VHS SVHS digitalizálás

Fórumok

jópár vhs és svhs szalagot kell digitalizálni a lehető legjobb minőségben, archiválási céllal.
mostanában mik a fő irányelvek a témában?
korábban az volt az elv, hogy 352x288 vagy esetleg 704x288, mert úgysincs vertikális felbontás analóg vhs-en. a digitális kimeneti formátum pedig motionjpeg. digikátya Miro DCxxx hw mpeg digi kártya.

az analóg vhs sajnos tele van apró zajokkal, amit nagyon rosszul tolerál a mpeg2 és főleg a divx codec.
Miro DC kártyámat már régen eladtam, és most csak egy Terretec TV kártya van BT878-al, viszont legalább színenként 12bites. A tv csatornák képe nagyon szép egyébként rajta. A videomagnó egy profi svhs Grundig magnó.
mivel ez a tv kártya nem hw mpeg ezért szabadon választhatok a formátumok között.
maradjak az mjpegnél 704x288 felbontással?
vagy inkább növeljem meg a felbontást 704x576ra és használjak modern bár nem analógbarát h.264 codecet jó magas bitráta mellett?
van erre a célra esetleg egy egzotikus codec?

valószínűleg több változat is készülni fog. ezek között lesz egy méretnemszámít verzió és egy olyan ahol egy vhs kazettának rá kellene férnie egy egy rétegű DVDre. azaz 180, egyes esetekben 240 percnek el kellene férnie 4.38Gbba.

UPDATE: ha valakinek van egy hétre nélkülözhető ADVC 300 eszköze, kölcsönbe venném.

Hozzászólások

nekem az vált be, hogy 720x576-ban, nagyon magas bitsebességgel bedigizem és utána újratömörítem. Nekem hw tömörítős kártyám van.

Dacr kollégát keresd mondjuk pü-ben itt a hup-on.
Televíziós szakember, hangmérnök, operatőr, informatikus, stb...
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Jááááj, ne árulkodj hé :P :D

No szóval...
A PAL szabvány 720x576, ezt próbáljuk meg észbe vésni, s hagyjuk a többi számot, az csak mindenkit összezavar. Ha kisebb felbontás is elegendő, akkor ezt osszuk le.

Codecek: első körben nézzük meg, mennyi helyünk van a gépen. Ez már elég sokat el fog árulni. Én javaslom, ha megtehetjük, minimum DV AVI-ba mentsük le, s utána kódolgassuk ízlés szerint. Mert hát ugye ha eleve valami agyonkódolt vacakba mentünk, akkor abból már jobbat nem csinálsz. Viszont ha az alapanyag jó, azt még mindig lehet rontani.
Ha PAL szabvány szerinti DV AVI a fájlod, akkor jó esélyed van arra is, hogy egy videóvágó effekt-parkjával esetleg zajtalaníts, színeket helyrehúzd (utólagos "fehéregyensúly", színkorrekció). Ezt egy vacak, agyontömörített divx-el már elég esélytelen....

Végeredmény: ha DVD-re szeretnéd kódolni, akkor ebből a DV AVI-ból kiindulva össze lehet tömöríteni úgy, hogy egy lemezre egy 3 órás VHS anyaga is elférjen. Ez már csak paraméterezés kérdése.

Ha az ingyenesek közül kellene választanom, akkor azt mondom, elég nulla a felhozatal. Mostanság tesztelem a kdenlive-ot, egész használható, bár speciel 3d effekteket ne várj. Viszont hobbi videóvágásra egyelőre kiválóan használható (csak lehetőleg ne Gnome alatt próbáld, mert ott jó néhány esetben széjjelfagy. Rendszeresen küldözgetem a report-okat).
Aztán ott a Cinelerra. Még ez sem kiforrott, viszont ez a két szoftver lehet úttörő, ha még mögé áll pár profi, videotechnikában jártas programozó.

Ha csak Windows Movie Edit vagy mi a bánat szintű kell, akkor pl:
Vivia - The Video Editor, vagy pl.: az OpenShot. Ezek már most jól használhatók, de tény, hogy nem profik. Ha csak arra kell, hogy otthoni mozit vágni a gyerkőc első lépéseiből, tökéletesen jók.

Fizetős, de broadcast:
Piranha (ifx products)
Movie Cut
Mindkettő linux alapú, saját hardware konzol van hozzá (controller). Több milliós tétel, de Hollywood-ban is előszeretettel alkalmazzák őket.

köszi a kimerítő választ.
most a digitalizálásnál csak az archiválás a cél, lehetőleg minél jobb minőségben természetesen. a "3órás DVDnél" nem kell dvdmenü, fejezetek stb, és vágva/szerkesztve sem lesz egyik anyag sem. még a DVDvideo sem cél, az is jó ha egyetlen .mkv fájlban lesz. csak kell olyan változat, amelynél nem kell cserélgetni a DVDket egy digitalizált videoanyag megnézése közben.
ebben az esetben konvertálásra elég egy mencoder? a parancssoros stílust egyébként is jobban kedvelem. ha minőségben nincs különbség ezt választanám.

valószínűleg beszerzek a BT878 helyett egy ADVC kártyát. az a minőségi digitalizálás problémáját megoldja. de még nem 100%
ha maradna a BT878, digitalizálásra jó a mencoder? vagy inkább kdenlive?
régebben amikor analóg kábeltvről vettem fel filmeket bt878al, nem volt problémám a kép/hang szinkronnal. akkor SB live majd SB Audigy2 hangkártyát használtam a hangra. ma is ezeket célszerű használni? az alaplapi hangkártyák, főleg mindenféle sound daemon mellett, okozhatnak már önmagukban csúszást a kép/hangban?

Az általad említett BT kártyát nem ismerem, így nem tudok róla nyilatkozni. A szoftver lehet mencoder, lehet ffmpeg, szabadon választott. A kdenlive megoldás azért lehet még jó, mert akkor rögtön tudsz utána dolgozni is vele (színkorrekció, stb.), de természetesen ezt később is megteheted.
A kép és hang szinkronjának csúszása nem léphet fel, ha az eszközök megfelelően támogatottak, s a különböző daemon-ok jól be vannak lőve. Alaplapi kártyákat amúgy nem ajánlom, mert elég zajosak az integráltságukból adódóan (összeszednek az alaplapról mindent, időnként még a vinyófej mozgásának zavaró jelenségeit is).

BT878 jól megy a mencoderrel, 2.6 alatt stabil V4L drivere. Korábban tapostam agyon ilyen kártyát, mert szar a megosztott IRQ kezelése, nekem meg elpöccent az agyam. Ha osztozik más eszközzel az adott PCI slot IRQja, akkor látványosan elkezdi a frameket hajigálni. (Régebbi kernelekkel képes volt az egész gép merevre fagyni.)
A tapasztalat az, hogy érdemes a legszélső csatlakozóba tenni a digitkártyát, mert így kerül a legmesszebba többi kártyától.
A nálam lévő kártyák kaptak két részlemezt, a panel két oldalára. Ez látványosan javított a TV vétel képminőségén.
Mindenképp ajánlom a külön digitalizálás és a szerkesztést külön lépésben csináld, mert könnyen rájön az emberre az agyérgörcs, amikor 3x- fagy szét szerkesztés közben az egész trágya.
A vinyón, legyen DMA és az összes sebesség növelő nyalánkság legyen bekapcsolva.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szép estét kívánok! 

