VirtualBSD valódi BSD-ben

No ma este/éjszaka továbbléptem. (Korábbi státusz: http://hup.hu/cikkek/20110105/freebsd_desktop_vmware_appliance_xfce_vir… )

Felállás: FreeBSD 8.x alatt futó VirtualBox-OSE 3.2.12. Ebben akarom futtatni a VMware Player-es "Appliance" formában elérhető VirtulBSD-t. Előző alkalommal a VMware-féle OVFtool 1.0-s verzióját próbáltam, az nem volt jó. Mára egy 2.0.1-es verziót kotortam össze. Linuxemuval lefuttattam, és a VirtualBSD-féle fájlkupacból csináltam vele valódi Appliance-t (mert amit le lehet tőlük warezolni, az nem igazán OVF-formátum). A konverzió eredménye gyanúsan hasonlít az első (1.0-s verziójú) végeredményéhez. Persze ezt se tudja beimportálni a VBox, az előzőleg már ragozott hangkártyaproblémák miatt. Rutinosan kikonfigurálom az OVF-ből a hangkártyát, elindul az OVF-ből VirtualBox-formátumba importálás. És gyakorlatilag ugyanazzal a hibaüzenettel ugyanott elhal, mint korábban.

Nem adom fel, jó érzékkel kiszedem a pipát a virtuális gép hardverei közül a DVD-ről, és újra import. És lőn, így már elkészül! Indítás, villámgyors pánik a gépben. pontosabban nem pánik, csak épp a boot loader nem szeret valamit a diszkekkel. Ezért nem talál kernelt.

Fejvakarás. Virtuális gépek hardverei közé DVD-t visszarak :-) persze ez se segít. Sajnos a konzol üzenetek gyorsan kifutnak a képernyőről, de rémlik, hogy van valami kavarás, hogy a FreeBSD nem ad0-ként látja bizonyos esetekben az egy szál diszket, hanem ad2-ként, így kisujjból kiszopva közlöm a loader-rel, hogy mi lenne, ha a kernelt az ad2s1a-ról töltené.

És lőn, elindul a kernel, majd single módban megdermed, mert ugye nem tudja mountolni azokat a vackokat, amik az fstab szerint neki kellenek FS-ként. (Apróság, usr, var, tmp, ilyen kutyának nem kellő dolgok. Nyilván, ezek is mind ad0XYZ-ként szerepelnek az fstab-ban. Csak azt tudnám, mi a francért nem lehetett a geom_label modult bekonfigolni, és FS-cimke alapján mountolni. Mindegy, rootfs remount rw-be, majd ed-vel (!) átírom az fstab-ot, kimentem, és egy Ctrl-D után be is fejeződik a szabályos FreeBSD boot. Közben van egy képernyőremegés (lehet, hogy ekkor váltana grafikus felületre?) - nem tudom.

VirtualBSD weboldalán lelesem, h virtualbsd/virtualbsd-vel be tudok jelentkezni, és megpróbálom életre lehelni a grafikus felületet. startx anyázik, mert nincs vmware tipusú grafikus kártya. OK, xorg.conf átír svga-ra. Nem jó. OK, találja meg magának. Meg is találja, neki virtualboxvga (vagy mi) kellene. Semmi gond, su és egy pkg_add -r virtualbox-ose-additions segítségével máris lett neki drivere. És szuper, máris fut nálam a jól ismert, 3 db xterm + xclock TWM-mel grafikus felület. Hát ennyiért nem nagyon érte meg.

Majd még keresgélek, lehet, hogy ha újraindítanám, talán már lenne autologin meg mit tudom én? Újraindítottam, és valóban. gdm indul, és ugyan autologin nincs, de enged bejelentkezni virtualbsd-ként. Gyönyörű az asztal, ellenben az egérrel valami nem kerek, így aztán az egyetlen lehetőség jelenleg a VBox menüjéből az ACPI shutdown. Majd még esetleg próbálkozok az egér beizzításával, bár ahhoz single-be kell indítanom, mert ugye konzolra se tudok váltani :-)

Az már látszik, hogy kezdő UNIX-osnak, FreeBSD-snek, nem javasolt VBox alatt próbálkoznia egy VMware Player-hez készített FreeBSD-n alapuló demóval. Már csak azt nem tudom, ha egyáltalán képes leszek működő állapotba hozni, jobb lesz-e nekem.

(Hogy kell Alt-Ctrl-F1-et küldeni VBox-ban???)

Hozzászólások

"Hogy kell Alt-Ctrl-F1-et küldeni VBox-ban"

Jobb oldali Ctrl + F1?

--
trey @ gépház

No folytatva a dolgokat: Trey javaslatán felbuzdulva újra elindítottam a VBox-ot, ott átváltottam karakteres konzolra. Szépen átírtam a /boot/loader.conf -ot - beletettem a VBox-féle modul betöltését, és a /etc/rc.conf-ot, ahol kivettem az open-vm-tools vackainak indítását, végül a /etc/X11/xorg.conf-ban az egér drivert kicseréltem a VMware-féléről a VBox-félére. Az egyszerűség kedvéért reboot, és immár van rendesen működő grafikus felület, tudok váltani a grafikus és a karakteres konzolok között, és el is indítgattam pár progit.
Annyit láttam eddig, hogy alapból fent van a Linuxemu, és annak segítségével fut a linuxos Acrobat Reader, a linuxos Skype, meg a linuxos flash-plugin, ami szépen be van gyógyítva az FF alá. Sok extrát nem lehet róla mondani, megy. :-) Azon még agyalok, hogy rakok hangkártyát is a virtuális gépbe, és megnézem, a VBSD multimédiás tulajdonságait, de minek. Nyilván az is megy :-)

A 8.2-höz tartozó ports-freeze után végre beesett az általad hiányolt frissítés. Konkrétan a linux-pango csomagot sikerült frissíteni, és ezáltal most már szabad portaudit mellett is linux-flash-t felrakni.
http://www.freshports.org/commit.php?message_id=201102250852.p1P8qUrZ03…

Linuxemuval a linuxos vmware player nem menik?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal