Frissítettem MorphOS 2.3-ra

Az előző hír többeket felcsigázott, pedig elég száraz, képmentes anyag volt, szóval itt az ideje egy kicsit treyt játszani, és oprendszer-frissítős cikket írni - ezúttal sok szöveg helyett sok képpel.

Még szűk két hete, egy késői 2.3 bétára upgradeltem az Efikámat, és ezt örökítettem meg képekben, a dolog előre kitervelt gonoszság tehát. A hardverkonfig egy bPlan Efika, ami egy Freescale MPC5200B SoC-ra épülő CHRP platformú gép. A mágikus elnevezés gyakorlatilag egy 400Mhz-n futó 603e PowerPC magot, PCI-, PATA-, ethernet-, hang- és memóriavezerlőt, valamint a körítést rejti. A SoC mellett az alaplapon 128MB RAM, a gépben pedig egy 40GB-s Seagate 2,5" HDD, valamint a PCI slotban (a gyárilag mellékelt PCI->AGP fordítóval) egy GeCube ATi Radeon 9250, 128 bites, 128MB RAM-os low profile videókártya kapott helyet.

A gépen a frissítés előtt egy erősen saját szájízemre alakított MorphOS 2.2 futott. A frissítést viszont csak standard, a rendszerhez adott eszközökkel követtem el, külső segítséget és kézi utómunkákat nem vetettem be. Letöltöttem hát a MorphOS ISO-t, Ambient desktoppal a letöltés helyére navigáltam, és egyszerű dupla kattintással felmountoltam. (Szimpla kattra meg minden kép nagy lesz.)


A kiinduló rendszer a felcsatolt telepítő ISO-val.


Benavigáltam a Tools könyvtárba, és elindítottam az iWizardot, amely a telepítésért és a frissítésért felel. A képen az iWizard induló ablaka látható.


Az Update installation választásakor az iWizard megkeresi (ez kb. 0.1mp-et vesz igénybe) azokat a partíciókat, amiken MorphOS 2.x van telepítve, és felajánlja frissítésre. A telepítés forrását, vagyis a Source:-t ha már letöltöttük egyszerűen kiválaszthatjuk...


... de ha akarjuk a rendszer le is szedi nekünk ftp-ről, http-ről vagy akár tftp-ről is. Mi most egy ISO-ból telepítünk tehát ezt a lépés csak illusztráció. :)


Ezután az iWizard frissíti a rendszert, vagyis biztonsági mentést készít a rendszerünkről, aztán átmásolja az új fájlokat.


A másolás befejeződött, készen vagyunk. Mint az az órából is látszik, idáig eljutni screenshot-készítgetéssel kényelmes tempóban (a Pegasoson közben neteztem) körülbelül tizenöt perc.


Nézzünk körül a rendszeren! A rendszermeghajtón láthatjuk a korábbi rendszerünkről készített biztonsági másolat könyvtárát, amelyet akár egyszerű másolással, sőt, akár átnevezéssel is helyreállíthatunk. A Work: partíción az egész műveletről készített screenshotok thumbnailjei láthatók. Ha minden okés, újraindíthatjuk a gépet.


Újraindítás után, néhány programot elindítva. Minden beállítás a régiben, minden működik, a frissítés sikerült. Isten hozott a MorphOS 2.3-ban! :)

Ezúttal ennyi volt, remélem senkinek nem okoztam lelki törést... :P A következő MorphOS cikknek egy nulláról való telepítést mutatnék be, ha van rá igény, szintén az Efikára. Ott legalább látszódna a rendszer "normális" kinézete is, nem csak az én saját magam által beállítgatott változat. :) Legyen?

Hozzászólások

eeepénisz :)

megy már qemu alatt? :Đ

Tényleg, M68k, illetve ppc60* alatt pontosan milyen CPU-kat támogat?

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

A MorphOS csak PowerPC-n fut, 68k-n nem. A benne lévő 68k emu viszont az MMU és a supervisor utasítások kivételével a teljes instruction setet tudja. PowerPC-ből pedig 603/603e, 604/604e, 750CXe "G3", és 7447/7447A "G4" amik biztosan mennek, mivel ezek vannak a valódi vasakban, amiken a rendszert futtatjuk. Az elméleti support persze még egy rakás procihoz benne van a kernelben, de sosem lett tesztelve, szóval esetleges, szerintem.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Én szívesen végigolvasnám, mindig csak csorog a nyálam a blogbejegyzéseid után. :-)
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka hogy, napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

Legyen!
Ja, és irigy vagyok! Sajnos az A1200-mön nem tom kiprószálni...

> BERUS
Motor: Debian GNU/Linux- Lenny

Megmondom őszintén nagyon szeretem olvasni a blogbejegyzéseidet. Én már kapásból PC-n kezdtem és így kimaradtak az életemből ilyen dolgok (sajnos). Csak bátorítani tudlak, hogy folytasd a "cikksorozatot". Nem tudod véletlen, hogy hogy lehet beszerezni valami Efika-t vagy most az újat az Efika NX Openclient -et?

--
Kodály Zoltán azt mondta: "Legyen a zene mindenkié". Én inkább neki hiszek mint az ASVA-nak.

Még mindig csak sir a szám, de még idén veszek egy Morphos licenszet végre. Remélem. :D

Szerk: Csak én látom úgy, vagy tényleg mintha pörögne most jobban a fejlesztés mint pár évvel ezelőtt?

Szerintem nem porog jobban, csak jobban latszik, a surubb releasek miatt. A 2.0 nagyon nehez szules volt, technikailag is, meg politikailag is ("... ez hosszu sztori"), de megtort vele a jeg, es kb. ennek az eredmenye latszik most.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Kb. egy tucat ember dolgozik az OS-en közvetlenül. Ezen kivül egy másik tucat ember felévben egyszer csinál valamit... Plusz a fordítók, plusz a bétateszterek. De a fenti kategóriák között sok átfedés is van.

A hivatalos userszámot sosem közölték hivatalosan, csak becslések vannak, meg nemhivatalos spekulációk. De nagyságrendileg ezer alatti emberről beszélünk. :) Ezzel egyébként egy igen népes tábort mondhat magáénak a MorphOS és hardverei a hobbirendszerek között, elég ha csak az eredetileg 150 darabos példányszámban készült Atari Falcon CT060 turbóra, vagy a néhány 10-20 darabos szériákban készülő IDE64-re, vagy 1541U-ra gondolnunk, és azokra is van egész komoly szoftverfejlesztés. :)

Efika és Pegasos ezeknél jóval több készült persze, de nem mindet használják MorphOS-sel.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Gyere Árok partyra. Jön Jozef, a készítő, és remélhetőleg hoz pár eladó kártyát is. (De ha tutira akarsz menni, van kontakt cím az oldalon, a szervezők már biztos tudják, hogy lesz-e, és ha igen, milyen formában új kártya.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ha leegyezteted az osszeget es a fizetes modjat a szervezokkel/Jozeffel akkor en nagyon szivesen felhozom neked pestre, es szeptember elejen az Amiga Klubban atveheted. De most en nem tudom meghitelezni a kartyat sajnos.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-