A fedora a redhat evolúció?

Hello,

Én arról szeretnék érdeklődni, hogy a fedoraban megtalálható szoftverek azok a redhat ent. fejlődési irányvonala e konkrétan vagy azért nem egészen?

A problémám az, hogy a fedorába elmeháborodottságok vannak, alkalmatlanok szervernek. pl: networkmanager egy trágya...
És más disztrókba is rá van erőltetve az emberre nem értem miért ... legalább a standard config fájlokat írná de nem.

Ott a Redhatbe a system-config-network tökéletes GUi egy két modullal lehetne bővíteni.. mint vpn, vagy ne dsl-nek hívják már a pppoe kapcsolatot mer nem csek dsl van a világon. És remélem nem az várható hogy ilyen networkmanager féle vackot raknak bele..
Szoval az érdekelne, hogy mennyire erőltetik, hogy mindenáron a "fedorába kitesztelt" ámbár rakás guánót nem érő újdonságokat rakják majd bele a rendszerekbe.

Hozzászólások

RedHat-en igen... tudom. még. de az is marad?
Arra szeretnék kijukadni, hogy pl ubuntun amíg ki nem írtod az írmagját is a network managernek nem tudod használni a debianba megszokott hálózatkezelést. (/etc/network/interfaces)
szoval hogy szerver oprendszernél most konkrétan redhatnél ugye nem tervezik azt hoyg a jól bevállt rendszer lesz egysze off és az NM-et akarják ráderőltetni ... nyilván más koncepció van mint desktop esetébe de nyugodt szerenék lenni, hogy nem teszik meg soha :)

system-config-network* van Fedoraban is (johogy), NetworkManagert meg leszeded ha akarod. (en pl laptopon hasznalom/szeretem, desktopon le szoktam szedni, ott nincs sok haszna.)

Csak hogy ne lehessen ilyen gyorsan leszerelni :D letöltöttem fedora 12-őt virtualboxba elindítottam. systemconfig-netowrk gui-ba már nincs... terminálba beírom akkor a konzolos bejön és az se lát egyetlen device-t... Holott eth0 aktív. Vagy ez csak azért van mert netM megy?

"networkmanager egy trágya..."
Jóreggelt. Az. :))

"Ott a Redhatbe a system-config-network tökéletes GUi "
Ami például f11-ben release állapotban távolról sem volt tökéletes.

Nekem van egy olyan érzésem, hogy rh5-ben már van nm. Mindjárt gúglizok.

mod: S igen. link a desktop részt nézd. :)

Egyébként nyugodtan kilőhető, leszedhető, kivégezhető, kerékbe törhető, attól még nyugodtan be tudod majd állítani a netet, nem láncolnak hozzá. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Hogy nem jo :) GUI nelkul haszontalan, IPV6-ot nem kezel /FC10, 11, 12, altalam karbantartott rh-nal nincs NM/, es a "hagyomanyos" network scriptek kezelhetobbek, foleg karakteres kornyezetben :D.
Es a maganvelemenyem az, hogyha vki vpn-t, dsl-t akar beallitani, szerveren, akkor az legalabb tudja, hogy mikor melyik file-ban kell a beallitasokat keresni.

Szerintem laptopra tökéletes. (Nálam két laptopon nagyon kényelmes. Hol wifi, hol wired, mikor hol melyik, szépen kezeli mindet.) Desktopra, szerverre viszont tényleg fölösleges, oda jó a hagyományos network szolgáltatás. Szépen át kell álítani, aztáán el lehet felejteni a nm-t. Persze csak szerintem.
Csaba

Itt van az olemben a notebookom, es a fent emlitett verziok alatt nem lehet beallitni. Lehetoseg van ra, de az ignored marad, barmire is teszem az IPv6-nal /network scripttel megy/. A fedoraforum tanusaga szerint masnak is. Szoktam informalodni, es nem vagyok rest, akar ki is probalom.

FC10 alatt van meg egy baja a wifivel, hogy kb 10-30 masodpercenkent szetkapcsol /evolution es a tobbi dbus-os cucc offline-ba megy/, majd reconnect. Gyakorlatilag hasznalhatatlanna teszi a halozatot. FC12-ben mar nem jelentkezik /a forumokon FC11-nel is panaszkodtak ra, ott nekem veletlenszeruen jelentkezett/.

