Interjú Gabucino-val, az MPlayer dokumentáció karbantartójával

 ( trey | 2002. március 26., kedd - 22:54 )

Az MPlayer-t rengetegen használjuk. Naponta nézzük vele kedvenc filmünket divx, dvd vagy más formátumban. Ha valami problémám volt a fordítással, vagy a használatával mindig a dokumentációhoz fordultam, és az esetek 99%-ban találtam megoldást a gondomra. Azt, hogy az MPlayer dokumentációja ilyen állapotban van, és rendszeresen(?) frissül, azt Gabucino-nak köszönhetjük. Vele beszélgettem elmúlt este (levélben), és tettem fel neki az engem foglalkoztató kérdéseket. Lássuk mit válaszolt:


trey: Beszélnél magadról néhány szót (iskola, munka, számítástechnikával való kapcsolat)?

Gabucino: Sose tudtam értelmesen válaszolni erre a kérdésre :) Iskola: nemleges, munka: polgári szolgálat. Sz.tech: kezdtem vala kb. 5 éves koromban Plus/4-en, azóta volt már 286, 386, 486, és most egy K6/2. És most, hogy 5 szóban lezongoráztam életem 15+5 évet ... ;) Sz'al leginkább azt lehet ebben a témában megemlíteni, hogy imádom a régi gépeket. Legalábbis ezt sugallja ez a 386-os laptop (Linux), a 486/EGA (Linux), meg persze 286 (Minix)... Ja és a K6/2-m a dream configuration számomra :) MPlayer visz mindent - persze Matrox kártyával - 3D meg nem izgat kimondottan, jobban szeretem a (nagyon) régi játékokat.

trey: Miért a Linuxot választottad?

Gabucino: Mert az xMach még nincs kész ;) Humort félretéve, nem vagyok megelégedve a Linux-szal (bár nem kérdezted, de egyebként LFS), részemről az utolsó "stabil" kernel a 2.4.9 volt, csak kár hogy secholos.. Fenntartásaim vannak továbbá az olyan rendszerrel szemben amelynek készítői szerint a gcc 2.96 egy hasznos dolog.. (Linus, Cox)trey: Hogy ismerkedtél meg Árpival, és a többiekkel?

Gabucino: Avifile 0.49-et nézegettem anno, és a listájukon feltűnt valami arpi nevű arc - mellesleg vagy 3 másik listán is - gondoltam megnézem mi ez az MPlayer amit írogat.. Aztán reportoltam neki bugokat, a többi pedig már törtenelem ;)

trey: Mikor kapcsolódtál be az MPlayer projectbe?

Gabucino: Hmm.. Úgy 0.11pre10valahány környékén :)

trey: Hogyan folyik az MPlayer fejlesztése? Elmesélnél egy átlagos napot, amikor aktívan dolgoztok?

Gabucino: A kérdésre elég nehéz válaszolni, mert ez attól függ. Ha "belső" (magyar) developerekről, illetve viselt dolgaikról van szó, az IRCen van megbeszélve. CVSben meg reverzelve ;) Külsős developerek pedig a dev-eng listára küldik a patcheket, ahol azokat annak rendje s módja szerint Árpi ellenőrzi/kritizálja/elfelejti/commiteli (ez ritka;) .. Én meg megírom a doksit hozzá.

trey: Te írod az Mplayer dokumentációját. Hogyan készülnek ezek az oldalak? Nyilván neked is kell értened a technikai részletekhez, hogy jó man oldalak, leírások készüljenek.

Gabucino: A működését, az elvet kell tudnom, illetve az MPlayer felépitését, azaz a kódrészek egymáshoz kapcsolódását (na ilyen mondatot se írok le többet;). Egyébként meg (többnyire) jön minden magától.. A dokumentáció joe-ban készül :) Nincs különösebb technikaja, általában úgy megy, hogy írom TODO-ba dolgokat, és amikor nagyon unatkozok, akkor megírom egyszerre mindet. Kivételt képeznek a fontosabb változások, illetve a release előtti pár nap, amikor drámaian megnövekszik az irclog is ;) meg dox többszöri átolvasása (kéne ;), etc..

trey: A dokumentáció alapos, jól használható. Viszont szerintem kicsit sok benne a RTFM, és a stílusa is néhol lekicsinylő. Erről mi a véleményed?

