ntfs metadata

eddig nem találtam erre semmit a neten, de gondolom vannak itt windowsos rendszergazdák is, hátha tudtok mondani erre valamit:

az xp rendszerpartíción ntfs van. a gond az, hogy a "metadata" fájl folyamatosan csak nől és nől, és ráadásul brutálisan fragmentálódik, és ez nagyon észrevehetően lelassítja a gépet.
azt vettem észre, ha egy könyvtárba irgalmatlan sok kis fájlt rakok, akkor van ez. de ezeket a fájlokat átraktam ext3-ra, és azóta gyakorlatilag nem tettem új fájlokat a partícióra. (persze amit a windows magától módosít, létrehoz, temp fájlok, browser cache, ilyesmi, az van, de az nem számottevő.)
a metadata pedig csak nő és nő és nő és törik és törik és törik.
egy hát alatt többszáz fragmentre törik.

nem tudja valaki, ez mitől van? mitől nől? ennek nem lehet valami fix maximum méretet megadni? és mitől töredezik CSAK a metadata, míg más fájlok szinte nem is?

Hozzászólások

Bocsi, hogy nem válasz, hanem csak egy újabb kérdés:

Sajnos a filerendszerekben sem vagyok otthon, és bevallom ez a metadata dolog nekem új volt. Viszont ha már létezik, akkor van rá valami mód, hogy ez törölhető legyen valami módon?
Ok: van egy használt vinyóm, ntfs-el, vannak rajta kicsit fontosabb dolgok (kár lenne őket letörölni), elég sok ~ 10 Giga. Erre akartam takarítás után feltenni egy XP-t, és törlés után ráengedntem egy defrag-et. Ott láttam ilyen locked clusters dolgokat és csak lestem, hogy ezek mik :). Mostmár sejtem. Nem is nagyon érdekelt volna, ha nem lennének teljesen összevissza. Létezik valami eszköz, amivel az onnan ledarálható? Nekem jelenleg semmi szükségem rá (sztem a filerendszernek sincs, majd létrehozza magának újra :) - gondolom filerenszerrel kapcsolatos infó, jogosutlságok meg ilyesmi van benne. Vagy csak a teljes formatálással tudom ez megoldani?