Treble - moduláris alapot jelentett be a Google az Androidhoz

 ( trey | 2017. május 14., vasárnap - 10:55 )

Az Android Developers Blog egy bejelentést tett egy bizonyos, hamarosan érkező, Treble nevű interfészről, aminek a részleteit jelenleg még homály fedi. Az LWN arra tippel, hogy a Treble valamiféle elkülönített, garantáltan stabil interfész lesz az eszközmeghajtó-programok felé a chip- és eszközgyártók életét könnyítendő. Az LWN számára még nem világos, hogy ez az egész hogyan kapcsolódik majd ahhoz az "Android OS framework"-höz, amit mi csak Linux kernelnek hiszünk.

[ Here comes Treble: A modular base for Android ]

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az LWN kommentekben is leírták, de hogy itt is meglegyen: az "Android OS framework" sosem volt egyenlő a Linux kernellel. (Az, hogy Corbet kikre gondol, akik szerint az, inkább maradjon jótékony homályban.)

Az Androidnak már nagyon régóta van egy HAL rétege, ami azonban eléggé ad-hoc volt, és nem is vállalták, hogy nem változik Android verziók között. Most ezt standardizálják, hogy a HW gyártók tudjanak rá építeni, és ne kelljen minden új Android verzióhoz újraírni a drivereket. Tudjátok, ez az, ami a Linux kernel fejlesztők szerint hülyeség...

Ezek user-space driverek, nem kernel-space, az továbbra is Linux lesz a belátható jövőben. Mindenesetre ez is nagy előrelépés a gyártóknak, mert így csak az Android által használt kernelverziót kell ráreszelniük a chipsetjükre (amit egyébként is megtesznek), az egyre nagyobb user-space részekhez nem kell nyúlniuk.

Ez remélhetőleg csökkenteni fogja az Android verziófrissítések költségeit, és ezzel áttételesen az Android verziók fragmentáltságát.

Azért ott van leírva a cikkben, hogy még így is 3 lépcsőn kell átvergődnie magát egy android frissítésnek, ami még mindig nagyon sok.
Ez a cucc a 8-ban lesz benne. Az biztos, hogy így elhalasztom egy új androidos telló vásárlását. Enélkül nem veszek androidos cuccot.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ha ma szétnézek a telefont és tableteket is értékesítő web-áruházakban Az Androidos készülékek a kínálatában még mindig az ötöde vagy talán a negyede is Android 4.x. Az Android 6.x aránya sem több 20%-nál 7.x pedig elvétve akad.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A dioptria nagy előnnyel jár.

--
Tortilla; A tortilla a spanyol nyelvterületek tradicionális étele! Hagyd már; ABBA!; Droppboksz

En ugy latom, hogy a 'vendor interface' arra is szolgalhat, hogy a Google fenntartsa maganak a lehetoseget a Linux kernel transzparens lecserelesere (pl. a Magenta-ra, ami per pillanat a Fuchsia alatt uzemel).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Erre a mostani HAL is lehetoseget ad.
https://source.android.com/devices/

Here comes Truble? :D