Hamarosan ``trusted'' Solaris 10?

 ( trey | 2005. szeptember 30., péntek - 19:38 )

A héten jelentette be a Red Hat, hogy 2006-ban kiadja a ``trusted'' Red Hat Enterprise Linux 5-öt. Ezután a Sun-nak szinte kötelező volt megszólalnia, és jelenteni, hogy bizony ők sem fognak lemaradni. Jön az új, minősített Solaris, bár egy kicsit más formában, mint korábban.Eddig a Sun-nál a ``trusted'' vonal egy különálló termék volt. A legutolsó elérhető verzió a Trusted Solaris 8 volt, amely - ahogy nevéből is kitűnik - a Solaris 8-as verzióra épült.

A ráncfelvarrás itt sem marad el, azonban nem lesz különálló Trusted Solaris 10 terméke a Sun-nak. Mark Thacker termékmenedzser szerint éppen most vannak egy ``early access'' programban valamivel, amit Trusted Extensions-nek hívnak, és amely a Solaris 10-re telepíthető majd. Magyarul nem lesz külön kernel és operációs rendszer, hanem a meglevő Solaris 10-et lehet majd biztonságosra ``csinálni'' a Trusted Extensions-szel.

A Sun emellett bejelentette, hogy megkezdődött a Solaris 10 Common Criteria EAL4+ szerinti validálása. Az eljárás során kitérnek a Controlled Access Protection Profile (CAPP) és Role Based Access Control Protection Profile (RBACPP) vizsgálatokra is.

Bővebben itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak nem az SMF-el? Ha szükség van rá, átugrunk 'trusted' futásszintre? :)

Andoreus wrote:
> Csak nem az SMF-el? Ha szükség van rá, átugrunk 'trusted' futásszintre? :)
A Sado Mazo Framework kicsit másra való... :)

A trusted futásszint egyébként minden Unixban a következő parancsok
valamelyikével érhető el:
shutdown
halt

Eleg sokminden atvandorolt a trusted iranybol a "mezei" solarisba a 10-es kiadasaval (privileges talan a legszembetunobb: a root jogosultsagainak szetvagdalasa apro darabokra, amiket kulon oda lehet adogatni usereknek). Ki tippeli meg, hogy mely standard Solaris 10 feature-re epitve lesz megoldva a cimkezett biztonsagi szintek szeparalasa egymastol?:)

Mit adsz érte? :D

És arról lehet tudni valamit, hogy ez a Trusted Extensions hogyan lesz elérhető? Ez is nyílt forrású lesz majd mint a Solaris 10? Vagy ha nem is nyílt forrású, akkor elérhető lesz ingyenesen?

Van ilyesmirol vmi jo online technikai (nem marketing rizsa!) osszefoglalo? Ha tudsz, megkoszonnem!

Nemtom, de a zónák is hasonlóan működnek.
Meg ott van az a dolog, aminek most nem jut eszembe a hivatalos neve, de valami Limited Privileges dolog.

Van 1-2 olyan dolog a 10-es Solarisban ami engem gyanúsan Trusted Solaris-os dologra emlékeztetett.

Ez egy eset tanulmány, Apache-privilégiumok korlátozásáról:
http://www.sun.com/blueprints/0505/819-2680.pdf

>Vagy ha nem is nyílt forrású, akkor elérhető lesz ingyenesen?

Hát, nem adnék rá nagy esélyt. Ajelenlegi Trusted Solaris árát is megkéri rendesen a Sun. (1000 - 80 000 dollálr között mozog, architektúra, és processzorszám függvényében...)