IBM i 7.5

Címkék

Az IBM majdnem három évvel a 7.4 után kiadta az IBM i operációs rendszer (korábbi nevén: AS/400-as OS/400, majd i5/OS) 7.5-ös verzióját. Az IBM i (i, mint "integration") egyike annak a három operációs rendszernek (AIX, IBM i, Linux on Power), ami fut az IBM Power rendszereken.

Főbb jellemzői:

Availability

  • Ensures mission-critical applications remain up and running
  • Near zero downtime
  • Get work done 24 hours a day, 7 days a week, 365 days a year

Security

  • Enhanced security features implement latest industry standard practices
  • Protect critical business applications and data
  • New auditing capability at the Object level

Open source

  • Industry standard open-source environments
  • Port more applications to IBM i
  • Easily integrate with IoT, AI and Watson

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Szerintem itt úgy kell érteni, hogy az a három rendszer ami teljesen hivatalosan, az IBM támogatásával fut a legújabb POWER rendszereken.

 

Az oldal amit linkeltél az tényleg egy szép lista, de abból a 394-ből konkrétan 221 valamilyen Linux disztribúció, a maradékból 65 kapásból már kuka mert árván maradt projektek. 8 OS kifejezetten PlayStation 3-ra készült. 19 kifejezetten egy (vagy néhány) konkrét gép típushoz (G4, G5, Amiga-k) készült OS.

 

A maradék esetében is ott van, hogy egy-egy OS több még támogatott verziója is szerepel a listában. Tehát a végére, hogy ha még kiszűrjük azokat, amelyek valamennyire használhatóak és hivatalosan is létezik Power változat, ami legalább a POWER 9-en elfut, akkor már nem is olyan sok az a sok.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

abból a 394-ből konkrétan 221 valamilyen Linux disztribúció, a maradékból 65 kapásból már kuka mert árván maradt projektek

Amit én linkeltem, azon 120 rendszer szerepelt, mert úgy volt belőve a szűrő, hogy csak egyszer szerepeljen egy rendszer (a latest belőle) és csak azok, amiknek még van támogatottsága. És ezekből 42 Linux, a maradék 78 nem az.

ami legalább a POWER 9

Miért POWER9? A POWER7 és POWER8 még mindig élő architektúrák.

Bocsánat, akkor úgy tűnik közben már elmásztam az oldalon és nem maradt meg az általad beállított szűrés. 

 

A POWER 9-et azért lőttem be, mert én már jó ideje a piacon csak olyan konfigurációkat látok, amiket újonnan meg lehet vásárolni, amik legalább POWER 9-el szereltek. A 7-est, 8-ast csak használtam fedeztem csak fel.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Hát azért vállalati környezetben szerintem de, legalábbis új projektet már nem indítanék olyan architektúrán, amit nem lehet már újonnan kapni, hacsak nincs valami nagyon nyomós okom erre (pl. pont hogy a kimigráló szoftvert akarom megírni)

Az m68k is egy zseniális processzor volt, de azért te se hiszem, hogy indítanál új vállalatirányítási rendszert Amiga2000-re. Nyilván lehet hozzá terrabájtos diszkvezérlőt írni meg poénból akár új oprendszert is, a rengeteg játék meg compó mellett, de NAV-kompatibilis számlázóprogramból vadiúj ritkán jelenik meg rá.

Azért a 680x0-eket egy kalap alá venni egy POWER7-es, vagy POWER8-as CPU-val... (Egyébként a 68k-s CPU-k, ill. ma már inkább MCU-k a mai napig tovább élnek a beágyazott rendszerekben, pl. ColdFire alapokon, amit mai napig élő RTOS-ok is támogatnak, pl. az eCos. Szóval, ha nagyon akarom, lehet vállalatirányítási rendszert csinálni 68k alapokon is.)

As/400, nem igazán dolgoztam vele, de szép parancsai voltak. Leginkább magánhangzók nélkül az angol szavak.

Pl pwrshtdwn

Az egyik korábbi munkahelyemről kb 10-12 éve az AS/400 node-ot valaki külső ember levadászta otthonra, tanulási célokra,  a twinax kábeles terminállal együtt...

Pár helyen még biztos fut, anno a mainframe kárára picit jobban az AS400 terjedt el itthon. Bár lehet, hogy már jóval kevesebb helyen fut, mert x86 alapú rendszerekre migráltak a népek.

Szóval érdekelne,  hogy mekkora user base van itthon és külföldön is az AS/400-ból. Legyen bár a neve IBM i, de marad még az AS/400 még egy darabig...

Nem a PwrDwnSys-re (Power Down System) gondoltál? Szerintem jól kitalálták a parancsok elnevezési logikáját. 3 betűs "szótagokból" állnak össze a parancsok, mint az ősi magyar gyökrendszer :-)

Vannak DSP... WRK... UPD... STR... stb. kezdetek, és lehet folytatni pl. ...DTA ...ACT ...SQL ,stb és általában 2 vagy 3 szótag az egész parancs.

Pl. WrkActJob - Work with Active Jobs, a linux ps-nek felel meg (csak sokkal többet tud :-)

Ha valami futó folyamatokkal kapcsolatos dolgot szeretnél csinálni, akkor Go CmdJob és kilistázza az összes Job-al kapcsolatos parancsot. Ugyanez a módszer működik szinte mindenre (Go CmdTcp, stb.). Vagy Wrk* - enter - felhozza az összes Wrk kezdetű parancsot. Stb.

Ami még zseniális szerintem, az a parancsok paramétereinek a kezelése. A helyett, hogy unixos stílusú "-a " kapcsolók lennének, itt ALL(*YES) stílusúak a paraméterek és promptolható a parancs, úgy hogy minden paraméteréhez egy gombnyomással lehet leírást kérni (és van is rendes leírás mindenhez).

Valami hasonló volt linuxra is Kommander néven, ami .kmdr kiterjesztésű fájl segítségével generált grafikus előtétet a programoknak, de amennyire tudom, befuccsolt. Pedig szerintem jó kezdeményezés volt.

Nem irtotta ki őket az azonnali átutalás?

Halványan emlékszem még a BOSS-ra, meg mintha a régi OTP webbank is besétálna egy terminál emulátorral egy AS/400 szerverre (a régi takarék netbank meg konkrétan valami toollal volt generálva az AS/400-as UI-ból… nem, nem vicc), de azt hittem ezeket múzeálta az átállás…

És otthon hova csatlakoztatta a twinaxot? :-)

Pénzügyi szektorban még elég népszerű platform. Bankoknál, biztosítóknál akad még belőle. Valami huszonsok éve egy szakmány szoftver készült rá, némelyik még ma is fut.

Lehet szörnyűlködni, hogy ez mennyire korszerűtlen, de ahol egy platform évtizedekig hiba nélkül működik, ott azért van becsülete.

ahol egy platform évtizedekig hiba nélkül működik, ott azért van becsülete.

vagy inkább csak a 24/365-ös gyomorgörcs megy egy évtizede, h. nehogy beszarjon, mert nem tudják mivel kiváltani. Illetve leginkább hozzányúlni se mernek, mert nincs aki értsen hozzá. Értés alatt nem csak a napi-heti-havi rutinkarbantartást kell érteni. Aki meg ennél jobban ért hozzá, és fel lehet hajtani a magyar munkaerőpiacon, annak meg 2,5 millás nettó havi pénzt kéne fizetni. Az meg több mint amit a team leadere vagy annak a főnöke keres, és egy proli legalsó szintű beosztott nehogymá' annyit kapjon!

WRKLNK, STRQSH for life :) Keveset nyúlok hozzá (heti fél óra), de kedvelem. Az AIX-ot is kedveltem (Power arch. az is), smitty ügyes és precíz :)

echo crash > /dev/kmem