mellett is feltetlezem, hogy a lakcimemet (a ceges adatokbol) az internet szolgaltatomat az IP cimbol, es meg kit tudja mi mindent valoszinuleg igy is pontosan tud a nagy G es meg bizonyos szokasaimat is konnyeden felterkepezheti.
- Tapasztaltal esetleg mar olyat, hogy minden fele figyelest, adatszinkronizaciot egyebet kikapcsoltal a telefonon, majd egy frissites utan azt tapasztaltad, hogy ez a szolgaltatas el, es a szinronizacio mar lefutott....

Az adatvedelmi torvenyek gyakorlatilag teljesen gyengek, rosszak, a gaykorlatban rosszul alkalamzhatatoak es kijatszhatoak. Az uj adatvedelmi torveny egyetlen hozomanya, hogy ha cookie gyilkos plugineket hazsnalsz, akkor minden egyes weboldal meglatogatasa felugro ablakokkal zaklat. Szivbol gratualalok. Ez mondjuk ahhoz hasonlatos, mintha egy not minden ferfi akivel barmilyen modon kapcsolatba kerul (hivatal, munkahely, bolt, stb.) allandoan megkerdezne, hogy a jovoben barmikor barmilyen modon szexelhet-e vele, es ehhez itt es itt irja ala. Esetleg valaszthat nehany opcio kozul.... Ha nem irja ala, akkor minden egyes alkalommal, minden egyes interakcio elott allandoan a formanyomtatvannyal zaklatjak.

A kimaradas, a korlatozas, az adataid feletti kontroll egy illuzio. Persze en is igyekszem korlatozni a hozzaferest es mindent megtenni az adataim kontrollja erdekeben, de onmagaban az, hogy te nem regisztralsz, vagy egy szolgaltatast nem hasznalsz, meg mindig rengeteg jol beazaonosithato szemelyes adatod fog illetektelen kezekbe kerulni. A masik, hogy a fenti peldabol is jatszik, hogy ha nem allsz be a sorba, addig probalnak zaklatni, amig eleged lesz...

Sok sikert!

Amiket írtál, azok nyilván jogosak. Viszont azért ezek még elég messze vannak a totális megfigyeléstől. Például a telefonodat ki tudod kapcsolni. A térfigyelő kamerákat nem.

Mint Kínában: állampolgárok pontozása, megfigyelés, arcfelismerés):
https://www.bbc.co.uk/news/av/uk-43302013/russian-spy-cctv-footage-in-sergei-skripal-investigation

TAPERLAY and CHALKFUN tools. The former looks up the provider and country where a phone was first activated and the latter searches the FASCIA database to find a mobile phone’s past or current location.

Co-Traveller tools the NSA and partner agencies uses to analyse phone location data. RT-RG "movement summaries".

Café GM-PLACE geolocation of active user/presence events

The analyst may choose to triage any number of potential candidates (e.g. top 10 or top 100 candidates, or candidates that surpass a given threshold) .. co-traveling with a T-Mobile selector.

co-traveler candidates are assigned scores based on the extent to which they were seen in the same cities and on the same days as targets.

Each possible co-traveler is assigned a score that indicates the probability of co-travel with the seed. Higher scores are assigned to co-travelers that are seen at more of the same locations and closer in time (pairs are given one point if seen within one hour, and a half point if seen within two hours of each other).

“A motto quickly caught on at Geo Cell: ‘We Track ’Em, You Whack ’Em.’”

https://computer-literacy-project.pilots.bbcconnectedstudio.co.uk/d520b9420fd5bc01bcf3420312c3c1ac

Expert systems are helping human professionals solve many problems. But as experience from the military shows, they can be misused.

https://computer-literacy-project.pilots.bbcconnectedstudio.co.uk/42d0e75d8df55ad965232e2a4db30164

Things to Come: Information technology has the power to change the face of our society completely by taking over the work of a large majority of the population. Rex Malik predicts that as the cost of storage becomes trivial, more and more information will be held in computers outside the home with the potential for misuse of the vast amounts of data held in computers in the future. But reminds us of GIGO - "Garbage in, garbage out"

https://computer-literacy-project.pilots.bbcconnectedstudio.co.uk/b2dd0a328d5f452ab3ca4a3ef8e352c7

When George Bush was elected president, he could thank computers for much of his campaign success. But political commentators claim that computers have raised disturbing civil rights issues.

https://computer-literacy-project.pilots.bbcconnectedstudio.co.uk/bdd804062d47b7d65b6a86fe3ab9a93d

* A HUP 2018. május 25. napjától hatályos adatkezelési tájékoztatóját itt olvashatod. A HUP további használatához szükséges az adatvédelmi tájékoztató elolvasása és elfogadása.

