Munkahelyemen a leselejtezett, de még működőképes számítógépek ...

 ( nuhac | 2018. július 7., szombat - 6:25 )
megvásárolhatók.
32% (102 szavazat)
raktáron maradnak, míg működnek, tartaléknak.
19% (62 szavazat)
elektronikai hulladékok lesznek, kidobják őket.
23% (73 szavazat)
nem, csak a szavazás eredményei érdekelnek.
25% (81 szavazat)
Összes szavazat: 318

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nálunk lízing van. Ha lejár az idő (3-4 év) jönnek, elviszik a régit és kapunk újat.

Én speciel szétkapom a házat, abból fémhulladék lesz, az elektronika ha régebbi mint a Core2 éra cuccai akkor gyűlnek, majd elszálítják őket mint e-hulladék egy erre szakosodott udvarba.
Általában a memóriát külön gyűjtöm, mert talán az a legértékesebb, valamint a HDD-ket is, biztonsági okokból.
A Core2 szintű lapok meg kellenek ipari eszközök kezelő PC-ihez (eredetileg p3-asok voltak, de szerencsére elég jól költöztethető G31-es lapokra a rendszer, csak be kell kapcsolni pár kompatibilitási dolgot). Minden ami Core2 feletti és nem hibásodott meg, még legtöbb irodai feladatra alkalmas.

Egyetértek. Én is úgy tekintem, hogy ami nem legalább C2D, nem tehető bele min. 4 GB RAM, nem támogat 64 bitet valami miatt, nem támogat USB/LAN bootot, az elektronikai hulladék vagy csak valami extrém minimalista (pl. minimál linuxszal, DOS-szal valami célhardvert vezérelni, retrózni) célfelhasználásra jó. Ilyen 32 bit only, 1-2 GB RAM-os gépekkel nem éri meg a mai olcsó hardverek korában szenvedni. Persze ez mindig változik, épp mit lehet teljesen elavultnak tekinteni. Ez a minimum követelménylista 10 éve még úgy nézett ki nálam, hogy min P4 szintű, min. 1 GB RAM, min. USB-boot, előtte néhány évvel min P3-szintű, min 512 MB RAM, min. CD-s boot.

Az meg szerintem célfelhasználást tekintve is abszolút mértékben elektronikus hulladék, ami egy pár dolláros SBC szintjét nem haladja meg, így pl. hajbazer kedvenc P3-ja ennek a definíciónak a mentén már az, egy P4-nél meg már rezeg a léc. Ez már tényleg az a kategória, ami a 30-100W-nyi áramot is feleslegesen enné, nem csak hogy a port fogja feleslegesen. Persze az ilyen gépeknek is van még piaca egyes retrós körökben, aki főleg régi játékok (DOS, Win9x, korai XP korszak) futtatására használják, meg esetleg nem retrósok célhardver hajtására veszik ipari környezetbe.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem az általad istenített bloated Qt és GTK3 silányságokkal kéne szoftvert írni és nem rezegne a léc, se a P4-nél, se a P3-nál. Nem mellesleg, hogy a P4 óta piacra dobott PC-szériák legyártása és üzemben tartása jóval több áramot pöfékelt el munkaállomásonként, mint egy P4 egy emberöltő alatt, napi 2-3 óra átlagos használat mellett elfogyasztana. Sajnos, még mindig ott tartunk, hogy a P4-et járathatod szélenergiával, vízenergiával, vagy napenergiával, de megújuló energiából nem lesz nyersanyagod, amiből összerakod a gépet. Azt ki kell újra bányászni és fel kell dolgozni, vegyszerekkel és különféle bonyolult gyártástechnológiával. Ahelyett, hogy írnának rá normális, nem bloat szoftvert.

"Ahelyett, hogy írnának rá normális, nem bloat szoftvert."

