Üzemel még magyar BBS?

A legutolsó HBBS lista 13 éves... :/

Hozzászólások

Ezen már nincs rajta az Iposz 2, és az Miskolci Egyetem már gopheren van.

Úristen, már megint eltelt öt év?

Váncsa szerint a BBS: Mint Zrínyi berohanunk, összekapkodjuk amit elérünk, aztán mint Zrínyi kirohanunk vele, mert akit online válogat az sokat markol és keveset fog - letölteni.
Eldobni meg ráérünk otthon is, ami mégsem kell.

Nekem volt bbs progim, de az, amelyik C-ben volt megírva és az interpretert kellett elindítani, hogy fusson.

Szervusz !

A "BBS - avagy az elektronikus postaláda" c könyved féltett emlékem a korszakról. 1995 óta van telefonvonalam, munkahelyem számítástechnikai főnökétől kaptam kölcsön egy 2400 bps-es modemet, majd a havi fizetésemért vásároltam egy GVC-14400-ast KÜLSŐ!!! modemet, mely mind a mai napig üzemképes :-)
A Budapest BBS volt az egyik kedvencem, jó társaság volt, egyszer még a Szlovák sörözőben volt egy találkozó is.

1996-ban ismeretségi alapon volt egy közintézményhez betárcsázási lehetőségem (nem éltem vissza ezzel), LYNX, FTP és GOPHER voltak az első programok, melyet az internetezésre használtam.

Az Új Alaplap meghatározó volt életemben, sokat tanultam belőle - Tőletek.

Munkásságotokat köszönve, tisztelettel:

Csizmadia Zoltán

jahh. Összesen 1-1.5 évet bbs-eztem. Aztán leszoktam róla, mert az olyan volt mint a narkó nekem. Teljesen függő lettem. Akkor kezdtem ismerkedni a pc-vel és egyből modemmel kezdtem. Meg csúnya telefonszámlákkal.
Judy-ra is emlékszel? Path Dani, Dr.Viktor, Vic?

Azért akkor voltak igazi kockák, olyanok akik nem hagyták el az otthonukat.

Igen, eléggé vége lett a dolognak, amikor kezdett bejönni az internet. 94-95 magasságában már közembernek is elérhető volt (pesti) dialupon (nem beszélve arról aki trükkös módon USA-ból tudott BBS-en keresztül SLIP-elni). Sajnos kénytelen voltam bezárni a warez bbs-t mert elég kevesen tudtak itthon 0-7day warezt produkálni internet nélkül (akiknek meg volt, az már jellemzően oda connect-olt, nem bbs-re :-)

A háromkívánságos Dévényi Tibi bácsi BBS-ére emlékszik valaki? Talán még Hercules monitorom volt akkoriban... De lehet, hogy már CGA... Mindig bontott a vonal a Gremlins játék letöltés vége felé, kezdhettem előlről. Ja és senki nem ért el telefonon. Ebben benne van az is, hogy egyrészt már hozzá lehetett jutni telefonvonalhoz 20 vagy 30 ezer forint "hálózatfejlesztési hozzájárulásért", másrészt nem volt még mobiltelefon. Illetve talán 450 MHz-es több kiló súlyú analóg "mobil" volt már top-menedzsereknek (80-as évek vége, 90-es évek eleje).

Nem, az a CoV volt.

Ó, a nosztalgia.

A linkelt szám mondjuk elég késői. 1989-ben, amikor az első számot megkaptam, még általános iskolás voltam.

Az összes CoV-kiadvány megvolt, a CoV-okon kívül a különszámok, mindegyik évkönyv, a programozási könyvek, CD Ultrák; mindhárom pólóból is 1-1. Aztán egyszer, miután vége lett a dalnak, felmarkoltam az egész, bekötésre kész papírtornyot, és kivágtam a kukába. Azóta verem a fejem a falba :(

A pólók egyébként megdöbbentően strapabírók voltak, pár évvel ezelőtt még megvolt kettő (fizikai munkához vettem fel általában).

14-15 lehetett amikor mentünk le hárman (DPath, -PTi-, én) Tokaj-ra vagy hova fido találkozóra. Arra emlékszem, hogy Slapic a Fido-n főguru volt a levelekelosztásában és Ő is ott volt. Útközben megálltunk a miskolci banhofban és bevittük Danit, akit ekkor neveztünk el kiskorúnak. :) Állandóan azt kérdeztem tőle: "Lecke kész?"
:) Ez már amolyan köszönés is volt. Volt egy másik srác -Teve- vele is elég sokáig tartottam a kapcsolatot a BBS-ek elmúlása után.

Hajnali 03-07 0.50 Ft-os percdíjjal - akkor viszonylag gyors volt és nem volt visszataszító telefonszámla.

Nálam az egy hibrid időszak volt. A fidonet (szolnoki betárcsázással) csak épp ismerkedési szinten maradt, mert jött a Drótpostagalamb, meg Compuserve 9600 baud-os száguldással, onnan meg ki tudtam dugni az orromat a netre (netscape 2.04). Aztán 33400-nál freestart, (Compuserve: ahoj popacsek), de még univmiskolc bbs-ről szedtem le a mek-ről az internetkalauzt magyarul. (első találkozás a "nincs olyan, hogy ingyenebéd"-del, és az agybeteg kisfiú hoax-szal).
És lecsekkoltam a bix-en, hogy marad a hajnali forgalmazás mert akkor volt az átlagszint 1/6-a a foglaltsága a netnek.

bbs-hez az nc-hez járó term programot használtam (mert alapvetően lusta vagyok).
Kermittel, ppp-vel (nem teszem le a nagyesküt hogy ez volt a neve is a proginak) még grafikus felület nélkül is lehetett nyomulni a DataNet-re lynx-szel egy darabig - Váncsa Pistát ki is akasztottam ezzel (aztán neki is sikerült).

Hmm. Akkor voltam 16 éves, kb. akkor kezdtem netezni a középiskolában. Ez már kimaradt az én életemből :)
---
Slackware 13.1 - KDE 3.5.10 (4.4.5 teszt)

Találtál otthon egy VICModemet? :D
-------------------------------------------
Dell Vostro 1015 // Ubuntu 10.04 //

FIDO rulz.. 2:371/17.2

El meg valahol egyaltalan? Hianyzik nehanapjan a regi tarsasag...

Hmmm. TELIX és a scriptjei :) 1200 baudos modemmel kezdtem anno...egy akkorával, ami nagyobb volt a gépemnél...később lett egy 1200 baudos isa modemkártyám. :) Akkoriban telefonszámlám is volt. :)

ugyan nem BBS, de erről jutott eszembe: havernak kellett gyorsan egy norton disk doctor. akkor jöttek az első olyan modemek, amelyek 2400-al tudtak adatot, de már 9600-al faxot. az megvan, hogy faxként, T.30 protokollal toltam át neki a zippet?

no és ugye, amikor napokig nem volt vonal, lementem az utcai telefonfülkébe, felhívtam magamat, a relé behúzott, és lehetett gyorsan kitárcsázni?

nosztalgia... öregszünk, vazze.

nice :)

edit: nah kitárcsázós sztorim nekem is akad.. Ugye eljött az a pont, amikor anyám megelégelte a tizenezres telefonszámlákat, és egy remek szolgáltatói feature-t használva kóddal záratta le a távolsági hívásokat. A terv ott volt kishibás, hogy a modem és a telefon párhuzamosan volt kötve, így a 14.4k-s modemet voice módba kapcsolva (talán AT#VLS=5) az szépen visszaírta a terminálba a telefonon közben beírt DTMF értékeket, prózaibb nevükön a lenyomott gombokat. Ezután az a helyzet állt elő, hogy a telefonszámlák érkeztekor ártatlanul széttárt kezekkel mondhattam mindig, hogy "neménvótam"...

Ja, a 150 forintos éjszakák, és hétvégék. Emlékszem mekkora tolongás volt péntek 18:00-kor, hogy elsőnek bejussunk. Később már vagy valaki fent volt a lopott accal, vagy már nem volt elég szabad vonala a szolgáltatónak.

suckIT szopás minden nap! Android 2.2: használhatatlan

Régi szép idők, amikor az ember fél órán-órán keresztül próbált betárcsázni, és reménykedett, hogy közben valaki leszakad, és be lehet furakodni a helyére...

Szerencsére munkahelyen volt 64k-s bérelt vonal, amit éjszaka úgysem használtak, úgyhogy elég gyorsan beruháztam plusz egy modemre, innentől kezdve saját callback ISP-m volt ... :)

És ha már nosztalgia...

286-os gép, 1MB RAM, Trident TVGA8900 videókártya, rajta 512kB RAM-mal. Az alaplapra, és a videókártyára is ugyanolyan DIP RAM ment.

Amikor programot fordítottam Borland C 2.0-ban, akkor levettem 256kB-ot a videókártyáról, és rátettem az alaplapra, majd programfuttatásnál vissza...

Ezerszer gyorsabb volt így a fordítás. DPMI16BI.OVL rulez.

Aztán, kaptam egy 8 bites(!) ISA slotba tehető memóriabővítő kártyát, amin volt 64 darab DIP foglalat. Rápakoltam az összes, régóta polcon porosodó 16kB-os DIP RAM-ot, és lőn bódottá.

Én anno PC-s pályafutásomat egy XT-n kezdtem, amikor nagy nehezen lekerült a COCOM listáról. Nagyon kemény Turbo C fordítót használtam rajta.

Azelőtt meg nagyon hosszú ideig c64-et, amit Bécsből kellett még behozni. OMG de béna volt az a gép. A BASIC fos volt, bármi normálisat akart az ember rajta csinálni azt csak gépi kódban lehetett. (Primo sux, Spectrum sux, Amiga sux, plus4 sux. :P)

A 33k-s modemem meg nekem is itt van még a fiókban, tökéletesen bevethető állapotban.

Mihez képest volt béna :)

Te is begépelted a basic programot (már nem tudom melyik német sz.gépes havilapból) amelyik egy jó kis 4k-s monitor programot generált C400-ra.

ass, disass, dump, lépésenkénti futtatás, cpu-regiszterek kiírva(+megállási feltétel)

23 betü megvolt parancsnak, volt hozzá elég jó Hilfe (két A4 lap négy hasábban)

Ennek a procinak szerettem az indirekt címzését, Z80-at ebben felülmúlta, (pedig az volt a kedvencem)

Nekem Atari XT-m volt 640K RAM-mal és egy 40MB-os MFM winchesterrel, amit 28MB-osnak látott. Az első kernelem meg 8 órán keresztül fordult egy 386-os laptopon. Úgy emlékszem 40MHz-es volt.
BBS-re pedig 9600-as kártyát használtam, de nagyon gyorsan drága pénzért vettem egy 14.400-as faxmodemet. Fantasztikus volt a gyorsulás. :)

BTW ha mar retro... Useneten van meg elet? Itthon vajh felnott mar hozza a nep, vagy kikopott a faszba?

na ez a téma minket is mozgat öregemmel (Paunch), van egynéhány szép emlék a társaságról...=))

sub

if(you == understand.this){
          get.a.girlfriend;
}

Hey, én annó Iolotól szerettem volna átvenni Baba Yaga kunyhóját, de aztán sose került sor rá. Facebookon elég sokan egymásra találtunk (Toma, Grin, TRf, Giraffe, Armitage, Tom-A-Hawk, Sam. Joe, CsTom, Iolo...)
Pár hónapja ráhívtam a The Last Chance BBS-re, ki is csengett, össze is fütyült de elfelejtettem - hiába, a kor - a jelszavam. Kacsát meg nem tudtam elérni.
Mr. Petró meg a kollegám. :-)

Ave, Saabi.

FidoNet-en az első kérdésem az volt, mit jelent hogy lamer?
Dada rögtön válaszolt: pl. te!
:-D Szép idők, amikor nem az anyázás volt sértő, hanem a szófosás, mert azt sokba került átvinni...

Ave, Saabi.

Emlékszem, hogy Slapic BBS-se volt talán anno az egyetlen ami Linuxon ment. Néztünk is rá, mint valami csodabogárra. :)
Én akkoriban hallottam először arról, hogy van valamiféle Linux ami egy finn OS. :)

Üdv!

Indítottam egy telnet BBS szervert. Rövid ismertető itt.

Elérhetőség: telnet aurora.homelinux.net 2001

Jó szórakozást! :)

kris *_^O^_*

Üdv!

Az jelenleg ismert BBS-ekről /nemzetközi/ egy listát közzé tettem az Aurora BBS weboldalán.

A kezdeti nehézségek megelőzéséhez készítettem egy letölthető rövid Puskát ;^).

(Néhányan vélelmezhetően tanácstalanná váltak amikor belépés után nem találták a kezelő-felületet :-)

üdv

kris *_^O^_*

Vannak mindenfele, telefonon is, IP-n is. Én periodikusan pl. elcseszem a fidonet.hu domaint,
meg most megint szétesett (2 éve…) a lifeforce.hu…

…de úgy IGAZÁBÓL már persze nincs. Pontosabban az emberek, akik ott dumáltak, még gyakran mindig
ezt teszik, azóta is.

… most people don't plan to fail - they fail to plan
---
* Origin: LifeForce WHQ (2:370/15)

sziasztok, en ujranyitom ezt, mert most aktualis :D

 ~20 ev utan ujra megnyitotta kapuit a Roon's BBS beta teszt uzemmodban. Valaha az egyik legforgalmasabb BBS-ek koze tartozott Magyarorszagon, aztan jott az internet es az erdeklodes elveszett, a hardware meg kellett masra, igy bezartam. Viszont a covidnak koszonheto extra szabadidonek hala regi tervem megvalosult, hogy eredeti formajaban ujrainduljon. Sajnos az original hardwaret egyelore nem sikerult eletre kelteni (ami amugy egy Cyrix 486-os volt), ezert egy kicsit erosebb vason fut jelenleg: egy Pentium 1-en. Az operacios rendszerben is tortent valtozas, alapbol OS/2 Warp3 alatt ment, de a TCP/IP kezeles esetlensege miatt most a "frissebb" OS/2 Warp 4.52 fut. A vinyok is regi Quantum Fireballok, ugyhogy a sebesseg is ennek megfelelo: turelemre nevel. :)

BTW, nem hiszed el, de meg letezik a Fidonet, meg othernet, amit szinten lehet nezegetni. Igazi retro heaven!

Ha nosztalgiaznal, vagy megmutatnad a gyereknek mi volt az internet elott, akkor kapcsolodhatsz kedvenc terminalprogramoddal (pl Syncterm) telnet protokollal a kovetkezo hostra: bbs.studio64.hu a 1212 -es porton.

