Honnan és merre C++

 ( slythug | 2008. március 24., hétfő - 17:31 )

Üdvözöllek a témában!
Az elmúlt napokat végig olvastam programozás témában, és ha valaki azt mondja, pár nappal ezelőtt hogy mára sem fogok semmit sem megérteni hülyének nézem, pedig igaza lett volna... Az elmúlt 1-2 évben szinte minden népszerű nyelvet kipróbáltam és mindbe bele is buktam vagy abbahagytam.

Első volt a sorban a visual basic még általános suliban ismertem meg, sajnos elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy nem ez amit kerestem, nem volt elég profi számomra, többre vágytam. Igaz nem mélyedtem annyira bele, és akkoriban is sok fórumot bújtam, akkor jöttem rá hogy kevés. Később jöttek sorban a nyelvek Pascal, hát elég nyűgös kis nyelv és tapasztaltabbak szerinte nem sok hasznot hajt, bátran mehetek komolyabb nyelvre.

Sajnos akkoriban nem sikerült a váltás, elmentem kicsit a webes irányba HTML nem volt nehéz így visszagondolva, főleg mert nagyszerű programokkal dolgoztam, amik néha helyettem írták a forrást nekem csak figyelnem kellett rájuk. A PHP-ra váltás nem sikerült, ekkor tértem vissza kicsit C-re majd rá kellett jönnöm, hogy van C++ is a világon már akkoriban nagyon bejött, sajnos nem foglalkoztam vele sokat, mert Stroustrup - A C++ Programozási nyelv könyvével foglalkoztam csak később mondták, hogy haladó C++ programozóknak szóló könyvet választottam, azért nem értem én a dolgokat.

Vissza is tértem gyorsan a webprogramozáshoz, PHP könyvet elolvastam, majd nyílt forráskódú rendszert telepítettem és alakítottam ki kedvem szerint amikor rájöttem, hogy ide bőven elég HTML tudás, a PHP már benne van a tartalom kezelő rendszerben amit választottam. Igaz azért egy-két helyen jó érzés volt, hogy ismertem a fájlok tartalmát, de ettől nem több.

Saját PHP alkalmazást nem fejlesztettem, mert ahhoz már kevés voltam. Igen el is érkezett történetemben a 2008 március, és megint fórumokat kezdtem olvasni, mert nyílván valóvá vált előttem, hogy saját módszeremmel nem fogok megtanulni soha egy nyelven sem programozni, és az is, hogy nincs a könyvek között sem "szent grál" ami mindent megtanít és minden benne van a kezdetektől a végekig.

Először a nyelvet választottam a Java és C++ között gondolkodtam több fórum után a C++ mellett döntöttem, mert talán az a nyelv ami szinte mindenre használható, gyors. A Java előbb szimpatikus volt, de később rájöttem, hogy alkalmazás fejlesztésre lett kihegyezve, és kell a felhasználó számító gépére telepíteni a java virtuális gépét hogy tudja futtatni a programot, a C++ meg csak le kell fordítani.

Még mindég rossz irányelveket követve elkezdtem ismét keresni a "szent grált" szinte minden anyagot letöltöttem a C++ nyelvvel kapcsolatban amit hasznosnak ítéltem, és sajnos rá kellett döbbennem, hogy legtöbb csak jegyzet, egy kis részlet amit egyetemisták írtak és persze az egyetlen ami használhatónak tűnt a már említett Stroustrup könyv. Szóval keresgélésemmel nem mentem semmire, kábé egy év alatt nem került fel egy használható könyv? Siralmas de úgy látom.

Ismét csak fórumoknál kötöttem ki és elolvastam szinte minden kezdőnek ajánlott tanácsot, most így visszagondolva nem sokra jutottam, mert mindenki mást mond, de még rosszabb, hogy senki sem volt ennyire elveszve a kezdők közül mint én.

Viszont annyira jó volt, hogy újraértékeltem a helyzetet és láttam, hogy rossz irányba indultam mindvégig. Valószínűleg nem magával a nyelvvel kéne kezdeni, hanem valami mással amit kihagytam, vagy talán teljesen máshogy, sőt az is lehetséges, hogy jól gondoltam már az elején, csak rossz anyagokkal dolgoztam amikből nem tanultam meg semmit. Őszintén én már nem tudom, ezért is kérem a segítséget, vagyis, hogy honnan és hová C++ tehát egy mondhatni abszolút kezdő honnan induljon és merre tartson, hogy elsajátítsa eme remek foglalkozást.

Talán a címbe be kellett volna írni a "hogyan" szót is, én úgy vagyok vele, hogy nem igazán szeretnék befektetni a tanulásba időn és energián kívül mást. Szóval könyvet venni nem igazán szeretném, mert hiszek benne, hogy sok ebook van, amit türelmes emberek bescanneltek és publikáltak mások segítése érdekében, és ingyenes fejlesztőeszközök is vannak. Hiszek abban, hogy otthonában mindenki elsajátíthatja a programozás művészetét, igaz nem egyedül, de ezen és más fórumokon sok segítőkész ember van jelen.

Az igaz hogy nem használtam kérdőjeleket de remélem értitek a problémámat és még jobban remélem, hogy tudtok/akartok is segíteni a megoldásában.
Kicsit hosszúra sikeredett az írás, remélem mindent leírtam, ami szükséges a segítéshez, ha mégsem, figyelem a témát és minden kérdésre válaszolok.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Kicsit hosszúra sikeredett az írás, remélem mindent leírtam, "

És tömörre, formázatlanra.

