Ha nem érkezik már több biztonsági frissítés az okostelefonomra

 ( gabek | 2017. május 13., szombat - 11:21 )
Azonnal lecserélem.
5% (18 szavazat)
Elgondolkodom rajta, hogy lecseréljem.
19% (71 szavazat)
Nem érdekel, ha egyébként jó még a készülék, használom tovább.
53% (199 szavazat)
Általában előbb cserélek készüléket, mint hogy ez felmerülne.
11% (40 szavazat)
Egyéb
12% (44 szavazat)
Összes szavazat: 372

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Általában előbb cserélek készüléket, mint hogy ez felmerülne. De mivel a készülék általában marad a látókörben, megy rá egy LineageOS. Vagyis él tovább, támogatva. Közösségileg.

--
trey @ gépház

+1

LineageOS. Ennek főképp az az oka, hogy az újabb telefonok képernyői nagyrészt 5 colnál nagyobbak (és erre még rájön a keret), ami nekem nem annyira pálya, így egyelőre maradok a jó kis Moto G 4G-nél és reménykedem benne hogy előbb-utóbb valamelyik normálisabb gyártó meglátja a rétegigényem.

Nem vagy egyedül... de sajnos úgy tűnik, kevesen vagyunk.

Kötve hiszem. Böngészéshez ugyan egy 6.4" phabletet használok, de telefonáláshoz egy 3.5-ösre vágyom. Külsőre az eddigi kedvencem egy Xperia Ray volt. Belsőre sajnos már használhatatlan.
Úgy tűnik, hogy a marketingesek túl bénák ahhoz, hogy eladjanak valamit, ami kisebb, mint a konkurencia, emiatt senki nem fog bele.

Szerk.: De, mégis! Lásd linket lejjebb!

+1 moto g + lineageos.
sajnos nem letezik ehhez hasonlo telefon tobb memoriaval es gyorsabb cpu-val, igy a csere csuszik...

Ha nem csak Android játszik, akkor az iPhone SE nem rossz.
--
http://naszta.hu

Természetesen Custom rom. Valami Lineage származék. Friss biztonsági patch, nuku szar gyári progik, virgoncabb régi teló, satöbbi.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

+1

+1

Mivel a Oneplus 1 év után dobta a teló supportját, Lineage-ben meg még rosszabb a kamera, mint OOS alatt, ezért használom úgy ahogy van.

En szinten egy retegfelhasznalo vagyok - a QNX alapu BB10 OSt hasznalom addig amig meg nem doglik a BB Passport SE telefonom. :)
"Elgondolkodom rajta, hogy lecserelem" volt a szavazatom de hiaba gondolkodom nem talalok megfelelo alternativat ami tenylegesen kiszolgalja az igenyeimet es a jelenlegi OS legfrisseb valtozata az amerikai hadsereg "modisitas nelkul hasznalhato katonai celokra" minositeset is megkapta nem regen igy nem aggodom tulzottan...

Samsung Galaxy Ace 4 két év után frissült idén januárban :)
Azóta is SIM-kártya nélkül használom GPS-nek :)

--
robyboy

Ez valami policy lehet Samuéknál a nem zászlóshajókra. Nekem is egy év után jött az első frissítés, ami jó öt hónapos volt. Azóta ugyan gyorsítottak 5-6 havonta jön frissítés, de azt jóóóól ki is tesztelik, mert mire kiadják 5-6 hónapos - a dátuma alapján.

Hogy on is legyek - letojom a frissítéseket, nem a telefonomon élek. Nem bankolok vele, nincsenek rajta a pöcsömről "érzékeny" képek, a gugli reg eldobható, stb. Amíg telefonálni alkalmas, nem veszek másikat. ;)

Egyéb: eddig általában a vásárlás utáni 1-2 hónapban már normális ROM-ot tettem a készülékre, ami a mai napig frissül.

+1 :)
Bár én általában max egy hónapíg bírom ki hogy ne piszkáljam fel :))

57% normálisan gondolkodó.

3% birka.

Itt sokkal szebb az arány.

Faith in humanity restored.

U.I.: Törvényben kellene büntetni, hogy firmwaregyártóék megszüntessék a támogatást olyan szinten, hogy a saját hibáikat sem hajlandóak kijavítani.

Ebben egyetértünk. Nem az XP-t kell támogatni, meg a P3-at, eleve a sok százmillió nem frissített androidos telefon sokkal nagyobb környezetszennyezés, ha emiatt kell kidobni. Annyi ilyen eszköz van, a nyomtatóktól elkezdve a hálózati eszközökön át a médialejátszókig.

Amúgy majdnem a Nem érdekel, használom tovább opcióra szavaztam, de aztán inkább mégis az Egyébre adtam le a szavazatot, mivel érdekel, de azért nem fogok eldobni egy amúgy jól működő, modern hardverű, hibátlan telefont csak azért, mert valamelyik öltönyös-nyakkendős műszaki idióta és informatikai analfabéta képtelen volt rá megoldani a rendszeres frissítést. Pedig ha valaki frissítene, az pont én lennék, nekem mániám a frissítés és a verzióhajhászás, meg hogy haladjunk a korral, de ha egyszer nem lehet semmire frissíteni, mert nincs update, meg az eszköz spéci hardveres és bootloaderes, akkor nem tudok mit csinálni.

Most egy 6-os androidos telóm van, a gyártó ad ki rá frissítéseket, de a 6-os ROM is gányolt sajnos gyárilag, stock 6-os ROM nincs hozzá, meg 7-es Android sem. Előtte egy stock 5.1-es andrós készüléket használtam, arra frissítés sem jött. Nagyon várom már, hogy telefonokra legyen valami általánosan működő és frissíthető linuxos megoldás, nem ilyen Android-alapú szerencsétlenkedés. Az viszont tuti, hogy ha legközelebb telefont veszek, akkor nem annyira a hardvert fogom nézni, hanem hogy legyen rá jó sokáig normális szoftveres támogatás.

Raynes írta:
Nem az XP-t kell támogatni, meg a P3-at

+1 az egészre, a fenti kivételével.

Ne keverjük az Android-ot a linuxszal, mert az android is linux (kernel-t) használ. Ha jól értettem, a google-nek pont ez a terve, hogy kukázza a linuxot az androidból,
és saját OS-t ad, így a rendszerszintű frissítéseket bármikor meg lehet majd csinálni, nem kell a gyártókra várni, hogy új rom-ot gyártsanak.

Illetve ha lesz eszük, akkor csinálnak normális, verziózott API-t a drivereknek.

Itt nem a kernellel van baj, hanem az android frameworkkel ami egy elég tákolt valami a kernelhez képest. Nem hinném, hogy a linux lecserélését terveznék, inkább a frameworköt kellene átírni, hogy lehessen frissíteni mint a desktop linux csomagjait.

Itt körvonalazódik valami.

--
trey @ gépház

Az egész droiddal az a baj, hogy a framework tele van adott kernel specifikus kóddal. "device blobs" gyakran kerül elő custom romoknál, hogy az ilyeneket újra kell használni, mert a forrása nem lett kiadva, és kell mert az vezérli a hardwert az konkrétan, ami design error, amikor megcsinálták a droidot ez hatalmas hiba volt, olyan dolgok mennek userspaceben ami alapból a kernel feladata lenne. És ráadásul ezeknek az interface-ét verziónként hekkelték össze-vissza, minden droid verzió egy-egy inkompatibilis API alulról.

legkisebb ellenállás felé

rövidtávú sikerek hajszolása

"mindegy, csak működjön valahogy határidőre"

"fejlődés"

Parancsolj:

https://arstechnica.com/gadgets/2017/05/googles-fuchsia-smartphone-os-dumps-linux-has-a-wild-new-ui/

illetve a mostani cikk, amit trey linkelt.

illetve hogy miről is beszélünk:

https://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)#/media/File:Android-System-Architecture.svg

Kicsit olyannak érzem, hogy a jó részt szedik ki belőle a működő és stabil kernelt és alá gányolják az aldó réteget, de ne legyen igazam és működjön, de szkeptikus vagyok.
A probléma mindig is azzal volt, hogy a java api és a kernel kód közti C++ wrapper ordenáré szar minőségű kód, nem a nexusokon azokon viszonylag jó, de a többi gyártójé egy olvashatatlan bughalom amit szvsz a egyik legnehezebb nyelven (C++-ban) írtak tehetségtelen kontárok hardver vezérlésre. És néha még ki sincs adva a kód, hogy az xda-n rendbe szedjék (igen gyakran az xda hobbistái jobbak mint akik az adott cégeknél dolgoznak, mondjuk sokuk munkája is ez), így binaryt kell használni mondjuk CM-hez.
Szóval szerintem max. a google telefonokon lesz ebből valami, de ott se biztos.
Alapvetően szerintem a nagy részét kernel kódban kellene megoldani, utána egy minimális C++ wrapper és a java app meg tesztelje, hogy épp a camera támogat-e egy adott funkciót. (A custom rom fejlesztő rémálma a fényképező api droidon, úgy van megcsinálva, hogy az camera kezelés javaban hw független legyen, na ezért szar az egész, el tudom képzekni milyen ezt nulláról összehozni új hwhez).

Android esetében szar ügy definiálni, hogy mi az a saját hiba. Kell azért tovább támogatni, ha a mainline-ban van hiba?

Azt nem tartanám abszurdnak, ha valahány évet előírnának, amíg támogatni kell. Valahogy azt kellene alapul venni, ami alatt a tulajdonosok 2/3-a amúgyis lecserélné a készülékét egy átlagos telefon esetében (összetöri, elveszti, megunja).

Ez Samsungéknál úgy néz ki, hogy vagy nem jön frissítés a telefonra, már a megvásárlás pillanatában se, vagy ha jön, akkor utána lassabb lesz mint előtte volt. Az alig egy éves A3 5.0-val indult, majd lett 5.1, most 6.0, pár hete telepített valami márciusi vagy áprilisi patchet, és rendszeresen előfordul, hogy 3mp egy contacts vagy settings megnyitás, vagy akár a camera app, de ebbe ami szép, hogy ezt néha "bezárni" is 5-6 másodperc (nyomkodom a vissza gombot).
--
"Sose a gép a hülye."

Eddig még előbb cseréltem.

iOS 9.3.5-ttel véget ért a 4s support tavaly, de már annyira csiga volt vele hogy amúgy is elhajítottam volna. 6 évet kibírt amúgy szóval elég jól teljesített.
5-ösön is lassan ide jutunk, az is kezd már tetű lenni. De hát az is 4 éves már.
Ha unsupported lesz, benevezek egy 7-esre.

Egyéb:
Anno a Samsung Galaxy S3-at használtam tovább Cyanogen Moddal, kéthetenkénti nighly build frissítésekkel (jelenleg is a fiókban van, ha a családban szükség lenne ideiglenes csere telefonra).
Jelenleg egy OnePlus 3 boldog tulajdonosa vagyok, amire folyamatosan jönnek a biztonsági frissítések is, így még nem került scope-ban a custom ROM.

Egyébként soha többet nem veszek Samsung telefont, mert botrány amit frissítés terén nyújtanak, a sok gyári bloatware-ről nem is beszélve. Frissítésről-frissítésre lassult minden az official ROMokkal.

+1 utálom a samsung telefonokat. A romjaik baromi lassúak mert tele vannak felesleges baromságokkal, és szvsz az artwork is ocsmány.

Eddig soha nem volt olyan Androidos készülékem, amihez jött volna rendszerfrissítés. Az UBUNTU Touch készülékhez jön, de már tudni lehet, hogy nem sokáig.

"Eddig soha nem volt olyan Androidos készülékem, amihez jött volna rendszerfrissítés."

Fel tudnád sorolni a gyártókat? Csak, hogy tudjam, mit kell elkerülni.

--
trey @ gépház

Egyszerűbb felsorolni amihez érkezett eddig is.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Lenovo. Mondjuk nem verziófrissítés (5.1-> 6.0) hanem inkább a kiadott verzión belüli "javítás". Hogy mit javítottak az nekem még egyszer nem derült ki. :)

--
Karesz
www.fotokaresz.hu

Nekem Lenovo A7000 van, az egyetlen plusz frissítés a 6.0-hoz az ébresztőóra megfixálása volt, mert korábban nem igazán működött jól (az Android rendszer kilőtte mielőtt ébreszteni tudott volna egyáltalán, memória spórolás ürügyén). Azóta semmi OTA frissítés nem jött...

Korábban Cyanogenmod most LineageOS, ha ilyen opció nincs vagy már azok sem támogatottak akkor kuka.

Galaxy S2, Cyanogenmod. Majd ha ráérek, lecserélem LineageOS-re.

Én is azt várom, hogy végre legyen egy stabil Lineage kiadás is, ne csak nightly-k.

Cyanogenből sem hívták stabilnak, ha jól emlékszem (fixme), csak volt release és nightly. Nightly van rajta, gond nem volt vele.

Épp pár napja cseréltem le, Android7 van már belőle,
mondjuk nekem a root-ot nem akarja valamiért, supersu sem bírja, ezt leszámítva minden mást jól visz.
ha felrakod kérlek konzultáljunk már róla. köszönöm.

Ez elvi síkon engem is érdekelne :-) (Arról valaki nyilatkozhatna, hogy a 7-es mennyivel lett lassabb pl.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Akkor megy ra a Lineage.

Érdekes, hogy a legnépszerűbb opció (custom rom) maradt ki a felsorolásból. Oké, a harmadik opció (használom tovább) valamennyire fedi, nekem mást sugallott (hogy használom tovább frissítések nélkül)

Ha előfordulna ilyen, elgondolkodnék a cserén.

Egyelőre, amióta az első okostelefonomat elkezdtem használni, még nem fordult elő ilyen eset.