A hupon mindenki szakerto

Figyelem, a thread eros flame vihart generalhat, mindenki vonuljon fedezekbe!

Az NFtables topicban telt be nalam a pohar.

Azt latom hogy amiota megjottek az "ujak" a hupra, azota mindenki szakerto.

A hupon mindenki jobban tudja hogy mit kellene tenniuk a kernel fejlesztoknek, mint maguk a fejlesztok. (Ne ertsd felre Chain-Q a te velemenyedben van racio, bar nem ertek vele teljesen egyet. Megis vannak ebben a threadben akkora irrelevans baromsagok hogy nem is mertem irni ebbe a topicba, mert felek hogy 1 lapon szerepel a nickem azzal a szoveggel.)
Mindenki jobban tudja hogy hogy kellene fajlrendszert tervezni (1, 2, 3).
Mindenki jobban tudja hogy melyik verziokoveto rendszer a legjobbabb.
Es most mindenki jobban tudja hogy melyik a jo szintakszis.

Jah es persze a kedvencem hogy mindenki tudja melyik a jo licensz, de ha ugyanabban a threadben felteszek 1 szimpla Nezd meg a kodot, es beszeljuk meg kerdest, arra nincs valasz.

En szemely szerint orulok hogy ennyi szakertovel vagyok korulveve.

Most majd biztos megkapom hogy hogy kellene blogot irni, mert ehez mindenki jobban ert mint en.
Nyilvan en se vagyok tokeletes, vagyok faradt, akkor irok hulyeseget, ritkan meg flamelek is ervek nelkul. De ami az elmult ~1 evben tortent a huppal, az szerintem szornyu, es egyutt kellene valamit tenni erte. A topicokban egyszeruen nincs technikai erv, licensztrollkodas van, szemelyeskedes es szuklatokoruseg.
A masik nevetseges dolog, ami nem hittem volna hogy bekovetkezik: A hupon ego linuxot hasznalni. Hat ez kegyetlen...

Hozzászólások

Valójában nem égő Linuxot használni. Viszont! Az elmúlt egy-másfél évben a Linux (GNU/Linux alapú OS-ek) felhasználói szempontból nagyon sokat romlott stabilitást, sebességet, hw-támogatást tekintve. Én a fejlesztői részéről nem nyilatkozom, de olvasva a híreket, eléggé úgy tűnik, hogy ennek köze van a kernelt programozók hozzáállásához.

Nem ciki használni, de sokkal kellemetlenebb, mint régen. És ezt nagyon sokan érzik a felhasználói táborból.

Rég jártam errefelé. Ma estére leszedek egy OpenBSD current iso-t, és akkor tudok majd dmesg-et küldeni. Egyébként most fejből annyit tudok mondani, hogy ALi/ULi M5263 a chipset. Egy Jan Babinski nevű fickó próbálta OpenBSD alatt dc(4) driverrel működésre bírni, de nem jött össze neki.

En igen, minden megy, mint eddig is.

Ha megnezed ezelott 2-3 eve amikor meg csak 10 topic latszott odafent forumok kozul 3 mindig alapveto harvare konfig problemakkal volt odafent. Mostansag nagyon nem ezt latom.

Tamogatott harvarek listaja hatalmas.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Azt, hogy minden 2.6.x alverzióba betesznek mondjuk 10 új drivert miközben 8 régebben működőt úgy elbasznak hogy majd talán a fél év múlva megjelenő kernellel újra bebootolhatod (hibernálhatod/fagyás vagy CPU túlhevülés nélkül használhatod - válassz ami tetszik) az eddig működő gépedet, nem nevezném javuló hw támogatásnak, sem stabilitásnak.

szerk: és a "használjon régebbit/ne frissítsen" nem játszik, ha valaki új gépre telepít. Nem fog kukázni az ezer disztro release archívumában, hogy találjon egy olyan kernelverzióval szállítottat, ami véletlenül rendesen működik a gépén - egyszerűen hagyni fogja a francba az egész Linuxot úgy ahogy van. Még akkor is, ha ezelőtt rendszeresen használta.

