Qt Creator tapasztalatok

 ( Joejszaka | 2010. október 19., kedd - 15:41 )

Mostanság a GUI-s programjaimat Windows alatt Qt-ban Visual Studio 2005-tel csináltam (Qt Visual Studio Addin segítségével).

Felmerült a váltás gondolata. Lehet, hogy upgrade-elek 2008-ra (2010 kiesik itt nem részletezett okok miatt), vagy váltok Qt Creatorra.

Aki használta mindkettőt, milyen a Qt Creator? Alkalmas napi munkára? Lehet vele debuggolni rendesen? Van olyan jó fejlesztőeszköz, mint mondjuk a 2005-ös Studio?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jo es reszponziv fejlesztoeszkoz. Tudasaban messze elmarad a VS-tol, ez lehet jo es rossz is egyarant. Pusztan Qt-s fejlesztesre szerintem megfelel.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

+1

Mi az a messze elmarad? Mi az, ami hiányzott?

Azért érdeklődök, mert egy ilyen átállás igen időigényes tud lenni.
Nem biztos, hogy akarom.

- debugger
- debugger
- debugger
- build rendszer (msbuild vs. qmake)

Ha most kezdenek kisebb Qt projektnek, valszeg a Qt Creatort hasznalnam. Ha adott egy nagyobb, VS alapu projekt, akkor talan maradnek annal.

Kerdes: miert akarsz egyaltalan atallni?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Előnyökkel járna számomra, ha msvc helyett gcc lenne az elsődleges compilerem. Ez a fő ok.

A másodlagos ok, hogy kényelmetlen mindig Qt-t fordítani, ha kijön egy új verzió.

+1

Visual Studios tapasztalataim nincsenek, de ettől függetlenül fogadd szeretettel az én listámat.

PRO:
- gyors. gyorsan indul, gyorsan indexel, gyorsan keres a függvényeid, osztályaid között
- Designerben hozzáadott felületelem azonnal kódkiegészíthető a szövegszerkesztőben.
- Qt-s osztályok színkiemelése, kódkiegészítés (pl.: "S I G N A L ( CTRL+Space" szekvencia listázza az objektum signaljait)
- level of code block highlighting, azaz annál világosabb a highlightolt rész, minél beljebb vagy a blokk-hierarchiádban - remélem érthető...
- Qt-okos debugger: Qt-s osztályok (pl.: QStringList) emészthető debuggolása.
- RegExp-es kereső, cserélő
- okos include-kereső (CTRL+Space-re)
- pastebin integráció
- integrált F1-re előjövő API doksi.
- poninter esetén a pontot kicseréli nyílra :)

KONTRA:
- előfordult nálam már segfault (20 óránként max. egyszer)
- Integrált designerhez nagy felbontás kell, mert amúgy kényelmetlen benne dolgozni
- függvények visszatérési értékeit nem írja a CTRL+Space-re felugró kiegészitő
- kiforratlan verziókezelő-integráció (egy lapon nem említhető az elterjedt Javás IDE-k funkcióival), de gitet támogat.

Összeségében: két hónapnyi napi NetBeans után, hááát.... kényelmetlen. Ha a fejlesztendő (rész)egység inkább C++, mint Qt, akkor lehet, hogy nem ez a megfelelő IDE, de ha főleg Qt-s dolgokat használsz, GUI-val kapcsolatos a fejlesztés, akkor az ingyenes, elterjedt IDE-k közül ezt ajánlom.

Semmi tapasztalatom sincs-e téren, így csak érdeklődve kérdem, hogy az Eclipse Qt pluginnel mennyire használható? Azt hova lehetne elhelyezni a Qt Creator és a VB+Qt kombinációhoz képest?
Az adja a kérdésem apropóját, hogy olyan sok jót hallottam itt is a Qt-ról, hogy talán belevágnék, de keresem hozzá a fejlesztői környezetet.
Esetleg még a Netbeans + Qt?
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Az Eclipse Qt plugint már majdnem két éve használtam utoljára, úgyhogy érdemben nem tudok róla nyilatkozni - akkoriban Qt projektkezelőt tartalmazott, és beágyazva szerkeszteni lehetett vele a .ui fájlokat a Designer pluginnal, meg volt elég jó help rendszer is, a kódhoz közvetlenül lehetett API-t nézni ilyen "helyzetérzékeny" módon. Viszont ha jól emlékszem, nem tartalmazott Qt specifikus szemantikai elemzőt, a kódot a sima ISO C++ elemző értelmezte, ami néha kényelmetlenségeket okozott.

Ezzel ellentétben a Qt Creator kifejezetten a Qt/C++-t támogatja.

Ha bele akarsz vágni, először mindenképpen a qmake-kel barátkozz meg, érdemes parancssorból projektet csinálni aztán kézzel bővítgetni a .pro fájlt. Ennek az az értelme, hogy mindegyik IDE végső soron a qmake-et használja, és annak rengeteg jó funkciója van, amit a fejlesztőrendszerek csak részben támogatnak. Ráadásul, ha komolyabb / bonyolultabb projektet csinálsz később, akkor előbb-utóbb belefutsz majd abba a problémába, hogy X IDE összezavarodik. Nekem ekkor kifizetődött a kezdeti sz*pás, mert csak bezártam az IDE-t, kijavítottam a .pro fájlt és parancssorból simán gatyába ráztam a projektemet egy pillanat alatt.

Alapvetően hobbi-projekteket kódolok benne linux alól, illetve egy-két munkámat segítő alkalmazást, szóval nem biztos, hogy mérvadó, de nekem a QtCreator-al nem volt eddig gondom. Jól használható, szerintem kiforrott eszköz.

En azt mondanam ra inkabb, hogy igeretes. Nalam mar az 1.x-es verziok ota napi hasznalatban van. Meg sok apro dolog hianyzik, de minden verzioval oriasit fejlodik. En ugyan a debuggeret nem hasznalom, mert az en specialis kornyeztemet nem tudja, viszont ami engem megragadott: FakeVim es, hogy az a tipikus eszkoz, ahol minden azonnal kezreall, es semmilyen funkciot nem kell keresni, es az eszkoz nem all az utadba. Utoljara a CodeBlocks-nal volt ilyen erzesem.

+1, ahogy a kezelőfelület ki van találva, az zseniális. Gyakorlatilag pár perc alatt megtanulható, és aztán el lehet felejteni az egeret teljesen.