MorphOS SDK 2

Miközben a MorphOS 2.x két év alatt 6 kiadást ért meg (2.0 - 2.5) a fejlesztőcsapatnak volt egy régi adóssága a 3rd party fejlesztők felé. Egy új SDK. Ezt törlesztették most.

Az SDK tényleg a legfájóbb pont volt régóta, még akkor is, ha a 2.1-es MorphOS magasságában frissültek a rendszer-include-ok, így az új rendszerhívásokat már használhatta aki akarta. De az elavult, AltiVecet nem támogató 2.95.3-as GCC, a dokumentáció hiányosságai, az ősrégi libc, az elavult binutils és az egyéb járulékos tool-ok gyengeségei bizony jelentősen megnehezítették a fejlesztést ezen a rendszeren. Persze külső forrásokból beszerezhető volt minden, még a legújabb GCC 4-ek is, de ezek a bizonytalan eredetű, kétes funkcionalitású fordító és libc buildek sem gerjesztettek sok bizalmat senkiben, aki fejleszteni szeretett volna a rendszerre. Ráadásul rémálommá tették a külsős fejlesztések támogatását. De ennek most vége.

Itt az új MorphOS SDK 2, amely igaz egyelőre csak béta változatban, de letölthető a hivatalos MorphOS oldalról. A tartalomból:

* MorphEd IDE, MUI-centrikus gyors-súgóval
* GCC 2.95.3 fordító, AltiVec támogatással és C++ bővítésekkel felvértezve
* GCC 4.4.4 fordító
* MUI, Reggae és teljes rendszerdokumentáció, szöveges és AmigaGuide formátumban
* Új példakódok
* Kiegészítő eszközök: LogTool (a rendszerlog nézegetéséhez) és WipeOut (amely egy memóriafoglalás és használat követő eszköz)
* Teljes GeekGadgets (azaz Amiga-POSIX) környezet
* Könnyen használható telepítő

Az SDK 2 béta letölthető a MorphOS honlapjáról, telepítéséhez és futtatásához MorphOS 2.5 és 300MB szabad HDD hely szükséges.

Frissítés: 2010.06.17-én megjelent a végleges, immár nem béta változat is, néhány hibajavítással, frissítő móddal a telepítőben, valamint apróbb példakód és dokumentáció javításokkal.

Hozzászólások

Csak egy buta user kérdés, de ők nem tervezik a gcc>clang váltást?
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2