Elnézést a zavarásért. Érdeklődnék kicsit :-) Ugye a legjobb képminőséget akkor érnénk el, ha komponens kimenettel-bemenettel dolgozunk. A konverternek lenne komponens bemenete, de olyan VHS eszköz, aminek komponens kimenete van, azzal gondban vagyok. Jelenleg nincs jobb ötletem, mint egy Panasonic DMR-EZ45V kombó. Ezzel kapcsolatban érdekelne a véleményed, amit előre is köszönök. Szép estét kívánok! Üdv: Tamás

1.) 720x288 helyett használj teljes 720x576 sort, mert bár a VHS képfelbontása tényleg nem túl magas, de az interlace-es rendszer miatt képinformációt veszítesz, ha a páros vagy páratlan félképeket eldobod. másodpercenként csak 25 mozgásfázisod lesz 50 helyett...

ha mindenáron spórolni akarsz, inkább a vízszintes felbontást csökkentsd, pl. 360x576-ra.

2.) a "méretnemszámít" verziónál én biztos DV codecet használnék. bevált, kiforrott, szabványos, kompatibilis termék...

3.) a "legyenminélkisebb" verziónál valószínűleg h.264, vagy valami egyéb "korszerű" codec fog nyerni. a max terjedelmet ismered, értelemszerint ezen belül válaszd a max bitrate-et, ami belefér.

a régi VHS felvételek "színfoltossá" válnak, tehát a környező képpontok összemosódnak, ezen pedig igen hatékony tud lenni az mpeg-jellegű tömörítés.

még az írható DVD korszak előtti időkben kellett digitalizálnom nagy mennyiségű VHS-t, az SVCD-ből indultunk ki, megnéztük, hogy a szabványos max bitrate felett mennyivel többet bír még lejátszani a cél asztali lejátszó, és a végterméket nem lehetett megkülönböztetni az eredetitől.

Ha BT878-ad van akkkor PAL felbontás 24 bites raw formátum, utána zajszűrés, deinterlace, tömörítés. Nem érdemes a nyers videót tömöríteni, mert kicsi a kártya felbontása és zajos a forrásod.
Fontos, hogy a gépedben hol van a kártya, és milyen a kábelezésed. Irtó sokat lehet szívni a zajjal.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Esetleg, ha olyan DV kamerával próbálkozik az ember, aminek van "átjátszás" funkciója és az csatlakozik firewire segítségével, szerintem korrektebb lesz a kimenet.

Ill. amikor én próbáltam VHS-ről felvenni, valahogy a kép-hang elcsúszással voltak gondjaim annak ellenére, hogy normál TV-adásnál ez nem jelentkezett...
...persze, aki régi felvételeket akar megmenteni... :)

> ...persze, aki régi felvételeket akar megmenteni... :)

...rendes (S)VHS magno es/vagy rendes digitalizalokartya nelkul... :>
A valamire valo videokban szokott lenni TBC (timebase corrector), vagy ha nincs, akkor a digitalizalokartyan legyen feltetlenul ilyesmi (pl. Canopus ADVC300), enelkul VHS-t vagy barmilyen analog szalagos tortenetet digitalizalni halott ugy, ill. vannak eleg korrekt digitalis zajcsokkento aramkorok is (pl. az emlegetett Canopus kartyan, vagy a jobbfajta videokban), de ahogy mauzi is irja a zajcsokkentest a VHS reszben HW-bol megoldja, ezzel kevesebb baj van:)

Regebben Panasonic NV-HS930 (ebben van TBC es zajcsokkento is)+ Miro DC10+ komboval nyomultam altalaban DiVX-be (akkoriban erre volt igeny, ujabban a DVD-val igencsak szivok, persze ez az egyeni pancsersagom), meg szereztem nem tul reg egy DC30+ kartyat, ami eleg korrekt lenne, csak eppen win9x only (a 3rd party drivereket hagyjuk), szoval a 4G-s filemeret korlatba igencsak sikerult beleszaladni, pedig ezt annak idejen meg tudtam oldani, most nem, ugy latszik hulyulok:D

Így van... :)
Fent bt878-as kártyáról volt szó, ez egy átlagos video esetén valószínű, nem lesz jó...