Ha ennel kenyelmesebb vagy, akkor a weboldalon van telnet: http://bbs.studio64.hu

Dialup is lenne, ha nem szopnek az asterisk beallitasaival, de majd idovel ez is lesz. :)

magyar fido ? az elmult ket honapban probaltam elovadaszni, meg 1-2 vinyo van amit at kell neznem, de eleg remenytelen. grin-nek van, ha jol tudom.

amugy nem tudom ki archivalt, az a baj h az MSGID-k egy ev alatt mar rotalodnak, ugyhogy tarolni is necces. valamint a HDD hely mindig szukos volt, ugyhogy senki nem tartott meg tobb levelet, mint szukseges volt.

a FIDOTEST echon epp megy errol egy elmeleti tarsalgas.

magyar fido ? az elmult ket honapban probaltam elovadaszni, meg 1-2 vinyo van amit at kell neznem, de eleg remenytelen. grin-nek van, ha jol tudom.

Tőle egyszer kérdeztem, aztán nem találta vagy nem volt ideje megtalálni.

amugy nem tudom ki archivalt, az a baj h az MSGID-k egy ev alatt mar rotalodnak, ugyhogy tarolni is necces. valamint a HDD hely mindig szukos volt, ugyhogy senki nem tartott meg tobb levelet, mint szukseges volt.

Én is így voltam vele, valamennyi van a végéből, valami mentésből.

What a coincidence! Épp tegnap meséltem a feleségemnek a BBS-ek világáról :-)

Vidékiként nem voltam benne a fősodorban, így a közösségi életből kevesebb, a hangulatból, atmoszférából több jutott.
Várni a szabad vonalra, szemeddel futni a fájlneveket és közben fejben szűrni azokra, amik érdekesnek tűnnek.
Emlékszem a Pangeáról szedtem le a SULI.ZIP-et, Tomcat alkotását (Revenge on School). Az meghatározó kulturális élmény volt :-)
Illetve diskmag-ok számait szedtem előszeretettel. TN és KM főleg. Ezeket még a 2010-es évek első felében is szívesen olvastam vissza.
Eleinte az NC részét képező TERM95.EXE-vel toltam, aztán Kermittel.

Nagyon más volt ez akkor, egy Internet nélküli korban.
Mai ésszel szürreális élmény egy DiskMag-ot elindítani. És akkor, ott egy picit kinyílt a világ.
Vártad mindig a következő számot, próbáltál hírt kapni róla havertól, aki majd utánakérdez.
Szerettem a tutorial-okat, így ismerkedtem meg pl. az assembly programozással is. A történeteket, novellákat, írásokat is izgalommal olvastam. El is vannak téve valahova .txt-be exportálva a kedvenceim.
Olyan volt számomra ez az egész, mint egy párhuzamos világ. Amit nagyon szerettem, és amit azóta sem találok. Legfeljebb a nyomaiba botlom bele néha úton-útfélen.

Internet nélküli vagy éledő / nehezen hozzáférhető internetet korában... én inkább ezt az utóbbi időszakot (átmeneti, ill. közvetlen megelőző éveket) ismerem.

Valahol nekem is el vannak mentve ezek a diskmag-ok - pár éve DosEMU-ban próbáltam is néhányat, érdekes volt pár dolgot újra elolvasni... no meg ez egy érdekes világ volt...

Programozás / tutorial terén nekem a SWAG ugrik be még egyébként... "Yet another xyz..." :-)

Később pedig a levelező listák.... (HIX Guru / Tipp / Móka pl.) 

Nekem '98-ban lett (lopott) netem. Azelőtt csak BBS ment, illetve '97 márciusától email és levlisták.
Abból a szempontból egészen más volt, hogy a baráti-ismerősi körből ekkor még nagyon keveseknek volt otthon net elérése (vidéken lassabb volt a penetráció szerintem). És még a net se ilyen volt, mint most. Altavista volt, meg jórészt statikus HTML oldalak. Aztán jött az ingyenes tárhelyszolgáltatók kora, amikor mindenki honlapot csinált :-)

2000 körül volt egy Broadcast Motel nevű netrádió, talán péntek éjszakánként. Mellette IRC csatornán ment a cset. WinAmp-ból lehetett hallgatni (akkor még másodlagos rendszerem volt csak a Linux; első vonalban egy Win98 volt).

A HIX listák megvannak: Guru és a Móka rémlik leginkább, de hosszabb-rövidebb ideig többre is fel voltam iratkozva.

Emlékszem a lopott net accjának amikor megváltoztatták a jelszavát, kölcsön kellett kérnem haver jelszavát, hogy egy kis programmal dictionary attack-kel meg tudjam törni az új jelszót (pop3 szervernek támasztottam neki azt hiszem). Legeneráltam a lehetségesnek vélt új jelszavakat egy textfájlba és ment a rockandroll. Mindig meglett.

