Szép új világ vagy a szólásszabadság vége a neten?

 ( jevgenyij | 2010. augusztus 10., kedd - 4:37 )

Az internet olyan irányba halad, ahol nincs anonimitás: nicknevek és eldobható emailcímek helyett mindenki a saját nevével és arcával szólal meg. Szép új világ vagy a szólásszabadság vége?

http://index.hu/tech/2010/08/10/a_nev_a_vegzet_az_interneten/

Élő példa a valós adatokat kikényszerítő törvények ellen a hup-ról nemrég kirakott hírhedt troll. Mindenki tudhatja a valódi nevét, ez mégsem akadályozta meg abban, hogy tele-flamelje a világot, és nevét a troll szinonim szavává tegye.
Egyetlen dolog változik csak az ilyen törvények után: a digitális eszközökkel teljes kontrollt építő államok, újabb lépést tesznek az orwelli világ felé.
Az európai kultúrától különben is idegen a kötelező nevesítés intézménye. Évszázadok óta szokás, hogy írók álneveket használnak. Az indokaik hasonlóak, mint amelyek az internetes nick-ál-nevek mellett is szólnak: normális nyugodt off-line magánélet az irodalom vagy internet írott világán kívül.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Az internetes névtelenség szinte csak a felhasználóknak tetszik, mindenki más ellene van."
:o)

Koreában az internetes felhasználók akkor ellenzékben vannak a parlamentben. :-)
Magyarországon szerencsére kicsi az esély ilyen hülye törvényre. Minden weboldal Szlovákiába költözne, ahol szintén direkt törvény hoznának, de ellentétes tartalommal.

Magyarországon? Simán! Ha precedens értékkel bevezeti valamelyik EU-s tagállam, vagy kap egy EU-s ajánlást, idehaza farkukat csóválva fogják bevezetni a "nagyjaink". Erre az egészre leginkább a Franciák lesznek vevők, ott most úgyis keresztül akarnak verni egy törvényt, amely szerint kémprogramokat telepítenének a felhasználók gépére, és figyelnék a netes tevékenységüket, melyet egy évig köteles lenne minden szolgáltató megőrizni.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

A híres EU jogharmonizáció nem működik a gyakorlatban. Szlovák nyelvtörvény - erre magyar kettős-állampolgárság - szlovák magyar kettős-állampolgárság-ellenes törvény - folyt. köv.
Ezért gondoltam, ha Magyarországon lenne ilyen törvény, a Szlovákok nemzeti hagyományból juszt-is fordított törvényt hoznának.

Én ezt arra értettem, hogy hazánk nagyjai, ha éppen úri kedvük úgy hozza, és néha eszükbe jut, hogy mégis EU-s tagok vagyunk, akkor pont a legdegeneráltabb törvényeket próbálják meg átverni az országon. Lásd pl. a dohányzás ellenes őrületeik, amikkel alapvetően egyetértek (habár magam is bagózok), de nyugaton valahogy fordítva csinálták. Elsőre őrült pénzeket belefeccöltek a negatív kampányokba, felvilágosításba, majd amikor olyan 50% körülire esett a dohányosok aránya, jöttek a nemdohányzókat védő törvények. Nálunk fordítva van. A törvényeket bevezetjük (mivel túl sok pénzbe nem kerül), az ország nagy része meg dohányzik.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

"az ország nagy része meg dohányzik"

Ez így nem igaz, a felnőttek durván harmada dohányzik, kicsit több, mint Nyugat-Európában.

Szerintem ha a hup.hu -n mindenki "Vezetéknév Keresztnév (nick)"-ként lenne jelen, akkor kevesebb lenne a troll és több az értelmes kostruktív hozzászólás.

Nevet is lehet hamisat megadni.

Pontosan... Leszamitva a koreai peldat, ahol ez koordinaltan zajlott, mindenhol mashol azt adsz meg amit akarsz, ez a blizzardos pelda is. Megis honnan akartak szedni az illeto teljes nevet?

Lehetne fogadásokat kötni, hogy mikor jelennek meg az olyan biometrikus eszközök, amik pl. dns minta alapján (A belépéshez nyalja meg a "belépés" gombot) azonosítják az embereket.

