Debian Squeeze mixer-level gond

Fórumok

Halihó!

Pár hete telepítettem egy Debian Squeezt (amd64) az asztali gépemre és azóta küzdök a hang beállításokkal. A problémám az, hogy bármilyen program, ami hangot ad ki átállítja a mixer szinteket (google böngészéssel csak a skypra találtam másnál is ilyen problémát) és felhúzza a PCM-t és a front speakert kb. a felére húzza le. Viszont ez csak akkor következik be ha új hang szólal meg, tehát pl. leveszem felére a PCM-t elindítom a VLC-t és felugrik. Majd VLC futás közben leveszem felére és utána elindítok chromeon egy youtube-t és megsüketülök a filmtől, mert a PCM-et megint fellöki.

Segítsetek kérlek találni valami megoldást.

/etc/asound.conf
~/.asoundrc
lsmod | grep snd
aplay -l
uname -r : 2.6.32-5-amd64

Előre is köszi a segítséget, ha kell még valami linkelek szívesen.

Hozzászólások

Csak 1 hangeszköz(alaplapi vagy hangkártya) van a gépben?

Igen alaplapi a hangkártya, viszont van egy TV tunerem, ami lehet hogy bezavarhat + vidi kari hdmi.


lspci | grep audio -i

00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP72XE/MCP72P/MCP78U/MCP78S High Definition Audio (rev a1)
02:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc Juniper HDMI Audio [Radeon HD 5700 Series]

alsactl store -ral az a baj, hogy nem lockolja a mixer szinteket, csak elmenti és utána restore paraméterrel vissza lehet tölteni. (legalábbis nálam semmit nem ér, már probáltam :( )

Eddig elfelejtettem megpróbálni, de a laptopomon is hasonló kiszerelésű linux van és ott nem csinálja.

Bocsi, nem reklámozni szeretnék, de egy Ctrl-C + Ctrl+V kényelmesebbnek bizonyult mint a hosszas gépelés. Részlet tehát a blogbejegyzésemből:

"Negyedik hiba:
A gépekben beépített hangfal figyelt, amit alsamixer-el tudtam bekapcsolni külön csatornája volt, azonban újra indításkor nem volt hajlandó magától bekapcsolni ezt a csatornát. Tehát ehez mi szükséges:
alsamixer-el beállítani a megfelelő hangerőt és leszedni a mute-ot a csatornáról
alsactl store-al eltárolni a beállításokat.
Majd most jön az ami szintén idegesítő, hiába teszed az alsactl restore (tehát a beállítások betöltése parancsot) a rc.local-ba, hiába rakod crontab-be @reboot-al, hiába nyomsz elé sleep-et, nem állítja vissza a beállított értékeket.
A megoldás pedig, a grafikus felületen felelhető Indítópult nevű "kisalkalmazás", melyben létre kell hozni egy új bejegyzést és parancsnak megadni: alsactl restore"

hátha ez segít, ez Ubi 10.04-en volt. Vigyázz a ravasz kis grafikus felülettel, mert hajlamos felülbírálni dolgokat!

Ezzel szintén az a baj, hogy nekem nem újraindításkor állítódik el (persze akkor is, de ez annyira nem zavaró), hanem amikor valamelyik program hangot kíván kiadni.

Tehát leveszem a hangot, elindítok egy VLC-t és felhangosodik. De ugyanez megtörténik a Skype felugró ablakától is, vagy Google Chrome-tól ha flasht játszik le.