-más-faszával-a-csalánt-

Na, most már a Qt is bloated? Múltkor még istenítetted, hogy nem az. Amúgy még a Qt4, Qt5, Gtk3 is jóval kevésbé bloatabb, mint a windowsos megoldások. Pont hogy sok régi gépnek a használatát linuxszal lehet kitolni, a Windows már csak nyögvenyelősen megy rajtuk, vagy a gyenge proci, vagy a kevés RAM miatt, esetleg a GPU okán. Egyébként én C2D + 4GB-os RAM felállásnál jóval gyengébb gépet is tudnék használni Arch32-vel, meg IceWM szintű WM-mel, de ez átlag felhasználóknak nem járható út, meg én sem szivatom magam ilyen régi gépekkel ha egyszer használtan 30 ezerért lehet használhatót kapni, ami a Win10-től a legcsilivilibb KDE-s disztróig bármit elvisz félkézzel, és rendesen lehet rajta FullHD-zni, meg böngészni, meg régebbi játékokat is elég jól futtat.

A P4 egy technikai zsákutcás szar volt már architekturálisan is, rettenet szar teljesítmény/fogyasztás mutatóval. Ennek a szintjén már majdnem bedarálja egy pár dolláros SBC kb. 4W fogyasztásból.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Erre csak annyit, hogy nálunk elég gyakori eset volt az office 2016 + win 8.1 (32bit) kombó.

és Celeron 3 GHz cpu-k 3GB rammal. W10-et nem rakunk rá, mert brutál lassú, az officeból viszont kell az új verzió.

Ha volt egy statikus táblázat, amiben több cella volt, mint amennyi kifért volna egyszerre a képernyőre és egymás után gyorsan akartad beírni az adatokat, akkor olyan lassan léptette a cellákat egymás után, hogy 1-2 másodpercet kellett várni mire aktív lett a következő cella. Nem lehetett így dolgozni.

A legalja core2 procikkal viszont elmúlt ez.

Ugyanakor remélem te is belátod h. ez az intel+MSFT közös szégyene h. 3 kib@ Ghz (akármilyen selejt architektúra volt az a celeroncs) nem volt elég mozgatni a rohadt excelben a cellakurzort.
--

igen, az. anno commodore +4-en volt beepitett tablazatkezelo, 64kb ram es 1mhz 8 bites cpu-val. es az nem laggolt. azota csak visszafele fejlodik az IT :)

Ami nyílván tudott feltételes formázást, diagrammokat rajzolni, solverezni, adatokat adatbázisból kihúzni, frissíteni, támogatta a csoportmunkát stb. stb. stb.

Valóban visszafejlődött az IT :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Dehát az nem KISS: kell egy külön táblázatkezelő, ami CSV-t ír és CSV-t olvas; egy külön táblázatszámoló progi, ami kap egy CSV-t és egy CDF (column definition) fájlt és kiszámolja a szükséges számított értékeket; egy külön táblázatszűrő, ami kap egy CSV-t és egy vagy több szűrőfeltételet; egy külön táblázatrajzoló, ami CSV fájl mellett kap egy CSS-t (column style sheet); egy külön diagramrajzoló, ami CSV fájl mellett kap egy DDL-t (diagram definition language) és kimenetként PBM fájlokat csinál; egy külön solver, ami kap egy CSV fájlt és egy csomó cellahivatkozást. És persze hogy a UNIX nevezéktannak megfeleljünk, mindegyik program neve pontosan két betű. Az adatbázisból olvasás meg mehet a DB saját progijával, és a pipeline miatt nincs szükség frissítésre. Csoportmunkára meg ott a git.

troll off...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Hogy ez eddig nem jutott eszembe :'(

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Attól eltekintve, hogz a C+4 oprendszere távolról sem emlékeztetett a UNIX-okra - akár igazad is lehetne. Ráadásul egy csak számokat tartalmazó táblázat görgetésénél számon kérni a feltételes formázást, vagy a diagramrajzolást - merőben szokatlan szakmai érvelési stílus (OK, ezt nem te tetted).

