A HP új AMD processzoros Proliant szervereket hozott forgalomba

Címkék

A HP az AMD-vel való együttműködésének eredményeként két új, 64 bites processzorral rendelkező szerver termékkel bővítette a kínálatát.

Az egyik termék a Proliant DL145-ös 1 unit magas szerver, amely az AMD Opteron 200-as processzorára épül. A szerver lehetséges processzor kiépítése 1.6GHz-es, 1.8GHz-es, és 2.2 GHz-es lehet. Az on-board memória vezérlő összesen 16GB memóriát képes kezelni, 2 utas interleave-elt rendszerben. Maximálisan 2 processzort képes az alaplap fogadni. Két belső merevlemezt építhetünk a gépbe, az alaplapon 2 darab gigabit ethernet csatolót találunk. Az I/O foglalatok száma: 1 darab, PCI-X (64/133) slot. A gépbe ATA 100 vagy Ultra 320-as HDD-ket építhetünk. Támogatott Unix(-szerű) operációs rendszerek: Red Hat Enterprise Linux 3, Red Hat Enterprise Linux 2.1, SUSE Linux Enterprise Server 8

A másik szerver a Proliant DL585-ös, amely az AMD Opteron 800-as CPU-jára épül. A szerver 1.8GHz-es vagy 2.2 GHz-es processzorokkal lesz majd rendelhető. A szerver maximálisan 4 processzort tud fogadni, és 64 GB memóriát képes kezelni. Összesen 4 darab belső merevlemezt képes fogadni, és 4 unit helyet foglal el ha rack szekrénybe építjük. A termék 2004 második negyedévétől érhető el. Támogatott Unix(-szerű) operációs rendszerek: Linux, SCO UnixWare, SCO OpenServer, Solaris

A HP sajtóbejelentése:A HP és az AMD együttműködése nyomán innovatív, nagy teljesítményű szerver megoldásokhoz jutnak a felhasználók

 • Újabb fontos lépés a 64-bites számítástechnika terén
 • Új AMD Opteron processzoros HP szerverek
 • Kis-közepes vállalkozások számára is elérhető 64 bites rendszerek

  AMD Opteron Processzoros 64-bites, kibővített x86-os architektúrára épülő ProLiant szervereket mutatott be mai sajtótájékoztatóján a HP (NYSE, Nasdaq: HPQ) tovább színesítve ágazati szinten is egyedülálló szabványalapú szerverkínálatát. Az új, iparági szabványos rendszerek lehetővé teszik, hogy a 64-bites számítástechnika további felhasználói rétegekhez jusson el, újabb perspektívákat nyitva az informatika széleskörű alkalmazásában.

  A HP emellett arról is beszámolt, hogy az Intel fejlesztési ütemtervéhez igazodva, az év későbbi szakaszában beépíti majd ProLiant modelljeibe az új 64-bites Intel® Xeon® processzort.

  A néhány napja Magyarországon is bejelentett Itanium alapú szerverei után most újabb piaci kör számára kínál elérhető árú 64-bites rendszereket a HP. Az éppen 10 éves születésnapját ünneplő HP ProLiant szervercsalád - mely páratlan sikertörténet az informatika történetében - az AMD Opteron processzorával új árkategóriába emelte be a nagyteljesítményű számítóstechnika nyújtotta lehetőségeket. A HP évek óta tudatosan elemezve a vevői igényeket partnereivel olyan fejlesztési stratégia mentén jutott el a mai bejelentésig, melynek lényege az iparági szabványok széleskörű használata révén a költségek folyamatos csökkentése, a tranzakciók minél hatékonyabb és gyorsabb elvégzésének lehetővé tétele volt. A felhasználók elvárása az átmenet biztosítása melletti folyamatos fejlődés volt, vagyis ProLiant rendszereik evolúciós fejlesztését igényelték a rendszerek időközönkénti teljes cseréje helyett. A Proliant szerverek iránti töretlen bizalom ösztönözte a HP-t az új 64-bites világ felé történő nyitásra. Nyugodtan állíthatjuk, hogy az Opteron processzoros Proliant szerverek árszintje lehetővé teszi a 64-bites rendszerek minőségi tömegtermelését.

  "Az alkalmazkodó nagyvállalati infrastruktúra kiépítését célzó HP Adaptive Enterprise stratégia az iparági szabványos platformok széles választékát bocsátja a változó üzleti szükségleteik kielégítésére megoldást kereső ügyfelek rendelkezésére" - jelentette ki Molnár János, a HP Magyarország Nagyvállalati Rendszerek Üzletágának termékigazgatója. "Az AMD Opteron processzor a jelenlegi x86-os architektúra továbbfejlesztéseként azonnali teljesítményelőnyöket kínál a 32-bites környezetekben, felgyorsítja a kompatibilis ISV-megoldások megjelenését, és a 64-bites környezetek jövője szempontjából is értékes lehetőségeket tartogat."

  A bejelentés részeként a HP bemutatta AMD Opteron processzorral ellátott, új iparági szabványos ProLiant szervereit: a kétprocesszoros ProLiant DL145 és a négyprocesszoros DL585 rendszert. A jövőben a vállalat új HP ProLiant pengeszerverek bevezetését is tervezi.

  Az AMD-vel kiépített partnerkapcsolat révén a HP - az ágazatban egyedülálló módon - az adatközpontos működés valamennyi szintjéhez képes iparági szabványos megoldásokat szállítani. ProLiant szervereinek kiterjedt választékával rendkívüli üzleti értékhez, támogatási háttérhez és technikai szakértelemhez nyújt hozzáférést az ügyfelek számára. Az AMD Opteron processzoros ProLiant szerverekre épülő élvonalbeli 32 és 64-bites megoldásoknak köszönhetően a HP gyors növekedést remélhet a nagy teljesítményű számítástechnika (HPC), a nagy memóriaigényű alkalmazások és a pengeszerverek világában.

  A HP infrastruktúra-megoldásainak - immár AMD Opteron processzoros HP ProLiant szervereket is tartalmazó - kiterjedt portfóliójából az ügyfelek egységes felügyeleti és adattárolási eszközöket, operációs rendszereket, megoldásokat és professzionális szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A nagy memóriakapacitást és kiváló ár-teljesítmény arányt igénylő alkalmazások futtatásához ideális AMD64 technológia ugyanazon a platformon teszi lehetővé a 32-bites és fejlett 64-bites programokat.

  A HP meglévő ProLiant, Integrity és NonStop portfólióját jól kiegészítő AMD Opteron processzoros szerverek és munkaállomások napjaink legkomolyabb nagyvállalati alkalmazásait is könnyedén kiszolgálják. Az AMD Opteron processzor innovatív jellemzői közül említést érdemel a memória-látenciát csökkentő integrált memóriavezérlő és a HyperTransport™ technológia, amely a processzorok közötti és a ki-/bemeneti szűk keresztmetszetek megszüntetésével illetve enyhítésével, a sávszélesség növelésével, valamint a felső kategóriás, többprocesszoros konfigurációk hatékonyabb rendszermemória-felhasználásának ösztönzésével javítja az általános teljesítményt.

  További információ a HP ProLiant szerverekről: www.hp.com/products/servers/platforms

  Bővebb információ itt.

 • Hozzászólások

  a compaq szervereknél a biosban állítható az OS. lehet ennek valami köze a gép futás közbeni teljesítményéhez?