Megmondom az őszintét, a sűrűjébe bele se tudtam nézni, menekült a szemem.
Remélem, másnak sikerül elolvasnia.

szerintem is írd át a problémádat 2 sorba, úgy talán lehet neked segíteni.

Thinking in C++ miért nem jó? Ha már a nyelvet akarod megtanulni...

Ha egyszerű lenne hidd el úgy írtam volna, de szerintem megkapod a választ, hogy miért írtam olyan sokat ha elolvasod, ha senkinek nincs ideje rá, nem kritizálok senkit tényleg rengeteg problémám van, és nem csak nekem lesz sok idő megoldani.

Minden 5. sorba szurj egy ures sort, aztan elfogjak tudni olvasni a gyengebb szemuek is.

"én úgy vagyok vele, hogy nem igazán szeretnék befektetni a tanulásba időn és energián kívül mást. Szóval könyvet venni nem igazán szeretném, mert hiszek benne, hogy sok ebook van, amit türelmes emberek bescanneltek és publikáltak mások segítése érdekében, és ingyenes fejlesztőeszközök is vannak."

Így nehéz lesz! Könyv és a példatár kell. Iratkozz be egy könyvtárba! Amúgy tanulásba befektetni igen jövedelmező dolog, ha lehet ne sajnáld rá az időt, energiát és a pénzt.
Azt meg kétlem, hogy a fórumokon megtanulhatsz bármit is. SZVSZ először egy nem OOP nyelvet kéne megtanulnod, pl.: ANSI C

Szerintem erdemes lenne egy alap nyelvet megtanulnia pl. a PHP. Lehet nagyo egyszeru dolgoktol nagyon bonyolult dolgokig eljutni. Ha azzal vegzett, akkor erdemes kitalalni olyan feladatot amihez kell C++ pl. es abban elkezdeni megoldani a feladatot. Amugy legtobben ott buknak el programozas tanulas cimen, hogy azt mondjak, en most megakarok tanulni programozni. De azt nem dontik el, hogy miert is. Mit is akarok en irni? Miert kell nekem megtanulni programozni? Aztan ha megvannak a feladatok akkor kell elkezdeni megtervezni, megtalalni a megfelelo nyelvet, es elkezdeni megirni a programot. Ha valami nem megy akkor google, meg ilyenek :).

Igen tudom, hogy kell könyv, csak miért ne lehetne ebook? Angol nyelven rengeteg ebook van, miért ne lenne magyarul is a témában? Esetleg csak nem találtam még meg az igazán jókat, pl a "Programozzunk C++ nyelven" ről mondanak jókat, aminek nem az ára az elrettentő, nem hiszem hogy kiküldik tőletek hozzám postai utánvétellel.

Nos igen, több helyen alakult ki vita, hogy előbb C tanuljanak, aztán mások rögtön mondták, hogy csak C++, harmadik, hogy mind rossz a C# a nyerő azzal kezd, később a Pascalt ajánlották, akkor lett elegem az olvasásból és kértem itt segítséget, de úgy látom ez is olyan végtelen téma mint, hogy melyik a jobb nyelv...

Személyes véleményem szerint nem szeretnék a C be időt fektetni, mert megszoknám és úgy olvastam, hogy a C++ igen csak eltérő, még attól is félek, hogy pár parancs nem úgy működik mint C++ ban és utána nehéz átszokni.

Arról nem esett szó, hogy rögtön lehet nyelvvel kezdeni, vagy előbb szükség van valami előtudásra, sokan emlegették az algoritmusokat és az adatszerkezetet, programtervezést a programozás előtt... Szóval igen nagy a zavar még mindég és ezen csak rontanak az ellentmondások...

> sokan emlegették az algoritmusokat és az adatszerkezetet, programtervezést a programozás előtt...

A legtöbben itt szerintem úgy tanultak programozni, hogy rohadtul meg akartak valamit csinálni, ezért nekiálltak azzal a baltával amit ismertek. Aztán később megtanulták, hogy hogy kellett volna. Mivel én is így csináltam, azt képzelem, hogy ez a jó út :-).

Ennek ellenére elismerem, hogy valószínűleg gyorsabban lehet haladni ha előbb elméletet tanulsz. Csak nem biztos, hogy érteni fogod anélkül, hogy valami programot már írtál volna. Talán a legjobb párhuzamosan gyakorolni és az elméletet hozzáolvasni.

Sajnos nincs "királyi út".
Ezt olvastad már?
http://catb.org/~esr/faqs/hacker-howto.html

Ha programozni akarsz megtanulni a nyelv amivel kezded mindegy. 4-5 (40-50 :-)) nyelv után magabiztosan programozol ismeretlen nyelveken is.

Szerintem amit csinálni érdemes az az, hogy kitalálsz valami problémát és megpróbálod megcsinálni. Ha nem megy állj neki újra és menni fog. Ha akkor sem megy keress egyszerűbb problémát és térj rá vissza, mikor már több tapasztalatod van. A probléma bármi lehet, amit elég érdekesnek találsz ahhoz, hogy ne add fel idő előtt.

Sose az anyagot kövesd, hanem találd ki hogy mit akarsz és ahhoz ollózd össze az anyagot!

A nyelvről:

Angolul doksit olvasni tudni kell.

Konkrétan a C++ nagyon bonyolult kezdőknek.

Javához a virtuális gép nem tudom miért baj úgyis csak magadnak programozol először, a telepítés meg 10 perc. Eclipse állati kényelmes IDE. Bár lehet, hogy kezdőként csak összezavar, nem tudom.

