IBM

Mennyire ismered az IBM i operációs rendszert?

 ( ngm.hun | 2017. október 13., péntek - 17:51 )
Az IBM nem is operációs rendszer
26% (74 szavazat)
Láttam már ügyintézőket/kollégákat fekete hátterű karakteres képernyők előtt ülni.
3% (8 szavazat)
Valami rémlik. AS/400?
24% (68 szavazat)
Java/.NET programozóként kapcsolódtam már ilyen szerverre, de fekete doboznak tűnik.
1% (3 szavazat)
Dolgoztam már ilyen gépen, de nem igazán ismerem
4% (12 szavazat)
Jól ismerem, évekig dolgoztam/most is dolgozom rajta
2% (6 szavazat)
Egyéb, nem érdekel, minek erről szavazni, stb.
40% (114 szavazat)
Összes szavazat: 285

Linuxos Power Systems LC szervereket jelentett be az IBM

 ( trey | 2015. október 12., hétfő - 13:45 )

IBM Launches New Servers Designed for Linux Community

Az IBM új szervercsaládot jelentett be "LC" megjelöléssel. A szerverek az OpenPOWER Foundation tagjainak – beleérve a Canonical-t, Mellanox-ot, NVIDIA-t, Tyan-t és Wistron-t - technológiáira épülnek. A "LC" termékvonalban három szerver érkezik az év későbbi szakaszában:

  • Power Systems S812LC
  • Power Systems S822LC for commercial computing
  • Power Systems S822LC for high performance computing

Az USA engedélyezte az IBM-nek, hogy eladja x86 szerver üzletágát a Lenovo-nak

 ( trey | 2014. augusztus 17., vasárnap - 8:11 )

A Lenovo az IBM x86 szerver üzletágát is szívesen átvenné. Már év elején megszületett a régóta pletykált megállapodás az IBM és a Lenovo között. A kínai vállalat 2,3 milliárd dollárért veszi meg a Nagy Kék teljes x86 szerverüzletágát és mintegy 7500 dolgozóját. Ez Kína történtének legnagyobb értékű akvizíciója a tech szektorban.

Természetesen, ahogy az az ilyen üzleteknél lenni szokott, a deal létrejöttéhez szükség van a megfelelő felügyelőhatóságok engedélyére. Az üzletet most, hogy feszültség van Kína és az Egyesült Államok közt, fokozottabb figyelemmel tekintette át a hatóság. De végül az amerikai szervek megadták az engedélyt az IBM számára: eladhatja x86 szerver üzletágát a Lenovo-nak.

Az Ubuntu támogatottá vált az IBM Power rendszerein

 ( trey | 2014. április 29., kedd - 15:06 )

Az IBM a napokban jelentette be új, Power8 processzor köré épülő Power szervereit. A hivatalos bejelentés egyik érdekessége a hivatalos Ubuntu támogatás bemutatkozása. Az IBM történelmileg csak a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) és SUSE Linux Enterprise (SLE) termékeket támogatta Power rendszerein. Ez most változott és mostantól kezdve a Canonical Ubuntu Server 14.04 LTS, Ubuntu OpenStack és Juju termékei is támogatottá váltak.

Részletek a hivatalos bejelentésben.

2014-re portolja az IBM a KVM-et Power-re

 ( trey | 2013. december 10., kedd - 10:00 )

A ZDNet szerint az IBM azon ügyködik, hogy portolja (eredendően) linuxos, (eredendően) x86 processzorokhoz tervezett virtualizációs technológiát, a KVM-et a saját Power architektúrájára. Egy, az oldalnak adott exkluzív interjúban Jim Wasko, az IBM Linux Technology Center részlegének igazgatója elmondta, hogy a KVM Power-re portolása egész jól áll. A laborjaikban és a Technology Center-ben már használják a fejlesztésekben és már küldik be a patcheket az upstream-be (mainline kernel). Wasko szerint a projekt státuszára már nem lehet a "kísérleti" címkét ráragasztani, a kód már "engineering level" minőségű és a 2014-es év ésszerű célnak látszik arra, hogy megjelenhessen a Linux disztribúciókban.

Az IBM Power-t támogató Linux disztrók vezető disztribútoraihoz - Red Hat és SUSE - közeli források megerősítették, hogy a két gyártó beépíti vállalati termékeibe a KVM for Power-t.

A részletek itt olvashatók.

