webszerver 120 KB footprinttel - wtf?

Fórumok

Hello

Most találtam ezt az oldalt:
http://gwan.ch/index.html

1, A grafikonok nagyon impresszívnek tűnnek: kérdés, hogy más is meg tudja ezt erősíteni?

2, A szokásos MS bashingtól eltekintve is furcsa a dolog. Úgy tűnik mintha az oldalon lévő szövegeket egy sértődött tizenéves és egy profi marketinges csapat írta volna közösen. Vélemény, info?

3a, Érdemes nagy levegőt venni és kipróbálni/átolvasni a kódot?
3b, Az, hogy egy C kód gyors az nem újdonság, de a biztonsággal mi a helyzet? (csak mert a szöveg állandóan ezt ismételgeti) Kinek mi a véleménye?

Megj. 1: Alapvetően szimpatikus a dolog, de kíváncsi vagyok a tapasztaltabbak véleményére.

Megj. 2: A hupon úgy tűnik egy alkalommal lett megemlítve (http://hup.hu/node/84779#comment-990653) de nem lett kitárgyalva. Itt az alkalom. :)

Hozzászólások

Megneztem az oldalt, kifolyt tole a szemem. Kiprobalni nem probaltam, de tobb helyen azt irtak rola, hogy tenyleg rettento gyors. Kivancsi lennek, hogy milyen aron, es milyen celra.

Forrast - lehet, hogy csak nem kerestem elegge, de - nem talaltam, anelkul meg nem fogok vele szorakozni.

1) Varjuk a tesztet.
2) A dokumentacio elejen szerepel a sztori (gwan_1.1.2.pdf), tanulsagos.
3) Probalj unsafe kodot csinalni, es kihasznalni a hibat benne.

Az az egyszerunek titulalt ansi c nem is olyan egyszeru neha:
http://hal.cs.berkeley.edu/cil/cil016.html

Aki apache+php-t hasonlít egy statikus webszerverrel, az más egyéb gonoszságokra is képes. Mondjuk innentől kezdve nem hiszem el az illetőnek egy szavát se.
Azt pedig csak csendben jegyzem meg, hogy az apache magában, statikus content mellett, jól bekonfigurálva (sallangok letúrva), nagyon-nagyon-nagyon gyors tud lenni. Valamit valamiért (pl. ha a .htaccess le van tiltva, az minden fájl kiszolgálásakor egy halom stat() hívás elhagyását jelenti).

ilyen minimal statikus webserverbol
nem a statikussagon van a hangsuly, szerintem, hanem a http mint protokol implementalasan. az egesz gyk csak sztringfeldolgozasrol szol, ott nem szabad elcseszni semmit. hogy utana mit csinalsz vele, pl egy objektumban/strukturaban szepen atadott http fejleccel (pl, megnezed hogy letezo" file-e), az mar mindegy, lenyegeben. marmint a "webszerver" szempontjabol. az alkalmazasfeljesztes az itt kezdodik.

dolog ott kezd bonyolodni amikor elkezdesz dinamikus featureket, cache-t, virtualhostot, cgi stb implementalni...
pont ezaz, hogy nem. a regi httpd berogzodes az az, hogy a weben a filerendszer egy tu"kro"zo"tt valtozat't latod. es ami ettol elte'r az mar "bonyolult", "dinamikus", "virtualis", "cgi", tokomtudja. nem, pont az a lenyeg hogy sokkal egyszerubb szerveroldali alkalmazast fejleszteni hogy ha ezt az egesz filerendszer-tukrozeses maszlagot elfelejted. me'g lamp-alapokon is, nemhogy sajat (c, sajat listener, embededded, protokol-kevert, stb) kornyezetben.

Lehet, hogy én nem értem a "dinamikus" fogalmát, de a leírás alapján nem csak statikus tartalmakat kezel a cucc. (gwan_1.1.2.pdf, II. fejezet)

Átfutottam és mivel annyira nem értek a webszerverekhez, nem tudom megítélni, hogy mennyire komolyabb ez a dolog mint a többi minimál webszerver. Az mindenesetre figyelemreméltó, hogy a srác belekódolta a

call/cc

C-s megfelelőjét is. :)

-----------
"Generally, Russian technology assumes dumb machines and smart humans, not the other way around." -- The Russian Tea HOWTO

mennyi mindenben igaza van... meg van egy halom megnemértett sértett zseniség is benne.