Bár előtte tuti lesz valami, a la Minority report, amit születéskor beültetnek valami csontos részbe, osztán hajrá.

amig egy ilyen ellenorzes a kliens oldalan van addig ugyanugy nem fog mukodni mint akarmi mas

Jaja... mi is volt az... amikor Snipes meg Stallone be volt fagyasztva jégkockába... ott íriszt ellenőriztek, az is hekkelhető volt egy töltőtollal :D

És tényleg, valamelyik alien részben volt, hogy rá kellett lehelni egy szenzorra, az ellen meg volt spray.

Végül is jellemzően bármilyen rendszer megkerülhető, csak nem mindegy, hogy mennyi idő alatt, vagy milyen drágán. Hm, lehet hogy mégse lesz teljes ellenőrzés az emberiség felett?

Némiképp problémás - technikai és jogi problémák miatt is - az adatok valódiságának ellenőrzése. Én anno azon elmélkedtem, hogy pl. a fikanickek ellen lehet tenni azzal, hogy sms-es ellenőrzést kellene bevezetni, mert még az IT-sek is macerásan szereznek több tíz vagy száz sms számot (pláne ingyen nehézkes). Az átlaguser a családban található mondjuk 4db mobiltelefon után már gondban lesz.

Ezzel csak akkor van problema, ha uj telefont veszel es a szolgaltato ad egy regi szamot, amit mondjuk mar kitiltatott valaki. Gondolom nem en vagyok az egyetlen, akinek az uj szaman rendszeresen egy korabbi tulajdonost keresnek.

Az ilyen egybeesésnek pici lenne az esélye. Ha meg mégis sikerül ilyenbe belefutni, akkor annál a számnál az admin löki át az usert aktívba.

Gabucino-ról lehet tudni, hogy Bérczi Gábor a valódi neve. Ez mégsem jelentett akadályt, hogy hónapokig tele-troll-kodja a hup-ot.
Legfeljebb a személyes információkat felhasználó célzott crackekből lenne több. Az index cikkben is írnak néhány negatív következményről.
A Kiss Istvánok, akiket így számozni kellene, továbbra is őriznék a kvázi-anonimitásukat.

lemaradtam, linkeld plz a kidobási procedúrát :)

----------------
(Működésképtelen) processzorokat gyűjtök. Ha van, msg me!

404

----------------
(Működésképtelen) processzorokat gyűjtök. Ha van, msg me!

+1

Ugy latszik, lustulok, csak ket nappal kesobb tudom meg, hogy Gabu repult?!:)

Pedig milyen jo mondanivaloja lehetne itt a mi kis emberevonknek... :)

(Gabu-nosztalgia :)

En valamiert valaki teljesen masnak hittem.

A stílusa elárulja. És a saját blogja is:
http://gabucino.be/files/cannibanned.html

Óbazmeg, te beteg vagy...

Te meg büdös vagy...

+1

Szerintem 10 masodpercbe kerul rajonni valakinek a HUP adatlapomrol, engem hogy hivnak :)

Kulonbenis, mindenki tudja Cannibal polgari nevet is, a stilus maga az ember :)

Kis pontosítás: A szép új világ Huxley műve, orwelli dísztópiának az 1984 világát nevezik.
A két világ között óriási a különbség, pl. az orwelli rendszer a tekintélyelvű kommunista diktatúrát valósítja meg, ennek egyik eszköze Nagy Testvér és az, hogy mindent lát. A Szép új világban viszont erre nincs szükség, hiszen mindenkit a születése után a neki szánt sorsának megfelelően kondicionálnak.

    "A Szép új világban viszont erre nincs szükség, hiszen mindenkit a születése után a neki szánt sorsának megfelelően kondicionálnak."

Attól tartok, hogy a világ ebbe az irányba fog menni, ahogy ezt itt kifejtetted. Még szerencse, (nekem) hogy koromnál fogva, én már ezt nem fogom megérni.

Ha genetikai alapon, akkor ez már a Gattaca lesz... :'(
Remélem én sem érem meg, bár ki tudja...
---
Mézi 4Ever!

Nos, a génmódosítás ötlete is a Szép új világban merül fel (jóval a Gattaca előtt). Csak másképp (az embriókat pl. alkohollal injekciózzák be, hogy direkt szellemileg selejt egyed jöjjön létre), mert a mű írásakor a genetika még nagyon gyerekcipőben járt. Kb. 20 évvel később írta Huxley a Visszatérés a szép új világhoz című esszéjét, amiben egyrészt végez egy összehasonlító elemzést az 1984 -el (és kifejti, hogy mennyivel jobban tud működni egy olyan világ, ahol nincs szükség a tekintélyelvű diktatúrára, mert az emberek nem is vágynak rá, hiszen születésüktől fogva úgy hiszik, hogy a tökéletes rendszerben élnek, vagy legalábbis egy olyanban, aminél jobbat még nem találtak ki), másrészt megdöbbenve állapítja meg, hogy 20 év alatt annyira elment a Szép új világ irányába a történelem folyama, amiről ő korábban úgy gondolta, hogy több évszázadra lesz szükség hozzá.

A média agymosása már bennünket is kondicionál és ha véletlenül valamiről rosszul gondolkodnánk, akkor rekondicionál.

A trollkodás ellen kísérletképpen kipróbálnám milyen névvel fórumozni. Mondjuk a hupon lehetne külön színnel, vagy anonim filterrel egy külön nevesített világot csinálni. De mindenhol kötelezővé tenni gáz lenne, akkor hogyan kérdeznénk internetes fórumon nemi betegségek után, meg ilyenek?

nyilván nem mérvadó az "egymintás" példám, de én spec bármikor felvállalom a véleményemet nevemmel és címemmel együtt ha kell. most mi a fsztól kéne félnem?

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Én is mindig felvállalom, ha meg nem, arra csinálok külön usert :-)

nálam nincsen ilyen veszély szerencsére

--
Vége a dalnak, háború lesz...

ha így állunk, akkor nyomasd csak ide szépen a neved, személyi számod, lakcímed, telefonszámod, feleséged, gyereked adatait és még sorolhatnám... elvégre mi a fsztól kéne félned?

nevem és címem volt, véleményemmel kapcsolatban itt egy fórumon, azt hittem ez világos, de nem baj "meg nem értőnek" is lenni kell néhányaknak. szóval akkor végül is ki a vérerestől kéne félnem most már mondd meg tényleg, mert végképp nem értelek. legfőképpen itt, e bulvároldal aktív tagjainak mérhető részét úgy ismerem, hogy van aki tőlem vásárol személyesen, van akitől én, van akinek én szervizelek, van aki időnként becsatlakozik hozzánk sörözni stb stb. fura is lenne ha nem merném megadni.

másrészről a legsötétebb kommunizmust idézi a nem adok meg _semmit_, ugyanúgy mint a _mindent_ megadok felfogás.

ui: bemész egy megfelelő irodába és megveszed Magyarország _összes_ választópolgárának _érzékeny_ adatait _legálisan_. most állandóan fosnom kellene vagy immár a harmadik ilyen választás után kéne lerágjam a körmömet? (no jó az első ilyennél még nem volt legális)

--
Vége a dalnak, háború lesz...

sok a szöveg, nem látom az adatokat.

Jól beleszaladtál! :D Szóval told csak ide a nevedet és a címedet...és rögtön jön majd valaki, aki a többit tolja ide...és ott fogsz állni szopósra kerekedett szájjal, mint a faszbúkos ökör. :)

ezt most nem értem

--
Vége a dalnak, háború lesz...

majd ha hajnalban hívogatnak a mobilodon akkor megérted..

okés megértettem

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Cikket olvastad?
Rendelünk majd neked pizzát. :D
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Megérted, ha végre beírod a valós nevedet és a címedet. Taretok egy kis demót abból, amit ez maga után vonhat.

szerintem ez is sok mindenre elég lehet...

Kár, hogy debreceni...Olyan messzire nem megyek demózni :)

jöhetnél, de akár még rá is faraghatnál.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

:)

szerintem meg nem. szerintem.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

szerinted...

szerinted szerintem...
de még rugózhatunk rajta egy kicsit, még 20 percig itt vagyok.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

azért mert szerinted a megadott adataid nem elégségesek ahhoz hogy utánad nyomozzanak a neten és elkezdjenek zaklatni, egy dolog. Szerintem meg bőségesen, pl. a GPS koordináták alapján még egy atomtöltetet is gyerekjáték célba juttatni, nemhogy téged személyesen megtalálni. Szóval szerinted nem, szerintem meg bármikor...

1., mivel valószínűleg céges adatokhoz és teljes elérhetőséghez jutnál így azonnal komoly büntetőjogi felelősséged lenne
2., bejelentett lakcímemen pedig a beteg anyámat találnád, amit szintén hasonlóan lehetne honorálni

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Namost az igaz, amit írsz...ha és amennyiben megtalálják, ki az, aki visszaélt az adataiddal és rá is tudják bizonyítani...kapizsgálod már a problémát...

igazából vissza is nyalhatna a fagyi mert _bebizonyítanám_ hogy borzasztó kárt okozott vele xy és leverném rajta a bíróságon.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Igen, de ehhez tudnod kéne, hogy kire akarsz bizonygatni...szóval ha nincs meg a nyelv, akkor hová nyal az a fagyi? No, ne vitázzunk ezen, a privacy komoly dolog és ezt akarják ezek a törekcések támadni.

ok, ok

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Na, hát akkor mégsem vállalod fel a valós címed, csak a beteg anyádét.
Így könnyű, nekem ez a címem, tessék: Sokolovska 115/2., Praha 9, PSC 180 00

A CAN-SPAM eloirja, hogy real postai cim is meg legyen adva. Kreativ spammerek jellemzoen egy csendes oceani szigeten kekvo (amugy valid) cimet szoktak megadni, Esetleg Szudanban vagy mas hasonlo bekes helyen egyet...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Csengetnek hajnali kettőkor. Köpenyke fel, kukucska kifelé. Egy informatikusképű áll az ajtóban. Arcán borosta, kezében reklámszatyor:

- Hello cimbora! Tök jó arc vagy fórumon. Gondoltam ihatnánk egy sört együtt. Be van hűtve!

Én inkább arra térnék ki, hogy megint egy betarthatalan törvény. Mert jól irtátok, nem tudod teljesen ellenorizni, h. ki kicsoda valójában.
Hamvába holt baromság.
Ha meghozzák ezt a döntést, akkor jogeröre emelkedik egy jogszabály, amit megint mindenki figyelmen kivül hagy, mert betartani nem lehet, betartatni meg nem tudod.
Inkább vegyünk egy nagy doboz popcorn-t, döljünk hátra, és nézzük végig ezt a vigjátékot.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Ha vmi központilag kiosztott kódokat adnak, akkor lehet ellenőrizni. Legalábbis addig, amíg egy adathalász össze nem gyűjt egy csomót, és el nem kezdi osztogatni. (Fasza hamis vádakhoz vezethet, ha meg a rendszert akarja kinyírni, akkor felteszi az egészet egy torrentben.)

A legnyilvánvalóbb dolog, amiért betartathatatlan, az az, hogy akkor külföldre visszük a szervert. Ahol cenzúrázva van az internet, ott nehezebb, persze általában meg lehet kerülni.

akkor külföldre visszük a szervert. Ahol cenzúrázva van az internet, ott nehezebb, persze általában meg lehet kerülni.

Kinat birod? Egy csomo spammer onnan tolja. Ha megfizeted a bulletproof isp-t, akkor siman beteheted a geped hozzajuk. Le se ***rjak, mit csinalsz a gepeden, vagy hogy megfelel-e a privacy policy-d a hatalyos magyar jogszabalyoknak. Egyre kell figyelni: ne akar a kinaiaknak "free Tibet!/dalai lama/Tajvan rulez"-like cuccokat mutogatni...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Attól, hogy valós adatokat kell megadnod, még a szólásszabadság nevében azt mondhatsz, amit akarsz, pontosabban amit a törvények lehetővé tesznek. Ha pedig olyat mondasz, amit nem szabad, viseld a következményeit. Például ha megvalósítod a rágalmazás és becsületsértés bűncselekményt, akkor jogosan fognak téged feljelenteni, azaz a névtelenség pont a törvénysértéseknek kedvez.