Saját tapasztalatok:
bt878/mt2050 TV tuner 2.6.10-zel ment, 2.6.14-gyel nem tudott hangolni. A modulparaméterek dokumentációnak megfelelően be voltak állítva.
broadcom netlink pci-e NIC: suspendnél néha eltűnik, nehezen reprodukálható. 2.6.22-vel nem csinálta, 2.6.24-gyel elég sokszor
intel-hda: hibernate módból 2.6.24-gyel nem jön vissza normálisan, folyamatosan újrajátssza a hibernálás előtt bufferben lévő hangokat; a hangerőszabályzó beállításait nem tölti vissza annak ellenére, hogy alsamixerben a jó értékek látszanak
a virtual terminal kijelzése hibernálás után mindig eltűnik 2.6.24-gyel, előtte nem volt ilyen (intel VGA)
USB mass storage cuccok néha olvashatóak, néha nem, néha fagynak -> google (van egy problémás cuccom, generic driverrel Windowsban mindig jó, Linuxban állandóan kísérletezni kellett - jó rég nem dugtam be, azóta lehet javították)

Ha érdekel a téma, keress regressziókra a google-n, találsz bőven eleget.

A VGA kártyák az Xorg sara is, de az egy szem gyártó által (kernelfejlesztők fújolása ellenére) karban tartott driverű nVidián kívül nincs normális támogatása egy típusnak sem, folyamatos a kísérletezgetés (i965-nél pl. vagy van 3D vagy nincs; vagy van XVideo vagy nincs; vagy csigalassú vagy nem...). Persze, ha megelégszel a VESA driver szolgáltatásaival, az valóban megy mindegyikkel.
Szintén saját tapasztalat: Radeon VE 7000, teljesen nyílt driverrel, elvileg már jó ideje érett kód, sok bugot ki kellett volna szűrniük... ennek ellenére az első, 6.7-es Xorg-gal egész jól ment (viszonylag gyors 3D, tökéletes 2D, de a TV kimenet nem működött - nem érdekelt akkor), most a második módváltásnál szétfagyasztja a gépet. Tehát egy display manageres ki-bejelentkezés, amikor 2x indul az X, már halál... szép, nem?

A hupon mindenki jobban tudja hogy mit kellene tenniuk a kernel fejlesztoknek, mint maguk a fejlesztok.

Ez a szokásos romlott tojás esete... nem kell tyúknak lennem ahhoz. Meg a Hofi az elsózott levessel, ő eszi, ő érzi, hogy sós, bár nem ő sózta el.

Az ext4 vitához meg annyit, hogy nem azzal van a baj, hogy fél órán át nincs kiírva az adat a diszkre hanem azzal, hogy jön utána egy másik művelet, (átnevezés), az végrehajtódik, de az előző még mindig nincs befejezve rendesen.

A legközelebbi fejlesztés majd az lesz, hogy egy műveletsorban nem hajt végre egy szorzást a rendszer mert "nincs hozzá kedve", majd csak később, de a szorzás eredményére időközben szükség van és akkor a user-space fejlesztőnek a se...be a ló...t, hogy nem sync-elte le a szorzást, vagy a for ciklust vagy akármit???

Az, hogy a POSIX erről nem ír semmit az hablaty, a BTK sem ír arról, hogy bal kézzel tilos kizsebelni a polgárt miközben jobb kézzel megkopogtatom a vállát, hogy ne figyeljen oda. Ilyen részletességgel soha nem lesz definiálva semmi, mert nem lehet. Az viszont alapvető programozási ügy, hogyha egy új műveletet elindítok valamin (átnevezés) akkor az előző legyen már befejezve rendesen (kiírás a diszkre), mert ha nem akkor ebből előbb-utóbb baj lesz. LETT.

Magyarul a mennyiség minőségi változásba csap át és felszínre kerülnek az alapvető koncepcionális kérdések, amik eddig nem okoztak problémát.

Miota fejlesztem en az ext4et?
Akkor miert nekem irod?

Nem mellesleg a POSIX szerint ha kiteped a kabeledet menet kozben ugy jartal, senki nem garantalja hogy barmit is latni fogsz mikor visszadugod.
Nem azert mondom mert ez szerintem igy jo, es en orulnek ha mindig igy lenne. Csak ha mar ott tartunk hogy mit ir le a posix es milyen reszletesseggel.

A masik amit nem ertek az pont az ilyen hozzaszolasok. Mit ersz el vele hogy nekem ezt leirod?
Hogy szidjam egy kicsit a linuxot:Szerintem pont az a baj hogy nincs kommunikacio a kernel fejlesztok es a felhasznalok kozott. Egyszeruen 1 csomo fejleszto nem erti hogy mire van szuksege egy felhasznalonak.

