Ubuntu-s PC-k, notebook-ok a HP-től; a HP komolyan gondolja a Linuxot

Címkék

A hét elején rendezte meg a HP a dél-afrikai Johannesburg-ban a HP Linux and Open Source roadshow-ját. Az esemény üzenete az volt, hogy mostantól a Linux a HP ``standard'' termékének számít. Az idei roadshow - amely bejárja a világot és terjeszti a HP/Linux üzenetet - arra koncenrál, hogy megismertesse a résztvevőkkel a Linux üzleti életben, beleértve a HP üzleti életében elért sikereit.

Az idei show-t Michael Schulz - a HP EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régiójának nyílt forrásért felelős technológusa - nyitotta meg a Linux és az open source rövid bemutatásával.

Utána rátért arra, hogy a HP mely saját területeken használja sikeresen a Linuxot. Elmondta, hogy a cégnek ~ 15.000 Linux alapú eszköze van a saját belső hálózatán, és számos kritikus területen is használnak Linuxot. Ilyen területek például a mail, DNS rendszerük, de a LaserJet fejlesztői labor sem kivétel ez alól.Az egész mail rendszerük - beleértve a Squirrelmail-en futó webmail rendszerüket is - Linux alapú. A rendszer napi 3 TB-nyi levelet mozgat. A belső Instant Messaging rendszerük szintén nyílt forrású alapokon nyugszik, Jabber platformon fut. A névszerverük, NTP szerverük szintén Linux. A szakember szerint kifizetődő volt az a döntés, hogy Linux alapon futtassanak szolgáltatásokat, hiszen ezen a területen 33%-os megtakarítást könyvelhettek el.

Nem csak a belső infrastruktúráról esett szó... Sean Owen-Jones arról beszélt, hogy hamarosan előáll a HP Ubuntu Linuxszal felvértezett desktop PC-kel és notebookokkal (HP NX6110).

Schulz végül azt mondta, hogy a HP azért használ Linuxot, mert ``lehetővé teszi számunkra, hogy olyan infrastruktúrát készítsünk, amire szükségünk van. Ez a legjobb operációs rendszer erre.''

A teljes cikk itt.

Hozzászólások

Na, ez pozitív. Hogy is van az az 5 év?

sajnos az emberi gondolkodas nagyon lassan valtozik. ha megnezed, milyen donteseket hoztak nagy cegek 5 eve, es mit sikerult elerni veluk 5 ev alatt. hat...

meg a googlenak is kellet kozel 10 ev, mire nagy ceg lett. pedig az elso ev utan mar o volt a legjobb kereso, es azota is az.

a tudomanyban mondjak, hogy egy uj elmelet nem azert kerul elfogadasra, mert meggyozi a tudosokat, hanem azert mert kihalnak az ellenzoi:)

pl: Einstein a halalaig sem tudta elfogadni a kvantummechanikat.

Jah, de ha a HP 1-2 év múlva jelenti be ezeket, akkor 1-2 évvel később jut el az emberi gondolkodás oda ahova mi szeretnénk... így meg mától :)

És remélem a többi cég is nyomat majd linuxos gépeket. Nem zavar, hogy azoknak akár csak 1%-án marad meg a linux, mert akkor is sokan látják, nem csak olvasnak róla.

Get the facts!

A Linux terjed és növekszik. IBM, Novell, most meg a HP. És ez még csak a rémálom kezdete... ;)) (Legalábbis a M$ számára...)

- waiter -

Érdekes... az itthoni disztributoroknál mindenesetre nem lehet kapni Linuxszal pre-installált HP notebookot...

Épp ez az! A relativitáselméletet Einstein alkotta meg (Poincaré és Lorentz régebbi munkáit felhasználva). A kvantummechanika kezdeti fejlődéséhez is sokmindennel hozzájárult (ezért is kapta a Nobel-díjat, nem a relativitáselméletért), de ott az elmélet végső formáját Heisenberg, Dirac és Neumann János alkották meg, az elmélet értelmezése pedig javarészt Heisenberg, Born, Jordan és Bohr munkája. Ez a valószínűségi értelmezés (Bohr központi szerepe miatt Koppenhágai értelmezésnek is nevezik) az, amit Einstein soha nem tudott teljesen elfogadni, éppen valószínűségi jellege miatt.