Gabucino: Ez aljas rágalom :) Régebben talán tényleg kicsit szabadszájú volt, de ez már fixed. Aki ilyet terjeszt az nem RTFMelt :)

trey: Tavaly Barr cikke nagy fehördülést okozott. Ócsárolta az MPlayer dokumentációját, stb. Hogy érintett ez téged?

Gabucino: Érzékenyen. Utálom ha igazam van, és kiderül hogy sok a divat-Linuxos.. Pl. én ;))

trey: Ez visszavetett valamilyen szinten a munkában? És a többieket?

Gabucino: Annyit vett el az időnkből amennyit a témával kapcsolatosan flameltünk listákon ;) Egyébként senkit se érdekelt.

trey: Már Pontscho-tól is kérdeztem, hogy mi az oka a nagy csendnek az MPlayer körül. Akkor azt mondtátok, hogy lassan release lesz. Ez mikor lesz pontosan? Valami nagyobb verzióváltás készül?

Gabucino: Igen, valószínű 1.0 lesz, de mindenképpen nagy ugrás. Hogy mikor? Nos elnézve a bugreportok ugrásszerű megemelkedését, április. 1-jére nem lesz kész :) Sajnos. Ennek egyébként az az oka, hogy az utóbbi pár napban rengeteg nagy változás történt a kódban, ennek a következményeit pedig fixálni kell.

trey: Pár nappal ezelőtt Nick Kurshev forkolt, és új projectet indított MPlayerXP néven. Mik voltak ennek a döntésnek az előzményei? Nem fogja ez visszavetni az MPlayer fejlesztését?

Gabucino: Nick megőrült :) Erre abból következtetek hogy GPL mániás lett :) Visszavetni véleményem szerint nem fogja. Lásd a következő kérdést.

trey: Az MPlayer erőssége, hogy nem threaded. Egyedülálló abban, hogy egy szálon fut. Ennek mi is a lényege tulajdonképpen?

Gabucino: Az, hogy egy szálon fut :) man ps :) Azaz ha megnézed, csak 1 mplayer processzt látsz a processzek között, nem pedig 20at. Mint például a Xine, épp ma olvastam a listájukon, hogy ha a GUI-ján rámutatsz egy gombra, már forkol is egy külön processzt (threadet) :) Ráadásul most épp elfelejti kilőni :) Szóval az a lényeg, hogy MPlayeren kívül minden lejátszó multithreades, MPlayer meg nem. És hogy melyik a stabilabb, azt ugyebár tudjuk. (ez persze demagógia, viszont így igaz :)

trey: Krushev azt írta egy levelében, ha Árpi elfogadja az elképzeléseit, hajlandó visszajönni az MPlayer csapatba, és segít megcsinálni a NO.1 movie playert a földön. Látsz erre valami esélyt?

Gabucino: Nem. Egyébként próbáltam tesztelni MPlayerXP-t, de nem fordult :) És mint mondtam, MPlayer ezen a szutyok 500-as K6/2-n is visz DVD-t, DivX-et, mindent.

trey: Mit gondolsz meddig lehet még fejleszteni az MPlayert?

Gabucino: Ezt minden release-nél megkérdeztem magamtól, ma már nem teszem :) Egyébként meg már kész a direct render, ami valami halálos.. Gyakorlatilag kb. 300Mhz-es K6 is elég lesz ahhoz amihez most 500-as kell. Mármint, amint a libavcodec támogatja. Tehát MPlayer az isten! Támogassa adója 110%-ával az MPlayer project létminimum alatt tengődő codereit és doxwritereit! Stb stb.. ;)

trey: Dolgozol más projecten is, vagy kizárólag az MPlayerrel foglakozol?

Gabucino: Kizárólag...

trey: Pár hónapja megváltozott a honlapotok. Sokak szerint a régi sokkal jobb volt. Neked hogy tetszik a mostani design?

Gabucino: Nekem teccik :) Egyébként az én (réégi) design-em volt a legjobb, kár hogy rajtam kívül senkinek se teccett :) Másrészt már kész az új design, viszont megvárjuk a rilizt vele (mint mindig).

trey: Ha megnézed a Linux alá létező movie playereket, melyik az ami szerinted említésre méltó, esetleg jó dolgokat tartalmaz?

Gabucino: Van az az MPlayerXP, az például tartalmazza azt a hogyishivják.. MPlayer nevű lejátszót, csak kár hogy átirták :))

trey: Mennyire követitek figyelemmel a más csapatok által készített új featureket? Van valamiféle rivalizálás? Gondolok arra, hogy megjelent a XYPlayerben a "félgömbeffektus-felgyorsító-turborásegítés" akkor ti is igyekeztek ezt beépíteni?