Ha valakinek olyan videoja van, ami tudja a TBC-t, esetleg olyan tunerkártyája, ami tud ilyesmit vagy olyan videokamerája, ami szintén képes erre, akkor egész szépen megoldható...

...ha egyik sincs, idegőrlő egy dolog tud lenni :)

Hja, AFAIK egy olyan tunerkartya sincs, amin lenne TBC:) (Nem is erre valok a tunerkartyak, sem a videokamerak) Ez legfokepp a 80k+ kaliberu videomagnok es a 150-200k+ arkategoriaju digitalizalokartyak privilegiuma. Regebben lattam TBC kapcsolasi rajzot, meg is akartam epiteni, mert annyira nem volt veszelyes, de annyi specko kacat kell bele (dual portos VRAM, elmebeteg, beszerezhetetlen video ADC/DAC... persze at lehet tervezni, de olcsobb volt venni egy rendes videot:)
De amugy semmi extra, ADC, VRAM, valami szinkron generator, DAC, es jonapot, csak epp minden beszerezhetetlen volt:D

TBC nelkul a regi, nyuzott szalagok digitalizalasat batran el lehet felejteni, ember nincs, aki az elcsuszott hangot kepes ujra szinkronba hozni. Ezt regebben sokan keptelenek voltak felfogni, lett is sok-sok (tiz)oldalas flame belole mindenfele forumokon:D

Egyebkent erdekes, jart nalam olyan szalag (viszonylag friss felvetel, profi eszkozzel csinaltak, csak a vegtermek lett VHS), amit a harom filleres szetesoben levo ketfejes Sony hulladek gond nelkul lejatszott, a sokkal jobbabb Panasonic magnoban lejatszva pedig nem volt hang, legfeljebb csak barnazaj, pedig az emlegetett Pana elvileg mar felprofi kategoria:)

Érdekes azért, hogy az újonnan, jobb videoval felvett szalagokkal nem igazán volt baj.

Én úgy oldottam meg, hogy egy olyan videokamera bemenetére kötöttem rá a video jelét, aminek van video bemenete és azt képes a firewire kimenetén kiadni (ill. felvenni, átjátszani). Minősége jó, hangcsúszás nincs. Probléma megoldva. :)

Előtte vacakoltam egy BT878-as kártyával, de annyira nem volt szinkronban a kép és a hang, hogy hol sietett, hol késett némelyik szalagnál (véletlenül sem lehetett konstans értéket találni).

Egyik ismerősnek kerestem direkt VHS2AVI megoldást, és több ilyesmit találtam pl
ezt vagy ezt

kiváncsi lennék, h mennyivel jobb/rosszabb eredményt produkált mint egy BT878-as pci kártya

Hi!

Nálunk a cégnél néha előfordul, hogy analóg forrásból kell digitalizálnunk (vhs, beta).

A következő eszközeink vannak:
ADVC 55
ADVC 110
ADVC 300
ADVC 500
ADVC 700
ADVC 3000 (ez csak bemutató darab volt, de az analóg része az kopp a 700-as)

Avid mojo
Avid mojo SDI
Avid adrenalin (ez csak volt, de nem tudtuk kihasználni)

Szóval ezekkel digitalizálgatunk (szerencsére, már lassan csak múlt időben, mert a forrásaink időközben már digitálisak lettek). VHS anyagot kompozit videot használva minden eszközön ugyan olyan (kaka). Viszont, ha komponens lejátszót tudsz használni akkor az ADVC 700 tényleg nagyon szépen rendbe tudja szedni a videot (a többi szinte ugyan olyan).

