MPlayer

MPlayer 1.4 "SubCounter"

 ( tomio | 2019. április 21., vasárnap - 9:42 )

Megjelent az MPlayer 1.4! Changelog:

Az elmúlt évekre nézve: milyen gyakran használtad a MEncodert?

 ( pepo | 2016. július 29., péntek - 8:26 )
MEncoder? - Nem ismerem. - Csak kattintok e helyt.
18% (71 szavazat)
Legutóbb 5+ éve használtam.
28% (111 szavazat)
1-5 éven belül muszáj / kellett volt használnom.
28% (112 szavazat)
Akár havonta többször is használom.
7% (29 szavazat)
Inkább az elmúlt 10+ éve volt rá szükségem.
14% (56 szavazat)
Egyéb, leírom.
5% (19 szavazat)
Összes szavazat: 398

MPlayer 1.3.0

 ( trey | 2016. február 19., péntek - 10:01 )

Kevesebb mint egy hónappal az 1.2.1-es kiadás után az MPlayer fejlesztők bejelentették a médialejátszó program 1.3.0-s kiadását. A kiadás legfőbb jellemzője, hogy kompatibilis a nemrég kiadott FFmpeg 3.0-val. Az 1.3.0 tarball tartalmazza az FFmpeg 3.0-t, így azt nem kell külön letölteni.

Részletek és letöltési linkek a bejelentésben.

MPlayer 1.2.1

 ( trey | 2016. január 25., hétfő - 19:23 )

Az MPlayer csapat bejelentette az MPlayer 1.2 branch első hibajavító kiadását. Az 1.2-es verziót használóknak javasolt a frissítés 1.2.1-re, ami számos, fuzzolt fájl okozta összeomlást és bugot javít.

Részletek a bejelentésben.

MPlayer 1.2

 ( trey | 2015. október 4., vasárnap - 10:19 )

Több mint három évvel az MPlayer 1.1 után újabb kiadással jelentkezett a projekt. Ugyan akinek szüksége van rá, bármikor le tudja tölteni az MPlayer forrásának friss snapshot-ját, de talán mégis érdemes megjegyezni, hogy hosszabb szünet után új kiadással jelentkezett az MPlayer. Az 1.2-es kiadás a fejlesztők szándéka szerint kompatibilis a mostanában kiadott FFmpeg 2.8 kiadással. Főként a disztribúciókészítőknek és azoknak a felhasználóknak lehet hasznos, akik az FFmpeg 2.8-ra támaszkodnak. Mindenki másnak célszerű a Subversion HEAD-et követni annak érdekében, hogy hozzájusson a legfrissebb hibajavításokhoz, új funkciókhoz.

Részletek a bejelentésben.

Új kiadással jelentkezett az MPlayer-fork mpv

 ( trey | 2014. augusztus 13., szerda - 9:25 )

Az mpv projekt azért indult, mert készítői elégedetlenek voltak mind az MPlayer-rel, mind az MPlayer2-vel. A fork most új kiadással jelentkezett. Főbb újdonságok:

mpv - egy újabb MPlayer fork

 ( trey | 2013. augusztus 6., kedd - 15:40 )

Az mplayer2 azért indult, mert az MPlayer fejlesztői ragaszkodnak a régi kódokhoz, nem akarják a lomokat kidobni. Az mplayer2 például szívbaj nélkül kivágta a MEncoder-t. Az MPlayer és az mplayer2 kódbázisa már annyira különböző, hogy gyakorlatilag teljesen valószínűtlen a két projekt egyesítése.

Vannak azonban, akik szerint baj van az MPlayer-rel és az mplayer2-vel is. Ők elindították az mpv projektet. Az mpv az mplayer2-re épül. Az mpv projekt célja, hogy folyamatosan olvasszon be változtatásokat mind az mplayer-svn-ből, mind mplayer2-ből és közben a fejlesztést is felpörgetnék.

Részletek az mpv Github oldalán.

MPlayer 1.1

 ( trey | 2012. június 12., kedd - 7:36 )

Ugyan akinek szüksége van rá, bármikor le tudja tölteni az MPlayer forrásának friss snapshot-ját, de talán mégis érdemes megjegyezni, hogy hosszabb szünet után új kiadással jelentkezett az MPlayer. Az 1.1-es kiadás a fejlesztők szándéka szerint kompatibilis a mostanában kiadott FFmpeg 0.11-gyel. Főként a disztribúció-készítőknek és azoknak a felhasználóknak lehet hasznos, akik az FFmpeg 0.11-re támaszkodnak. Mindenki másnak célszerű a Subversion HEAD-et követni annak érdekében, hogy hozzájusson a legfrissebb hibajavításokhoz, új funkciókhoz.

Részletek a bejelentésben.

Gépi alámondásos szöveg SRT fájlból

 ( kovzol | 2012. február 29., szerda - 8:33 )

Kisgyerekes családban jó időtöltés egy-egy tartalmas rajzfilm közös megnézése. De mi van, ha a filmhez nincs magyar szinkron, csak felirat? Habár izgalmas, mégis körülményes és nagy erőfeszítést igénylő dolog, hogy a szülők helyben szinkronizálják a filmet a gyerekeknek.