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Na jó, ebbe beleszaladtam... :)

Azzal együtt, hogy egyébként egy működőképes (még ha nem is túl felhasználó barát) konstrukció lehet (*) a modularizálás (egyébként is van kb. minden fenti feladatra most is kismillió progi, legfeljebb nincs köztük hordozható formátum), arra próbáltam célozni, hogy azért a felhasználói igények/szokások a C+4 óta eléggé megváltoztak; a C+4 idején még belefért, hogy a programok határozták meg a workflow-t és ha valami nem fért el a memóriában, akkor külön programba kellett szervezni és plusz egy lépés. Pont ugyanúgy, ahogy a lyukkártyás időben használt "itt a progi, itt az input, jövök az outputért és ha nem stimmel, újra az egészet" helyére a szöveges terminálokkal és shellekkel bejött "oh, szar a kimenet, mindegy, átpipeolom sed-be és ott javítom, csak ezért nem forgatom újra a progit :)". Máshogy állunk hozzá.

(a feltételes formázás meg hasznos lehet akár csak számoknál is [én mondjuk nem vagyok vizuális típus, de sokan gyorsabban értik meg/látják át az adatokat pl. színskálázva - én kb. adatrögzítési hibák jelölésére használom, amikor lusta vagyok scriptet írni a listázásukra]; értelmezhető és jól megválasztott diagramot sajnos egyre kevesebbet látok :( )

(*): azzal a kitétellel, hogy minden programot ugyanaz szállítja vagy kiegyeznek egy pontos CSV specifikációban, mert hát csereformátumként lehetnek vele gondok :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha belegondolsz, talán annyira nem is olyan hülyeség - főleg ha egy kicsit finomítunk rajta, nem ennyire szélsőségesen gondolkodunk.

Sokszor futottam már bele olyan szituációba, hogy ugyanabból az adathalmazból kellett egy egyszeri táblázatot, egy bemutatót ("ppt") és egy olvasnivalót ("word") produkálnom. A megoldásom némileg hasonlított a vázolt "szörnyűséghez": egy csv-fájlban voltak az adatok, és volt (van) mellé három LaTeX-fájlom. Egy a táblázat megjelenítésére (nagyon egyszerű számolásokat kellett csak csinálni, ezt LaTeX-hal még nem volt kényelmetlen megcsinálni), egy a bemutatóra (beamer) és egy normál dokumentumra (article).

Bevallom, a nyáron alapszinten meg akarom ismerni az R-t, így még egyszerűbb lenne (LaTeX-hez jól lehet az R-et igazítani, legalábbis úgy vettem észre netes olvasmányok alapján) - és még közelebb kerülnék ahhoz, amit írtál :)

Megj.: a modularitás mégsem stimmel, mert ezekre mindre Vim-et használok :D

Ez ilyen. A 3 GHz még mai is jól hangzik, de egy mag, kicsi IPC, rossz W/teljesítmény mutató, kisebb cache, kisebb FSB, kevesebb támogatott utasításkészlet. Így pedig kő keményen hátrányban van. Plusz 3GHz-es P4-ek között is nagy különbség van, attól függ milyen lapkagenerációra épül, volt belőle Northwoord, Prescott, PentiumD (ez már két mag), meg ilyen Pentium három számmal ellátott generációk (2008-ig gyártották), a legutolsó P4-ek lényegében arra a magra épültek, mint a C2D-ók. Meg az is sokat számít, hogy Celeron volt-e vagy nem.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ez ilyen. A 3 GHz még mai is jól hangzik, de egy mag, kicsi IPC, rossz W/teljesítmény mutató, kisebb cache, kisebb FSB, kevesebb támogatott utasításkészlet. Így pedig kő keményen hátrányban van. Plusz 3GHz-es P4-ek között is nagy különbség van, attól függ milyen lapkagenerációra épül, volt belőle Northwoord, Prescott, PentiumD (ez már két mag), meg ilyen Pentium három számmal ellátott generációk (2008-ig gyártották), a legutolsó P4-ek lényegében arra a magra épültek, mint a C2D-ók, ezek már nem Netburst architektúrás procik, már csak a nevükben P4-ek. Meg az is sokat számít, hogy Celeron volt-e vagy nem.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

dup
--

Azt sosem értettem, hogy miért vannak olyan helyek, ahol nem adják ki valamilyen formában. Az rendben van, ha valamennyi eszközt megtartanak tartalék alkatrésznek, de a hulladék kategória az pazarlásnak tűnik.