Teljes mértékben egyetértek. Azért van némi könnyebbség: nem kell okostelefont használni, arra nem érkeznek frissítések, nincs rajta kamera, nincs benne GPS illetve Wifi interface sincs.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Remélem, lesz HUP 10 év múlva is még, és nem remélem, hogy szentimentálisan gondolunk vissza ezekre a napokra, mikor még csak azt hittük, hogy potenciálisan megfigyeltek lehetünk.

Nem. Függetlenül attól, hogy ott is valóban készül rólad egy profil, az jelenleg legfeljebb arra használatos, hogy téged, mint árut hogyan próbáljanak eladni (azaz rávenni arra, hogy ezt, azt amazt vegyél, stb). A kínai módszer szerint viszont ha rosszpontokat kapsz, akkor pl. nem kapsz munkát, következő körben akár be is zárnak. Ez szerinted ugyanaz?

"Függetlenül attól, hogy ott is valóban készül rólad egy profil ... pl. nem kapsz munkát, következő körben akár be is zárnak. Ez szerinted ugyanaz?"

Azért olvasni cikkeket, hogy mi legyen vagy mi ne legyen a profilodon, ha állást keresel. Annyiból viszont más, hogy nem egységesen vizsgálják munkakereséskor, hanem erősen a HR-es szubijektív véleménytől függ csak. Szóval ugyan az az elv működik a fejlett demokráciákban is csak kicsit másképp. Itt is símán előfordul, hogy valakit akár évekkel korábbi posztja miatt rugnak ki az állásából.

"Azért olvasni cikkeket, hogy mi legyen vagy mi ne legyen a profilodon, ha állást keresel."

Nem tudom, hogyan latjak, mi van a profilon, ha nincs rajta publikusan megosztva tartalom.

"Nem tudom, hogyan latjak, mi van a profilon, ha nincs rajta publikusan megosztva tartalom."

Gondolom erre vonatkoznak a "mi legyen" tanácsok. Ha nincs semmi, akkor juthatnak arra következtetésre, hogy biztos titkolsz valamit. Az a baj, hogy csak tippelgetek, mert nem tudok egy HR-es fejével gondolkoni :)

Szerintem ez nem HR kerdes, inkabb jozan esz (ha mar van az embernek facebook profilja, miert osztana meg barmit is ismeretlenekkel).
Amugy en nem talalkoztam meg olyan ceggel vagy HR-essel, aki facebookon nezegette volna a jelolteket.

Letagadták, vagy csak nem került szóba.

Marmint beleertve a sajat HR-eseket is, akik nekunk szurik a jelolteket. ;)
Szemely szerint nem hiszem, hogy nagyon elterjedt lenne.

Ott is főként olyan tanácsok, hogy mi _ne_ legyen. Ezeket pedig alapvetően józan ésszel is át lehet gondolni. És még egyszer: social medián a tartalom közzététele választás kérdése, a kínai megoldás viszont nem önkéntességen alapul.

NEM, a social média sokkal veszélytelenebb. Ezerszer inkább megbízom bármilyen cégben, mint az államban.

Kérlek sorolj fel párat a cégek által okozott legnagyobb katasztrófákból. Exxon-féle '89-es olajkatasztrófa, vagy Fukushima jut eszembe.

Állam(ok) által okozott kalamajákból ilyenek jutnak eszembe, mint pl. a két világháború.

Az állam sokkal-sokkal veszélyesebb, mint bármelyik cég.

FB / CA Brexit campaign group Vote Leave

The Centre for European Reform’s analysis also suggests that the government’s austerity drive would be on the way to completion had Britain voted to stay in the European Union.
It shows that the UK economy is already 2.5% smaller than it would have been had Remain won the referendum. Public finances have been dented by £26bn a year, more than half of the defence budget. This translates to a penalty of £500m a week, a figure that is growing.

