Szabadúszóként hogyan lehet kisebb-nagyobb munkákat találni?

Sziasztok!

A $subject -ben szereplő kérdéssel fordulnék hozzátok. Oka egyszerű: több pénzre volna szükségem (de főállás mellett!).
Ha van köztetek olyan, aki volt már szabadúszó (aka "maszekolt") valaha (vagy most), az megosztaná velem, hogyan talál munkákat?
Esetleg a freelancers.net -nek van magyar alternatívája?

A problémám ugyanis az, hogy az álláskereső oldalakon csak állások vannak (az állás meg nem haladás, csak egy helyben toporgás), alkalmi bedolgozási lehetőséget vagy kisebb cég heti néhány órás rendszergazdai támogatását még nem nagyon láttam így meghirdetve.

Ami érdekelne:
- szerverek remote management -je (főleg Debian, Ubuntu, de jöhet egyéb GNU/Linux vagy Win2k3 is)
- webfejlesztés (html, css, php, js (ajax))
- cégeknél PC -k, helyi szerverek vizitálása, rendberakása (ez utóbbi témakörben Nyíregyháza és környéke jön szóba)

Mindez akár eseti jelleggel, akár havi átalánydíjas jelleggel.

Ti hogyan csináljátok/csinálnátok ezt?

Köszi előre is az építőjellegű hozzászólásokat! :)

Hozzászólások

ismerős, ismerőse; mutyizás; visszaosztás, kiterjedt személyes kapcsolatrendszer... ezek az alap címszavak

Megpróbálhatsz az epiac.hu és hasonló oldalakon is regisztrálni.

Szerintem nem lehet jó szabadúszni.

ismerős, ismerőse; mutyizás; visszaosztás, kiterjedt személyes kapcsolatrendszer... ezek az alap címszavak

LOL.... Mellekallasu vallalkozo nem rulez? Mert kersz egy erkolcsi bizonyitvanyt; amig elkeszul kivalasztod, miben akarsz utazni + keresel egy konyvelot; majd elmesz az onkormanyzathoz, ott adatlap kitoltese, kapsz adoszamot, es voila! legalisan "uszhatsz", nem kell semmifele sumakolas, bar a szemelyes kapcsolatrendszer (ettol fuggetlenul) mindig jol jon...

A www.epiac.hu meg fortelem gagyi, akkor mar inkabb a google. Bar attol meg regisztralhat a topiknyito...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Csak mellékfoglakozásként szabad indítani, min. 5 év mire kialakul egy tuti ügyfélkör.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Köszi az eddigieket! Természetesen csak mellékesként akarom, főállás mellett.

Helló.

php-ban mennyire vagy otthon?

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Tanulj/csinálj olyat, amit más nem tud/csinál. Tíz-tizenöt év
türelem és aztán ugyanannyi pénzből élsz, mint most.

Nem mondták neked, hogy munkából nem lehet meggazdagodni?

> Sol omnibus lucet.

Akkor mar csak szabcsinak kellene nyilatkozni, hogy erdekli-e a 3-4 fos brigad felvetett otlete, vagy egyedul akar vallalkozni. Ha ez utobbi, akar nelkule is osszeallhat par ember. Addig is kiadom neked feladatkent, talalj ki egy jol hangzo es szabad (domain)nevet egy leendo par fos ad-hoc brigadnak... :-)

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Kb 2 éve csinálom kb ugyanezeket szabadúszóként, bár inkább webes programozást. Nem nehéz találni egyébként megrendeléseket főleg ha már van néhány ügyfél, aki jó ajánlót tud rólad mondani. Kb ezeket kell betartani:
http://www.komodomedia.com/blog/2010/01/self-employment-advice/

Biztosan másnál is, de nálam óriási probléma az ügyfél és a vele való kapcsolattartás, ezért inkább továbbküldöm őket a grafikushoz, ők pedig megkeresnek a programozás részével. 4-5 különböző volumenű grafikussal állok kapcsolatban. Egyébként meg az ügyfelek annyira hülyék (80, de inkább 90%), hogy inkább csináld te is ugyanezt, ha jól akarsz aludni. Vagy egyáltalán akarsz aludni :)

És még egy oldal azoktól a grafikusoktól akik helyettem szívnak az ügyféllel:
http://clientsfromhell.net/

Mindig izgulok, hogy fizetnek-e vagy el tudom-e tartani a családot, de valahogy a vége mindig az, hogy jut pénz a hobbijaimra is, havi 1-2 alkalommal el tudok menni az Euroringre motorral és a tankolás sem probléma. Jó, nem mondom, hogy túl jól élek, de sok ismerősöm van, akik még így sem.

--
http://sandor.czettner.hu

+1,

szabadúszóként én is bőven mgkeresek annyit, sokkal kevesebb munkával, mint amit az utolsó céegmnél. Cserébe azt csinálok, amit akarok... Viszont valóban négy-öt év, mire egy akkora ügyfélkör kialakul, ami már el is tud tartani.
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Először is mindenképpen specializálódnod kéne valamilyen szakterületre, már ha komolyan gondolod a freelancer munkákat.