Nyilván a probléma az, hogy egyrészt az állam visszaélhet az adatokkal, és törvényekbe ütköző módszereket vethetne be az "ellenségei" ellen. Másrészt nem biztos, hogy a törvények összhangban vannak a szólásszabadság törvényével, de ezeknek az ütközéseknek a feloldása az alkotmánybíróság kötelessége lenne.

--
Don't be an Ubuntard!

Ha csak az allam lenne a problema a szemelyes adatok kiteregetesevel kapcsolatban ....
De szerintem sokkal nagyobb gond a kulonbozo identity theft es egyeb csalasok veszelye ha mindenhol ott viritanak a legkulonbozobb szemelyes adataid (a nev meg cska 1 dolog, a problema ott kezdodik mikor mar sokkal tobb is konnyen hozzaferheto)

Ebben részben igazad van.
Csak az ilyen törvények elöfeltétele, hogy a jog hatálya, és a fölrdrajz összhangban van.
Ha egy brazil szerveren lévö forumon követsz el olyasmit, ami a magyar törvénybe ütközik, akkor nem tudod lekövetni, hogy gizi86 kicsoda, mert a hatóság nem biztos h. ki tudja kérni a szerver üzemeltetöjétöl az IP-t.
Amit ugye nem köteles vezetni, és nagyon sok helyen log sincsen.
Innentöl halott ügy. Persze az r=1 usernek ha azt mondod, hogy a polgári nevét használja, mert ugy legális, akkor azt fogja beleirni. De aki már kicsit is járatos a témában rögtön false nevet ad geg, mert tudja, hogy ellenorizhetetlen.

Egyébként igazad van: a teljes név megadása, és a szólászabadság megfér egymás mellett.
Vagy mégsem?
Ha az adott kormány nem él vissza ezzel, akkor semmi zür. Csak ugye semmi garancia nincsen arra nézve, hogy nem él vissza vele.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Én a technikai megvalósítást inkább úgy képzelem el, hogy a regisztrációkor vagy köteles megadni a személyes adataidat, de ezek csak a rendszer üzemeltetője számára elérhetőek, és megfelelő jogi feltételek mellett lenne kötelessége kiadni ezeket. Például ha engem ér valamilyen kár az egyik felhasználó részéről, teszek a rendőrségen egy feljelentést az adott oldal adott nevű felhasználója ellen, a rendőrség pedig jogi úton kikéri a felhasználó személyi adatait.

--
Don't be an Ubuntard!

Es hogy ellenorzod hogy a megadott szemelyes adatok helyesek e es nem csak kamu?

Na ezt nem tudom, talán kérdezzük meg Kínát és Dél-Koreát. :)

--
Don't be an Ubuntard!

Azt írják, hogy Dél-Koreában központilag kiosztott kódok vannak, amit meg kell adni.

A digitális aláirás kb: ilyesmi lenne.
Csak egyszerüen képtelenek rendesen megcsinálni.
A cél az, hogy ne legyen törhető. De ugye mitn tudjuk, minden törhető :)
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

ez az út most is járható, hogy feljelented, kinyomozzák. ehhez nem kell semmit változtatni a regisztrációkon.

Kinyomozzák, ha:
- az oldal üzemeltetőjének vannak logjai, és hajlandó kiadni (nem tudom, lehet-e rá kötelezni)
- a logban tárolt ip visszakövethető, és az isp-től lekérhető a tulajdonosa
- a keresett személy a tulajdonos, vagy a tulajdonos ismeri az elkövetőt (azaz nem egy wifi hotspot van a drót végén, például)

--
Don't be an Ubuntard!

az első kettőre létező, élő törvény van, és szokták is alkalmazni. ha nagyon durvul a helyzet, akkor akár lehallgatás is eszközölhető, bár én ilyet még nem láttam.

az mindegy, hogy a keresett személy a tulajdonos-e, vagy sem, a szerződő félen leverik a felelősséget. vagy továbbtolja, vagy benyeli.