Prime Minister Margaret Thatcher told the House of Commons today [October 27, 1982] that the Falkland war against Argentina cost Britain about $1.19 billion. Answering a Commons question, Mrs. Thatcher said, ''the cost to the defense budget up to the end of September was an estimated 700 million,'' or $1.19 billion.

Pax Europaea (English: the European peace – after the historical Pax Romana), is the period of relative peace experienced by Europe in the period following World War II—often associated above all with the creation of the European Union (EU) and its predecessors.

Exxon

"If Iraq was the world's leading producer of broccoli, there would be no 'Operation Iraqi Freedom'."

Fukushima

The Uranium-238 from which most of the plutonium isotopes derive, by neutron capture, is frequently found alongside the U-235 fuel in civilian reactors.
The nuclear transmutation of 238U into fissile isotopes of plutonium (the plutonium breeding) in the fuel cycle of all commercial light water reactors plays a significant role.

A IS FOR ATOM
Wednesday 16 March 2011, 15:42
As a background to the ongoing crisis at the Fukushima Daiichi nuclear plant I am putting up a film I made a while ago called A is for Atom. It was part of a series about politics and science called Pandora's Box.

The film shows that from very early on - as early as 1964 - US government officials knew that there were serious potential dangers with the design of the type of reactor that was used to build the Fukushima Daiichi plant. But that their warnings were repeatedly ignored.

The film tells the story of the rise of nuclear power in America, Britain and the Soviet Union. It shows how the way the technologies were developed was shaped by the political and business forces of the time. And how that led directly to inherent dangers in the design of the containment of many of the early plants.

http://www.bbc.co.uk/blogs/adamcurtis/entries/efba0b39-7e33-366f-a0b0-7a412764f0ed

A cégek is szoktak komoly problémákat okozni, lásd pl. azbeszt, ólmozott benzin és hasonlók, vagy itthon pl. a vörösiszap katasztrófa.
De ugye ezek a cégek az állam által hozott szabályok szerint játszanak, már ha ezeket betartják. Szóval a sor végén azért az államnak is komoly szerepe van ezekben, ha nem tartatja be a szabályokat akkor azért, ha pedig a szabályok ezt lehetővé teszik akkor azért.

A nagy túrós lószerszámot azok hátsójába akik a SM-án keresztül megszerzett adatokkal visszaélnek!

A nagy túrós lószerszámot azok hátsójába, akik használjnak social mediat, tudniillik ők teszik lehetővé azt, hogy azok szabadságát is elvegyék, akiknek amúgy erre lenne igényük.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Leginkább kapcsolódó: Black Mirror - Nosedive

[x] csak ha en kapom a milliardokat a fejlesztesre :)

Ugyan már kérlek...

Ha te valóban képes vagy egy ilyen rendszer fejlesztésére, akkor a megrendelőd meg képes arra, hogy rábeszéljen erre.

Egy wellness hétvége a Gulagon, és rögtön máshogy állsz a kérdéshez. :-)

---
Science for fun...

Teged se vinne ki a nagybatyad a gulagra, mielott alairatja veled a sokmilliardos szerzodest. Csaladban ilyet nem illik. Raadasul ha visszaadod a megbeszelt reszt neki Nokias dobozban meg akkor is félsokmilliard marad neked :P

Én használok minősítő rendszereket a vevőimmel kapcsolatban és kedvelem őket. Azt is kedvelném, ha ehhez hasonló rendszerek minősítenének engem. Ami kínában van az viszont ijesztő.

Nincs mód megakadályozni ennek elterjedését. Növeli a társadalmi hatékonyságot és ezt a piac díjazni fogja. Ha marad a kapitalizmus, akkor ez ellen harcolni csak erőpocsékolás.

> Sol omnibus lucet.

Mi köze a kapitalizmusnak ahhoz, hogy egy állami erőszakszervezet mekkora kontrollt akar az állampolgárok felett?

In-Q-Tel sold 5,636 shares of Google, worth over $2.2 million, on November 15, 2005. The stocks were a result of Google’s acquisition of Keyhole, the CIA funded satellite mapping software now known as Google Earth.