Menjetek es irjatok a levlistara hogy hogy szeretnetek hogy mukodjenek a dolgok.

Akkor miert nekem irod?

Mert te hoztad fel a témát.:-)

Mit ersz el vele hogy nekem ezt leirod?

Szerintem pontosan ugyanazt amit te azzal, hogy ezeket a problémáidat leírtad egy nyílt blogban. Hol a hiba?

Menjetek es irjatok a levlistara hogy hogy szeretnetek hogy mukodjenek a dolgok.

Ez a POSIX előírás?...:-)))

Már múltkor is könyörögtem hogy mutassatok egy (elismert és nem hobby) Linux disztrót aminek a mostani kiadása felajánlja az ext4-et telepítéskor, erre kaptam egy listát néhány előzetes meg bőven alpha kiadásról. Van egy olyan érzésem, hogy amíg az ext4 nem lesz rendesen letisztázva, megmarad azoknak akik bevállalják. Ők meg szívhatnak, végülis ők döntöttek így, nem?

********************
http://holo-media.hu
Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny" i386

A gond az, hogy ezekben az alfa verzios disztrokban a kernelnek van a legkissebb eselye verziot ugrani, plusz elobb fognak jo esellyel kijonni, minthogy az ext4 elerne a hasznalhato minoseget. Korai volt meg ez a kernelfaba belapatolas, nem tudom miert ez van privilegizalva a btrfs-hez kepest (fixme, de mintha az meg mindig csak varakozna).
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

"A legközelebbi fejlesztés majd az lesz, hogy egy műveletsorban nem hajt végre egy szorzást a rendszer mert "nincs hozzá kedve", majd csak később, de a szorzás eredményére időközben szükség van és akkor a user-space fejlesztőnek a se...be a ló...t, hogy nem sync-elte le a szorzást, vagy a for ciklust vagy akármit???"
http://www.ray.masmcode.com/tutorial/fpuchap3.htm#fwait Nahat, fura ez az x87.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

sajnáltam is, itt volt egy rahedli jó kis flametéma, de egyik se vágott a stílusomba…:D

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Nyugi!

85 óta foglalkozom számítástechnikával, hw és sw szinten is. 85-ben még nem modulrendszer volt, TV volt a display :-) Mégis megjavítottuk, mert mennie kellett :-) Ma ugyanez a helyzet, mennie kell!!! Mégsem érzem magam szakértőnek! Én hobbyként kezdtem, bár van egy másodállású sztek vállalkozásom, de igazán megmaradt hobbynak! És mostanság egyre kevesebbet szólok hozzá a fórumokhoz is. Már megtanultam, hogy lassanlassan nem érdemes, úgyis vannak akik "Ők a jobban tudja okosak" -ala: JarJarBinks :-) Viszont szivesen olvasom naponta a hupot! Még mindig ez a legrendezettebb szakmai fórum!

Üdv
DZsolt

Maximálisan egyetértek veled. Egy másik szálban, ahol RMS-ről volt szó, sírva kellett könyörögnöm hogy elhigyjék hogy csak C és Emacs Lisp nyelven 16 ezer commitje van eddig, és nem csak rossz szagú pólókban énekel a hülyéknek. És ráadásul is nem turbohuppereknek. [könyörögtem]

Továbbá, elhiszem hogy adódnak regressziók a Linux kernelben, de érdemi lépést, ahogy egy szabad szoftveres közösségben elvárhatnánk, nem tesznek. Én sem teszek, és megsúgom hogy azért, mert az utolsó "hack" amit el kellett követnem egy hw miatt, az ndiswrapper feltelepítése és beállítása volt (nem volt nagy ügy). Maguk a fejlesztők is igen sokat szopnak az ócska pc hw-k miatt (2.6.14-rc óta van pl. az ati chipsetekre egy általuk kidolgozott workaround, és el tudom képzelni hogy nem az az egyetlen).

Bocs, de kicsit vitatkoznék: Pont az NFtables cikkben nem egy elég komoly hozzászólás volt. Jó, hogy vannak mindig, akik úgy gondolják, hogy ők mindig mindent jobban tudnak másoknál, de ennek 2 oldala van:
- Ha ne adj isten 2 tényleg hozzáértő kezd el így vitázni, és tényleg szakmai érvekkel "dobálózni", akkor az szerintem inkább dicsérendő, és követendő ( külső szemlélő számára meg egyenesen iránymutató! ), mintsem leszólandó, mivel az ilyenek általában a végére valahogy még is csak szót értenek.
- Ha meg csak 2 "hozzáértő" flameli tele a topicot, azt meg simán figyelmen kívül kell hagyni, és kész*.

ext4-nél is mi lett?? Ugyan az mint ext3-nál: Belekerült egy olyan funkció, ami aztán az ext3nál default lett, és kész.. Ugyan ez lesz itt is szerintem.. De ha belegondolsz ez már akkor és ott is megvolt.. Lényegében nagyobb az egész témának a füstje, mint a lángja..

Amúgy tényleg nem értem miért húzzák fel emberek magukat mások hülyeségén.. Jó, van sok ember akinél a szorgalom sajna általában a hozzá nemértéssel párosul, de itt azért még mindig vannak olyan emberek, akik véleményére tényleg érdemes hallgatni és 1-2 tanácsukat megfontolni..

*Kedvenc mantrám: Más ember hülyesége, legyen más ember problémája

*******************************
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Pont azzal van a bajom hogy nagyon nagyon ritkan latok szakmai ervekkel alatamasztott vitat. Neha mar megcsillan a remeny, de aztan hirtelen atmegy szemelyeskedesbe.

Ennek ellenere van nehany ember akinek adok a velemenyere, ez ketsegtelen.

Szerk: Pont az nftables cikkben az en hozzaszolasom utan talalhato egy gyonyoruszep szemelyeskedes, ami pont az amiert megirtam ezt a blogot.

Érdekes, pont hasonló benyomásom alakult ki nekem is a hupról mostanában, több mint tíz éves aktív linux használat és 4 és fél éves hup tagság után. Itt vagy a microsoft evangelisták szaporodtak meg, vagy a hülyegyerekek, rosszabb esetben mindkettő.

Ha próbál az ember konstruktívan, segítő szándékkal hozzászólni, akkor annak mostanában két végkimenete szokott lenni:
1. szétrollkodnak és még te leszel a köcsög mert be merted írni:
http://hup.hu/cikkek/20090310/veszelyes_hiba_a_drupal_6.10_es_az_acl_6…
2. teljes érdektelenségbe fullad a dolog:
http://hup.hu/node/68558

A magam részéről két megoldási lehetőséget látok:
1. adminisztratív módszerekkel egyszerűen kivágni a trollokat, ennek az a hátránya hogy treynek extra feladatot ad, és bekerülhetnek olyan emberek is a szórásba akik amúgy normálisak, csak épp rossz napjuk volt.
2. nagyobb figyelmet fordítani más hasonló témájú portálok/blogok felé, amiket (még) nem támadtak le a trollok. Készülök felrakni a honlapomra egy linkgyűjteményt ilyenekről, jövő héten remélem lesz időm megcsinálni, de mindenki könnyen guglizhat magának ilyeneket. Egyik lap sem ennyire profi és népszerű, mint a HUP, de jószándékú emberek készítik őket és sokkal pozitívabb hozzáállással mint amivel itt találkoztam mostanság.

Félreértés ne essék, én is emberből vagyok, postoltam már be orbitális baromságot és anyázást is, de azért az kicsit kiakaszt hogy egy vindóz defenderes vagy conflicker wormos cikket agyonkommentelnek, míg ha valaki egy Unix/linux témájú cuccost postol akkor vagy lesz@rják vagy elküldik.
--
http://csuhai.hu

A gond az, hogy tenyleg vannak problemak, csak egyes elvakult ilyen-olyan hivek probaljak kategorikusan probaljak tagadni a nyilvanvalot, es ez mar sokszor a rohejesseg hatarat surolja. Sajnos nem tudom, mit lehetne tenni.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Csináljuk meg az ITDB-t! Internet Troll DataBase! ;-)

A zamboriz által ajánlott megoldások egyébként jók, csak jó lenne ha nem kellene minden gépre amiről hupozni szokott az ember külön beállítgatni, listázgatni ( Itthoni, notebook, munkahelyi), és azis jó lenne ha a korrekt arcok meg tudnák osztani egymással trolladatbázisukat. Mellesleg én linuxon jobban szeretek konquerorral hupozni, amivel a hupper ugye nem műxik.

--
http://csuhai.hu