pingelő bash script, ami a route táblát módosítja

Gépen internetkapcsolat mondjuk upc, de rendelkezem tartalék kapcsolattal is: westel hsdpa. (ez utóbbi forgalom korlátos)
A cél az lenne hogy ha upc-vel valami gond van, nem elérhető egy számomra fontos gép az interneten, akkor tárcsázzon a másikon, aztán ha újra elérhető upc-n, akkor bontson szigorúan.., szigorúan, mivel forgalmi korlát.
cront ki szeretném hagyni a játékból.

Több problémám is van:
Első nekifutásból (kedzdő bash, ilyesmik) írtam egy scriptet ami pingel végtelen ciklusban, és ha nem sikeres akkor "pon westel".
Így aztan nem pingelt tovább mivel már a pon futott helyette..., kölköt szült.

Másik gondom az, hogy mivel nekem egy gépet fontos elérnem, azt pingelgetem..., de ha nem elérhető upc-n és átvált westelre, akkor már a ping is a westelen menne... fontos lenne hogy route cél westelen legyen, mivel kifejezetten ahhoz a géphez való kommunikáció miatt az egész.

Megoldásom: (a kérdés az, hogy ez így mennyire jó, szép, ti hogyan csinálnátok)
-két prog(script) fut folyamatosan (nem csak egy ami pingel)
Az egyik pingel www.hup.hu-t ("második gond"-ra nem találtam megoldást, ezért most ideiglenesen a hup-ot pingeli a rendes cél helyett)
Ha ping nem sikeres, akkor egy file-ba beleírja hogy westel ha sikeres akkor pedig azt hogy upc és kill "ppp"
Mindezt folyamatosan, végtelen ciklus sleep x
Másik program (script) pedig nézi az elöbbi által írt file-t, és ha az van benne hogy "westel" akkor pon westel
(és ezt majd kill az első ha megy ping)
Mindkettő daemon, így újraindul, azaz tárcsázó is újraindul ha másik legyilkolta.

Mennyire megbízható ez így és ha nem az... akkor hogyan kellene megoldani a dolgot?

Hozzászólások

Pont most fejlesztek egy hasonlo dolgot (tobb WAN kapcsolatot kezelo router), es ott valahogy ugy fog mukodni, hogy minden WAN kapcsolat benne lesz a fo route tablaban (akar multihop route-kent, igy egyszerre is lehet oket hasznalni), meg minden WAN kapcsolatnak lesz egy sajat routing tablaja is. A pingelo szkript a WAN kapcsolat sajat route tablajan keresztul pingel egy gepet (a def.gw-t vagy egy akarmilyen IP-t), es ha ugy latja, hogy nem megy, akkor csak a fo route tablabol szedi ki az illeto WAN kapcsolatot, igy forgalom nem fog rajta keresztul menni, de pingelni azert tovabbra is lehet. Ha visszajon a kapcsolat, akkor megint beteszi a fo route tablaba is, es lehet hasznalni.

A te problemadat ugy oldanam meg, hogy a ppp kapcsolatot ondemand-ra allitanam, igy amig nincs ra szukseg, nem aktiv a kapcsolat, de a route tablakba bele lehet tenni, mint tartalekot. Amikor az upc kapcsolat kihal, automatikusan atall hsdpa-ra, de amint ujra pingik a tesztgep az upc-n keresztul, a ppp az idle timeout miatt megszakitja a kapcsolatot.

"A pingelo szkript a WAN kapcsolat sajat route tablajan keresztul pingel egy gepet"
Ezt hogy lehet megoldani? Azaz ha más a default route, o egy kivalasztott router tabla alapjan pingeljen...

Koszonom az oltetet! Probalkoztam ilyesmivel de valamiert elvetettem... rovid az eszem, de talan azert mert a kerdesemben levo dolgot nem sikerult megoldanom.
Megprobalom igy ujra...

subscribe

/mazursky

Love your job but never love your company!
Because you never know when your company stops loving you!

Nem ismerem az UPC-t, de ha ott is PPPoE-n keresztul csatlakozol, akkor en ugy csinalnam, hogy csinalok egy ppp ip-down szkriptet (nalam /etc/ppp/ip-up.d/ konyvtarban), ami elinditja a masik kapcsolatot. Az ip-up szkriptbe pedig beraknam, hogy lojje le a westel-es kapcsolatot.

Igy megoldottad nehany sorbol.

Akkor passz, nem tudok nagy okossagot mondani.

Hmm, talan azt csinalnam, hogy a hsdpa kapcsolat is mindig elne (tudom, abbol indultunk, hogy ezt nem akarjuk, de en ebben az esetben lejjebb adnam), csak nagyobb metric ertekkel, igy csak akkor menne arra a csomag, ha a kabelen nem tud. (Meg nem csinaltam ilyet, szoval lehet nem olyan egyszeru ahogy en elkepzelem.)

Ezzel, ill. részben ezzel az a gondom, hogy nem vagyok biztos benne hogy a mobilos internetszolgáltató nem generál nekem valami forgalmat, ha fel vagyok kapcsolódva.
ok hogy én nem hagyok semmit kimenni tőlem..., de attól ő még számlázhat :)
Sőt... valaki nekiáll, lehet nem is a szolgáltató a gonosz, hanem akarki aki pásztázza a netet, és addig küldi nekem a dolgokat, míg túllépem a keretet.
Reális elképzelés manapság nem?

ondemandon gondolkodom..., és hogy miért vetettem el korábban..., elöbb-utóbb csak eszembe jut! :o)