The name Oracle comes from the code-name of a CIA-funded project Ellison had worked on while formerly employed by Ampex.

It has emerged that SCL (Cambridge Analytica) was given access to confidential documents when working for the Ministry of Defence. It was paid almost £200,000 for carrying out two separate projects.

hundreds of millions of Facebook users are likely to have had their private information harvested by companies that exploited the same terms as Global Science Research, which collected data and passed it on to Cambridge Analytica.

The report was followed by revelations of its role in the US elections – a senior member of staff claimed the firm was behind the “defeat crooked Hillary” ad campaign – and of its parent company’s activities in Nigerian politics.

Neked mi a véleményed az ügyben? Nem arra gondolok, hogy mások véleményét idemásolod (időnként a forrás megjelölése nélkül), hanem arra, amit magad fogalmazol meg, és írsz le.

inkább örülnél, hogy végre nem akarja annál a kérdésnél kezdeni a vizsgálatot, ahová nem szándéka eljutni. lehet simán csak van egy web crawler programja és a gyűjtött adatot néha bedobja ide.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Csak annyi, hogy a piacon az győz, aki hatékonyabban használja föl az erőforrásokat. Ez tulképp darwin kicsit másképp.

> Sol omnibus lucet.

Ebben az esetben akkor ne is beszéljünk demokráciáról. Az ugyanis arról szól, hogy választók mondják meg mik legyenek a szabályok, amiket a "magánszektor"* hatalmasságai is be kell(ene) tartsanak.

* ez is megérne egy témát, hogy mi valójában a facebook, google, és kevésbé nyilvánvalóan, más iparágak vezetői.

Érdekes módon, a nem kapitalista országokban már évtizedek óta igyekeznek minél hatékonyabban végezni ezt a „tevékenységet”. Pedig legtöbb ilyen ország esetén nem nagyon lehet piacról beszélni. Talán azért, mert az sok éve hatalmon lévő kormányzó párt is díjazza ezt. Mondjuk azért, hogy még hosszú ideig hatalmon maradjon.

Nem a kínaiak hallgatták le Merkelt.

> Sol omnibus lucet.

Úgy tűnik, elkerülte a figyelmedet, hogy ez a topic az állampolgárok saját állam által történő megfigyeléséről szól. Így aztán Merkel megfigyelésének ehhez semmi köze nincs.

Egyébként: Más ország fontos állampolgárainak megfigyelése már évszázadok óta kedvelt elfoglaltság a titkosszolgálatok körében. Még akkor is, ha egy szövetséges állam politikusáról van szó. Csak ez utóbbi, az esetek nagy többségében nem kap nyilvánosságot, hanem zárt ajtók mögött beszélik meg, ha konkrét eset derül ki. Ezekről csak akkor értesülünk, ha az egyik félnek valamilyen vélt, vagy valós érdeke fűződik a nyilvánosságra hozatalhoz.

Az NSA botrány az usában nem azért volt akkora, amekkora, mert lehallgatták Merkelt, hanem mert SAJÁT állampolgáraik millióinak beszélgetéseiről készítettek felvételeket.

> Sol omnibus lucet.

Akkor miért nem ezt írtad elsőre? Relevánsabb lett volna, mint a Merkellel kapcsolatos megjegyzésed. Annál is inkább, mert az NSA-bili már sokkal korábban kiborult, mint ahogy Merkel lehallgatásának ténye nyilvánosságra jutott.

Te is írhattad volna elsőre az USA-t. Mérföldekkel előbbre tartanak a diktatórikus kormányzásban, mint a kínaiak.

> Sol omnibus lucet.

+1

Egyetlen országot sem írtam. Sem elsőre, sem másodikra.

„Érdekes módon, a nem kapitalista országokban…”

Így kezdtem a hozzászólásomat. Mivel az USA-t a kapitalista országok közzé sorolom, így nem láttam érelmét, hogy előre írja abban a felsorolásban, amely felsorolást el sem követtem.

Javaslok neked egy játékot: Válasz ki néhány szót a hozzászólásomból, a többit hagyd figyelmen kívül. Az így kiválasztott szavakat egészítsd ki a saját ízlésed szerint. Majd az így létrejött „állításaimat” cáfold meg.