Újabb 1 milliárdos ígéret az IBM-től a Linuxszal kapcsolatban

 ( trey | 2013. szeptember 17., kedd - 12:47 )

Az WSJ szerint az IBM azt szeretné, ha a Linux egyre nagyobb mértékben lenne jelen Power szerverein. Éppen ezért a vállalat az elkövetkező négy-öt évben 1 milliárd dollárt költene arra, hogy a Linux és a vele kapcsolatos nyílt forrású technológiák még inkább utat találjanak e rendszereire. Nem ez az első, hogy az IBM 1 milliárdos vállalást tesz a Linuxszal kapcsolatban. 2000 végét írtuk, amikor a cég bejelentette, hogy 2001-ben 1 milliárd dollárt költ a Linuxra. A tervek szerint az IBM az újabb egy milliárdos invesztálást hivatalosan a jelenleg zajló (szeptember 16-18.) LinuxCon 2013 rendezvény ideje alatt jelenti be.

A részletek itt.

Az IBM nyílt forrású alapokra helyezi cloud-szolgáltatásait és -szoftvereit

 ( trey | 2013. március 5., kedd - 21:20 )

Az IBM tegnap bejelentette, hogy az összes cloud-dal kapcsolatos szolgáltatása és szoftvere egy nyílt cloud architektúrára fog épülni. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az IBM (is) a nyílt forrású OpenStack mellett döntött. A terv megvalósításának első lépéseként az IBM lerántotta a leplet új, OpenStack-alapú privát cloud-járól.

Részletek a bejelentésben.

100 éves az IBM

 ( szeim | 2011. június 16., csütörtök - 9:30 )

Pontosan ma 100 éves az IBM és ebből az alkalomból készült egy összeállítás a cég történetéből, mivel foglalkozott/foglalkozik. Talán nem tudja mindenki, hogy az IBM olyan órák árusításával kezdte, amikkel a munkások logolni (blokkolni - a szerk.) tudták, hogy mikor jöttek/mentek (volt benne egy lyukasztó, ami az aktuális időpontot jelezte egy kartonlapon).

Linkek:
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/
http://www.ibm.com/ibm100/us/en/icons/
http://en.wikipedia.org/wiki/Ibm

Linuxos, 20Gbps-os IPS eszközzel állt elő az IBM

 ( trey | 2011. február 21., hétfő - 11:30 )

Az IBM az RSA Conference rendezvény alatt bejelentette "az iparág leggyorsabb, legátfogóbb biztonsági célberendezését". A bejelentés szerint az IBM Network Intrusion Protection System (IPS) GX7800 készülék ~ 20Gbps-en üzemel és ezzel kétszer gyorsabb a versenytársak által kínált eszközöknél. A készülék "agya" mögött az IBM X-Force csapat áll. A készülékben Linux dolgozik. A bejelentés elolvasható itt.

Győzedelmeskedett a linuxos szuperszámítógép az ember felett

 ( trey | 2011. február 17., csütörtök - 9:18 )

Végül a gép legyőzte az embert. Watson a második forduló végére 77 147, Ken Jennings 24 000, Brad Rutter 21 600 dollárt gyűjtött össze. Az 1 millió dolláros fődíj így teljes egészében karitatív célra kerül felhasználásra. A részletek itt.

Egyelőre Watson vezet a gép vs. ember küzdelemben

 ( trey | 2011. február 16., szerda - 9:53 )

Watson az IBM és a Novell büszkesége. Watson egy rakás IBM Power 750 szerver amin SUSE Linux Enterprise Server fut. A gép ember ellenfelekkel játszik a TV-ben Jeopardy! (magyar nevén Mindent vagy semmit) játékot az 1 millió dolláros fődíjért. Nem akármilyen ellenfelekkel, hanem a játék legjobbjaival. Az első forduló lement tegnap (YouTube videók 1, 2, 3). Watson eddig tetemes előnyre tett szert.

25 éves az AIX!

 ( trey | 2011. január 21., péntek - 18:37 )

Ahogy azt már többen is megénekelték, ma ünnepli 25. születésnapját az IBM UNIX operációs rendszere, az AIX. Az eredeti hivatalos bejelentés itt olvasható. Boldog születésnapot!

Az IBM kiadta a Lotus Symphony 3 irodai programcsomagot

 ( trey | 2010. október 28., csütörtök - 9:49 )

Az IBM bejelentette, hogy megérkezett az OpenOffice.org 3.x ágára épülő irodai programcsomagja, a Lotus Symphony 3. A csomag regisztráció után letölthető Windows, Mac OS X és Linux rendszerekre. Részletek kiadási megjegyzésekben.

AIX 7.1

 ( LGee | 2010. szeptember 11., szombat - 8:37 )

Tegnap elérhetővé vált az AIX 7.1, az IBM Unix operációs rendszerének legfrissebb kiadása, csaknem 3 évvel a 6.1 után. A hivatalos bejelentés még nem történt meg.

[AIX Version 7.1] [Release Notes] [AIX 7.1 Information Center] [Letöltés ügyfeleknek*]

Alább dióhéjban a legérdekesebb újdonságok.

Növekedésének támogatásához IBM System z és Linux mellett döntött a VietinBank

 ( trey | 2010. július 12., hétfő - 19:45 )

Az IBM a napokban bejelentette, hogy Vietnam egyik legnagyobb banki szolgáltatásokat kínáló intézménye, a Vietnam Joint Stock Bank for Industry and Trade (VietinBank) IBM System z10 mainframe rendszert választott a banki szektorban való terjeszkedésének támogatására. A bank működési kockázatkezelő szoftvert fog futtatni a rendszeren, így lehetővé válik számára, hogy prémium szolgáltatásokat kínáljon ügyfeleinek. A bejelentéssel az IBM azt is közölte, hogy a VietinBank az ország első IBM mainframe-en Linux-ot futtató ügyfele, s mint ilyen, élvezheti annak a mintegy 3 150 nyílt forrású alkalmazásnak az előnyét, amely kompatibilis a System z-vel.

Részletek a bejelentésben.

Üzembe állt az IBM "melegvíz" hűtésű szuperszámítógépe

 ( trey | 2010. július 6., kedd - 14:22 )

Leszállította az IBM azt a vízzel hűtött, Aquasar névre hallgató szuperszámítógépet a svájci Szövetségi Technológiai Intézetbe, amelyről a vállalat úgy nyilatkozott, hogy új fejezetet nyit az energiatudatos számítástechnikában. A számítógép hűtésére körülbelül 60 °C-os (140 °F) vizet használnak, így a számítógéprendszer akár 40%-kal kevesebb energiát fogyaszthat, mint a levegővel hűtött társai. A részletek itt.

Az IBM a Firefox-ot választotta alapértelemezett böngészőjének

 ( trey | 2010. július 2., péntek - 11:20 )

Bob Sutor, az IBM nyílt forrásért felelős alelnöke blogjában bejelentette, hogy az IBM úgy döntött, hogy a Firefox-ot jelöli ki a vállalat dolgozói számára alapértelmezett böngészőnek. A Mozilla böngészője bekerült azon alkalmazások közé, amelyeket az IBM mindegy 400 000 dolgozója használ, fog használni világszerte.

Immár non-profit szervezetekhez is szól az IBM idei 48 órás programozóbajnoksága

 ( trey | 2010. június 10., csütörtök - 14:31 )

Már több éves hagyománya van annak az IBM 48 órás programozóbajnokságnak, amely idén is megrendezésre kerül. Az idei megmérettetés érdekessége, hogy immár nem csak versenyzők, hanem non-profit szervezetek is jelentkezhetnek a szervezőknél. Non-profit szervezetek jelentkezését is várják, amelyek non-profit céljaik elérése során, kapcsán olyan informatikai problémával találták szemben magukat, amelyet a jelenlegi szoftvereikkel nem tudnak megoldani.

Az IBM állítja, nem szegte meg a nyílt forrású közösségnek tett ígéretét

 ( trey | 2010. április 7., szerda - 9:10 )

Balhé van kibontakozóban az IBM 2005-ben, a nyílt forrású közösségnek tett ígérete felett. Az Eweek megkereste az IBM-et, amely egy állásfoglalást adott ki válaszul. Ebben az olvasható, hogy az IBM egy, a mainframe techológiájával kapcsolatos, "nem alapos" szabadalomlistát küldött a TurboHercules-nek. Az IBM azt írta, nem állította, illetve nem jelentette ki határozottan, hogy a TurboHercules megsértette ezeket a szabadalmakat.

Enterprise Linux Server: "olcsó", linuxos mainframe csomagot jelentett be az IBM

 ( trey | 2009. december 10., csütörtök - 15:16 )

Új, "olcsó" (a vállalat szerint a korábbi ajánlataihoz képest akár 80%-os megtakarítást is el lehet érni), Linuxra specializált mainframe csomagot jelentett be tegnap az IBM. Az IBM mainframe üzletága küszködött 2009-ben, a második negyedévben 39%-os, míg a harmadik negyedévben 26%-os bevétel-visszaesést könyvelhetett el a vállalat az előző évek hasonló időszakához képest. A Linux azonban szépen teljesített, a Gartner elemzőcég szerint a TOP100 mainframe ügyfél 70%-a futtat Linux-ot.

A csökkenő eladásokat ellensúlyozandó, az IBM több lépést is tett annak érdekében, hogy új ügyfeleket csábítson el és tolja őket abba az irányba, hogy azok IBM virtualizációs megoldást futtató mainframe-ekre konszolidálják linuxos szolgáltatásaikat. Például a nyáron jelentősen csökkentette az Integrated Facility for Linux névre hallgató, kimondottan az IBM System z rendszereken a linuxos workload-okra tervezett processzorainak árát.

Új szuperszámítógép-rendszert vásárolt az Egyesült Államok az időjárás-előrejelzés támogatására

 ( trey | 2009. szeptember 14., hétfő - 9:38 )

Az Amerikai Egyesült Államok frissítette azt az időjárás-előrejelzési modellek készítésére használt szuperszámítógép-rendszerét, amelytől a meteorológusok munkája oly mértékben függ, hogy a kiesés nem engedhető meg. Éppen ezért két, teljesen egyforma rendszert állítottak üzembe. A nevük: Stratus és Cirrus.

Dobja az IBM a Microsoft Office-t?

 ( trey | 2009. szeptember 12., szombat - 21:00 )

A Heise Open egy német nyelvű cikkre hivatkozva arról ír, hogy az IBM azt tervezi, hogy dobja a Microsoft Office-t, és a saját Lotus Symphony megoldására vált. A meg nem erősített hír szerint 360 000 dolgozót érintene a váltás. A német oldal egy, az IBM felsőbb vezetése közt folyt, kiszivárgott belső levelezésre hivatkozik. A hírek szerint a váltást megelőző pilot 2008 júniusában kezdődött. A cikk szerint már 330 000 dolgozó átállt a Lotus Symphony-ra. A váltás oka nem anyagi. Az IBM azt akarja, hogy a információk elérhetők maradjanak az összes platformon és az interneten. A részletek itt olvashatók.

"Amiért a mainframe sosem fog kihalni"

 ( trey | 2009. május 11., hétfő - 15:42 )

Anne Altman, az IBM System z platformokért felelős igazgatója arról beszél az Eweek-en egy interjúban, hogy hogyan őrizte meg napjainkra - és hogyan fogja megőrizni a következő évtizedben is - jelentőségét az IBM System z mainframe platform azzal, hogy támogatja a vállalatok által támasztott számítástechnikai igények széles skáláját az üzleti intelligenciától kezdve a vállalati infrastruktúra megoldásokon át a kockázatelemzésig bezárólag. Továbbá hogyan egészíti ki az energiatakarékosságot szemelőtt tartó stratégiákat, hogyan támogatja a "Cloud" számítástechnikai modellt és hogyan segíti a fejlesztési, programozási technológiákat. A cikk első része itt, a második része pedig itt.

Várhatóan több ezres nagyságrendű leépítést végez az IBM Nyugat-Európában

 ( trey | 2009. április 13., hétfő - 19:05 )

Az Eweek szerint a Nagy Kék azt tervezi, hogy az ez évi közel tízeres amerikai leépítés után Nyugat-Európában is számos dolgozójának útilaput köt a talpa alá. A leépítés várhatóan dolgozók ezreit érinti majd Angliában, Németországban és Írországban. A leépítés annak a stratégiának része, amelynek keretében az IBM egyre több pozíciót mozgat át olyan térségekbe, ahol olcsóbb munkaerőt talál -- például Kelet-Európába, Indiába, Kínába vagy Dél-Afrikába. A részletek itt olvashatók.

Visszavonta az IBM a Sun Microsystems felvásárlására tett 7 milliárdos ajánlatát

 ( trey | 2009. április 6., hétfő - 8:26 )

A New York Times - amelyik a múlt hét végén még arról számolt be, hogy pillanatokon belül bejelenthetik a Sun felvásárlását - most arról ír, hogy az IBM vasárnap visszavonta a Sun Microsystems felvásárlására kínált ajánlatát.