Mert olyan csodás a magyar adó rendszer, hogy nem éri meg szívni vele. Mi is próbáltuk. Non-IT eszközknél megoldható a dolog.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Milyen az adórendszer? Milyen szívás lenne?

Nekem a munkahelyem a 2011-es laptopokat valamikor 2016 körül, amikor már az összeset lecserélték újabb modellekre 80 fontért felkínálta az alkalmazottaknak megvételre.

Én vettem egyet, azóta is azt használom magáncélra. Örültem a lehetőségnek.

Az adórendszer nem jött szóba.

"Mert olyan csodás a magyar adó rendszer"

vs.

"Milyen az adórendszer? Milyen szívás lenne?" + "80 fontért"

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Igen, és mivel nem ismerem a magyar adórendszer milyen akadályokat gördít ez elé a számomra, itt a rothadó nyugaton egyszerűnek tűnő tranzakció elé, ezért mertem kérdezni.

Csak a kérdésemre válasz nem jött még.

OK, nem gondoltam, hogy komolyan kerdezed.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Semmi baj, de... a választ nem tudod véletlenül?

Nem tudom, nem vagyok se konyvelo, se NAV-os, de pl.:

https://hup.hu/szavazasok/20180707/munkahelyemen_a_leselejtezett_de_meg_mukodokepes_szamitogepek#comment-2246778

Illetve gondolom rengeteg papirmunkaval is jar, amit meg orizgetni is kell evekig.

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Engem is érdekelne, hogy konkrétan miért nagyobb szívás / drágább tartalékolni, mint kiadni.
Könyv szerinti értéke alighanem már rég 0 Ft.

liability

Pl nalunk. Nem reszleteznek belsos infokat, eleg annyi, hogy multiceg, hiaba probalnad megerteni a dontesek hatteret. Adminsztracio, emberi hulyeseg, stb.

+1
corei5 gépek mennek 5 évesen raktárba, h. ott rohadjanak el, v. bezúzni lehet még. Megkapni / megvenni hivatalosan sehogyan nem. Pont.
--

Még raktárra oké, de i5-öt bezúzni? Na, az már tényleg pazarlás a köbön, akkor is, ha valami kisebbik, első generációs i5 csak.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

főleg Sandy Bridge-ek :|
--

Hiányzik az eladjuk opció.

röviden: egy ésszerű mennyiséget megtartunk csere alkatrésznek, a többit pedig globális partner elszálítja.

-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Eladományozzuk iskoláknak akik rászorulnak...

+1 szerintem ilyen opció is elférne a szavazásban

+1 mi is ezt csináljuk

+1, de van, ami megvásárolható. Volt amikor múzeumnak adtunk eszközöket.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

- ami még korrekt használati értékkel rendelkezik, azt meg szoktam hirdetni eladásra, olcsón - vegyék és vigyék,

- ami gyengébb, vagy a nyakunkon maradt, azt kirakom az "ingyen elvihető" rovatba,

- ami ezekután is megmarad, azt odaadom olyan e-hulladék hasznosítónak, aki jótékony célra fordítja a belőle származó bevételt.

Közel tízévente van selejtezés (közoktatás).

Idén sikerült kiimádkozni, hogy a 15 éves celeronokat elvigyék. :\ c2d kategóriát nem hagyták selejtezni. Persze, worldözni elég az is, csak hát ugyebár a hdd már igencsak krákog bennük, de cserére akkor sincs pénz.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Ezzel egyet is értek, egy közoktatási intézménynek még teljesen jó a C2D. A HDD-k meg ilyenek, azokat rendszeresen cserélni kell, főleg ha Win10-ezni akarnak rajta, mert az alatt minden HDD köhög, akkor is, ha i7-es gép meg 16 vagy 32 GB RAM társaságában van. Ma már minden gépbe elkel egy SSD amúgy is, Win10-esekbe meg kvázi kötelező.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem azzal van baj, hogy lassú, mert mint írtam, Officeozni még lehet azon is. Az a baj, hogy több rajtuk a rossz, mint a használható szektor.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Akkor nem lesz sokáig probléma, mert ahogy elérik azt a stádiumot, amikor nem csak hogy megjelennek, de szaporodnak is a bad sectorok, onnan már csak kevés idő kell hozzá, hogy tényleg úgy befeküdjenek, hogy már fel se pörögjenek.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ezen túl vagyok már. Amikor felvettek, egy olyan szerver volt, amire vagy 5 éve senki nem lépett be, mert nem volt egy Linuxhoz értő személy sem a dolgozók között. Az egy példányban rajtalévő közel 10 éves archívum (fotók, videók az eseményekről) egy olyan szektorhibás hdd-n volt, hogy tényleg több volt a döglött, mint a jó. Alig bírtam lementeni róla az adatokat. Azután a diszk el is pusztult a mentés miatti megerőltetéstől.

Konkrétan a jelszava se volt meg a gépnek, újraindítani sem mertem, olyan állapotban volt szerencsétlen masina. Szerencsére update sem volt az alatt az 5 év alatt, így találtam egy működő exploitot hozzá.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Annak idején (egy jónagy multinál) a lecserélt asztali gépek új HDD-vel (a gépekben lévők meg lettek semmisítve) mentek oviknak, iskoláknak, gyerekotthonoknak, a laptopokat pedig jelképes összegért vihették a dolgozók.

--

Ami üzleti titkot tartalmazhat, az mehet a darálóba.

Ezt a részét sosem értettem, hogy nem lehet megoldani a diszkek secure törlését (akár házon belül, ha már ekkora a bizalmatlanság külsős minősített adatmegsemmisítő cégekkel szemben is), hogy utána a még teljesen működőképes és jó eszközök ne veszélyes fémforgácsként végezzék valamelyik afrikai partvidéken.
--

De, meg lehet oldani, egy bootolható secure erase progival simán végig tudnának menni a gépeken, de gondolom a lustaság úr, nem akarnak ebbe időt, más erőforrást feccölni. Könnyebnek tűnik csak gyűjteni, mikor begyűlt egy adat, akkor megsemmisítésre elszállítatni valami ipari zúzdába. Valahogy ennek magánembereknél is divatja van, főleg jenkiföldön, mikor eladják a gépeket, Átlag Jóska is kiszedi a HDD-t, SSD-t, mert jajj személyes adat van rajta, közben meg megoldható lenne simán egy egyszeri felülírással, SSD-n akár még gyorsabban egy végig TRIM-ezéssel vagy crypto-kulcs törléssel. Esetleg a paranoia, mert valahol azt olvasták, hogy 20×-os felülírás után is visszanyerhetők róla az adatok, mert valami bűnügyi szakértő publikált valami bullshitpapert, ami szerint van rá lehetőség ELMÉLETILEG. Azzal senki nem foglalkozik, hogy már 1×-es felülírást követően sem nyertek még vissza adatokat a gyakorlatban.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Ez nem csak jenkiföldön divat. Itt is úgy ad el egy gépet, hogy hdd ki, aztán általában a hozzá való keret is kimarad a buliból és lehet utána vadászni.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Szerintem ott van a kutya elásva, hogy az IT osztály tudja, hogyan lehet törölni biztonságosan, a jogi osztály meg nem érti az egészet, és inkább csak legyintenek, hogy a bohóckodás meg igérgetés helyett semmisítsék meg, ugyanúgy, mint a papírt.

Mert azt értik, hogy az összeszabdalt papírról nem lehet* elolvasni, mit írtak rá, szóval az jó lesz a hdd-re is.

* elég idővel bizonyára össze lehetne rakni a puzzle-t, de ebbe se gondolnak bele.