Elindult az mplayer2 project

 ( trey | 2011. március 21., hétfő - 18:42 )

Miközben az eredeti MPlayer-ről már alig hallani valamit, egy új projekt bontogatja szárnyait "mplayer 2 project" néven. A kezdetleges weboldala szerint az mplayer2 egy általános célú, fejlett videolejátszó. Az eredeti MPlayer forkja.

MPlayer 1.0-rc4?

 ( trey | 2011. január 30., vasárnap - 14:15 )

Ember nincs, aki érti vagy követni tudja, hogy mikor, miért hányas verziónál tart az MPlayer fejlesztése. Valószínűleg köszönhető ez a fejlesztői csapat kifinomult (értsd: gyakorlatilag nem létező) kommunikációjának is. Mindenesetre - bejelentés és levelezési lista nyomok hiányában - úgy tippelem, hogy megérkezett az MPlayer 1.0 negyedik kiadásra jelölt verziója. Vagy valami, ami ilyen néven napok óta elérhető a projekt FTP szerverén. Az MPlayer 1.0-rc4 letölthető innen.

Androidra portolták az MPlayert

 ( szimszon | 2011. január 20., csütörtök - 9:49 )

A Samdroid.Net News cikkében olvasható, hogy az egyik xda-developers tag, ajeet17181 portolta az MPlayert Androidra.

MPlayer és FFmpeg támogatás a Broadcom CrystalHD hardveres videodekóderhez

 ( trey | 2011. január 3., hétfő - 9:41 )

Elevenítsük fel egy kicsit, hogy mi is a Broadcom által gyártott, CrystalHD névre hallgató hardveres videogyorsító. Egy olyan hardveres dekóder, amely leveszi a CPU válláról a terheket és GPU függetlenül (azaz tök mindegy, hogy milyen videokártyád van) gyorsítja a videolejátszást. Ráadásul a Broadcom nyílt forrású (GPL-es) linuxos driverrel is támogatja a hardvercsaládot lassan egy éve.

10 éves az MPlayer!

 ( trey | 2010. november 11., csütörtök - 18:41 )

Gereöffy Árpád (aka. arpi_esp) ma emlékeztette arra az mplayer-dev-eng levelezési lista tagjait, hogy éppen 10 éve annak, hogy kiadta az MPlayer első, v0.01-es kiadását. A bejelentésben köszönetet mondott a hozzájárulóknak, tesztelőknek. Külön köszönetet kapott Michael Niedermayer, Fabrice Bellard és Nick Kurshev. Nick-től A'rpi elnézést kért, amiért korábban elutasította annak multi-threaded munkáját (akkor Nick távozott és útnak indította az MPlayerXP-t). Szintén köszönetet mondott Gabucino-nak, Pontscho-nak és LGB-nek a korai támogatásért, amelyet még akkor kapott tőlük, amikor még mindenki bolondnak nézte azért, mert egy linuxos médialejátszón dolgozik. A bejelentés elolvasható itt. Boldog születésnapot, MPlayer!

MPlayer 1.0rc3 - "Godot has arrived"

 ( trey | 2010. május 30., vasárnap - 18:36 )

2007. október 7-én jelent meg az MPlayer 1.0 második kiadásra jelölt verziója. Az rc3-ra több mint két és fél évet kellett várni, de végül ma megérkezett.

MPlayer: DVD-k

 ( trey | 2010. január 10., vasárnap - 13:57 )

Ugyan nem teljesen friss, de megbocsájtható, ha csak 10 nappal később van róla szó. Régen volt már, amikor az ember hetente többször is meglátogatta az MPlayer honlapját... Az új év első napján egy rövid, tömör hír látott napvilágot az MPlayerHQ-n, amelyben az áll, hogy a karácsonyra kapott DVD-ket feltehetően élvezetesebb lejátszani a

mplayer -nocache dvdnav://

módon, mint a dvd:// megadásával. Mivel régóta nem követem az MPlayer fejlesztését, a kiírás meg elég szűkszavű, így csak következtetni tudok arra, hogy talán az MPlayer-ben mostantól van _használható_ DVD menü támogatás? Dunno....

VA API támogatás az MPlayer-hez és az FFmpeg-hez

 ( trey | 2008. december 27., szombat - 14:16 )

A Video Acceleration API (VA API) egy szoftver API specifikáció, amely hozzáférést biztosít a korszerű GPU-k videófeldolgozást segítő hardveres gyorsításához.