Egy csomó fórumon olvastam, hogy a pythont ajánlják kezdőknek. Egész jó tutorialok vannak a python.org-on. Linuxon a "fejlesztőkörnyezet" mindenbizonnyal eleve telepítve van...

Idézet:
Konkrétan a C++ nagyon bonyolult kezdőknek.

Nemcsak kezdőknek nagyon bonyolult, hanem haladóknak is túl bonyolult. Úgy is mondhatnám, hogy szar. És időben romlik a helyzet. Viszont nélkülözhetetlen.
--
CCC3

Úgy is mondhatnám, hogy szar.

Osztán mér?... és akkor mi a jó helyette?

--
maszili

Ada 2005 :)

LOL :D

:)

Amúgy ennél tisztább nem funkcionális nyelv nem igazán van :) Szóval aki ebben megtanul programozni, az nem csak hogy más nyelvekkel könnyen boldogul, de egy csomó gyakorlati progblémával is, különösen a párhuzamosság tekintetében.

Az a baj, hogy nincs jobb helyette. Ez azonban nem változtat az értékelésen. És azér mer túl bonyolult.
--
CCC3

Szerintem, kellene keresned egy problémát (adatbázis kezelés a legyegyszerűbb [általában]), aztán megoldani úgy ahogyan szerinted logikus. Pl. keresni fejlesztő környezetet a nyelvhez (ugyanis a kódkiegészítés nagyon hasznos, ha nem ismered a nyelv elemeit teljes mértékben) sokat tud segíteni, aztán keresni egy könyvtárat amiben már sok minden előre le van kódolva, mert ha mindent te akarsz megírni akkor sohasem leszel kész. QT nagyon jó, wxWidgets kiváló, MFC egész jó, Java osztályai is kiválóak főleg, hogy annyira sok minden benne van.

Szerintem hiába tanulsz meg akármilyen nyelvet könyvből, ebookból, fórumról, ha nem használod azt rendszeresen. Ugyanis : "Más dolog ismerni az utat és járni rajta".

Én úgy tanultam meg programozni, hogy még most is tanulok igaz, hogy mostmár nem nap mint nap tanulok valami újat, de minden hónapban előjön valami amit addig még nem tudtam.

Már próbáltam ezt a módszert is. Mire jutottam? Elkezdtem, elméletben állt, megcsinálni nem tudtam. Igaz ezt még php időben próbáltam, de szerintem azóta nem sokat fejlődtem. Általában a lehetőségek bemutatása után jönnek ötleteim most per pillanat minden túl bonyolultnak tűnik. Belegondoltam és tényleg van ez az út meg a könyves, sajna nincsenek olyan unatkozók akik ebookosítanák a jó könyveket. Egyet megvennék ami kezdőtől haladóig elvinne C++ témában és nem csak a nyelvet mutatná be, hanem nyelv által a programozás többi részét is amiről beszéltünk. Még is melyik ez a magyar nyelvű könyv? Szerintem angollal nem tudnék hatékonyan indítani, ha már tudok valamit szerintem nem jelentene akkora gondot. Akik nem próbálgatásból tanultak azok milyen anyagokból tették?

A Computerbooks kiadónál van jópár C/C++ nyelvről szóló könyv, érdemes ezeket beszerezni, aztán amikor márkinőtted, akkor lehetőleg elég távolra tenni, hogy ne legyen szem előtt, mert csupán kezdőnek jó - szerintem - de annak nagyon is. Utána a Stroustrup könyv tökéletesen elegendő.

Idézet:
adatbázis kezelés a legyegyszerűbb

lol
--
CCC3

- nem tudnék egyszerűbb tipikus példát mondani, mint egy telefonkönyv/raktárkezelő/akármi rendszerező, amelyikben megtanulható a relációkezelés, gui, objektumorientált szemléletmód, valamilyen db interface vagy saját db file felépítése kitalálása, szóval szerintem ennél csak bonyolultabb dolgok vannak amik elég összetettek ahhoz, hogy egy nyelvet több oldalról megismerjünk.

- de lehetne még valami scada interface-t, kernel driver-t vagy valami hasonlóan egyszerű valós idejű naplózó alkalmazást is írni.

szerintem az adatbázis kezelő alkalmazások egyszerűek. csak sokat kell pötyögni a billentyűket unalmas funkciók megvalósításához. főleg mikor már a 20-ik adatbázis kezelőhöz másolod össze a kódot, mert már minden részét valamelyik előző alkalmazásban kifejleszteted.

Mi az, hogy reláció?
--
CCC3

Bocs, de ez egy ellenőrző kérdés, hogy tudod-e miről van szó.

A reláció = táblázat, táblázatos formában tárolt/megjelenített adatok.
Egyesek két vagy több táblázat közötti kapcsolatot nevezik relációnak, de ha két vagy több táblázatot összekapcsolok, akkor az eredmény egy táblázat lesz, tehát a reláció = táblázat!
Az utóbbi gondolom a Clipper/dBase "SET RELATION TO ..." parncsából ered.
--
Intelligens ember itt nem dohányzik! A többinek meg Tilos!

Relációs adatbázisnak nevezzük a relációs adatmodell elvén létrehozott adatok összességét.

A relációs adatmodell egy olyan adatmodell, amelynek legfontosabb eleme a matematikai reláció fogalma. A hagyományos relációs adatmodell kulcsfogalma a reláció, amely - a matematika legtöbb területével azonos módon - Descartes-szorzat részhalmazát jelenti. A Descartes-szorzat lényegében elemi egységekként kezelt entitásokat rendel egymás mellé.

A relációs adatmodell műveletei között pontosan 5 alapműveletet és számos származtatott műveletet definiálhatunk. Az alapműveletek rendre a következők:
- Descartes-szorzat
- Halmazelméleti különbség
- Halmazelméleti unió
- Szelekció (kiválasztás)
- Projekció (vetítés)

Minden művelet kizárólag relációkon értelmezett.

"A reláció = táblázat, táblázatos formában tárolt/megjelenített adatok."
Ez így baromság, a hogy a post minden része! Fontos kiemelni, hogy a relációs adatmodell és az adatok tényleges tárolási módja között semmiféle összefüggés nincs!
Nyilván matekból felmentésed volt, míg "egyeseknek" meg nem. A "Clipper/dBase" sem teremtette meg a reláció fogalmát, még akkor sem ha maga egy "relációs adatbázis kezelő" :D

Reláció=táblázat, ez helyes. Érdekes, hogy PMC kolléga hallott a Descartes szorzatról, mégsem érti miről van szó.
--
CCC3

Vegyetek mar eszre magatokat, ez a tema ilyen melysegben itt offtopic.

Hogy ne legyen sértődés, leírom, hogyan értjük, hogy reláció=táblázat (nem pedig olyan homályos dolgok, mint entitás, összefüggés stb.).

Egy n változós reláció az n darab A1,...An halmazok Descartes szorzatának a részhalmaza. Hogyan adunk meg egy ilyen részhalmazt? Legegyszerűbben felsoroljuk az elemeit. A felsorolás eredménye a táblázat. A részhalmaz minden eleme a táblázat egy sora. Ilyen egyszerű.

--
CCC3

Vedd észre hogy a fizikai adattárolás, adatkezelés nem tartalmaz relációkat. Azért mert a divatos adatbáziskezelőd 2D táblázatban jeleníti meg az adataidat még a táblázat nincs felruházva extra képességekkel.
A táblázatok helyet használhatnának pl krumpliszsákokat is tárolásra. Valójában a relációt a lekérdezésekben lehet felismerni. Tényleg nem ártana utánézni a dolognak, hogy ne legyen homályos az "entitás" fogalma.
Értem én az érvelésedet nagyon is, illetve hogy honnan fakad; de kár ekkora blődségeket leírni az utókornak, mert még valaki megtanulja. A dBase fejlesztőket is butaság belekeverni mint a reláció fogalom kitalálóját! :)

Te olvasol is néha, vagy csak írsz? Ő is ugyanúgy tudja, hogy mi a reláció, mint te (kivéve az utolsó mondatodat, mert ott egyszerűen csak félreolvastad amit írt). A programozóknak pedig egyáltalán nem rossz (sőt szokásos) egy relációt táblázatként elképzelni, azzal a megkötéssel, hogy a sorok sorrendje nem garantált (mivel n-esek _halmazáról_ van szó).

Kár egy matematikai definicón vitatkozni, hiszen az úgy van ahogy le van írva. Utoljára ismét leírom, az adattárolás módjának semmiféle köze nincs a relációs adatmodellhez! Ha elképzeled táblázatban ha nem. A divatos adatbáziskezelődben az adatok is csak azért jellenek meg előtted táblázatban hogy könnyen relációkat tudjál felfedezni az összetartozó adatokon, holott a valóságban az összetartozó adatok lehet hogy nem is ugyan abban a táblában vannak!
Egy kezdőnek azt magyarázni hogy a táblázat maga a reláció, enhyén szólva meredek.
A "programozás" és az "adatbázis tervezés" nem azonos területek, és sok programozó nem is ért az SQL-hez mégis belepiszkál. Látom sokszor a "programozók" - akik nem töltöttek sok évet adatbázis tanulással - miféle gányolásokat adnak ki a kezeikből, és hogy fektetik meg a milliós adatbázis szervert elkurt SELECT-JOIN -okkal.

Szerintem itt senki nem vitatkozott a matematikai definíción, az adattárolás módjáról még kevésbé. Egyedül te írtál róla többször is.
Egy kezdő, programozást tanulónak pedig soha nem fog megártani egy szemléletes magyarázat. (Még akkor sem, ha abban "=" szerepel, nem pedig pontos matematikai definíció, amit esetleg nem is tudna hova tenni.)

"Egy kezdő, programozást tanulónak pedig soha nem fog megártani egy szemléletes magyarázat"

Egy kezdőnek először az alapokat kell helyreraknia, amire aztán tud építkezni. Vannak matematikai eszközeink a problémák leírására és megoldására azokat kell használni!

Ezt sem vitatja senki, de a kettő nem zárja ki egymást.

Ugyan nem nekem szolt a valasz de azert en is hozzafuznek par mondatot...

Nagyon sok esetben egy kezdo valamilyen eszkozon keresztul ismer meg egy technologiat. Ekkor (mivel kezdorol van szo) kesobbiekben nem fogja tudni elvonatkoztatni a konkret alkalmazast es az altalanos esetet. Nem is erti, hogy hogyan mukodik altalanos (vagy az altala megismerttol eltero) esetekben.

Szerintem (es nem csak szerintem) ezert kell az elmeleti hatteret is megismerni a dolgoknak, vagy meginkabb elobb az elmelettel foglalkozni es azt egy gyakorlati alklamazason kiprobalni.