Gabucino: Figyelemmel kísérjük, hogy a xine éppen mit lop^H^H^Hportol tőlünk ;)) Már csak azért is, mert MPlayerben amit mi írtunk, az nem GPL, xine pedig az.. Egyébként nem is tudnám megmondani mi volt a legutolsó feature amit másik playerből "portoltunk" magunknak, a Xine C-s directshow loader kódja óta. Az pedig elég rég volt ;)

trey: Többen kérdezték a hozzászólásokban, hogy lesz-e Windows portja az MPlayernek. Ezzel mi a helyzet?

Gabucino: Lesz?? Volt! :) Egyébként szerintem már most is le lehet fordítani vindozra, csak nem biztos hogy túl egyszerű, másrészt Vidix imho ott még nem megy. De azt végképp nem tartom valószínűnek, hogy majd villogó betűkkel lesz homepage-n reklámozva a vindoz port, meg InstallShield-es exe, stb.. Elvégre akkor mivel lehetne alázni a vinnyozusereket? ;)

trey: A dokumentáción kívül mi a feladatod a projectben?

Gabucino: Árpi céltáblája ;)

trey: Ezt hogy érted? Van valami gond a project körül?

Gabucino: Elolvashatod a dev-eng archívumban :) Egyébként (már) semmi különös, csak Árpi a fejébe vette, hogy nem updatelem a doksit.

trey: Mostanában mintha lenne egy kis gondod a linuxal =). Mi a baj vele?

Gabucino: Utóbbi kérdésedre hosszan tudnék válaszolni (nem teszem:), viszont nem értem ki terjeszt rólam alantas pletykákat? :)

trey: Ha dolgozol milyen eszközöket használsz (hardver, szoftver)?

Gabucino: 386, mert LCD szép (szebb mint ez a 10 éves 14" :), joe eterm-en, mert joe rulez eterm meg transzparens, és windowmaker mert az az isten.

trey: Olvastam az mplayer-dev-eng-en, hogy új formátumba akartad konvertálni a dokumentációt. Ebből volt egy kis összeütközés. Beszélnél erről?

Gabucino: Ebből ugyan nem. :) SGML-be lesz konvertálva, ez már biztos. Ez egyezik a nép akaratával is. :)

trey: Mit csinálsz amikor nem az MPlayerrel foglalkozol?

Gabucino: A perverziót hagyjuk ki ;) Nahát, nem maradt semmi.

(közben elolvastam az mplayer-dev-eng lista idevágó részét - trey.)

trey: Árpi pár nappal ezelőtt a szemedre hányta, hogy elhanyagolod a dokumentáció írást, és új co- vagy maintainert keres helyetted erre a feladatra. Volt egy kis levélváltás ezzel kapcsolatban. Most hogy állnak a dolgok?

Gabucino: Kicsit gondolkoztam, hogy kilépjek-e, aztán rájöttem, hogy nem Árpi a dox célközönsége, az userek nem panaszkodnak.

trey: Kívülálló számára úgy tűnhet, hogy kezd szétesni az MPlayer Project. Lehet, hogy rosszul látom?

Gabucino: Nekem is igy tűnt, tűnik. Egyébként Nicket ne sajnálja senki, jön még ő vissza :) Sajnos Árpi mostanában az átlagnál is többször ugat le embereket.. Pl. engem, pedig tudhatná, hogy ellenem nem lehet flamelni ;) Mindenesetre reméljuk a direct render előbb lesz kész, mint hogy idegbajt kapna ;)

--
Gabucino

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Igy igaz.

/me késésben volt. Jegyzeteit kezében szorongatva rohant lefelé a több évszázados múltra visszatekintő varázslóiskola csigalépcsőjén az Auditorium Maximum felé. Rá, az iskola egyik legtapasztaltabb tanítójára hárult a megtisztelő feladat, hogy ezt az órát megtartsa. Az Umbrák lényeiről szerzett ismeretei tették őt híressé ebben az árnyvilágban.
/me -re ma nagy feladat várt, ezt ő is tudta. Csak a vén mágusokra jellemző megfeszített figyelemmel és koncentrációval lépett az iskola nagytermébe. Néhány percet késett, de a tanulók ezt elnézték neki, hiszen a tanórái izgalmasak voltak, és a mágus egész lénye földöntúli tiszteletet árasztott.
- Ma ... ....Ma egy igen ritka és érdekes fajról szeretnék beszélni. Ez a faj csak itt, a Penumbrában található meg, és legfőbb érdekessége, hogy két másik faj kereszteződéséből jött létre...-

