Lan boot HD nélküli gépekre

 ( s-kami | 2010. június 2., szerda - 14:53 )

Nincs vinyó minden gépben? Vékonyklienseid vannak? Akkor a Puppy Linux a neked való !

A munkahelyemen felmerült, hogy elkerülendő a sok bootcd használatát, bootoljunk lanról. Így lehetővé válik az intézményen belüli összes, PXE - Lan boot képes gép elindítása, akár jó a HD benne, akár nem, időt és sok sok cd -t megkímélve.

A szerver felépítése nem sok időt vesz igénybe, bár kell némi ismeret hozzá, ezt egy alap debian lenny szolgálja ki jelen esetben, dhcp és tftpd szerverként szépen bekonfigurálva, ám a megfelelő distro kiválasztása már annál fontosabb, hiszen nem lehet túl nagy, mert akkor vagy nem fog elférni a kliens memóriájában, vagy ezer évig fog töltődni egy lassú hálózaton és akkor csak unkáink unokái fognak ezzel a módszerrel számítógépezni.

A kiválasztott disztribúció némi módosítást igényel, minthogy az alap puplet nem bootol, szükségünk lesz egy módosított initrd.gz fájlra, amibe integrálnunk kell a cd -n található .sfs fájlt, ami tulajdonképpen a rendszer teljes anyaga, majd a tftp szerver konfigjában létrehozni az alábbi bejegyzést:

label SuliPuppy
menu label ^SuliPuppy
kernel /sulipuppy/vmlinuz
append initrd=/sulipuppy/initrd.gz

ahol a kernel szintén a cd -n megtalálható vmlinuz, majd nincs más dolgunk, mint bekapcsolni a merevlemeztől megszabadított pécénket és beállítani rajta a LAN BOOT opciót.

Természetesen a gép kikapcsolásakor a saját pendrive -unkra elmenthetjük az aktuális munkamenetünket, így legközelebb már jóval gyorsabb rendszerindulást fogunk tapasztalni.

Egyenlőre két lan boot image -t készítettem, minthogy ez is rengeteg időmbe került, a méretük miatt is csak ezek tűntek ésszerűnek.

Jó szórakozást kívánok és jó mulatást!

Várom a visszajelzéseket, biztos, hogy rengeteg kérdésetek lesz, de mindenkit megkérek, hogy először olvasgasson a szerveren és a google -ban, mielőtt nagyon triviális kérdéseket tesz fel...

A LAN BOOT image -ek letölthetőek innen: ftp://skami.homelinux.org/puppylinux/ISO/LanImage/

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem muszaj live-ozni... Ajanlom figyelmedbe az LTSP-t.
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Az is betölti a mentésemet pendrive -ról?


Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

Minden a szerveren fut, es tarolodik, a menteseid is. Te, (vagyis a vekonykliens) csak arra a minimal linuxra netbootol, ami egy X-terminalhoz eleg. Ugyanis erre valo (a vekonykliens)

Szerk.: persze folosleges egy teljes vekonykliens-architekturat kiepiteni, ha csak ilyen alkalmankenti teszteleshez kell, hogy ha nem megy a hdd-de ha amugy is pendriveot cipelsz magaddal
a session menteshez, akkor nem lett volna egyszerubb pendriverol bootolo live linux persistent moddal? :)

értem én, csak arra próbálok utalni, hogy ez kicsit más...
Itt a saját gépeden el tudod menteni a beállításaidat a pendrive -odra és még telepítgethetsz is.


Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

nekem is van egy 2gb-os pendriveon (viszem mindenhova kulcstarton) egy teljes fedora 12, +nehany extra, ugyan ugy megorzodik minden rajta persistent modban, az egesz /home, telepithetsz/frissithetsz csomagokat, mint egy telepitett rendszeren (az overlay egy loop-device fileba ment a pendrivera)
jah, es 896mb eddig ami foglalt :) ebbe beletartozik egy portable virtualbox is, ha windowsos gepen kene valami a pendrive linuxrol, elinditja virtualizalva.

"...ha windowsos gepen kene valami a pendrive linuxrol, elinditja virtualizalva..."

ez jó :)

nem, pont ez a lényeg, hogy nincs mindenkinek a zsebében, mindig ott a pendrive, olyan esetekben csak live üzemmódban használja, valamint az előre beállított hálózati mappákat.


Puppy linux, mert a méret igenis számít ! Puppy linux, mert megérdemlem. http://skami.homelinux.org

oke, igy ertheto

ez nagyon királyság, főleg sulis gépeken milyen kényelmes :)