Pl. php fejlesztőkből, webdesignerekből Dunát lehet rekeszteni, neked valamivel ki kell tűnnöd a tömegből. Pozicionálni kell magad, pl. te nem webdesigner vagy, hanem Drupal sminkmester. Vagy te nem php fejlesztéssel foglalkozol, hanem csakis Wordpress pluginokat fejlesztesz. Ne rendszergazda legyél, hanem iskolák szervereit tartsd karban Ubuntu alapokon + tanácsadás. (Vagy ne grafikus legyél, hanem Twitter/Youtube profil háttereket készíts.)

De ha már specializálódtál, akkor csak olyan munkákat vállalj el, ami a szakterületed.

Itt van egy jó cikk erről:
http://www.smashingmagazine.com/2009/07/09/the-roadmap-to-becoming-a-pr…

Persze ezek az elején elég sok időt igényelnek, de hosszú távra tervezel, akkor megéri.

Miután eldöntötted, milyen területre specializálódsz, kell szerezned referenciákat, akár úgy is, hogy ingyen végzel el néhány munkát. Utána már csinálhatsz saját honlapot angol nyelven, ahol dicsekedhetsz a korábbi munkáiddal.

Tehát szerintem külföldi, elsősorban gazdagabb országban élő ügyfelekre kéne vadásznod. És olyan munkák kellenek, amiket otthonról is tudsz végezni.

Kérdés még az ár. Az indiai, kínai, fülöp-szigeteki stb. árakkal úgysem tudsz versenyezni. Bruttó $350 / hónap fizetésért már lehet találni web programozót. Ha nem hiszed, nézd meg az onlinejobs.ph, bestjobs.ph, odesk.com oldalakat.

Szóval neked Magyarországon élőként vhogy úgy kéne magad pozicionálni, hogy ugyanolyan minőséget nyújtasz, mint egy drága amerikai programozó, de alacsonyabb áron. Így nem kell árversenybe menned az olcsó kínaival (úgysem tudnál).

Az lenne a cél, hogy gazdagabb országokból származó ügyfeleid legyenek, akiktől több pénzt tudsz beszedni. De ezért cserébe neked is jónak kell lenned. USA-ban élő programozók simán elkérnek $75-$100-t óránként (mondjuk ők értenek is hozzá). De te is szert tudsz tenni olyan szakértelemre, viszont árban alájuk tudsz menni.

UPDATE:

Ha összeállsz még 3-4 másik emberrel, akkor össze tudjátok tenni a referenciamunkákat, és sokkal rövidebb idő alatt lesz egy jó kis honlap, amit tudtok marketingelni. A bejövő rendeléseket pedig szétosztjátok egymás között, vagy csapatban dolgoztok.

Ennek az az előnye is megvan, hogy nagyobb munkákat is el tudtok vállalni.

www.manpower.hu
add le az oneletrajzodat, megjelolve, hogy csak mellekallas erdekel.
nekem eddig jo tapasztalataim voltak veluk.

OpenBSD 4.7/i386 theo for the prezident:D

1. Válaszd ki azt a 3 dolgot amihez értesz és szeretsz is csinálni (nameg piaci rést tudsz benne kelteni).
2. A vevőid számára érthető módon fogalmazd meg azokat a problémákat amire az 1. pontban lévő 3 dolog valamelyike a válasz.
3. A kész marketing anyagodat juttasd el a célpiacodnak.

Bár ennyi erővel céget is csinálhatsz. Pont ennyire nehéz.

Jut eszembe, több évvel ezelőtt javasoltam egy HUP_kapacitás
börzét. Nem hiszem, hogy volt a topikban 10-nél több hozzászólás.

> Sol omnibus lucet.

kapcsolati toke kell... en 10+ eve 1 ugyfellel (kis ceg user supportja) indultam mellekallasba, ma meg 10+ allando ugyfelunk meg rengeteg random beeso megrendelesunk van. ami erdekes, hogy ezek 2 forrasra vezethetok vissza, az elso cegre vagy az mplayeres multamra. szoval csak elindulni nehez aztan turelem es jonnek "maguktol"...

A'rpi

Annyira nem bátorság, inkább kitartás kell hozzá. Én még anno regisztráltam, de hiába pályáztam meg egy csomó melót, nem kaptam meg.
Aztán a múlt hónapban visszatértem hozzá, kaptam egy kis PHP melót, megcsináltam, kifizették, minden zsír. Elindulni nehéz, főleg mert rengeteg sok referenciával rendelkező indiai van, akik fillérekért elvállalnak mindent.
A gáz az, hogy itthon nincs így lehetőség a távmunkára, pedig szerintem mind kínálat, mind kereslet oldalról lenne rá igény.

A gáz az, hogy itthon nincs így lehetőség a távmunkára, pedig szerintem mind kínálat, mind kereslet oldalról lenne rá igény.

Akkor most vagy senki nem ismeri a fentebb emlitett 2 oldalt, vagy ez az allitas nem igaz. Tekintve, hogy en meg sosem hallottam roluk, akar meg igaz is lehet....

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta