Bikeshed

 ( trey | 2004. augusztus 8., vasárnap - 10:53 )

Egy érdekes jelenség kezd kibontakozni a HUP-on, amelynek jó volna mielőbb véget vetni. Ez a jelenség többek által jól megfigyelt valami, nem csak nálunk őshonos, hanem az egész világon jól azonosítható. A jelenség a bikeshed. Mi ez valójában? A megértéshez egy tanulságos történetet kell megismerni:

Elég régi történet, de tanulságos. Az 1960-as évek elején C. Northcote Parkinson írt egy könyvet Parkinson törvénye (Parkinson's Law) címmel. A könyv a menedzsmentről szól.

A könyv magyarázó szövegében felbukkan a bikeshed (biciklitároló), mint az atomerőmű alapvető, elengedhetetlen tartozéka.

Biciklitároló?

A könyv írója azt szerette volna bemutatni, hogy milyen egyszerűen el lehet érni az igazgatótanácsban azt, hogy felépíttessünk egy dollár milliókba vagy dollár milliárdokba kerülő atomerőművet, de amint egy biciklitárolót szeretnénk építtetni, azonnal belekeveredünk egy végtelen vitába.

Parkinson elmagyarázza ennek okát. Az ok az, hogy egy atomerőmű óriási, nagyon sokba kerül, és emellett nagyon bonyolult ahhoz, hogy a legtöbb ember megértse. Ezért bizonyos emberek ahelyett, hogy megpróbálnák megérteni, azt feltételezik, hogy már más ellenőrizte az összes részletét, és az biztos jó lesz majd.

A másik oldal a biciklitároló. Ez pont az ellentettje az atomerőműnek. Egy biciklitárolót bárki fel tud építeni egy hétvége alatt. Ebben az esetben nem érdekes, hogy mennyire jól van a terv elkészítve, mennyire ésszerű a javaslatod, mindig lesz valaki aki megragadja a lehetőséget, hogy megmutassa, hogy ő teszi a munkáját, hogy ő figyel, hogy jelen van... Ő már azt tervezi, hogy milyen legyen a színe a biciklitárolónak, mikor még az atomerőmű el sem készült....

bikeshed

A technikai világban a BSD közösségben kezdék el bikeshed-nek nevezni ezt a magatartást. Poul-Henning Kamp nevéhez fűződik a dolog. A jelenség annyira érzékelhető volt, hogy még a FreeBSD Handbook-ba is bekerült biciklitároló festés címmel. A bikeshed egy hátrányos jelző minden olyan beszélgetésre ami visszatérően offtopic, lényegtelen, viszont nagyon jól használható arra, hogy egy kis ``zajt csináljunk''.

PHK a 2003-as BSDcon-ra egy NO BIKESHED pólóban jelent meg, amellyel jelezte, hogy nem kellene a konferencián erőltetni a biciklitárolók építését. Nagy sikert aratott vele.

Jó lenne, ha a HUP is egy hasznos forrás/fórum maradna, ezért kérek mindenkit, hogy mikor csak teheti, tartózkodjon a bikeshed-ektől.

Köszönöm.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

vigyazz, mert ha nem szorosan a temahoz kapcsolodoan szolsz hozza, akkor biciklitarolo leszel, es az most nem trendi, mint megtudtuk:)

lol

Azt hiszem, hogy ez a cikk tipikus bikeshed.
:)

Hmmm, ezentúl minden hozzászólásnak lesz külön bikeshed pontja is?

:)

Nyelvújítsunk. Itten van például kiváló - igaz régi-új - szavunk erre: sz*rrágás.

Én erre szavazok. :)

Nem a fórum témájába illik, de érdekes. A biciklitároló-szakértőket általában nem lehet megfékezni, az emberi természetből következik a létezésük.

Nemrég volt egy interjú a HVG-ben az új magyar Polgári Törvénykönyv kidolgozójával. Ott ugye, félő, hogy a szakemberek által évekig kidolgozott, koherens jogi anyagot a parlamentben a képviselők módosító indítványaikkal szétrontják. Az ember a német példát hozta fel. Ott az alkotók direkt betettek egy "gumicsontot". A képviselők hónapokig vitatkoztak a vadászati jog egyes aspektusain, a végszavazáson meg lényegében változtatás nélkül átment a több ezer oldalas törvény. Emlékezetből idéztem, de azt hiszem a lényeg ez volt.

Jogos... (Mondjuk én is hozzáröffentek néha tök fölösleges dolgokat... :-)

"Ezért bizonyos emberek ahelyett, hogy megpróbálnák megérteni, azt feltételezik, hogy már más ellenőrizte az összes részletét, és az biztos jó lesz majd"

imo inkabb ez a helytelen, veszelyes magatartas

Azért kevés olyan hozzászólás van, amiből ne lehetne tanulni. Még a személyeskedések is tudnak hasznosak lenni, ha nem terjednek egy határon túl.
Amúgy a cégünkre is jellemző a biciklitároló-effektus, ezért a legnagyobb beruházásokat lehet a legkönnyebben keresztülvinni...

Szivesen szallitok nektek akarmit 1milliarder;-)

Én két milliárd Eurót kérek az 1 milliárd forintomértért :D

> Parkinson elmagyarázza ennek okát.

http://www.laabagnes.hu/?p=478