üdv.:
ppenta

ADVC 500-al nekem is volt dolgom még úgy 5 éve, egész jól használható eszköz volt. Régi szép idők :)
A mostani cégemnél Edius NX-ek vannak, azokkal is egész jól lehet digizni (nemrég 9 órányi Hi8 ment be).

mi a különbség képességekben és minőségben az ADVC 100 110 és 300 között?
TBCt csak az advc 300 tud, igaz?
ha az svhs video is tudja a TBCt akkor elég egy advc 100 vagy 110? vagy még akkor is jobb minődég várható egy 300astól?

a Canopus a régi hibás VHS filmekhez az advc 300at reklámozta. csak a tbc miatt vagy van más is amiért jobb erre a célra?

Konkretan fingom sincs, valoszinuleg proprietary az algoritmus, nem biztos, hogy van sw alternativaja, vagy ami van, annak az ara sem merheto ossze a hw araval. Tovabba amit digitalizalsz, azt altalaban az eszkoz egybol tomoriti is (DV, MJPEG), a zaj pedig rontja a tomorites hatasfokat, igy a kepminoseget is, ebbol adodik, hogy minden zajszures, ilyesmit erdemes digitalizalas elott, ill. minel korabban elvegezni.

Tisztelt Ppenta! Köszönet az értékes tájékoztatásért. Annyit kérdeznék még, hogy én ugyan szétnéztem, de a profi videomagnóknak sincs komponens kimenete. Ennek a VHS-DVD kombónak van, de a leírás alapján még nem volt nekem egyértelmű, hogy VHS lejátszásánál aktív lenne. Megkérdezném, hogy szerinted aktív lehet?  Panasonic DMR-EZ45V

Köszönöm. Üdv: Tamás

video oldalon melyik a jobb választás a célra?
Grundig VS 680 vpt
Panasonic NV HS1000
vagy
Panasonic NVHS800 ?

Nekem van két scriptem melyet magam készítettem.
Egyet pont a VHS digitalizálásra, egyet a tvkártyáról való felvételre. Mindkettő interaktív. Nem grafikus hogy lehessen kis gépen is használni ha kevés az erőforrás.

A VHSRip 3 különböző formátumot támogat, ugyanennyi felbontással.
A TvRip divx vagy xvidet ismer egyelőre, de 3 különböző felbontásban, és cronba is teszi ha kérjük.

Egy bajom van. Ide sehová nem lehet állományt csatolni.

Tesztelőknek is örülnék, meg véleményeknek.

Használható már valamelyik ingyenes program a régi videók javítására?

Bármely videószerkesztővel meg tudod csinálni, ami tud zajt szűrni, színegyensúlyt állítani, stb.
A dolog lényege az algoritmus hatékonysága mellett elég erősen függ attól, hogy tudod-e, mit csavarsz a potikon. Erre a feladatra nincs általános recept, minden video vegyészkedése más és más.

OK, ez menni fog. Csak azt hittem, hogy vannak spéci kikísérletezett beállítások, melyek a VHS videoformátumra jellemző zajokat szűrik, amennyire tudják. Mert ennek jellegzetes lehet a zaja, a színkódolásból adódó hibái, stb.

Igazából ott dől meg a kikísérletezett preset, hogy ez mind függ az alapanyagtól, azaz a szalag gyártási minőségétől, színhűségétől, az eltelt évekből adódó öregedéstől és persze a külső behatásoktól is (pl.: mágnesesség). Tehát tipikus zajokat maximum nagy vonalakban tudsz megállapítani, ami egy adott felvételen lehet, hogy többet árt, mint használ. Sajnos ez egy mojolós műfaj.

