Frissítettem MorphOS 2.3-ra

 ( Chain-Q | 2009. augusztus 7., péntek - 23:26 )

Az előző hír többeket felcsigázott, pedig elég száraz, képmentes anyag volt, szóval itt az ideje egy kicsit treyt játszani, és oprendszer-frissítős cikket írni - ezúttal sok szöveg helyett sok képpel.

Még szűk két hete, egy késői 2.3 bétára upgradeltem az Efikámat, és ezt örökítettem meg képekben, a dolog előre kitervelt gonoszság tehát. A hardverkonfig egy bPlan Efika, ami egy Freescale MPC5200B SoC-ra épülő CHRP platformú gép. A mágikus elnevezés gyakorlatilag egy 400Mhz-n futó 603e PowerPC magot, PCI-, PATA-, ethernet-, hang- és memóriavezerlőt, valamint a körítést rejti. A SoC mellett az alaplapon 128MB RAM, a gépben pedig egy 40GB-s Seagate 2,5" HDD, valamint a PCI slotban (a gyárilag mellékelt PCI->AGP fordítóval) egy GeCube ATi Radeon 9250, 128 bites, 128MB RAM-os low profile videókártya kapott helyet.

A gépen a frissítés előtt egy erősen saját szájízemre alakított MorphOS 2.2 futott. A frissítést viszont csak standard, a rendszerhez adott eszközökkel követtem el, külső segítséget és kézi utómunkákat nem vetettem be. Letöltöttem hát a MorphOS ISO-t, Ambient desktoppal a letöltés helyére navigáltam, és egyszerű dupla kattintással felmountoltam. (Szimpla kattra meg minden kép nagy lesz.)


A kiinduló rendszer a felcsatolt telepítő ISO-val.


Benavigáltam a Tools könyvtárba, és elindítottam az iWizardot, amely a telepítésért és a frissítésért felel. A képen az iWizard induló ablaka látható.


Az Update installation választásakor az iWizard megkeresi (ez kb. 0.1mp-et vesz igénybe) azokat a partíciókat, amiken MorphOS 2.x van telepítve, és felajánlja frissítésre. A telepítés forrását, vagyis a Source:-t ha már letöltöttük egyszerűen kiválaszthatjuk...


... de ha akarjuk a rendszer le is szedi nekünk ftp-ről, http-ről vagy akár tftp-ről is. Mi most egy ISO-ból telepítünk tehát ezt a lépés csak illusztráció. :)


Ezután az iWizard frissíti a rendszert, vagyis biztonsági mentést készít a rendszerünkről, aztán átmásolja az új fájlokat.


A másolás befejeződött, készen vagyunk. Mint az az órából is látszik, idáig eljutni screenshot-készítgetéssel kényelmes tempóban (a Pegasoson közben neteztem) körülbelül tizenöt perc.


Nézzünk körül a rendszeren! A rendszermeghajtón láthatjuk a korábbi rendszerünkről készített biztonsági másolat könyvtárát, amelyet akár egyszerű másolással, sőt, akár átnevezéssel is helyreállíthatunk. A Work: partíción az egész műveletről készített screenshotok thumbnailjei láthatók. Ha minden okés, újraindíthatjuk a gépet.


Újraindítás után, néhány programot elindítva. Minden beállítás a régiben, minden működik, a frissítés sikerült. Isten hozott a MorphOS 2.3-ban! :)

Ezúttal ennyi volt, remélem senkinek nem okoztam lelki törést... :P A következő MorphOS cikknek egy nulláról való telepítést mutatnék be, ha van rá igény, szintén az Efikára. Ott legalább látszódna a rendszer "normális" kinézete is, nem csak az én saját magam által beállítgatott változat. :) Legyen?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

eeepénisz :)

megy már qemu alatt? :Đ

Tényleg, M68k, illetve ppc60* alatt pontosan milyen CPU-kat támogat?

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

A MorphOS csak PowerPC-n fut, 68k-n nem. A benne lévő 68k emu viszont az MMU és a supervisor utasítások kivételével a teljes instruction setet tudja. PowerPC-ből pedig 603/603e, 604/604e, 750CXe "G3", és 7447/7447A "G4" amik biztosan mennek, mivel ezek vannak a valódi vasakban, amiken a rendszert futtatjuk. Az elméleti support persze még egy rakás procihoz benne van a kernelben, de sosem lett tesztelve, szóval esetleges, szerintem.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én szívesen végigolvasnám, mindig csak csorog a nyálam a blogbejegyzéseid után. :-)
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka hogy, napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

Legyen!
Ja, és irigy vagyok! Sajnos az A1200-mön nem tom kiprószálni...

