IBM

IBM i 7.5

Címkék

Az IBM majdnem három évvel a 7.4 után kiadta az IBM i operációs rendszer (korábbi nevén: AS/400-as OS/400, majd i5/OS) 7.5-ös verzióját. Az IBM i (i, mint "integration") egyike annak a három operációs rendszernek (AIX, IBM i, Linux on Power), ami fut az IBM Power rendszereken.

Főbb jellemzői:

Mennyire ismered az IBM i operációs rendszert?

Címkék

Az IBM nem is operációs rendszer
26% (74 szavazat)
Láttam már ügyintézőket/kollégákat fekete hátterű karakteres képernyők előtt ülni.
3% (8 szavazat)
Valami rémlik. AS/400?
24% (68 szavazat)
Java/.NET programozóként kapcsolódtam már ilyen szerverre, de fekete doboznak tűnik.
1% (3 szavazat)
Dolgoztam már ilyen gépen, de nem igazán ismerem
4% (12 szavazat)
Jól ismerem, évekig dolgoztam/most is dolgozom rajta
2% (6 szavazat)
Egyéb, nem érdekel, minek erről szavazni, stb.
40% (114 szavazat)
Összes szavazat: 285

Linuxos Power Systems LC szervereket jelentett be az IBM

Címkék

IBM Launches New Servers Designed for Linux Community

Az IBM új szervercsaládot jelentett be "LC" megjelöléssel. A szerverek az OpenPOWER Foundation tagjainak – beleérve a Canonical-t, Mellanox-ot, NVIDIA-t, Tyan-t és Wistron-t - technológiáira épülnek. A "LC" termékvonalban három szerver érkezik az év későbbi szakaszában:

  • Power Systems S812LC
  • Power Systems S822LC for commercial computing
  • Power Systems S822LC for high performance computing

Az USA engedélyezte az IBM-nek, hogy eladja x86 szerver üzletágát a Lenovo-nak

Címkék

A Lenovo az IBM x86 szerver üzletágát is szívesen átvenné. Már év elején megszületett a régóta pletykált megállapodás az IBM és a Lenovo között. A kínai vállalat 2,3 milliárd dollárért veszi meg a Nagy Kék teljes x86 szerverüzletágát és mintegy 7500 dolgozóját. Ez Kína történtének legnagyobb értékű akvizíciója a tech szektorban.

Természetesen, ahogy az az ilyen üzleteknél lenni szokott, a deal létrejöttéhez szükség van a megfelelő felügyelőhatóságok engedélyére. Az üzletet most, hogy feszültség van Kína és az Egyesült Államok közt, fokozottabb figyelemmel tekintette át a hatóság. De végül az amerikai szervek megadták az engedélyt az IBM számára: eladhatja x86 szerver üzletágát a Lenovo-nak.

Az Ubuntu támogatottá vált az IBM Power rendszerein

Címkék

Az IBM a napokban jelentette be új, Power8 processzor köré épülő Power szervereit. A hivatalos bejelentés egyik érdekessége a hivatalos Ubuntu támogatás bemutatkozása. Az IBM történelmileg csak a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) és SUSE Linux Enterprise (SLE) termékeket támogatta Power rendszerein. Ez most változott és mostantól kezdve a Canonical Ubuntu Server 14.04 LTS, Ubuntu OpenStack és Juju termékei is támogatottá váltak.

Részletek a hivatalos bejelentésben.

2014-re portolja az IBM a KVM-et Power-re

Címkék

A ZDNet szerint az IBM azon ügyködik, hogy portolja (eredendően) linuxos, (eredendően) x86 processzorokhoz tervezett virtualizációs technológiát, a KVM-et a saját Power architektúrájára. Egy, az oldalnak adott exkluzív interjúban Jim Wasko, az IBM Linux Technology Center részlegének igazgatója elmondta, hogy a KVM Power-re portolása egész jól áll. A laborjaikban és a Technology Center-ben már használják a fejlesztésekben és már küldik be a patcheket az upstream-be (mainline kernel). Wasko szerint a projekt státuszára már nem lehet a "kísérleti" címkét ráragasztani, a kód már "engineering level" minőségű és a 2014-es év ésszerű célnak látszik arra, hogy megjelenhessen a Linux disztribúciókban.

Az IBM Power-t támogató Linux disztrók vezető disztribútoraihoz - Red Hat és SUSE - közeli források megerősítették, hogy a két gyártó beépíti vállalati termékeibe a KVM for Power-t.

A részletek itt olvashatók.

Újabb 1 milliárdos ígéret az IBM-től a Linuxszal kapcsolatban

Címkék

Az WSJ szerint az IBM azt szeretné, ha a Linux egyre nagyobb mértékben lenne jelen Power szerverein. Éppen ezért a vállalat az elkövetkező négy-öt évben 1 milliárd dollárt költene arra, hogy a Linux és a vele kapcsolatos nyílt forrású technológiák még inkább utat találjanak e rendszereire. Nem ez az első, hogy az IBM 1 milliárdos vállalást tesz a Linuxszal kapcsolatban. 2000 végét írtuk, amikor a cég bejelentette, hogy 2001-ben 1 milliárd dollárt költ a Linuxra. A tervek szerint az IBM az újabb egy milliárdos invesztálást hivatalosan a jelenleg zajló (szeptember 16-18.) LinuxCon 2013 rendezvény ideje alatt jelenti be.

A részletek itt.

Az IBM nyílt forrású alapokra helyezi cloud-szolgáltatásait és -szoftvereit

Címkék

Az IBM tegnap bejelentette, hogy az összes cloud-dal kapcsolatos szolgáltatása és szoftvere egy nyílt cloud architektúrára fog épülni. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az IBM (is) a nyílt forrású OpenStack mellett döntött. A terv megvalósításának első lépéseként az IBM lerántotta a leplet új, OpenStack-alapú privát cloud-járól.

Részletek a bejelentésben.