De minek szenvedni a biztonságosan törléssel, ha előtte biztonságosan (titkosítva) tároltad? :)

Mert jellemzően a legtöbb helyen nem titkosítanak. Mert „lassít”, meg bla-bla, meg a felhasználók is technikai analfabéták hozzá. Pedig ja, megoldaná ezt a megsemmisítési és secure erase kérdéskört.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Elvileg lehet azzal érvelni, hogy nem lehet tudni előre, a választott FDE megoldásban nem fedeznek-e fel holnap valamilyen biztonsági problémát.

A megsemmisítés ettől függetlenül (általában) hülyeség, a FDE + erase (szinte) mindenre elég.

Elviekben lehet. Gyakorlatilag nem érdemes, mivel életszerűtlen egy disk image-t eltenni 10-20 évig, hátha megjelenik rá egy törés egyszer csak. Főleg nem egy random cégtől leselejtezett gépen, ahol nem is tudjuk, hogy találunk-e érdekes dolgokat, ami megéri.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nálunk jellemzően a hibás lemezek gyűlnek egy helyen. Legtöbbje bad sectoros, de még pörög. Nem látjuk értelmét, hogy ezeket egyesével secure erase-eljük. Gyűlnek és egy idő után majd fizikailag meg lesznek semmisítve.

Ami még jó ilyen 80-160 GB lemezeket félretesszük, mert mindig lesz egy gép amibe még kellhet. De már nem sok ilyen van, ha valamiben elromlik, inkább újat veszünk bele mert gyorsabb, de lehetőség szerint inkább már SSD.

Szóval ami selejt, az jellemzően már hardver hibás, így nem lenne értelme bárkinek is tovább adni.

Nem triviális kérdés a lemezek biztonságos törlése és ami megoldások ma elterjedtek sem biztosak, hogy jövőállóak. A lemez fizikai megsemmisítése egy megoldás arra, hogy jó eséllyel a biztonság felé tévedj. Nyilván nem a családi fényképgyűjteményt kell ennyire védeni, csupán arra akartam rámutatni, hogy a biztonságos törlés messze túlmutat az átlagos IT-s felkészültségén, az a Kürt, Blancco és hasonló cégek szakterülete.

Egy magneses (vagy egy SSD eseten plane) lemeznel mi olvashato vissza mondjuk random adattal feluliras utan, ha mondjuk 10-szer ismetled az egeszet? Nem a megvalositas erdekel, hanem elvi szinten. Lemeznel meg elhiszem, hogy kicsit mas palyan megy a fej, emiatt egy pici adat meg maradhat 2 sav kozott. Ha 10x ujrairod, biztos nem marad semmi. SSD eseten meg ilyen problema sincs, mert diszkret cellak vannak. Ott a wear levelingre szant blokkokal lehet gond, de ebbol aranyaiban nincs sok, masreszt a gyartoktol beszerezheto sajat tool, amivel ez is torolheto.

https://www.kingston.com/us/community/articledetail/articleid/29539
https://www.kingston.com/en/support/technical/ssdmanager
-Securely erase data

Itthon raadasul a "nyari IT diakmunkas" is betanithato pont erre, es filleres tetel..

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

A Snowden gyűjteményben volt NSA tool, ami kb. az összes elterjedt HDD márka firmware-jébe be tudta magát írni, és onnantól vagy figyelt bizonyos string-re (adat begyűjtés) v. adatokat tudott minden külső interfész által elérhetetlen helyre elraktározni a lemezen. Youtube Defcon videó is volt róla.

Szóval ha nem is arra gondolunk h. az NSA ott áll a kikémlelendő célpont ajtaja előtt nonprofit alapítványnak álcázva magát, várva a kidobott lemezeket, h. azokról a hackelt firmware által elrejtett adatokat megszerezze, akkor nem sok reális veszélye van arra, hogy a firmware által amúgy támogatott secure-delete ATA command ne végezné el alaposan a törlést, az adatokat visszaállíthatatlanná téve.
--

> mi olvashato vissza
Ezt hívják úgy, hogy Clearing az SP 800-88 szerint. Ezt követi a Purge és a Destroy biztonsági szintek.

> hanem elvi szinten
A digitális technika alatt ott van az analóg fizika és aktív kutatások folynak, hogyan lehet információt visszanyerni, akár többszörös felülírás után is. Nyilván ez nem olcsó mulatság, de épp azért írtam, hogy az adathordozó elpusztítása a biztonság irányába téved, arra jóval kevesebb esély van, hogy egy jövőben felfedezett módszer mégis vissza tudná nyerni az adatokat.

Ahogy az ősi bölcsesség mondá:
"the absence of evidence is not the evidence of absence"

Megkaptam othoni használatra. Eről intézem az irodai melot othon.

Korrektori munkára használod?

--
Debian GNU/Linux

LOL

Hűtéstechnikai műszaki dokumentálásra.

Nem ment át az irónia. (helyesírás...)
--

Jocónak NINCS helyesírása. Anno, egy másik fórumon felajánlotta nekem, hogy bármikor, kérdezés nélkül kijavíthatom a posztjait.

Meg Kovinak. Egyébként a jegyzőkönyveket sablonok alapján csinálom. AZ egészben az a vic, a gépeket amik nem felelnek meg tényleg kijavítom.

Nyugtass meg, hogy csak a szamokat irod bele te!

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Akkor stimmel, többen elhűltek a helyesírásodon. :D

ROTFL

+1 :D

A rajta lévő spellcheckert a cég letörölte a secure erase alkalmával :D


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

[x] addig hasznaljak amig mukodik, addig nincs uj...

[x] utána se

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

[x] raktáron maradnak, míg működnek, tartaléknak (jó lesz az interneknek)
[x] elektronikai hulladékok lesznek, kidobják őket (inkább leselejteztetik és kapunk igazolást róla)
[x] megkapják iskolák, egyéb rászoruló szervezetek

Régebben volt egy olyan hivatkozás, hogy akkor is be kell fizetni az vételárnak megfelelő ÁFA-t, ha már nulla az értéke és jelképes összegért adná el a cég - nem tudom ez igaz-e / érvényes-e.

/sza2
--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ha egy csomó ÁFÁt kell érte fizetni, miközben már az értékét le lehetett írni 0-ra, az elég gáz.

Felkínálom őket free elvihetőre, majd miután a kutya nem jön el érte (mert még nyilván ingyen én vigyem el vidékre), elektronikai hulladék lesz belőle.

Mikor, hogy... A PI MMX-et pl. hazavihettem,
de az újabb gépeket azóta úgy hozzák, hogy a régit
elviszik.

Nálunk minden gép lejjebb megy a „ranglétrán”. Amikor új gépek érkeznek, akkor az ezelőtti legjobb gépek helyére kerül. Amik onnan kerülnek ki azok meg a még régebbieket váltják le. Ezzel tényleg csak a hulladékok kerülnek selejtezésre.

-------------------
https://onlinestream.hu/ - A legtöbb magyar rádió és TV egy helyen!

Végre egy valamire való, értelmes szavazás a sok érdektelen hülyeség mellett.

Jó látni azért, hogy 50% értelmesen gondolkodik és nem pocsékol (vagy megvásárolható, vagy működik tovább). Ugyanakkor az ország szégyene, hogy a vállalatok negyede működő eszközöket dobál ki. Az ilyenek láttán jut mindig eszembe, hogy egyeseknek túl jó dolguk van. Mások után meg a Media Markt-ban hajigálnak mindenféle kommersz szarokat 150-200 ezer Ft-ért, amiket bőven kiválthatna egy negyedannyiba se kerülő, leselejtezett, de még működő üzleti gép.

> Ugyanakkor az ország szégyene, hogy a vállalatok negyede működő eszközöket dobál ki.

Egyébként igen. A pár hónappal ezelőtt, hatvanezerért megvett hároméves használt Lenovo még akkor is kibír minimum ugyanennyit, ha bloatware fut rajta.