Meg volt olyan időszak is, hogy péntek este (talán) 6-tól hétfő reggel (talán) 7-ig csak 150 Ft-ig ketyegett a számláló, ha dialup szolgáltató számát hívtad. (150 forint talán 45-50 percnyi netet adott csúcsidőn kívül, ha jól emlékszek)

A szívás akkor volt, ha valamelyik családtag telefonálni akart. Mert akkor bizony kezdte újra a számláló. :-)

...vagy akkor, ha valamiért megszakadt a kapcsolat...
Egyes modemekben volt egy olyan hiba is, hogy a hangup parancsot data streamben is érzékelte (vagy valami ilyesmi)...

Ekkortájt kezdték ajánlgatni az ISDN vonalakat, ahol egyiken netezhetsz, másikon telefonálhatsz, és össze tudja fűzni a két csatornát, amikor nincs használatban... de ez egy másik technológia volt...

Ezt a folyamatos hétvégi kedvezményt egy idő után megszüntették, a 150 Ft maradt végül, és talán innentől este 10 után élt csak a kedvezmény.
Ha jól emlékszem, 4000 Ft-ért volt korlátlan net is "Mindenkinek" néven...

Szerk.: ...mármint a hívások nem kerültek külön pénzbe a 4k Ft-on felül, ld. 150 Ft-os limit - ettől még az Internet szolgáltatónak is kellett fizetni.

Egyes modemekben volt egy olyan hiba is, hogy a hangup parancsot data streamben is érzékelte (vagy valami ilyesmi)...

Igen, a hangup ping. Talán már elévült, így bevallom, IRC-n jómagam is büntettem vele néha. Szánombánom.
Ott ugye egyből megvolt az IP...

Folyamatos hétvégi kedvezmény: így töltöttem le az első Debian installer imageket ftp-n :-)
Előtte csak éjszakai kedvezmény volt, ami talán reggel hatkor ért véget. at indította időzítve a ppp-off scriptet, mert fekvéskor bent hagytam általában néhány letöltést.

Hát, ez elég lassú. Azt, hogy türelemre nevel, az nem kifejezés, írom be a nevem, erre 2-3 mp.-enként jelennek meg a karakterek. Ennek így nem sok értelme van, hogy fizikailag foglalja a helyet, meg eszi 24/7-ben az áramot egy ilyen P1-es gép. Ennél egy Rpi Linuxszal gazdaságosabb lenne, kevesebb helyet foglal, gyorsabb, stb.. Tartalom sincs rajta semmi.

Mondom ezt úgy, hogy én odavagyok a plain text alapú, konzolos (tty), terminálos, CLI/TUI cuccokért, BBS, IRC, Gopher, Gemini, markdown, lynx, elinks, w3c, teletext, stb.. Nagy rajongója vagyok a retró témának. Mai napig telepítgetek retró OS-eket, játszok régi DOS-os, amigás, emulátoros, stb. játékokkal, korai voodoo-s cuccok, igaz egyik sem korabeli fizikai hardveren, mert arra se helyem, se pénzem, hogy ilyen semmire nem jó P1-es meg retró konzolos, 8 bites mikrós lomokat őrizgessek, javíttassak, meg kifizessem a manapság értük kért, egyre meredekebb nosztalgia-gyűjtői prémiumárat.

Ezt a fidonetet hogy érem el? Rémlik régről, de már nem emlékszek rá. Sajnálom, hogy kihaltak ezek, mert ezeknek az ősi, plan text alapú megoldásoknak van egyfajta egyszerűségük, puritánságuk, eleganciájuk, absztraktságuk, hatékonyabban adják át az információt, mint a modern, bannerektől izgó-mozgó, JS-ekkel széttűzdelt modern net, meg faszbuk és társai.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Emlékszem amikor kórházba kerültem valami ritka betegséggel, anyám rögtön tudta, hogy Új Alaplapot kell nekem behozni :-)
Ez volt az a lap, amit mindig megvettem. A CHIP magazinokat unokatesómtól örököltem meg általában.

Milyen durva, hogy akkoriban ezeken keresztül szivárgott le az infó. Nem nagyon volt alternatíva. Jó kis kollektíva alakultak ki egy-egy ilyen szerkesztőségben. (Rádiótechnikát is olvastam, ott is vannak, akiket nagyon szerettem.) Valahogy emberközelibb volt ez az egész. Vagy talán csak az idő szépítette meg.

Hát, újságba nem. Volt az Új Alaplap, Linuxvilág, PC World, prog.hu, egy jó darabig a javaforum.hu saját portálomra írtam szakmai cikkeket, aztán ez lassan meghalt, mert megölte a stackoverflow és az angol szakirodalom, prog.hu bulvárt meg nem akartam belőle, kritikus tömeg pedig nem nőtt köré, ami egyéb - nem szakmai témákban fenntartsa, szóval nem, nem írok már.

Új Alaplap annak idején alap volt, talán az egyetlen újság, amit rendszeresen megvettem.
CHIP Magazin mellet a PC World unokatesómtól került tovább hozzám rendszeresen.
Linuxvilágra emlékszem, pár számot abból is megvettem. Olyasmi rémlik, hogy hamar megszűnt.
prog.hu-t bár rendszeresen nem olvastam, egyes témákban sokat merítettem onnan.