-1, magyarazd mar el, miert kevesbe diktatorikus a kinai kormanyzas?

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

-1, magyarazd mar el, miert kevesbe diktatorikus a kinai kormanyzas?

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Térbeli és időbeli kiterjedtsége miatt.

> Sol omnibus lucet.

folytasd, kerlek...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

lsd lócsemege alább...

> Sol omnibus lucet.

a locsemege fedonevu, ruszkik altal penzelt ugynok ugy tolja az orosz propagandat, mintha nem lenne holnap. Ezert a lelki bekem megorzese erdekeben mar jo ideje a trollszurom tunteti el az elvtelen, meg a latszatra sem ado agitaciojat. Nyugtass meg, hogy te nem vagy szinten putyin-zsoldos, aztan hallgatom, hogy a sajat szavaiddal elmondod, hogy az USA helyett inkabb miert Kinaba disszidaljak?

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Azért vagy vicces, mert még csak nem is olvasok orosz weblapokat, híreket. Noha tanítottak oroszul, ez nem igazán vezetett eredményre. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ideális esetben az állam mögött nem cégek és kiskirályok állanak, hanem egy nemzet állampolgárai, akik kb. a fenti arányban szavaznák le az ilyen rendszereket. Remekül lehet mérni ilyesmin, hogy melyik ország áll a legmesszebb a demokráciától.

Ez nem igaz. Ha az állampolgárok többsége meg tudná magának fogalmazni, mi a szabadság, s az bármilyen mértékben fontosabb lenne számára, mint minimális gondolkodás kísérlete nélkül a cicás videók és a nyaralási képek megosztása, úgy nem használnák a social mediat. De használják, így egy efféle szavazás semmit sem mondana a demokrácia állapotáról. Sokkal inkább árulkodik arról, hogy az emberek többségének számára egyfajta szellemi restség és kényelem sokkal fontosabb, mint a szabadságuk.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van egy bizonyos szint, amikor már fontos a privát szféra és a személyiségi jogok, persze egyénenként változik, de ha kormányzat napi szinten megfigyel, azt már szerintem a többség nem tolerálná. (most még?)

A legjobb az egészben, hogy értelmetlen, már most van piaca a Justice Caps és Anti Surveillance Eyewear termékeknek, szóval a zsiványok már megint előnyben vannak.

Ebben nem értünk teljesen egyet. Szerintem a kormányzat fölötti réteg sokkal nagyobb probléma. A kormányzat ugyanis valamelyest kontrollálható, valamilyen szinten demokratikusan kerültek hatalomba, s noha kocsmákban remekül lehet élcelődni a kormányzat teljesítményén, minden szempontot figyelembevevő jobb megoldások érdekes módon ezen szellemi műhelyekben, a kocsmákban nem születnek. Az igények megfogalmazódnak, az odáig vezető út mikéntje már nem. Ezzel csak azt mondom, a kormányzat jól-rosszul, de valamilyen szinten lokális érdekek mentén működik, s ez az adott állam állampolgárainak inkább jó, mint rossz, még ha szeret is panaszkodni az állampolgár.

A fölötte lévő réteg, a különféle nemzetközi szerződések, a globális vállalatok, az uniformizálódás, a globális nagytőke az, ami véleményem szerint igazán veszélyes, nem tisztel sem Istent, sem embert, a saját önző érdekeinél nem lát messzebb, s ez akár emberi életek árán is történik.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pont, hogy a kormanyzatok mar reg nem a lokalis erdekek menten, hanem a globalis erdekszfera javara mukodnek. Hogy mennyire kenyszerpalya es mennyire szandekolt a liberalis gazdasagpolitika (nem keverendo a liberalis demokraciaval!) eroltetese es annak folyomanyai, ezen lehet vitatkozni, de lenyegen nem valtoztat. A torvenyek a nagy gazdasagi szereploket jutattjak tovabbi elonyokhoz, es jellemzoen nem vagy nem elegendo mertkben vedik meg a (lehetosegeinel fogva, mind jogi es mind gazdasagi szempontbol eleve lenyegesen kiszolgaltatottabb) egyent.
A kocsami szellemi muhely egyebkent igenis hozna megoldasokat, de nyilvan az ertelmiseg keruli a politikat a meglehetos kontraszelekcio okan, masreszt pedig a politikai rendszerbe kodolt kollektiv magatartasformak okan, mindenki, aki magas politikai poziciohoz jut, mar nem kivan az eredeti celjaiert ringbe szallni. (Ld. a majmokkal folytatott bananos-hidegvizes kiserletet.)

