OS2 World.Com petíció: Legyen nyílt forrású az OS/2

 ( amper | 2005. április 25., hétfő - 17:05 )

Az OS2 World.Com közössége petícióval szeretné elérni az IBM-nél, hogy tegyék nyílt forrásúvá az OS/2-t vagy legalább egyes részeit.Köztudomású, hogy az OS/2 az egyedi fejlesztők számára rosszul támogatott. Ha az IBM hajlandó lenne a nyitásra, akkor lehetségessé válna az OS/2 szabad fejlesztése és terjesztése a világban.

A petíciót elolvasni és támogatni itt lehet: http://www.os2world.com/petition

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csak eppen meg mindig 32biten...

*Note that eComStation does not utilize the 64 bit extensions of the CPU*

Tud valaki mondani valamit az OS/2 kerneléről?

üdv
Godot

Amennyire tudom egy nagyreszt assemblyben irt monolitikus kernelrol van szo. Viszont az egyik leggyorsabb es legjobb schedulerrel amit valaha x86-ra irtak. Az utolso IBM-fele OS/2 megjelenesekor jonak szamitott (1996) azota viszont csak kisebb-nagyobb rancfelvarrasokat kapott (MMX support, 512MB-nel tobb memoria/process, jobb SMP support), igazan foldrengeto fejlesztesek nem voltak. 2000-2001 korul, mikor abbahagytam az OS/2 hasznalatat otthoni gepen, meg megvolt az esely, hogy mai szintre felhozzak, azota azonban nagyon elhuzott a vilag tobbi resze (64bit, mindenfele SIMD utasitaskeszletek, stb).

Egyebkent az OS/2 egyik nagy erossege a hihetetlenul jo binary compatibility, pl. az 1990-es OS/2 2.0-hoz irt eszkozvezerlok is hasznalhatok a legujabb eCS-en is. Akar egy SMP rendszeren is. Mert ugye SMP-t is tamogat a kernel, ha jolemlekszem 512 processzorig, elmeleti szinten, de ha joltudom max 64 procis gepen teszteltek a gyakorlatban. Szinten remek meg a DOS/V86 VM kompatibilitasa, olyannyira hogy akar Win3.1-et is futtathatunk alatta.

Az OS/2-t en nagyon szerettem, ma is az egyik legjobb OS-nek tartom pc-n. Anno DOS-ra programozni eszmenyi volt, mikozben nem kellett lemondani a kenyelmes GUI-rol es a multitaskrol. De a nativ API is jol volt hasznalhato, az akkori kovetelmenyekkel. Egyedul a koncepcionalis gyengesegek, pl. a CP/M eredet lekuzdesere kene valamit kitalalni, meg persze mai szintre hozni a kernel egyes reszeit, es nem lenne vele semmi problema. Az IBM-en belul azonban mar a maroknyi toredeke az az ember, aki foglalkozik egyaltalan OS/2-vel, pedig az IBM-nek meg mindig sok bevetele szarmazik az OS/2-bol, pl. a bankautomatak, valamint mas banki es embedded rendszerek kapcsan.

Az IBM keszitett egy PowerPC portot is belole, valamikor a 90-es evek elejen, ami alatt egy mikrokernel dohogott, es messze az egyik legfeljettebb kernel volt, ami desktop kategoriaju rendszerekre letezett akkortajt. A PPC verzionak beepitett x86 emulatora is volt, igy az x86-os OS/2 programokrol sem kellett lemondani. Sajnos azonban, mikor az IBM ejtette elobb a PPC workstationjeit, majd kesobb az egesz OS/2-t, a dolog feledesbe merult. Mindig szeretem elmondani, hogy valoszinuleg, ha az IBM befejezi a PPC portot, most nem Amigaznek... :)

Mert az OS-t szerettem, csak az intel alapu hardvertol lett undorom.

az eComStation for Athlon 64 beta 2 allapotban van