VHS digitalizálásra valamikor egy Conexant PCI TV kártyát használtam, avi formátum, PAL DVI 720x576/Raw PCM 48000Hz  mentettem, amit aztán vágtam, képet/hangot zajszűrtem, és úgy konvertáltam MPEG formátumra. mencoder-t és avidemux-ot használtam. + csavarhúzó fejállításhoz, mert ahány helyről hoztam kazettát, annyiféle fejállás volt... + fejtisztítás kb. minden 10. kazi után... hálát adok a sorsnak, hogy kifutott ez a technológia :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Tudom, hogy előbb vagy utóbb elmúlik a világ dicsősége (pl. videokazetta korszak). Azért jó visszanézni a kb. 20 éves felvételeket. A konfigurációm jelenleg NV-HS 1000, ADVC-3000. Pinneacle és ProCoder prpgramok és sok türelem :-)

en pont most rogzitettem hazibarkacs modon vhs videot.

miro pctv zsugaim vannak, namost a kidolt oreg lap helyett hiaba vettem pci slotos uj szerot, csak pci 2.1 -es kartyat bir fogadni. Ezt a legutolso miro megugorja, meg vettem hasznaltan komoly 2khufert egy terratec Cinergy 400 -at, na az is. Viszont a V10 alatt a virtualdub, amivel ugy nagyjabol tizenvalahany evig elvoltam -- szoval a megszokas -- egyiket sem latja. Mindket kartya megy viszont a legutolso betas dscalerrel. Kepminosegre a Cinergy jobbnaktunik, szoval az.

a barkacs : van olyan, hogy Radeon Relive. beallitottam 1024x768 -ra a monitorfelbontast ( probaltam nagyobbra is, de valahogy az mar "docogos" lett ), dcalert teljes kepernyore, -- a gpu nagyonszepen skalaz --, es egy joliranyzott ctrl + shift + E -vel a relive rogziti 60 fps Mp4 fileba  avc codeccel a cumot. Az igy nyert feévetelt mar a virtualdub filtermoddal tudom vagdosni.

Ahogy osszehasonlitgatom regi digizesekkel, semmivel sem lett roszabb a minoseg, mint amikor regen virtualdubbal  csinaltam, vagy miro studioval egybol mjpegbe vagy anno valami mplayer / mencoder verzioval linux alatt.

HUP te Zsiga !

Egy mágus tv szerelő barátom mondta régebben: "Minél egyszerűbb, annál jobb". Például ahogy korábban valaki itt is írta, hogy DV kamerát használt digitalizálásra I-link (DV) kimenettel. Én is kipróbáltam, szépen működött. Az ADVC 700 vagy 3000 sem mai darab, de időtálló technikának mondható. A vágáshoz pinneacle studió programot használok. Régebbi, de tökéletesen használható.

Szevasz!

Megnéztem ezt az Intensity Shuttle-t. Elsőre egész jónak tűnik. Az NV-HS 1000-nél természetesen bekapcsolod a TBC funkciót. De le lehet szedni az operating manualt is, ha többet szeretnél a magnóról tudni. 

https://www.nodevice.com/user-manuals/digital-cameras-and-frames/panasonic/nv-hs1000#lang-en

A Vegas Pro-t nem ismerem, mert nekem Pinneacle-hoz van licenszem, de jókat hallottam a Vegasról. Kíváncsi vagyok, hogy muzsikál majd.

Üdv: T.

Köszönöm a választ! Átnyálaztam a manualt. Ami nem tiszta teljesen, egyes fórumokon azt írták, meg a manualból is azt szűrtem le, hogy az egyik SCART-ról kéne tudnom komponenst jelet szedni, ami a frissen vásárolt scart/rca korbáccsal nem akar menni.

A kompozit és s-video működik, csak próbálnék a jobb minőség fele menni. Nálam van valami hiba, vagy ez nem járható út és marad az s-video? Te milyen outputot használsz?

Az edit mode passive, a picture pedig sharpon van jó helyen ha jól értettem, az információ vesztés minimalizálására.

Még egyszer kösz.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Szívesen. Ahogy mondod, nem járható út szerintem sem. Scart-ból nem fog összejönni a komponens jel. Mert az r-g-b jel nem komponens.Én s-video kimenetet használok. Az E-bay-en megnézheted ezt, mint érdekességet.

Keene Scart To 3 BNC RGSB Or Component 10m

Üdv! 

T.