Egyébként én sajnálom ezt az abszolút centralizációt, amiről Te is beszélsz, hogy ,,már csak a stackoverflow a jó" (minden érdeme elismerése mellett). Amennyire virágoztak a kisebb közösségek tíz-húsz évvel ezelőtt, mára annyira kihalt vagy perifériára került a legtöbb. Nagyon átalakult a web, a szakma, és az emberek szemlélete is. Ugyanez a döglődés megvan a Rádiótechnika holdudvarában is. Nyilvánvaló, hogy a közösség (vagy ami maradt belőle) már nem tartja el. Pedig ott is volt, van néhány nagyszerű szakember és szerző, akik szerintem nemcsak magyar viszonylatban, hanem világszínvonalon is értékes életművet alkottak.
Ahogy trey írta egy másik topikban, megváltozott a világ. Megváltoztunk mi is.

Ezeket én is sajnálom. A számítógépes magazinokat, tévéműsorokat. A centralizációért is nagy kár, a Facebook kinyírt egy csomó jó blogot, fórumot, ahol színvonalas szakmai diskurzus folyt, ma ezeket látogatók híján elhaltak, és mindenki az agyrohasztóan idióta faszbukos szarjait lájkolja. Persze maradtak még jó fórumok, retró közösségek, vogons, retrocomputing stachexchange, retró youtube-os csatornák videó, stb., de az ilyenfajta tartalmak száma nagyon megtizedelődött, nagyon-nagyon rétegigénnyé vált. De nem csak retró, hanem egész modern IT, elektronika, stb. témájára igaz ez. Mindenki megül magának meg facebookozik. Nagyon szomorú.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

hu bakker, ez se ma volt...

2. bapc30p2.zip BAssPasC v3.0 pre2 - Mixed programming language based on ASM/BASIC/C/PAS and PERL 348679 2005-10-08 21:22:45
3. bapc_232.zip BAssPasC v2.32 - Mixed programming language based on ASM/BASIC/C/PAS and PERL 300206 1997-12-09 07:16:25
23. esp_v192.exe ESP v1.92 - Extension-Sort Packer from Hungary 69851 1997-11-12 13:21:25

No, erről van egy jó sztorim. A doksit igazából magamnak írtam 16 évesen, aztán elkezdett terjedni. Amikor már a BME-re jártam, akkor egyszer

kaptam egy hívást, aminek az volt a lényege, hogy tudom-e, hogy egyébként valamelyik főiskolán ebből tanítanak :D Én meg fogtam a fejem, hogy

jó, hát ez gimis diákként aranyos volt, de azért vannak még szintek :D

Köszönöm!

https://retroujsag.com/borito_muzeum/chip/chip_magazin_1995-01.jpg

Itt az a bizonyos Chip magazin a mini-cd melléklettel - amit szoktam emlegetni - a retroujsag.com-on a legelső Chip CD ISO file 192 MB. Konkrétan van rajta egy Slackware Linux v2, 1996 év elején telepítettem egy 386SX desktop gépre, majd 1997-ben egy 486SX gépre latex-el és PS fileokat gyártottam vele.

# head readme.202
This is Slackware Linux 2.0.2.

This version contains libc 4.5.26, Linux kernel 1.1.54 (plus source for many
other versions in the source tree, including version 0.01 :^), and XFree86 3.1.

Én is arról telepítettem az első Linux-szaim egyikét:-). De az első emlékeim szerint a 'Forráskód' újság második számának floppy mellékletéről volt, ami tartalmazott egy alap cli-s linuxot  mc-vel  :-)

Le is fogom innen szedni és megpróbálom majd megint
(az oldal elég gyakran timeoutol :-( )

Szerintem én nem ezt, hanem a második Linux mellékletet raktam fel először... emlékeim szerint Redhat volt.
Ha jól emlékszem, a két CD-melléklet között nem telt el túl sok idő.
Örültem, hogy sikerült elindítani rajt a grafikus felületet (X11R6), nekiálltam nézegetni a programokat rajt, kattintgattam, aztán visszakerült a Windows NT, amit törölnöm kellett ahhoz, hogy legyen helyem kipróbálni a Linuxot.

Nem sokkal később rokontól kaptam egy Slackware-t talán tíz CD-n.
Ezen is elindítottam a grafikus felületet, nézegettem a programokat, aztán ment vissza a Windows.

Egyetlen gépen nem volt túl egyszerű keresgélni pl. modem beállításokat működő beállítások mellett (Windows NT), majd mindezt megtenni Linux alatt úgy, hogy nem igazán volt elég helyem mindkét rendszerhez.
(Két HDD volt a gépben, a nagyobbra átmásoltam az adatokat, a kisebb, 640 MB-os Quantum Fireballra pedig ment a Linux.)