Kiírtam egy Scientific 5.4-es livecdt csak, hogy utánamenjek, hogy szerver rendszerbe mit műveltek. Előtte kipróbáltam virtualboxba Networkmanager a default ezen is .. (meg centoson is). szoval ha ha összetettebb hálózatbeállítást szeretnél megvalósítani akkor rá vagy kényszerítve, hogy gyaluld le a k..a NM-t előtte, ezeken legalább a system-config-network azNM legyalulása után mükszik fedorán már így sem .. szánalmas.

De a tesztnek igazából az volt a kérdése, hogy ha desktop júúzer lennék és szeretnék egy pppoe kapcsolatot létrehozni megy-e vele.. NEM MEGY! Nem mond semmit, hogy miért nem (ennél még egy XP-s hálózatkezelő is értelmesebb a hibakódjaival) csak nem megy..
Nyilván van rá megoldás: likvidálom az összes nyomogatós haszontalan szar gui-t felrakom az rp-pppoe progit (amihez ugye kell net :) -- kezdő juzert jól meg lehet ezzel szoppantyúzni) és akkor # adsl-setup.
Abba már bele se megyek, hogy pppoe kapcsolat és nem ADSL!!! RedHatéknél az csak valamiféle dsl lehet ...

Nem azt mondtam, hogy nem tudnám megoldani, de alapból nem megy. Programozó vagyok végülis írhatok hozzá saját szoftvert ... ha annyira használni akarom... értem én :D nem akarom használni.
Van rendszer ahol 10 másodprec alatt van kapcsoalt és zöldeknek is bátran merem ajánlani. Csak redhatéktől nem vártam volna..

Fedora 12 gnome live:

Alapból benne van a pppoe-setup, fel is telepíti, nem kell külön netről külön letölteni.

Viszont az F11-et még DVD-ről tettem fel, na ott a telepítő alapban nem rakja fel ezt a csomagot, de a telepítés után visszatettem a DVD-t, és azon rajta volt a csomag, simán felment. Bár egy kezdőnek ez így nem fog menni, de legtöbbször úgyis megkérnek valakit hogy telepítse fel nekik, meg állítson be ezt-azt.

DVD-s telepítés után legelőször ezzel próbálkoztam. Beírtam neki mindent, nyugtázom, erre feldob egy hibaablakot, hogy hiányzik az rp-pppoe csomag.

Tehát _önmagában_ nem tudja az xDSL-t kezelni, ez is a pppoe-setup-ot használja/hívja meg, de ehhez persze előtte kézzel kell felrakni ezt a csomagot a DVD-ről, hogy egyáltalán legyen mit meghívni.

Fedora 12-őn ülök, live CD-ről tettem fel default-on hagyva mindent a telepítőben.

Van pppoe-setup és van system-config-network is, mindkettő karakteres. Én nem kértem hogy rakja fel, nem is használtam egyiket se soha ezen a gépen, mert itt wifi van NetworkManager-el.

A 12-est DVD-ről nem telepítettem még, ott nem tudom mit rak a telepítő és mit nem, vagy hogy milyen csomagkat tartalmaz a lemez. LiveCD-vel van minden.

Ezen a hozzászólásodon olyan jól mulattam, hogy direkt a te kedvedért elővettem a Live CD-t (Fedora 12 x64 Live (GNOME)), beraktam a gépbe, újraindítottam, hogy megnézzem még egyszer mi a helyzet.

Be is boot-olt szépen a cd-ről, a gdm-ben a legfelső felhasználóval léptem be, majd egyszerűen Applications/System/Terminal. Bejött a terminal ablak, ott 'su -' és enter (nem kért jelszót a root-hoz).

Beírom neki hogy pppoe-setup, és be is jön rögtön, kéri be a kapcsolathoz szükséges adatokat szépen. Itt bezártam az ablakot.

Megnyitom mégegyszer a Terminal-t, majd 'su -' és enter. Írom neki hogy system-config-network majd enter. Erre az is bejön kék háttérrel, piros gombokkal. Tehát ez is rajta van a lemezen alapból.