A teremben mindenki a vén mágus szavain csüggött:

- Úgysem fogják kitalálni, ezért elmondom: A kertihobbitról van szó. faj egyik reprezentatív képviselője Gabucino.-

/me ekkor bekapcsolta az írásvetítőt, és egy gyűrött szélű vásznat helyezett rá. A képen egy vörös hajú, rőtszakállú alak körvonalai rajzolódtak ki a terem félhomályából. A diákok fölhördültek, némelyikük a félelemtől a padja alá bújt, és ott cidrizett, amig társai elő nem húzták. A mágus megvárta, míg a kedélyek lecsillapodnak, és tovább folytatta:

- Gabucino kedvenc étele a csokifagyi. A fotó készültének idejekor már 20 éve a kedvence a csokifagyi volt. Személyes interjúm végeztekor nagy adag mímelt udvariasságot figyeltem meg benne (ez a kerti fajokra jellemző egyébként), illetve természetes és eredeti hobbit idiotizmust...zárójelben megjegyezném, hogy ezt egyes körökben "De vicces embernek" hívják. -

A tanulók szorgalmasan jegyzeteltek, miközben a mágus egészen belemélyedt mondókájába:

- Bár a kertihobit a reprezentatív minták alapján a kerti és a hobbit harmonikus középfelezőjén helyezkedik el, érdemes megjegyeznünk, hogy az ágyban mindenki egyforma magas. Kérem, ez utóbbit a margóra is jegyzeteljék ki! Gabucino ezenfelül nem fél a libikókai magasságoktól, és csak kislányos sóhajai árulkodnak arról, ha kényelmetlen helyzetben találja magát. Szereti a sötét sikátorokat és a Linuxot, előbbit, mert sötét, utóbbit, mert csak. Kérem, ezt NE jegyzeteljék ki a lap szélére! Gabucino Linux imádata már-már szakrális jellegű elhivatottságot tükröz. Sajnos még nem volt alkalmam belépni correspondence szférám alkalmazásával az általa felügyelt Linux-szentélybe, egyesek ezt a helyet hálószobának hívják, ám remélem, ami késk, az hamarost el is múlik, jelen esetben a kíváncsiságom a Linux-barlangot illetően. A legmeglepőbb azonban a kertihobbitok eme egyedével kapcsolatban az, hogy néha egészen értelmes kifejezések hagyják el a fejét, és buknak ki a száján. Így a napjainkat megédesítő "Hö?", "Meva?", "Mee?" kérdések mellett egy idézett interjút is kipréselt látszólag csak két egymást taszító agysejtjének hathatós közreműködésével. lásd fönn...Kedves tanulók..jó olvasást...-

/me ezzel a mondattal lekapta a vászont az írásvetítőről, a zsebébe hajtogatta, majd kilépett a teremből, és a nagy Unix hegy lábához sietett, az elhagyott Linux Pingvin fogadóhoz. Bent egy alacsony, rőt szakállú hobbit méretű alak várta fekete bőrkabátban. Az alak rásandított a mágusra, aki kérdezés nélkül mellételepedett:

-Meva?

És kettejükre telepedett a fogadó setétje.

nofene :-]

gabucino milyen kis arccal volt meg akkor :)
mokas olvasni a sok smileyt.

Jaja, akkkoriban meg idonkent ertelmeset is irt. Bar emlekszem (hasonlo idobol), hogy elhajtott a magyar mplayer listan birkakat terelni. Az nem esett jol.

--
http://www.micros~1

Akkoriban még hitt a F/LOSS-ban! :)

Up! :D

--
deejayy DOT hu

Legjobb arc! Kár hogy trey bannolta, mert Gabu rosszat mondott trey épp aktuális kedvencéről - a debianról - az L4-ről írt cikkében. Vissza kéne engedni.

[ Like ]

de végülis mind1 Gabika, mert visszajottel egy masik nickel :)

DOCS/man/hu/mplayer.1:
Synced with r32066

600 commit-os lemaradásban van a magyar dokumentáció. :(

Kína alaposan beelőzött minket:
DOCS/man/zh_CN/mplayer.1:
sync with en/mplayer.1 rev. 32566

Szerk:
Most néztem, ez nem is nagy különbség. Csak egy ideje pörögtek fel az események.