Nem annyira tudtam értékelni a szoftverkezelő központot (bár a 10 CD-s anyagról fel lehetett tenni sok mindent), de ugye ennek akkor van igazán értelme, ha online az ember, az meg a modemes időkben, még a 150 Ft-os kedvezmény előtt nem volt annyira magától értetődő, pláne nem gyors...

...aztán legközelebb 2008-ban telepítettem Linuxot, azóta használom is. :)

Ami még érdekes volt anno, az egy QNX nevű rendszer volt (nem tudom, melyik verzió), ami egyetlen 1.44 MB-os floppy-ról betöltött, futott, és esztétikus grafikus felülete volt.
Meglepő volt, hogy mindezt megoldották egyetlen "kis floppy" tárhelyen...

Szerintem a Slackwarehez most se kell 10 CD (no jó, most már talán kell annyi).

Most direkt elővettem a polcról: "RedHat Linux 4.0 Archives" '96 októbere. 4 CD. De ebben már a i386 és az Alpha telepítőCD is benne van.

(Az SCO telepítőkitje devtoolssal, meg minden nyalánksággal kicsit több, mint 5 doboz floppy volt, egy-két évvel korábban.)

...hülyeséget írtam, nem Slackware volt...

Egyébként ezek azok a CD-k (a Samsung-ok, meg a köztes, felirat nélküli elvileg).

Az egyikre "Linux 6.1" van írva, szerintem Suse amúgy. :-)
A Suse 6.1 '99 áprilisi kiadású, a Chip CD melléket meg szerintem '97 vagy inkább '98 lehetett.

Wow! Ez nagy kincs. Nemrég élesztettem 486-ot win95-el. Hogy mit szívtam, míg egy winzip-et találtam hozzá... Egyszerűen ezek a régi dolgok eltűntek a netről.

És egyébként kb. 1/4 óra keresgélés után feladtam, hogy találok egy megfelelő verziót, és elővettem egy régi chip melléklet CD-t. Természetesen hiba nélkül, simán fel tudtam róla telepíteni :)

Az ember azt gondolná, hogy a net mindent megőriz. Pedig nem.
Szomorúan konstatáltam pl., hogy egész PSION PDA-kkal foglalkozó gyűjtemények tűntek el nyomtalanul az elmúlt években.

Régi hardverem pihen nekem is elég: 386SX laptop, 486DX2 laptop (33 MHz), 286-os alaplap, 486-os alaplap 66 MHz-es DX4-gyel, kisfloppyk, nagyfloppy, Tallgrass ,,floppytape" streamer, régi modemek, BNC-s HUB, hálókártyák, elosztók - jó ég se tudja már, mik.
Nincs szívem kidobni ezt a sok szart.

A 486-os laptopot egyetemista koromban még használtam. Ahhoz a 16 bites programokat kellett így gyűjtögetni.

Nincs szívem kidobni ezt a sok szart.

Nekem sem volt, ezért nagy részét eladtam az eBay-en. (Az XT alaplapomat ROM-BASIC-kel egy spanyol rockegyüttes basszusgitárosa vette meg.) Ami megmaradt azt meg őrizgetem szépen elcsomagolva, mert nekem sincs szívem kidobni ezt a sok szart.

Ha van helyed tárolgatni őket, vagy nosztalgiázol rajtuk, akkor ne is dobd ki őket, ezeknek szépen folyamatosan megy fel az ára, ahogy ritkulnak, meg gyűjtők kezdik felvásárolni őket, főleg 386-486-os laptopok, meg 286-386-os alaplapok. Nyugodtan ellenőrizd, hogy máris mennyiért mennek a nemzetközi eBayen ezek „szarok”, meg fogsz lepődni. Abból ne induljatok ki, hogy ezek ma még magyar viszonylatban elekronikus hulladéknak minősülnek, nemzetközi viszonylatban viszont épp retróláz van. Ha nincs helyed, akkor se dobd ki, mert a zúzdában végzik, hirdesd meg ingyen elvihetőre, hátha valaki magyar retrós a közelben hasznosítani tudja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A legtöbbhöz emlékek fűznek. Még soha semmit nem adtam el. Pedig akadna mit. Már nem dédelgetek olyan álmokat, hogy egyszer majd építek egy BNC-s hálót. Az ehhez fűződő cuccoktól válok meg szerintem először.

Egyébként a PSION 5mx-eimet pont így vettem, ahogy leírod: nemzetközi szinten drágáért mentek, de itthon figyeltem a fel-felbukkanó példányokat és öt-tízezer forintokért elhoztam őket. Hajlamos vagyok összevásárolni ilyen szarokat, amikre annak idején vágytam, de nem engedhettem meg magamnak. Sokáig használtam is az egyik PSION-t, illetve van egy tartalék display kábelem is.
Annyira szeretem a PSION-t, hogy kb. évente fellángol bennem a vágy, hogy a házát és a billentyűzetét (best traveller keyboard evör) megőrizve alá tegyek mondjuk egy Pi Zero-t wifivel és egy TFT-t. 3D nyomtatni végülis tudok, keyboard driver-t is csináltak már hozzá, meg lehet vásárolni. Csak sajnos ennél fontosabb feladatokra sincs időm. (Tudok a két reinkarnációról, a Gemini és Planet PDA-król.)

