Magyar OOo3 Linux RC

Közkívánatra ismét nekirugaszkodtam, hogy Linuxra is elkészítsem a magyar OpenOffice.org 3-at. Végül is mégiscsak az ooo-build rendszerrel próbálkoztam tovább. Ott akadtam el korábban, hogy a build rendszer sehogy sem találta meg a QT header fájlokat, ami a KDE integrációhoz kell. Próbáltam mindenfélét telepíteni, hogy kielégítsem ezt az igényt, de végül inkább kikonfiguráltam a KDE integrációt, hogy haladjunk. Úgyis bugos, azt írták itt a hupon.

A következő akadály az volt, hogy a Hardy ant csomagja nem volt képes átmenni valami ant regex teszten. OK, apt-get remove ant, felment a honlapjáról az igazi ant. Az jó lett.

A build nagy része már korábbról kész volt, most csak az megváltozott konfiggal kellett indítani egy rebuildet. Jó is lett, de egy pár dolgot kifelejtettem. Sebaj, ismét make. Ez volt a hiba. A barackon ugyanis 64 bites kernel felett 32 bites környezetben fordítok, minden make és configure elé be kell írni, hogy linux32. Elfelejtettem beírni, elkezdett pár dolgot 64 bitre lefordítani. A build környezet elromlott, letöröltem az egészet. Különben is, jobb tiszta lappal indulni, ki tudja mi volt már ott.

Kezdtem tehát a nulláról a buildet, és új probléma jelent meg. Linkelésnél feloldatlan hivatkozások. Ilyet még sosem láttam. Néhány lib linker opciói közül kimaradt a fontconfig, a freetype2 és az xrender. Ezeket kézzel beírva a makefile.mk-ba ment tovább a build. (libegg/source/makefile.mk, psprint/util/makefile.mk, vcl/util/makefile.mk, fpicker/source/unx/gnome/makefile.mk)

Elkészült a build, tesztelni kezdtem. /opt/program/openintro_fsfhu.bmp: Just 24 bpp bitmaps are supported. Anyád! Ezért a képért kellett az egészet csinálni. :) Persze a képet bármi megnyitja, identify szerint ugyanolyan, mint a többi intro kép, bár gyanús, hogy a fájlméret eltér. Megnyitottam egy szerkesztőben, újra mentettem, és hopp, a fájlméret lecsökkent a helyes értékre, és megjelent az OOo-ban is. Milyen BMP-t küldött nekem atya?! :) Windowson jó volt mellesleg.

A másik futásidőben előjövő hiba: symbol lookup error: /opt/ure/bin/../lib/libxml2.so.2: undefined symbol: gzopen64. Hát ezt meg mi?! Annyit tudok, hogy ez a szimbólum a buildelésre használt Hardy libz.so.1-ében benne van, a tesztelésre használt openSUSE 11.0 libz.so.1-ében meg nincs, de hogy ez baj-e, azt nem tudom. :(

A javított intro kép kedvéért elindítottam egy újracsomagolást. Az eredmény egy adag amd64-es csomag lett. A fenébe, megint lemaradt a parancs elejéről a linux32. Újra. Nem jó, nem cserélődött ki a kép. Vajon honnan vette a régit, amikor a fájlrendszeren mindenhol lecseréltem? Rejtély, de sebaj. Kiléptem, beléptem, megint linux32 make. És végre jó.

Már csak az a kérdés, hogy a Sun extensionjeit, a Presentation Minimizert, a PDF-importálót, a Presenter Console-t és a Report Buildert miért nem tette be a csomagokba, amikor direkt ezt állítottam be. E rejtély megoldását elhalasztom, akinek kell, telepítse ezeket a webről.

Úgy illik, hogy ne azonnal release legyen, kell RC is, itt vannak, RPM-ek és DEB-ek. Szóljon, akinek nem tetszik valami.

http://ftp.fsf.hu/OpenOffice.org_hu/devel/OOO300_m9/

Hozzászólások

64bit-es RC is lesz a későbbiekben, vagy csak 32-es?

Hibajelentés: a Debian csomagok az /opt/openoffice.org3 helyett közvetlenül az /opt-ba települnek. Emiatt az /usr/share/applications/openoffice.org3-* symlinkek nem megfelelő helyre mutatnak.

Jol ertem, hogy akkor ooo-build-ben benne van mar minden magyar verziohoz szukseges valtoztatas, vagy van meg azon kivul is valami, amit kulon raksz bele?

Reggel feltettem, kipróbáltam néhány mindennapi teendőmön, azokkal nem volt gond. Az igaz, hogy nem vagyok igazi póver júzer, de azért elég komoly doksikat és ábrákat gyártok. Megnéztem egy barátom pptx doksiját, arra néha kishíján kifagyott, de végül nem. Nem is tudom, hogy mi lehetett a gondja. Az animációk közben állt meg kb. tíz másodpercre...

Én is tapasztaltam, hogy sajnos a /opt alá kerülnek a könyvtárai, ami nagyon csúnya. nincs a build környezetnek egy PREFIX változója, ami véletlenül csak /opt-ra lett állítva? Másrészt nem jelent meg a menüben, noha feltettem a Debian desktop integration csomagot is. Most sajnos sietve el kell mennem, de ha kell, segítek utánajárni, hogy mi lehet a gond. És most újra csinálhatnánk a barack-on debian és ubi repót. Ha akarod.

„Másrészt nem jelent meg a menüben, noha feltettem a Debian desktop integration csomagot is.”

Valószínűleg ez összefügg a /opt <--> /opt/openffice3 problémával. Ha jól emléxem a .desktop fájlok, amik az /usr/share alá mennek, valójában symlinkek, amik rossz helyre mutattak, ezért nem kerültek be a debian menü alá.

Az ubuntu repóért (hardyért főleg) igencsak hálás lenne sok sok ember, aki a buildeléshez kevésnek érzi magát :-) .

"build rendszer sehogy sem találta meg a QT header fájlokat, ami a KDE integrációhoz kell. Próbáltam mindenfélét telepíteni, hogy kielégítsem ezt az igényt, de végül inkább kikonfiguráltam a KDE integrációt, hogy haladjunk."

Sajnos ennek eredményeként blackPanther OS alatt nem fut egyáltalán, és az általad jelzett hibákra is panaszkodik:(

opt/program/../basis-link/ure-link/bin/javaldx: symbol lookup error: /opt/ure/bin/../lib/libxml2.so.2: undefined symbol: gzopen64
(soffice.bin:9897): Gtk-WARNING **: ../../gtk/gtkwidget.c:7374: widget class `GtkWindow' has no property named `link-color'
(soffice.bin:9897): Gtk-WARNING **: ../../gtk/gtkwidget.c:7374: widget class `GtkWindow' has no property named `visited-link-color'
/opt/program/soffice.bin: symbol lookup error: /opt/program/../basis-link/program/libpspli.so: undefined symbol: gdk_screen_get_font_options

----- www.blackpanther.hu -----

Köszönjük!

Csak egy kérdés. Rosszul emlékszek hogy arról volt szó, hogy a magyar Calc (Munkafüzet) végre magyar függvényneveket fog használni? Volt már erről szó sokszor.