SAP: windows szerveren vagy linuxon

Fórumok

Bocs, nem találtam jobb helyet a kérdésnek, csak tudomásom szerint az SAP a Susét is ajánlja a rendszerei alá.
Cégünk nagyjai SAP bevezetésén agyalnak. Nekem kellene eldöntenem, hogy Linux, vagy windows felett fusson. Az, hogy én melyiket ismerem jobban nem érdekes. Ha valamelyiket érdemben, vagy akár csak apró előnyök miatt érdemesebb használni, az érdekelne.

Hozzászólások

Az SAP-t általában véve ajánlottabb un*x rendszer felett futtatni, részben azért mert az OS stabilabb jószág, részben pedig azért mert az SAP együttműködik pl. a SuSE-vel is, vagy pl. az IBM-el is (SAP-ra optimalizált DB2), MS és SAP együttműködésről nincs tudomásom.
Így pl. SLES alatt gyorsabb/stabilabb lehet a rendszered, ha a DB is ugyanazon a kiszolgálón van akkor meg főleg egyértelmű hogy nem Windows. De fixme :)
Persze a választás attól is függ hogy mennyi user, mennyi adat a DB-ben, mekkora rendelkezésre állás kell (cluster?), minek mennyi az ára, az igények függvényében SAP-ék is ajánlhatnak neked. Ár/érték arányban lehet hogy pont a Windows-os megoldás lesz nektek jobb.

_______________________
echo crash > /dev/kmem

Ha jól tudom, a Business One, tehát a kisvállalatoknak szánt legkisebb SAP nem megy *x server fölött. Tavaly volt rá kérdés egy ismerőstől, ők leváltották volna alóla win2003-at, és az rdbms-t is. Az ügy a fenti okokból annyiban maradt.

A SuSE nem rossz választás, ketyeg jópár ilyen rendszer az országban.

Ma már az install/beálítás szempontjából tényleg tökmindegy, hogy milyen OS-re építed rá a SAPot (10 éve még azért nem így volt), és általában minden elérhető minden oprendszeren.

A szokásos előnyök mellett még ami a Linux mellett szól, hogy sok olyan dolgot mellé tudsz tenni, ami az életedet megkönnyíti az SAP üzemeltetésnél. Pl. backup scriptek, LVM, filerendszer szintű snapshotok stb.

Egyébként milyen SAP termék?

Adatbázis már el van döntve? Érdemes megnézni a MaxDB-t.

Személy szerint az mondanám, hogy Linux. De sok tapasztalatom a Linux + SAP nyűgjeivel nincsenek, mivel én AIX-on meg Windows 2003-on adminisztrálok pár SAP rendszert.
===================================================
Ubuntu 8.04.4, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro