MPlayer értékelés (és más) a LinuxJournal.com-on

 ( trey | 2002. május 7., kedd - 18:16 )

A LinuxJournal.com szemügyre vette a "GNU/Linux DVD Player"-eket, és egy átfogó értékelést készített róluk. A tesztben a Xine, VideoLAN Client, MPlayer és az Ogle--four GNU/Linux DVD lejátszó alkalmazások szerepeltek. Ebből a listából nekünk magyaroknak ugye mondanom se kell, hogy az MPlayer az érdekes. A DVD lejátszás Linux alatt nem volt mindig egy sima ügy, mindjárt úgy kezdődött, hogy volt egy kis harc a DeCCS ügyből kifolyólag a nagy film-óriásokkal.Volt valóban, ami ugyan nem jelenti azt, hogy nem is lehet, vagy szabad Linux alatt DVD-t lejátszani. Szerencsére napjainkban több alkalmazás segítségével is lehet Linux alatt DVD-t nézni. Mindenki döntse el, hogy neki melyik felel meg a legjobban. Én MPlayerrel nézek DVD-t, nekem ez jött be a legjobban. Vannak akik nem tudnak meglenni a GUI nélkül, ők valószínüleg nem az MPlayert fogják használni, vagy lefordítják GUI támogatással (--enable-gui). Mindenesetre van választási lehetőség. Lássuk a LinuxJournal hogy értékelte az MPlayert:

Az MPlayer egy movie player amely képes lejátszani az MPEG, VOB, AVI, VIVO, ASF/ WMV és QT/MOV fileokat, ezeket natív, XAnim, vagy Win32 DLL codec-ek segítségével valósítja meg. Ezen kívül tudsz VideoCD, SVCD, DVD, 3ivx és DivX mozikat nézni a segítségével.

Az Mplayer a kimeneti driverek terén is sokat nyújt: működik X11, Xv, DGA, OpenGL, SVGAlib, fbdev és AAlib driverekkel, és használhatsz SDL és néhány low-level
card-specific (alacsony szintű kártya-specifikus) drivert Matrox, 3Dfx és RADEON kártyákhoz. Legtöbbje használható szoftver és hardver skálázó funkcióval, hogy teljes képernyős változatban is élvezhessük a filmeket. Ezen kívül az MPlayer támogat néhány hardveres MPEG dekóder kártyát is.

A cikk szerint az MPLayer igazán jó hardvert igényel (nagyobb mint 500MHz CPU órajellel) ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ha kisebb vasad van, felejtsd el az MPlayert, mert audio-video szinkronizálási problémákba ütközhetsz, a video minősége leromlik, a DVD lejátszás élvezhetetlen lesz. Ha gyenge géped van akkor neked a VideoLAN Client a legjobb megoldás.

A kódolt DVD-k lejátszása a libcss libraryk segítségével történik, és opcionálisan a libdvdread-et használhatjuk a chapterekhez. Mint a legtöbb playerben, az MPlayerben sem találjuk meg direkt a DVD dekóder libeket, ezeket neked kell külön letölteni, leforgatni. A Xine-nal ellentétben az MPlayer nem támogatja a plug-in-eket, ezért a szükséges libeket előre le kell forgatni, és installálni, még az MPlayer lefordítása előtt.

Az MPlayer nem támogat alapból GUI-t, ezt fordításkor külön engedélyezni kell, bár ez nem negatív pont. Esetleg a DVD nézésénél jól jöhet a GUI. Az interface jól látható, áttekinthető az alap skinnel, nem foglal sok helyet a képernyőn.

Amik a gyengéi az MPlayernek: az MPlayer nem képes DVD-t lejátszani a GUI-n keresztül, -dvd opcióval kell indítani ha DVD-t akarsz nézni, ha egy másik DVD-t akarsz nézni, az MPlayert újra kell indítani. Végül nem tartalmaz menüt, amelyből az extra funkciókat el lehetne érni.

Az értékelés szerint az MPlayer magas pontot ért el. Meglehetősen gyors (új hardveren), nincs audio-video desync probléma, sok file formátumot támogat. Az MPlayerben megtalálsz mindent amire szükséged lehet.

A cikk leírja a négy lejátszó tulajdonságait, szerintem objektív képet ad róluk. Érdemes elolvasni. A cikket megtalálod itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Igen. Hat nem a legujabb CVS alapjan keszult az ertekeles, az latszik. Nehol pontatlan, viszont az elso nagy "kulfoldi" cikk (legalabbis en nem tudok rola, hogy lenne mas) amely nem suxxolt, hanem jo kritikat irt az MPlayerrol.

> Igen. Hat nem a legujabb CVS alapjan keszult az ertekeles

nekem Celeron 400@66-om van es az mplayer 0.50-nel is siman vitte a DVD-t ! Sza, akkor 1 eves progit teszteltek ?! 1 filmet nem tudott vinni akadas nelkul, az egy 758x576(?)-os felbontasu DivX-es film volt, de azt meg a 'csodalatos' Windows Media Player sem vitte akadas nelkul...

amugy az mplayer 0.18 sem volt oly lassu mint amit a cikk allit a mostani verziora

az Ogle playert probaltam meg ki, nemtom mit irtak rola, de ahhoz is le kell forditani a jovo hetet is hogy legyen GUI...

DVD lejatszasrol volt szo, ahhoz meg nem tudok hozzaszolni, mert nincs dvd-m amit lejatszhatnek, még... :) de viszont k6-2 333@375mhz-en 230m rammal minden divx álomszépen fut :)