Osszegezve: nem lenne ekkora hatasa a globalizacionak az egyenre a helyi kormanyzatok hathatos kozremukodese nelkul.

Ebben van egy logikai bakugrás. Ha kiiktatod a nemzeti kormányokat, közvetlenül a globális erők diktátuma érvényesülhet a legkisebb ellnállás nélkül. Épp ez a harc zajlik napjainkban.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

En inkabb ugy kozelitem meg, hogy a nemzeti kormanyok sokkal tobbet tehetnenek a polgaraikert, lenyegesebben tobb lehetoseg lenne a valodi erdekkepviseletre, es ebben sezerintem nagy a felelosseguk.
Erre egyebkent mindg a "versenykepesseg" c. lemezt szoktak feltenni. Magyarul, ha nem allunk be a sorba es tamogatjuk a nagy gazdasagi szereplok erdekeit, akkor majd hu milyen rossz lesz mindenkinek, mert meg az sem lesz, ami most van. Ez egy teljesen rossz strategia, hiszen a jovot aldozza be.

Igen. Éppen ezért nem kellett volna az EU-ba belépni például.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az EU lenne igazan az a szint, ahol rengeteget lehetne tenni. Vannak pozitiv es negativ dolgok. En osszessegeben az EU-t egy jo intezemenyrendszernek tartom, ami jelenleg nem mukodik optimalisan.

Szemben veled, én nagyon rossznak tartom. Egyfelől azért, mert politikai szervezetté kezd alakulni, miközben gazdasági szervezetként indult. Ez viszont ebben a formában antidemokratikus. Ráadásul egyre agresszívebbek a megnyilvánulásai. Nem fogadja el a nemzeti önrendelkezést. Ajánlásokat tesz, s reméli, hogy a tagállamok elfogadják azt. Ha nem, akkor keményebben lép fel. Az meg sem fordul az EU intézményeiben, hogy elfogadja, hogy egy tagállam azt mondja, köszönjük az ajánlást, de nem kívánunk élni azok jogrendszerünkbe építésével. Ez viszont nagyon nincs rendben.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Két rövid, de szórakoztató részlet, mely sokkal közelebb áll a valósághoz (mely azóta csak romlott, ez kb. 30 éves )

https://www.youtube.com/watch?v=qVrN-gkzVYI
https://www.youtube.com/watch?v=ZVYqB0uTKlE&feature=youtu.be&t=106

Nekem az arcfelismeréssel, meg a "megfigyeléssel" (adott kontextusban jelentsen bármit és mindent) nincs bajom, nincs mit elrejtenem, az adót befizetem, nem lopok, csalok, ölök senkit, szóval az nem gond. A pontozás már más tészta, az már zavarna, ugyanis milyen kritérium rendszer szerint pontoznak, ki pontoz, és az az ember mennyire részrehajló. Illetve hogy a pontozással pontosan mit is írnak le. Nem csak achievment a MW2-ben, hanem mondjuk a gyereked nem mehet egyetemre ha a pontod 5 alatt van. Ezek már zavarnának.
A megfigyelés, és a rendes kamera rendszer meg megnyugtatna, így a lopós kisc....y-t könnyebben ellehetne kapni a nyugatiban, miután kiemeli az ember zsebéből a telóját.

nincs bajom, nincs mit elrejtenem,

hires utolso mondatok egyike...

A pontozás már más tészta

tehat maris van bajod.

A megfigyelés, és a rendes kamera rendszer meg megnyugtatna, így a lopós kisc....y-t könnyebben ellehetne kapni a nyugatiban, miután kiemeli az ember zsebéből a telóját.

ez a resze inkabb wishful thinking, viszont allambacsit inkabb az nyugtatna meg, ha real time infokat tud rolad (nem a lopos kiscigorol!) begyujteni, es gond (barmilyen allambacsinak nem tetszo esetben) real time fellepni ellened, pl. a klasszikus fajdalmat mindenkinek (ha nem lattad a Fortress c. filmet, nezd meg, abban van)

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Facepalm. :((


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nekem az arcfelismeréssel, meg a "megfigyeléssel" nincs bajom, nincs mit elrejtenem, az adót befizetem, nem lopok, csalok, ölök senkit, szóval az nem gond."

