mpv - egy újabb MPlayer fork

Címkék

Az mplayer2 azért indult, mert az MPlayer fejlesztői ragaszkodnak a régi kódokhoz, nem akarják a lomokat kidobni. Az mplayer2 például szívbaj nélkül kivágta a MEncoder-t. Az MPlayer és az mplayer2 kódbázisa már annyira különböző, hogy gyakorlatilag teljesen valószínűtlen a két projekt egyesítése.

Vannak azonban, akik szerint baj van az MPlayer-rel és az mplayer2-vel is. Ők elindították az mpv projektet. Az mpv az mplayer2-re épül. Az mpv projekt célja, hogy folyamatosan olvasszon be változtatásokat mind az mplayer-svn-ből, mind mplayer2-ből és közben a fejlesztést is felpörgetnék.

Részletek az mpv Github oldalán.

Hozzászólások

Szerintem jól el fognak játszani velük a gyerekek.
Az sem baj, ha binárisban érkeznek a tieid, gyorsan disassemblálják majd őket a mieink. Csak arra vigyázz, hogy ha verziókezelt forráskódban hoznád őket, nehogy klónozzanak, vagy brancheljenek a fiatalok, mert akkor mehettek liliomtiprásért a börtönbe. :)
--
zsebHUP-ot használok!

A VLC-vel szemben milyen előnyei (a VLC-ből hiányzó pozitív tulajdonságok) vannak úgy összességében? Körülbelül két évvel ezelőtt volt szerencsém használni (mármint az MPlayert), de valahogy nagyon nem lettem meggyőzve.

Androbit informatikai magazin

én 2002 - 2007 között használtam az mplayer-t (windows alatt), aztán szép lassan elpártoltam tőle, mivel nem nagyon láttam a folyamatos fejlődést/fejlesztik-e egyáltalán. Egy idő után pedig jöttek a teljesítmény problémák: az első években még flottul vitt mindent, aztán a vége felé már hang akadások voltak a filmekben, szaggatás a képben. Azóta VLC-t használok, ami döglassú / sok memóriát zabál, de legalább működik.

Mindkettőt használom, de inkább az mplayert, mert bekonfigoltam az irányítást, úgy hogy egérrel fetrengve is használhatom, és nem kell a gui-t nézegetnem, ha meg akarom állítani, pörgetni stb. és mert gyorsabban indul. A vlc-csak akkor kell ha dvd formátumot nézek, vagy az mplayer nem bírja a codec-hibát vagy ilyesmi.

Az mplayer2-t használom elsődlegesen, már megszoktam a hotkeyket. A vlc egyszerűen nem áll kézre, lassan indul, sok memóriát eszik és nincs szükségem a plusz szolgáltatásaira. Lejátszás közben viszont a CPU-ból mintha kevesebb kellene neki. Fönt van, de nagyon ritkán használom. Régebben volt, hogy egy filmet, csak az vitt, mostanában nem akadtam ilyenbe.

Néha még használok mplayert sérült, nagyon egzotikus vagy ismeretlen fájloknál. VLC ezekkel nem igazán boldogul, míg mplayer a sérült részeket átugorja, sokszor pedig ismeretlen (akár nyers) streameket is be tudtam adni neki.

Nagyon sajnálom hogy a grafikus felület(ek), amelyek mplayerre épülnek nem sikerültek túl jól. Ezért használok már évek óta VLC-t..

Nekem eppen az a tapasztalatom, hogy a vlc jobban jatsza le a serult, nem teljesen letoltott fajlokat.

Grafikus feluletek kozul elegge jo a smplayer.

Velemenyem szerint nagyon hasonlo a ket lejatszo, de a vlc-nek jobb a grafikus felulete, mivel ugy adjak ki, nem valami mas project csapja hozza mint az mplayer-nel azt a smplayer-t.

Nem is neztem, de az mplayer oldalan is az smplayer volt egy ideig, hogy az a gui, amig nem csomagoltak hozza valami adware-t, toolbar-t vagy mi fenet, azota is ugy kell kiguberalni, hogy melyik nem tartalmaz valami "extrat".

Epp most nezem es tovabbra is a default verzio "Download SMPlayer Windows 32 bit (ad supported)", na bravo.

En mplayert hasznalok altalaban, mert 1) erre all ra a kezem, 2) sokkal gyorsabban osszeszedi magat es kezdi lejatszani a filmet, mint a VLC.

A VLC akkor jo, ha egy tobb darabbol allo filmet akarok megnezni, vagy DVD-zni akarok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Én speciel a hw gyorsítás, és a vele használható effektek miatt használom az mplayer(2)t. Főleg az élesítést. Ezt valahogy a vlc nem tudja megoldani szépen.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

"It is always possible to add back removed features. File a feature request if a feature you relied on has been removed, and you want it back. Though it might be rejected in the worst case, it is much more likely that it will be either added back, or that a better solution will be implemented."

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."
Instant Coelho