+1

Nálunk jelenleg megvásárolhatóak, de a múltban volt olyan időszak, amikor le kellett adni a régit, és kaptuk az újat.

És ilyenkor mi lett a régi sorsa?

Mert azt hiszem, a szavazás kiírója erre kíváncsi.

Egyetértek.

A 2011-es i7-es laptopomat valamikor 2015 körül cserélték újra. Pár évvel később megvehettem 80 fontért. Annyi upgrade-et csináltam, hogy kicseréltem a 6 éves hdd-t egy 30 fontos ssd-re, és a Windows 7 Pro helyett került rá egy Debian KDE-vel.

Az összes otthon felmerülő feladatomat el tudom vele látni jól, és úgy gondolom, hogy még évekig használható lesz.

Örülök, hogy a cég eladta ezeket a levetett gépeket és nem megsemmisítette vagy elraktározta amíg el nem rohadnak valahol.

Latva az uj kommersz laptopok minoseget en mostanaban a tolem tanacsot kero embereknek azt szoktam javasolni, hogy vegyenek hasznalt uzleti laptopot a szar uj helyett.
--
:wq

+1
Évek óta ezt mondom és mindig beválik. Persze ott is meg kell nézni mit veszel de az újjal sincs ez másként csak arról kevesebb a felhasználói visszajelzés is.

Otthonrol dolgozok sajat gepen amit a ceg finanszirozott, szoval amig le nem robban addig marad :).
--
:wq

3 év után lejár a helyszíni NBD garancia, cserélni kell őket. Iskolának adunk belőle időnként de újabban már nekik sem kell.
Amúgy sincs értéke egy 3 éves laptopnak, eladni se lehet. (nem Mo.)
Amelyiknek bármi baja van az egyből kuka, amelyik tökéletes azt megcsináljuk kölcsönzős laptopnak, ha valaki esetleg otthonhagyja a sajátját.

Régebben megvásárolhatóak voltak jelképes összegekért (5000,-Ft/gép vagy monitor). Vettem is egy párat olyan ismerősöknek, családtagoknak ahova pont elég volt netezni, 1-2 doksit megírni. (Ingyen és linuxal adtam tovább, még mielőtt nyerészkedéssel vádolna bárki is.:)

Aztán változott a hozzáállás: a munkavállalók nem vehetik meg, mert így döntöttünk...

Állítólag azóta iskoláknak adják oda, ha összegyűlik néhány év alatt egy bizonyos nagyságrend. De azt már nem tudjuk mikor, mennyi és hogy hova is került. (Annyira meg már nem is érdekes, mert annyira megnőttek a user igények, hogy egy 4-5-6 éves irodai gép teljesítménye már nem lenne elég az ismerősi körben. )

(*) raktáron maradnak, míg működnek, tartaléknak.
(*) elviszi oket valami ujrahasznositos jotekonysagi szervezet
(*) lehet beloluk venni is, de kb senkit sem erdekel

--
http://blog.htmm.hu/

A 2-vel ezelotti munkahelyemen volt kiarusitas (minden volt benne, PC, szek, meg kerti traktor is).
Az elozo kis ceg volt, nem tudom volt-e ilyen policy. Nem emlekszem ilyen kiarusitasra (nem is lett volna nagyon mit), de egy csomo azonos gepet pont ilyen kiarusitason vettek.
A jelenlegi meg kisebb, nem tudom lesz-e hasonlo, de meg biztos odebb van, mert most alakult, es elegge lelassult az asztali gepek fejlodese. Kb 10 ev mulva lenne ennek realitasa (otthon egy 2010-es i7-est nyuzok), de addig nem hiszem, hogy egy helyen maradnek.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Elozo cegnel zuzdaba kerultek...

Mostani cegnel 3 ev utan jelkepes osszegert megvasarolhatoak (80 CHF)

olvasom több hozzászólásban is a fizikai megsemmisítést.
Ki foglalkozik ilyennel?