Most akkor menjek ki és lőjem főbe magam? =)

:DD

Én is ezen röhögök, és azon is hogy mit kell azon lovagolni hogy mi van az alaptelepítésben és mi nincs. Sokezer csomagból majd pont az én igényeimet fogják eltalálni... Szerintem értelmes ember saját magának válogatja a csomagokat, + rendszercsere előtt leteszteli a telepítendő új rendszert pl virtuálgépen.

--
http://csuhai.hu
http://sys-admin.hu

Fedora 12 standard install DVD-rol telepitve: rp-pppoe nincs a default csomagok kozott, system-config-network van, de ADSL-hez ez keves. NetworkManagerrel 2 perc volt beallitani az ADSL kapcsolatot - ebbol 1 perc a jelszot tartalmazo papir megkeresese volt :)

--
SELinux, Xen, RHEL, Fedora: http://sys-admin.hu

+1 LiveCD-vel. NM + enternet adsl net.
Annyi van, hogya bepipalom, hogy tobbi usernek is elerheto, akkor valamilyen ppoe hibaval leall, es nincs net.
Egyszoval mukodik, de ettol meg nem lett a kedvencem. :S

Egy regebbi gepen (2500+ es 512 mega ram) viszont nagyon lassu a live, allandoan a cd tekereszi.

>>: sys-admin.hu :<<

Nehéz úgy szoftvert készíteni, hgy mindenkinek és mindennek megfelelj. Tény, a network manager nem tökéletes, de mindig van amivel bővítik és javítják is. Pl. 3G támogatás. Megjegyzem, van úgy hogy inkább nem akarok tömegével konfig fájlokat szerkesztgetni, és a notimon egy klikkre azonnal van netem. Az, hogy szerverre nem fedorát raknék, hanem RHEL-t, vagy CentOS-t - az megint izlés kérdése, és hogy mit kell annak a szervernek ellátnia.
A redhat termékei sem tökéletesek, de nagyon sok dolog függ attól hogy a Fedorában mit tudunk kitesztelni közösségen belül, megpróbálni, és hidd el - nem viccből olyan hosszú az élettartalma, támogatása a kiadásoknak. Pl. a 10-esé most fejeződött be nem rég.

Ui: Nem muszály Gnome környezetet használni. Van ezer másik, és azokban nincs NM.

Zoli

Gép sebességtől, net sebességtől, csomagok számától,"külső" programok számától, ... függően 1-3 óra lehet az upgrade (extrém eseteket leszámítva), és kb. 10-30 perc, amíg rád is szükség van.
Ez nekem belefér fél évente. Cserébe nincsen tele a gépem muzeális verziójú programokkal.
Ettől függetlenül egyet értek, mert én is inkább használni szeretem a gépet, mint állítgatni.

Ha ez tenyleg igy tortenne akkor en is raszannam azt a 10-30 percet. De sajnos nem mindig megy zokkenomentesen. Mindig van valami ujitas ami keresztbetesz, foleg amikor valami eszencialis rendszert cserelnek le, puleaudio, nouveau, network manager, vagy a kedvencem ami a f11ben mindvegig fennallt "Miscellaneous problems with Intel graphics adapters".
Egyszoval 3 upgradebol 2szer mindig tortent valami ami miatt nem 10-30 percet kellett az upgradere forditani, hanem nehany orat. Nem tudom, lehet oregszem, de nincs mar kedvem ilyenekkel mokolni. Olyan mintha otthon is dolgoznek, eleg a munkahelyen szivni ilyesmikkel. :D
Amugy nekem tokeletesen megteszi egy CentOS 5.4, nem zavarnak a regi csomagok, persze az is nyilvanvalo, hogy nem mindenkinek felel ez meg, szuksege van ujabb csomagokra, ujabb kernelre, etc.

Én Fedorával 4 yum upgraden estem át, és egyszer nekem is volt pár óra szívás, de ahogy látom más disztribúció fórumait, ez elég jó arány.
Még kétszer elolvasod a topic új hozzászólásait, már eltöltöttél annyi időt a témával, ami egy upgadhez szükséges (szívás nélkül) ;)