Jó de érted, ha anonim proxy mögül tolja, vagy netkávézóból, azzal mit lehet tenni?

--
Don't be an Ubuntard!

a külföldi anonim proxival nem tudsz mit kezdeni, azokra nemigen lehet ráhúzni a magyar törvényeket, a netkávézóval nincs gond, amelyik netkávézó nem oldja meg a felhasználó azonosítását, azokat az első komolyabb balhé után pofán fogja verni az nhh meg a bíróság.

a törvényben nincs olyan, hogy mindenkinek kötelező az azonosítás, kivéve a netkávézók...

Tudtam, hogy netkávézó helyett wifi hotspotot kellett volna írni.

--
Don't be an Ubuntard!

Mindegy. A nyílt, azonosítás nélküli publikus wifivel ugyanúgy bajok vannak, akár netkávézónak, akár wifi hotspotnak hívod, akár csak egy étteremben tolják, hogy a vendég ne unatkozzon.

csakhogy a szólásszabadságnak több szintje van, nem csak a törvényességi. mondhatsz te olyat, ami abszolút törvényes és etikus, de hátrány ér. pl. kulturáltan dicsérted az mszp-t, most meg nem kapsz munkát.

"kulturáltan dicsérted az mszp-t, most meg nem kapsz munkát"

ha ezt így, ebben -vagy bármilyen hasonló és más pólusú vonatkozásban be tudod bizonyítani, akkor már meg is kaptad a munkát. szerintem.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

és itt a szerinteden van a hangsúly. mert a hátrányos megkülönböztetést azok előtt, azok ellen kellene bebizonyítani, akik elkövették.

próbálom elfogadni amit mondasz, de nem egyszerű - mert ha igaz akkor itt kommunizmus van. ellenben annyira nem jó a példa szerintem, hiszen az emberek sokszor még a családba sem hozzák be a politikát ilyen nyíltan mert veszekedés lesz belőle.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

ne a politikát nézd benne, mert azt csak példaként hoztam.
mondok mást példát: kulturáltan kiállsz az abortusz mellett egy fórumon és akkor vallásos érzelmű főnök nem vesz fel. Meg sem tudod, miért nem vesz fel.

megértettelek. ha tényleg igaz amit írsz, nekem szerencsém volt mivel a főnököm nézeteitől 180 fokra áll a szemem és ~emiatt sokszor nem is vagyunk túl jóban. viszont a munkámmal nem lehet problémája: ezt az első perctől tudta, ezért vett fel, ezért melózok 6.éve a mostani munkahelyemen. (azelőtt 2,5 év volt a leghosszabb periódus más cégnél, illetve voltak párhónapos szívatások is).

--
Vége a dalnak, háború lesz...

A főnöködön kívül van még néhány főnök a világon. Teljesen érthető amit bambanő ír és teljesen fedi a valóságot. Az anonimitás fontos dolog. Onnantól nem szólhatsz szabadon, ahonnan azt nézik, ki mondja és nem azt, hogy mit mond az illető. A ki kérdésre a válasz pedig a hatalmi ágakat, gazdasági társaságokat érdekli elsősorban...mert hazsnot akarnak belőle húzni.

http://hup.hu/node/91253#comment-1091488

Így nem tudna magánszemély visszaélni a személyi adataiddal.

--
Don't be an Ubuntard!

a rendszerek üzemeltetőiben sem lehet megbízni. a Facebook alapító Mark Zuckerberg is visszaélt már személyes adatokkal.

További érdekes kérdés: ha vmi központilag (nyilván országonként) ellenőriznék a személyazonosságot, akkor egyik ország fórumaiban más országból nem lehetne kommmentálni?