A VA API-val kapcsolatban az a terv, hogy egy nap majd leváltja azt az XvMC-t, amely a Microsoft Windows DirectX Video Acceleration (DxVA) API UNIX-os megfelelője. A VA API legfőbb célja, hogy lehetővé tegye a hardveresen gyorsított videó dekódolást a napjaink uralkodó kódolási formátumai (MPEG-2, MPEG-4 ASP/H.263, MPEG-4 AVC/H.264 és VC-1/VMW3) által használt különböző eljárásoknál, metódusoknál (iDCT, Motion Compensation, VLD, stb.) Felmerült az XvMC kibővítése is, de mivel eredetileg azt kizárólag az MPEG-2 MotionComp-hoz tervezték, sokkal több értelme volt olyan interfész kifejlesztésének egészen az alapoktól, amely képes teljes mértékben kihasználni napjaink GPU-inak videó dekódoló képességeit.

Érdemes frissíteni az MPlayer-t (buffer overflow)

 ( trey | 2008. december 17., szerda - 13:23 )

Az MPlayer fejlesztői egy speciálisan összeállított TwinVQ file-lal triggerelhető, puffer túlcsordulásos sebezhetőséget javítottak ki a népszerű médialejátszóban. A hiba a libmpdemux/demux_vqf.c file demux_open_vqf() függvényében található.

Kritikus hiba az MPlayer-ben

 ( trey | 2008. október 1., szerda - 14:14 )

Az MPlayer távolról kihasználható sebezhetőségben szenved. Az Open Source Computer Emergency Response Team (oCERT) figyelmeztetőt adott ki a problémával kapcsolatban. A hiba sikeres kihasználása akár tetszőleges kódfuttatásra is alkalmat adhat. A hiba az összes MPlayer verziót - beleértve a legutoljára (2007 októberében) kiadott 1.0-rc2-t is - érinti. Patch készült a problémára. 25 órával ezelőtt be is került a forrásfába. Érdemes foltozni / checkout-olni és javított verziót pörgetni.

MPlayer 1.0rc2

 ( traktor | 2007. október 8., hétfő - 12:02 )

Megjelent az MPlayer 1.0rc2 ""AreWeThereYet?" kódnéven. Benne FFmpeg frissítés, Real RTSP authentikáció, libnemesi streaming lib, és számos más változtatás... Változások listája és letöltési link az MPlayer honlapján.

Gnome MPlayer 0.5.0

 ( balage_82 | 2007. szeptember 27., csütörtök - 7:43 )

A GNOME MPlayer egy egyszerű GUI az MPlayer-hez. Célja, hogy egy kicsi, egyszerű és letisztult felületet nyújtson az MPlayer használók számára. A GNOME MPlayer gazdag API-val rendelkezik, amelyet DBus-on keresztül lehet kiaknázni. A DBus használatával egy vagy akár több futó GNOME MPlayer alkalmazást is tudunk futtatni egyetlen egyszerű parancsból. A lejátszót a weboldalakon lévő videók lejátszásához is lehet használni, ha a Gecko Multiplayer-rel használják. Szerzője Kevin DeKorte. A program honlapja screenshot-tal itt.

MPlayer biztonsági figyelmeztetés

 ( trey | 2007. január 1., hétfő - 12:55 )

A tavalyi év utolsó napján Roberto arról tájékoztatta az MPlayer felhasználókat, hogy potenciális puffer túlcsordulásos hiba van a RealMedia RTSP stream-eket kezelő kódban (asmrp.c, asmrp.h, real.c). A bejelentés szerint a hibát kódfuttatásra nagyon nehéz lenne kihasználni, de azt kihasználva DoS-t előidézni nagyon könnyű.

MPlayer 1.0 RC1

 ( bastya_elvtars | 2006. október 24., kedd - 8:29 )

Az MPlayer csapat vasárnap kiadta az MPlayer 1.0 első kiadásra jelölt verzióját. Ez a verzió számos hibát javít a pre8-hoz képest, és néhány újdonság is belekerült (főleg az FFMpeg-be a Google SoC keretei között), valamint bizonyos téren gyorsabbá vált. Talán a legfontosabb újdonság a natív MacIntel-támogatás.

MPlayer a Kutfejek c. filmben

 ( arpi_esp | 2006. július 26., szerda - 22:37 )

Epp neztem a fenti film dvd kiadasat (mplayerrel :)), mikor az egyik
jelenetben a benzinkutrablok egy laptopon windowsos mplayer-t futtattak:

http://thot.banki.hu/arpi/kutfejek_shot.png

ezt futtattak: mplayer.exe final2.mov -fs -loop 0

utana meg futtatott valami ablakos cuccot, ahol a jobb felso negyedben terkep, a bal oldai feleben meg egy c forraskodot scrolloztak, sajnos az nem kiveheto hogy melyik opensource progi forrasa lehetett...
(mindenesetre nem valoszinu hogy az mplayere, ahhoz tul szepen volt indentalva :))

A'rpi

MPlayer 1.0pre8

 ( traktor | 2006. június 12., hétfő - 1:42 )

Többmint egy évvel a pre7 után új MPlayer verzió jelent meg "NeuTeam strikes back" kódnéven. Benne többek között: kísérleti DVD menü és Windows GUI. A frissítés a biztonsági javítások miatt is ajánlott. Bejelentés és változások listája itt.