Ez milyen fa?

ez szerintetek milyan fa lehet? ha van vkinek erdesz ismerose, kerdezze mar meg, koszi : https://picasaweb.google.com/105880968747882833473/FiskarsX25#

Hozzászólások

Ha jól sejtem ez kőris lesz. Ugye keményfa?

Nekem is egy ilyesmi fiskars fejszém van már vagy 5-6 éve, imádom:)

A fa szerintem kőris, de a gyertyánnak és néhány bükkfafélének is hasonló törzse van, szóval én nem vagyok annyira profi, hogy a levele nélkül megmondjam. Az biztos, hogy jó tűzifa, akármelyik is.

Biztosan nem kőris vagy gyertyán, egyiknek sem ilyen a kérge, és egyiknek sem sötét a gesztje, szintén nem bükk, annak szerkezetre hasonló lehet a kérge, de jóval világosabb, és a szíjács és a geszt szintén egyszínű, világos. Ez valószínűleg tölgy, mégpedig kocsányos tölgy, esetleg csertölgy, bár az jellemzően fagyléces szokott lenni legalább pár helyen. A kéreg meg a hasított felületek miatt a juharféléket is kizárnám, a kéreg miatt a szilt is, szóval ha nem valami egzotikus fafaj, akkor tölgy lesz. Milyen szaga volt?

Én csak a képet láttam, szóval ezt a kérdezőnek kéne tudnia, hogy milyen szaga volt:)

Amúgy nem akarok szakértőt játszani, de múltkor hoztak hozzánk egy teherautó ilyen kérgű fát, azt mondta az erdész, hogy kőris, de tényleg nem ilyen színű volt a belseje hanem világos, azokat a fotókat nem is néztem.

Tényleg lehet tölgy, de szerintem csak a nagyon fiatal tölgyeknek ennyire sima a kérge, a csertölgynek még fiatalon is bordásabb szokott lenni.

Ezen a honlapon viszonylag jó képek, leírás van:
http://faipar.hu/alapanyag/2934,hazai-fafajok-a-tolgyek.html
http://faipar.hu/alapanyag/2941,hazai-fafajok-a-csertolgy.html
http://faipar.hu/alapanyag/2951,hazai-fafajok-a-bukkfa.html
http://faipar.hu/hirek/alapanyag/3006,hazai-fafajok-a-gyertyan.html
http://faipar.hu/alapanyag/2957,hazai-fafajok-a-hegyi-juhar.html

A képen látható kuglik nem feltétlen a fa alsóbb, már repedezett kérgű részéből vannak, főként hogy az igazán szép vágásérett tölgyből az nem tüzelőnek, hanem fűrészárunak megy. A vastag koronaágak pedig főleg zárt állományban kevésbé repedezettek még, persze ezeket rendszerint tényleg csak favágáskor szúrja ki az ember, lentről nem tűnik fel.

:-) én már láttam eleget. Meg tanultam is róluk elég sokat. Nyers még, ezért nehéz, a legtöbb keményfa nedvességgel telítve épp csak lebeg a vízen vagy elmerül, ez nem meglepő. Frissen hasítva jellegzetesen savanykás cser szaga van, nem erős, de jellegzetes. Érdemes egyébként nyersen hasogatni, mert az akáccal ellentétben szárazon sokkal nehezebben hasad. Ha kiszárad egyébként a geszt és a szíjács is közel egyszínű, halvány mogyoróbarna lesz.

nagyon fasza fejsze, x25-os, legujabb szeria, 2 nap alatt felhasgattam 35 mazsa fat. 17 akac, meg a maradekot ebbol a fabol, csinaltam is videot, amilyen allat vagyok : http://youtube.com/#/watch?client=mv-google&xl=xl_tsp&v=3yvXhv9CkKA

valamelyik irces még ilyet is csinált : http://static.mellbimbo.eu/files/174943-20110216-Uspq48.jpg

Itt van egy ismertető a fafajtákról, a képek nem nagyon segítenek, de leírják, hogy néz ki a feldolgozott fa.

erdészek szerint vörös tölgy (egyik fajtája ) , vagy vmi ilyesmi :)