Természetesen mindent lehet hamisítani, de egy nicket sokkal egyszerűbb kitalálni, mint létrehozni mondjuk egy openid vagy fb profilt. Ezért mondjuk szerintem nem lenne egy rossz ötlet, ha mondjuk a hup-on, de akármilyen más oldalon lenne egy ilyen OpenID szerű megoldás, csak mondjuk ahhoz hogy OpenID reget meg tudj csinálni, ahhoz meg kell adni egy telefonszámot ahol kapsz egy regisztrációs kódot (orrba-szájba küldenék más számára a regkódokat.. :D). Nyilván ez sem akkora hatalmas akadály, de minden ami egyre nehezíti teszi az új profil létrehozását szűri az embereket. Vagy pl az fb-profileoddal tudnál bejelentkezni és akkor onnan lenne az avatarod, neved stb... Ezzel mondjuk szerintem az lenne a gond, hogy ha egy vita meddő lenne vagy az egyik fél "vesztésre állna" és már nem tudnak normális érveket felhozni akkor személyeskedésbe menne át a dolog, pl az illető képét, családját kezdené el fikázni a másik személy... Persze ez függ az adott fórumozók intelligencia szintjétől is, de valószínűleg mindenhol vannak ilyen emberek.

Nem tűnik túl jó ötletnek a fb accountot kiadni egy idegen oldalon történő regisztrációhoz.

A facebookkal (vagy nem is a facebookkal...) most az a legnagyobb baj, hogy kis plázacicák keverik a magánéletet meg a hivatalos dolgokat és azt hiszik, hogy abból, hogy szabadidőben nekik megfelel a facebook, már következik, hogy hivatalos ügyintézésre is azt kell használni.

Konkrét példa: x. helyen a hivatalos információkat facebookon lájkolt csoportoknak küldik ki.

Sikíííítok....

hahh

az elég vicces reakció hogy akkor nyitunk topikot neki amikor már esélye sincs válaszolni...

Brave Star


No rainbow, no sugar

Neked valamifele Gabu-fobiad van? Ez is kezelheto, mint az osszes tobbi hasonlo betegseg. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Aha! Meg van Gabu új nickje, Pontscho! ;)

Van akinek mindenről a 'p!na' jut eszébe, van akinek mindenről 'Gabu'. De nem kell aggódnod, nem kell gyógyítani mert már nem számít betegségnek. :-))
Olvasd el újra, nem írtam le Gabu nevét. Azon elgondolkozhatnál miért pont őrá asszociáltál. Lehetséges, hogy valóban hírhedt troll? Akkor az se kellene zavarjon, ha nevén nevezi valaki a dolgokat. Nem is róla szól a poszt. Egyszerűen jó példa volt, még aktuális is és kapcsolódott a témához.

"Olvasd el újra, nem írtam le Gabu nevét. Azon elgondolkozhatnál miért pont őrá asszociáltál. Lehetséges, hogy valóban hírhedt troll? " vs da komment


No rainbow, no sugar

Eltévesztetted a szálat.

Jol jatszod a hulyet, de nem jon be, talalj ki valami ujat.

Attol, hogy nem irtad le (illetve megis) az elmult par honapban akarva akaratlanul is belefutott mindeni a frocsogesedbe ami ellene szolt, innentol kezdve feleslegesen adod az artatlan baranyt, meg az utolso utszeli suttyo is vagja mirol jar a szad.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Te is eltévesztetted a szálat. Akkor miért nem ott válaszoltál?
Fröcsögni Gabu szokott. Még ő is egyet értett azzal: A troll szinonim szavává tette a nevét.
És hát én most is itt vagyok, de ő már nincs. Már sokadszorra lett kirakva innen, és máshonnan is. Ő futott bele mindenkibe a fröcsögéseivel, legutóbb Trey-be és ott aknára futott. :-)

*asit*

---
pontscho / fresh!mindworkz

Én mindég is a saját nevemet használtam, ha van valami mondanivalóm, akkor miért mondjam azt valami mögé bújva? És elég sok mondanivalóm szokott lenni, klasszikus liberális létemre viszont ez sokszor éppen ellentétes a nagy és korlátlan állam elképzeléseivel.

Félni viszont nem félek, és nem is nagyon szoktam olyanokkal vitatkozni, akik titkolják személyüket, mert nincs értelme, ha az ember valamit igazán komolyan gondol és csinál, akkor azt nem lehet név nélkül csinálni, mert akkor hiányzik a felelősség és az integritás, és ez a két dolog nélkül az értelmes párbeszéd lehetetlen és persze egy értelmes világ sem lehetséges.