> BERUS
Motor: Debian GNU/Linux- Lenny

Legyen!!!

Megmondom őszintén nagyon szeretem olvasni a blogbejegyzéseidet. Én már kapásból PC-n kezdtem és így kimaradtak az életemből ilyen dolgok (sajnos). Csak bátorítani tudlak, hogy folytasd a "cikksorozatot". Nem tudod véletlen, hogy hogy lehet beszerezni valami Efika-t vagy most az újat az Efika NX Openclient -et?

--
Kodály Zoltán azt mondta: "Legyen a zene mindenkié". Én inkább neki hiszek mint az ASVA-nak.

Még mindig csak sir a szám, de még idén veszek egy Morphos licenszet végre. Remélem. :D

Szerk: Csak én látom úgy, vagy tényleg mintha pörögne most jobban a fejlesztés mint pár évvel ezelőtt?

Szerintem nem porog jobban, csak jobban latszik, a surubb releasek miatt. A 2.0 nagyon nehez szules volt, technikailag is, meg politikailag is ("... ez hosszu sztori"), de megtort vele a jeg, es kb. ennek az eredmenye latszik most.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Érdekelne amúgy pár szám, hogy hány fejlesztő van, és hány user, valamint ennek mekkora az átfedése. Mióta fizetős, valószinű, hogy vannak pontosabb adatok is.

Kb. egy tucat ember dolgozik az OS-en közvetlenül. Ezen kivül egy másik tucat ember felévben egyszer csinál valamit... Plusz a fordítók, plusz a bétateszterek. De a fenti kategóriák között sok átfedés is van.

A hivatalos userszámot sosem közölték hivatalosan, csak becslések vannak, meg nemhivatalos spekulációk. De nagyságrendileg ezer alatti emberről beszélünk. :) Ezzel egyébként egy igen népes tábort mondhat magáénak a MorphOS és hardverei a hobbirendszerek között, elég ha csak az eredetileg 150 darabos példányszámban készült Atari Falcon CT060 turbóra, vagy a néhány 10-20 darabos szériákban készülő IDE64-re, vagy 1541U-ra gondolnunk, és azokra is van egész komoly szoftverfejlesztés. :)

Efika és Pegasos ezeknél jóval több készült persze, de nem mindet használják MorphOS-sel.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Hasonlót tippeltem volna. IDE64 rendelésről mostanság nincs valami infótok amúgy? Múltkor lecsúsztam.

Gyere Árok partyra. Jön Jozef, a készítő, és remélhetőleg hoz pár eladó kártyát is. (De ha tutira akarsz menni, van kontakt cím az oldalon, a szervezők már biztos tudják, hogy lesz-e, és ha igen, milyen formában új kártya.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Nyaralok sajnos azon a hétvégén asszonykámmal. Nem tudom mennyire lenne járható út, hogy hoztok nekem egyet, ha kérhetek ilyet. Feltéve ha approve-olják nekem az összeget otthon :D

Ha leegyezteted az osszeget es a fizetes modjat a szervezokkel/Jozeffel akkor en nagyon szivesen felhozom neked pestre, es szeptember elejen az Amiga Klubban atveheted. De most en nem tudom meghitelezni a kartyat sajnos.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Köszi, megdumáljuk. Nem hitelt gondoltam, de irtam Jozefnek, hogyan lehet fizetni.

Na lezsiroztam Joseffel, föl tudnátok hozni akkor? Meg találd ki mivel tudom meghálálni.

Hát, a cseh hardvert felhozzuk neked egy cseh verdával... Mit is mondhatnék? :) Szeretem a cseh sört, pl. a Staroprament. :P

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Rendben, nagyon szépen köszönöm. Találkozunk akkor a klubban. Meg van már melyik nap lesz?

Még nincs. Elvileg szeptember első hete. De ha pontosan kiderül, azonnal kiírom az amigaspirit.hu-ra hírként, meg a klub oldalára is is. Meg valószínűleg ide is. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-