Az a baj, hogy ez csak elméletben működne így, gyakorlatban meg a kalapcs és szög esete. Elég megnézni, hogy két eszközt hogyan is használ a rendőrség:

Trafipax: a balesetek csökkentésének univerzális eszközeként tekintenek rá. Ha nem csökken (elvárt mértékben) a balesetek száma, akkor még több bírságot kell kiszabni a gyorshajtásokért (pl.: klasszikus "kint felejtett" 30-as táblánál). Ha jól tudom a balesetek valami 3-5% okozzák az abszolult gyorshajtók. Ha holnaptól mindenki betartaná a sebességhatárokat, akkor is csak néhány százalékkal kevesebb baleset lenne.
A másik érdekes eset a 200 km/h feletti sebességgel száguldozó kisteherató esete. Ott azért mentesült végül a büntetés alól, mert újkorában padlógázzal sem lenne képes erre a sebességre (+ sajó is felkapta az esetet). Ha a trafi csak 150-et mért volna, akkor semmi esélye sem lett volna, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Szonda: ebben a zéró tolerancia a vezérmotívum, ami nem az atom részegek kiszűrésére vonatkozik, hanem a szervezet kiürülésének utolsó óráira: egy esti italozás után reggel 6, 8 vagy csak 10 órakkor lehet volán mögé ülni.
Épp a napokban volt valamelyik rádión egy riport egy soförrel, akinek két szonda is mutatott értéket valótlanul (kapitányságon a komolyabb már 0-át). Az volt az illető szerencséje, hogy pilótaként sokat szondáztatták, így tudta, hogy nem szabadna kimutatnia semmit. Ő is előtte x órával ivott valamennyit, de tapasztalatból tudta, hogy már addira kiürült az alkohol a szervezetéből. Aki nem ilyen tapasztalt, az könnyebben elfogadja, hogy biztos a tegnap esti egy korsó sör miatt mutat valamit a szonda következő nap délben és fizet.

"Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg."

Ez nem algoritmikus kormanyzas, inkabb algoritmussal segitett diktatura :)

Most is van egy csomó ilyen: állami nyilvántartások, büntetőpontok, iskolai végzettségek, hiteltörténet, munkahelyek, bank, biztosítás, ügyféltörzs kezelés és a többi, ahol számít az előéleted.

A kérdés inkább az, hogy hol van az a határvonal, amikor a gazdasági racionalitás - vagyis például az, hogy aki már többször okozott balesetet, azt megbüntetjük, illetve akár ki is zárjuk a közlekedésből - átcsap egy olyan megfigyelésbe, ahol már nem a gazdasági racionalitás a vezérelv.

--
https://iotguru.live

Az van, hogy latom a pozitiv oldalait, es mennyivel kenyelmesebbe tehetne dolgokat, de nem eri meg ennyire feladni a szabadsagunkat erte.
Nem beszelve arrol, hogy lassuk be, nem sok esely van arra, hogy egy nem korrupt kormany iranyitsa es a teljes rendszerben sehol nem lesz egy korrupt alak, aki modositja a pontszamot pozitiv vagy negativ iranyba.

Kapcsolodik: Black Mirror - Nosedive epizodja. (Szerk.: latom mas is irta mar)

FYI:
https://security.stackexchange.com/questions/194353/police-forcing-me-to-install-jingwang-spyware-app-how-to-minimize-impact
Bar gondolom eleg sokan olvassak a SE-et is huprol.

Tovabbi info:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jingwang_Weishi
https://www.opentech.fund/news/app-targeting-uyghur-population-censors-content-lacks-basic-security/

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

ez frappans valasz valamelyik fentebbi tokeletlennek is, aki szerint Kina kevesbe diktatorikus...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Most akkor torrentrol lehet tolteni vagy nem ?
Ingyenpornot is elveszik ?
Akkor bajok lesznek.