Aztán pl. nekem mindig C16-om volt, magnóval. Így kb. öt éve vettem egy C64-et lemezegységgel és egy csomó floppyval, joystick-kal, ajkai lomisoktól. A kislányom lassan abba a korba ér, hogy összerakom neki.
Közben egy gyerekkori barátom nekem ajándékozta azt a C64-esét, amin még együtt játszottunk, programoztunk, így most kettő van. Megvan még egy csomó programozáskönyvem is ezekhez, BASIC és Assembly.

Vannak örök darabok, amik beváltak és máig használm őket (bár ezek nem is annyira öregek még). Pl. a Garmin GPSmap 62s legalább heti rendszerességgel előkerül, ezzel túrázunk.
A másik a HP 50g számológép, amit 120 USD körül vettem annak idején. Mostanra brutális áron mennek. Ezt is aktívan használom, ez a számológépem. Mellette a TI-89 csak ereklye; szerintem egy 50g-vel szemben labdába se rúg. (Bár tudom, mára eleve a számológép mint műfaj visszaszorult az oktatásba, pedig szerintem aki sokat utazik és sokat számol, annak pont jó egy ilyen programozható gép.)

Számomra örömet okoz azoknak a tárgyaknak a használata, amiket mérnöki zsenialitás hozott létre, és nem a marketing. E miatt van pl. négy autónk: köztük egy AFN TDI, ami a családi kirándulóautónk illetve néha az én kempingautómmá transzformálódik túrák, futóversenyek előtt; valamint egy SDI, amit a feleségem hajt. Hiába régiek, ezeket mégis öröm használni, mert átgondoltak. És rendkívül megbízhatóak is.

Ha már retro, akkor létezik még magyar nyelvű irc csatorna, vagy már mindenki slack-en nyomul?

Janine (talán GIF?) megvan valakinek? :)

BBS -es sztorival sajnos nem tudok eloallni, hogy micsoda kincsek voltak ott, mert bar nehany Erika Eleniak kep remlik, hogy onnan volt, de teljes sorozatot (asszem 5 nagy floppi) azt tutira a suliban masoltuk.

De az er valamit, hogy a Drotpostagalambrol szereztem be a felesegemet? Vagy ez nem eleg retro?

DPG........ te jó ég, akkor nem csak én emlékeszem még rá! (Matáv, Elender, Alarmix , .... )

Nekem még volt olyan ismerősöm akinek freemail-es emailt betárcsázós modemmel (14400kbps) csináltuk meg valamilyen karakteres felületen. Direkt a freemail (c3) telszámát kellett híni és ha nem volt ppp kapcsolat akkor bejelentkezett egy bbs szerű automata amin keresztül tudtál új emailcímet csinálni. 

Így van, én is terminálprogramból csináltam a freemail fiókomat. A freemail számára kellett betárcsázni; netem még nem volt.

Meg amikor az Elendert meghekkelték...és megint. A ,,profik".
Jó korrajz volt az akkori magyar vállalkozások jelentős részéről: hozzáértés nem volt, csak nyakkendő meg PR. A ,,vállalkozó urak".

Erről az jutott eszembe, hogy egy időben minden felhasználót értesítettek, hogy az eredeti @freemail.c3.hu e-mail címek meg fognak szűnni, és helyette mindenki a @freemail.hu címet használja.
...de szerintem még most is megérkeznek az e-mailek freemail.c3.hu végződéssel is.

...gondolom...

Nekem csak történeti okokból van beállítva, fetchmail-lel töltöm le.
Időnként van, hogy nagyságrendileg 5-15 percig nem elérhető (sikertelen bejelentkezés), utána működni szokott.

...hogy mennyire megbízhatóan, az más kérdés, de gyakorlatilag már nem használom.

Mostanság annyira nem... nagyobb baj szerintem, amikor egy adott címet használsz egy weboldalon, aminek az adatbázisához hozzáférnek, és ezekre a címekre küldenek többek között spam-eket.

Minél régebbi az adott cím és minél több helyre regisztráltál vele, annál nagyobb eséllyel leszel fent vele egy ilyen listán...

Az is akkortájt volt, hogy külföldön voltak direkt olyan email címek, amikre gyakorlatilag küldtél egy kérést (töltsd le ezt és ezt az URL-t),  majd pedig válasz emailben jött a tartalom. Praktikus volt, amikor nem volt teljes értékű internetelőfizetésem. :-)

Bármilyen tartalmat el tudtál érni, ami GET-tel elérhető volt. Nyilván volt két korlátozó tényező:
1. a Freemail napi 10 perces betárcsázása
2. a legtöbb ilyen szervernél volt napi kvóta (például maximum 30db GET kérés)

1996 és 2000 között így olvastam többek között a HowStuffWorks.com-ot.