--
maszili

Akkor a "relation table" fogalom szerinted táblás tábla?

Egy "tábla" reprezentálhat relációkat, de objektumokat is.

Ok, de akkor nem tehetek koze = jelet.

Mi az, hogy összefüggés?

Mi volna, ha magyarul írnád a kérdésed öreg? ;)
--------------------------------
Gyors és kitartó vagyok! Gyorsan elfáradok és sokáig kitart...

"Szerintem, kellene keresned egy problémát (adatbázis kezelés a legyegyszerűbb [általában]),..."

Hát erre én nem tenném le a nagyeskűt, mert adatbázis kezeléshez azért kemény algebreai alapok elengedhetetlenek. De hát a SW technológia is matematika matematika és matematika...

Nyilvanvaloan nem adatbaziskezelo tervezesre gondolt, hogy algebrai optimalizaciot akarjon lekodolni elsore.
Igen is lehet hasznalni adatbazisokat "kemeny algebrai alapok nelkul".

Az hozzáállásod ott gázos, hogy látom sokfelé keresgéltél stb de nem látom mikor írtál olvastál kódot. Szép dolog az elmélet de én a helydben megtartanám az 50-50 %-os arányt. Gyakorlat/Elmélet.

szerk: Az a baj, hogy könyvből próbálkozol. Kérdezz meg másokat de ezt nem igazán lehet könyvből tényleg. :) Nekem a C ment marha nehezen, főiskolán rántottak belőle rendesen. Aztán elkezdtem gyakorolni. Tök mindegy milyen könyvből.

Igazad van, és úgyis beunom ha csak olvasom a könyvet. Szóval még is jó lesz ez a már sokszor emlegetett könyv?
http://skorpioo.uw.hu/docs/cpp/cpp.htm
Még akkor is, ha nem értem a szakzsargont? Még mellette van referencia könyv, így tényleg hozhatok össze valamit. Adnál mindjárt egy feladatot is? Hogy ne adjak magamnak teljesíthetetlen feladatot.

Már az elején sejtettem, hogy ilyen "ebookra" gondolsz.
Ezt valaki beszkenelte és kitette, degyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy legálisan. Sőt!
Sajnos vanak ilyenek pl. a PHP4 24 óra alatt címűbe is több helyen belebotlottam már.
Gondolj bele ki és miért írna könyvet és főleg miért adná ki nyomtatásban nagy költségen, ha azt senki sem venné meg esetleg csak nagyon kis példányszámban, mert úgyis beszkenelnék és warezban terjesztenék.
A könyvnek ára van! Pénzbeli ára. A jó könyv megéri az árát.

Kezdésnek az "adatszerkezetek és algoritmusok" rögtön ez után pedig az "objektum orientált programozás elmélete" témákba mélyedj el! Aztán előbb utóbb mindegy lesz, hogy milyen nyelevn.
Amúgy a bevezetődre reagálva gyakorolni a Java is nagyon jó! Mind az algoritmusok és adatszerkezetek, mind az OO elvek elsajátítására kiváló.
Angster Erzsébet Objektumorientált Tervezés és Programozás JAVA I-II. kötet kifejezetten kezdőknek is emésztehtő módon tárgyalja az alapelveket gyakorati példákkal illusztrálva.
Ha képben vagy ezekkel akkor belavághatsz a C++-ba is!
Mellesleg a Java és a C++ szintaxisa is sok egyezőséget mutat. Igen a Java elsősorban alkalmazások készítésére való, de mire te rendszer programokat fogsz írni, addigra megtanulod a C++-t is!
Javaban néhány C++ buktatót például a memóriakezelésben sokkal könnyebb kikerülni, megúszni.
Minden úton az első lépést kell először megtenni, aztán a következőt és az azt követőt szépen sorban.

Nem mondom, hogy C++-hoz nincs ilyen vagy hasonló könyv én nem nagyon tudok.
--
Intelligens ember itt nem dohányzik! A többinek meg Tilos!

Igen egyet értek, hogy egy jó könyv mindent megér, DE! nekem még nincs havi keresetem és ez a könyv is pl elég drága számomra, ami a kisebbik gond, a nagyobb az, hogy megveszem és nem tudom használni, akkor pedig csak gyújtósnak jó! Szóval egyenlőre vigyázok mit veszek és próbálok alternatív módon könyvhöz jutni, később természetesen megveszek minden szükséges anyagot.

Rendben, megnézem ezt a két témát, és elkezdem a te tantervedet remélem sikerekről számolhatok majd be.

Az angol nyelvtudás terén én "meglehetősen nagy kihívásokkal küzködöm". Viszont szakirodalom terén (jobb híján)így is sokat segítenek.
Nem tudom te hogy állsz az angollal. A Java hivatalos doksija a legaktuálisabb.
--
Intelligens ember itt nem dohányzik! A többinek meg Tilos!

mrev- csak lassan :)

dejo- találtam anyagot kérlek nézz rá, hogy rendben-e van.
itt találod:
http://rapidshare.com/files/102057657/talalt_anyag.rar.html

Juhász István "Pici bácsit" ismerem. Anno 1986-89 között engem is tanított. Akkor a legjobb tanárok között volt. Azóta láttam néhány mai jegyzetét és bizony eléggé aprólékos lett. Alaposan elmélyed az elméleti részletekben. Ezt az adatszerkezetek jegyzetet átfutottam, nem biztos, hogy kell most neked ennyi, de mindenképpen hasznos olvasmány. A másik kérdés, hogy a hallgatók akik leírták, mennyire végeztek pontos munkát?
Szirmay-Kalos László C++ jegyzete ebben a formában pedig gyakorlatilag használhatatlan, hiszen egy csomó ábra külső hivatkozásként szerepel benne, amelyek ugye hiányoznak. Attől függetlenül is eléggé tömörnek nézem. Kezdőként tanulni belőle kemény diónak tűnik. Előadásokkal együtt valószínűleg használható, de így önmagában csak egy jó alapos vázlat és fogalom gyűjtemény.
--
Intelligens ember itt nem dohányzik! A többinek meg Tilos!

Bízzunk a hallgatókban :) Egy kicsit több olvasás talán csak nem árt meg :) Úgyis csak a lényeget jegyzem meg, a többi meg lehet valamikor használható lesz.
Angster Erzsébet könyveit sokan ajánlották, megnéztem van neki UML, Turbo Pascal, C++ nézetben is nem csak javában.

Viszont nem vagyok benne biztos, hogy meg tudom szerezni akármelyiket is.
Azért biztos találok használható objektum orientált nézetet.

Ha hivatásos programozó akarsz lenni, akkor ezeket, és ilyen sorrendben érdemes tanulni:

1. C++
2. Java,C#,Python

Ha csak érdeklődsz, akkor először a Python-t, és ha még mindig érdekel, akkor a többit.

Olyan persze nincs, hogy az ember "megtanult" egy nyelvet. Ha tudsz tájékozódni egy nyelvben (és a hozzá tartozó könyvtárakban) az már jó eredmény.

--
CCC3

Én inkább fordított sorrendben ajánlanám ezeket. Egy kezdőnek sikerélményekre van szüksége, hogy ne menjen el a kedve az egésztől, meg a tanulásban nem árt az egyszerű felől a bonyolult felé haladni.
(Python, C#, Java, C++)

tabs.1

tessek, implementald ezt

--
Segmentation violation -- Core dumped blues

hello,

Ajanlom az en modszeremet, ez mind Java mind C++ tanulasra bejott.

Keress egy ide eszkozt - Java-hoz en Eclipse-t, C++-hoz Kdevelop-ot hasznaltam-. Mindegyikben van varazslo, ami az uj project-nel generalja a kezdo lepeseket ill. file-okat. Valassz egy egyszerut es debug-olva futtasd. Egyuttal megtanulod a hot-key-eket is (elmenyszamba megy, hogy az eclipse-F5,F6, a kdevelop F10,F11-el debugol).
Ha ezek mar mennek, akkor tolts le masok altal irt egyszeru programokat. A C++-hoz a kde forrasok egesz jok, ne a legbonyolultabbal kezdj. Javahoz meg millio masok altal irt forras van.

Meg egy dolgot ne felejts! Oreg Churchill mondta: "Nem igerhetek mast, csak vert, verejteket es konnyeket". Ebbol lett a Blood Sweat and Tears, programozas kozben jo hallgatni oket:)

En abszolut kezdo "programozo" vagyok, leirom hogy nalam hogy indult a dolog.
Sokan ajanlottak a pythont, es belevagtam.

Van egy magyar nyelvu e-book, ami gimiseknek keszult, feladatorientalt, latvanyos, szorakozva es nagyon gyorsan lehet az alapokat megtanulni belole: http://openproject.hu/learnpython
(Gérard Swinnen: Tanuljunk meg programozni Python nyelven című könyve)

Ezek utan megvettem a kovetkezo konyvet: Rapid GUI Programming with Python and Qt (Prentice Hall Open Source Software Development)

Nagyon nem bantam meg, a konyv kezdoknek is nagyszeru, nagyon reszletes, szinte minden fontos reszere kiter a QT-nek. Mindig is a GUI programozas mozgatott, es most ott tartok hogy egyszerubb GUI programokat siman el tudok kesziteni, van sikerelmeny.

Mindent kb fel ev alatt sikerult hogy heti par orat foglalkoztam vele. Szoval a Python+Qt iranyt csak ajanlani tudom kezdesnek, mert kezdoknek szinte a legajanlhatobb nyelv, konnyen elsajatithatod a programozas logikajat az egyszeru szintaxis, es nagyon sok beepitett modul miatt.

Ha abszolút kezdő vagy, én nem kezdenék KDevelop-val. Én pl. sokat szenvedtem vele, amíg futásképessé tettem. Mindig hiányolt valamit.
Én helyedben kezdéskor maradnék a hagyományos parancssorból való fordításnál. Szerintem érdemes vele kínlódni, mert nem kell hozzá semmi, csak egy szövegszerkesztő és a g++ fordító. Én még mindig szívesebben használom ezt. Másrészt a KDevelop alap példái is nehezek egy kezdőnek.
Én ott keztem, hogy egy olyan progit írtam, ami nem csinál semmit, csak lefordítható, aztán lépésről-lépésre haladtam a nyelv megismerésében. Kezdetben mindent tökéletesen meg kell érteni, mert később ezek az alapok hiányozni fognak.

A példa-progikhoz én megjegyzéseket fűztem, hogy elmélyedjen a tudásom.
Én így csináltam. Ha akarod küldhetek kezdésnek néhány ilyen példa-progit.

Üdv: Pelci.

Herbert Schildt
C/C++
Refernciakonyv

Rovid, es a lenyeg benne van.

Én magam Pythont ajánlom. Nagyon egyszerűen tanulható, jó nyelv, egyszerűségének ellenére rendkívül használható, többek között a Gentoo csomagkezelő rendszuerét a Poraget is python nyelven írták. Másrészt pedig van egy nagyszerű ipse kinek neve szentté avatott elmémben, ő pedig Gérard Swinnen aki írt egy nagyszerű bevezetőt a nyelvbe, igen átgondolt lépésekkel.
Töltögessél bátran majd tanulj : http://learnpython.openproject.hu/python_forditas_20070320_1511.pdf
--
www.freesource.extra.hu | Unix-szerű rendszerek szabad dokumentációi

Szegény már végig kínlódott egy csomó dolgot. Átböngészte a fórumokat, és végül nagy nehezen a C++ mellett döntött.

Szerintem nyugodtan folytathatja a C++ nyelvnél, nem kell még több kétséget ébreszteni benne. Ha szépen az alapokról kezdi (honnan is kezdhetné máshonnan?), és módszeresen végig halad az úton, akkor nem lesz semmi baj. És remélhetőleg sikerül elsajátítani egy olyan nyelvet, amivel jól járhat.
Az én véleményem, hogy ne habozzon, csak nyugodtan vágjon bele abba, amit elhatározott.

szerintem ha programozni akarsz akkor érdemes inkább egy egyszerű nyelvvel kezdeni. nekem annó a középsulis tanárom is azt mondta, hogy nem a nyelv ismerete a lényeg hanem a szemlélet mód. tudni kell egy adot problémát feldolgozni és algoritmus szerint megtervezni, hogy ezt utána milyen nyelvvel oldod meg az már rád van bízva.

ezért is van az, hogy sok főiskolán az első félévben valami hoki nyelvvel (pascal, basic) kezdenek mert azok nem bonyorultak és nem kell a különböző fügvényeket és specifikációkra figyelni. illetve a szintakszis is egyszerűbb. hogy az meg akkor azután már lehet komyolyabbat választani.

illetve mint mások ajánlottak, hogy érdemes egy célt kitüzni és azt meg valósítani az egy jó módszer. én így kezdtem egy php-t tanulni. középsulinak csináltam egy eNaplót. és sikerült 3 hónap alatt összehozni. persze segítséggel

Hello!

Én aztjavasolnám, hogy vegyél egy közepesen bonyolult témát és próbáld megoldani. Nekem ez a módszer jött be. Az első C++ progim már éles fejlesztés volt. Nagyon rondán csináltam meg, de iszonyú sokat tanultam belőle. NEm kell megijedni, csináld és menni fog.

Tanács: előbb működjön a program, aztám már lehet szép is.

FM

Szerintem először írj egy játékprogramot Pascalban. Pl. amőbát, vagy Space Commandert. írd Dos alatt, Turbo Pascalban.

Utána írd át C-be.

Aztán meg C++-ba.

Ennyi.

mcedit, g++
és hajrá!
- Gondolom az alapvető vezérlési szerkezeteket ismered. Kár lenne ezekre időt pazarolni.
- Kezdj el ismerkedni a C++ OOP lehetőségeivel. (Eszközeivel).
- Írj programot, kérdezz itt a fórumon.
- Olvass sokat. Google.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Nem akarlak elkeseríteni, de ilyen csapongó hozzáállással semmit sem fogsz elérni függetlenül attól, hogy milyen nyelven próbálgatsz programozni. Gondolkodj el azon, hogy egyáltalán neked való-e a programozás. Az, hogy úgy érzed egyetlen kezdő sem volt még úgy elveszve, mint te, intő jel kellene, hogy legyen.

Az ilyen mondatok "Saját PHP alkalmazást nem fejlesztettem, mert ahhoz már kevés voltam." szintén nem sok bizalmat gerjesztenek. Ebből azt lehet leszűrni, hogy amint valami nehézségbe ütközöl, azonnal feladod. Így tényleg semmit sem fogsz megtanulni.

A Visual Basic valóban nem a nyelvek szent grálja, de azért nagyon sok mindent meg lehet benne oldani. Az irományod további részét elolvasva azt lehet leszűrni, hogy nem csak a VB professzionálisságával vannak problémák.

Az én javaslatom az, hogy egyenlőre felejts el mindenféle programozási nyelvet és próbálj meg papíron feladatokat megoldani és rajzolj blokkdiagramokat (vagy más folyamatábrákat). A feladatoknál általános programozási feladatokra gondolok, amiket a legtöbb egyetem/főiskola megfelelő oldaláról le lehet tölteni. Ha ez már jól megy, akkor megpróbálhatod a feladatokat valamilyen (akár többféle) programozási nyelven implementálni.

Idézet:
"A Visual Basic valóban nem a nyelvek szent grálja..."

A Terminator Sarah Connor... (ep 8.??)-ban, abban írta a csaj a Los Angeles-i forgalomirányítás legfontosabb algoritmusait, :D amit a skynet majd jól bekebelez :D := ergo a skynet irányító/vezérlő algritmusai ms vbasic-ben vannak írva. szóval oda kell figyelni az ms-re mert még ők fogják uralni a világ egy jelentős infrastrukturális részét. (vagy ez már így van ?? ;| )

szóval :
Dim Terminator As Object
Terminator.DestroyObject

:)

"Nem akarlak elkeseríteni, de ilyen csapongó hozzáállással semmit sem fogsz elérni függetlenül attól, hogy milyen nyelven próbálgatsz programozni. Gondolkodj el azon, hogy egyáltalán neked való-e a programozás. Az, hogy úgy érzed egyetlen kezdő sem volt még úgy elveszve, mint te, intő jel kellene, hogy legyen."

Naigen, nekem is ez a gondolatom tamadt, amikor eloszor olvastam a hozzaszolasat, azota varom, hogy vegre valaki leirja neki kevesbe serto hangnemben, mint ahogy en irtam volna. >:)

_________________________________________________________________________
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

szerintem elhamarkodottan velekedtetek, igaz ez nem baj, nem ismerhettek, azert koszi a hozzaszolast, es csak nyugodtan irjatok meg mit gondoltok a jovoben, Ti velemenyetek is erdekel!

azt hogy programozonak szuletni kell, nem fogod soha megtanulni ha nincs hozza erzeked.

de hogy ez kideruljon, talan probalkozz, ne konyveket olvass meg adj fel mindent hamar. ott a C, tessek,
szivj azzal egy kicsit inkabb, a C++ tul kemeny dio egy kezdonek (ma'rha normalisan nezzuk, nem hello
worldrol beszelek), es az alapokat Cben jobban meg lehet erteni (dinamikus memoriakezeles pl)

Konkrétabban...

C:

DOSBox, a x86 emulator with DOS

Turbo C version 2.01

Azok a boldog szép napok... :-))

JAVA:

NetBeans keretrendszer

Java 2 útikalauz programozóknak 1.3
Már ha programozónak mered magad nevezni :-))

Ha ragaszkodsz az objektumorientáltsághoz, akkor a JAVA szerintem jobb választás.
Jobban dokumentált, nehezebb "gány" kódot írni benne, a beágyazott eszközöktől a 3D grafikán, adatbáziskezelésen át a szerver oldali alkalmazásokig szinte mindent tud.
Ha direktben akarsz "hardver"-t programozni, akkor marad a C.

Turbo C szerintem felejtős. ANSI C-t érdemes csak tanulni, arra meg gcc, meg számos más fordító alkalmas

Legjobb tudomásom szerint

100% ANSI C compatible

Előnyei (szerintem) a gcc-hez képest, Turbo (Borland) IDE (a topiknyitó látott már Pascalt,
ebből azt a következtetést vontam le, hogy látott már Borland keretrendszert is, lehet hogy merész következtetés), grafikus debugger, jó minőségű súgó.

Attól még, hogy aláhúzod, nem fogom elhinni. Ez egy tizenx éves rendszer, pl. C99 sem ártana ma már. Ha meg a maira gondolsz (visszatért a Borland a Turbo termékcsaládhoz), akkor mondd azt, de a turbo c és turbo pascal termékeken az őskövületeket szokták érteni).

Szerintem se érdemes régit használni, jobb, ha az újabbhoz szokik az ember (paraméterezés, hibaüzenetek, stb.).

15 éve a C programozás órán megtanulta a hallgató, hogy kiírhatja a Hello World-öt, ha befordítja a conio fejállományt. Majd pár év után elkezdett Linuxozni és azt eszelte ki, hogy de jó lenne a régi C programokat leporolni Linux alatt. És akkor jött a döbbenet... Nincs conio... Ez valahogyan nem tűnik 100%-osnak...
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

A conio.h nem része a szabványnak.

Tehát:

A Pannónia motorkerékpár is egy "sz*r" mert nem ebben az évezredben gyártották,
és nem felel meg az EU előírásainak ti. kétütemű.
Ezért a motorozás megtanulására teljesen alkalmatlan.

Rossz a hasonlat. A régi fordító mellékhatása a rossz beidegződés lehet. Dehát ez ment itt és itt, miért nem megy most?

És ha kiadják az új gcc verziót? "Dehát ez ment itt és itt, miért nem megy most?" :-))

Szerintem ez nem lehet probléma. A "jó" programozó minden rendszeren és minden hardveren "megél".

Az "őskövület" használata esetén (mondjuk small memory modell) előbb szembesül a rendszer korlátaival,
megtanulja azt hogy a számítógép erőforrásai nem korlátlanok.

Ezek a rendszerek lényegesen egyszerűbbek, áttekinthetőbbek (kevesebb opció, üzenet paraméter)

Tanulásról van szó, nem termelésről. Ha egy ilyen rendszert megismert és nagyjából megtanult, természetesen kinövi és tovább kell lépnie. De ezt a tanuló is érezni fogja. Tehát a "rossz beidegződés" elkerülése, így a tanulási folyamat részévé válik.

Nem két év gyakorlat után, a nagy fizetős projekt közepén döbben rá hogy az új C fordító "inkompatibilis" a régivel.

Ha én programozókat taníthatnék (nem tanítok) kb. egy hónapig DOS emulátorban gyakorlatoztatnám őket, és itt tanulnák
meg az alapfogalmakat, változó, mutató malloc, rendezés stb. majd jöhet az éppen divatos keretrendszer.

ket eszrevetelem van:
ad 1.) az ujabb c99-es forditokban vannak hasznos dolgok, amiket erdemes hasznalni es megtanulni (compound literal, variable length array, meg meg nem tudom mik). tovabba a kulonbozo include fileoknal is jobb, ha az ember a standard posix vagy ilyesmit tanul meg, nem valami regi gany sz@rt.
ad 2.) DOS-ban (marmint turbo c-ben, mert a watcom c mar nem ilyen hulye) a fo korlat az, hogy egyszerre 64k-t cimezhetsz (szegmentalt). na most ebbol semmi jot nem tanul meg az ember, max annyit, hogy az intel szegmentalt memoriacimzese nagy f@szsag - mert mas architekturan ilyen gondok nem nagyon vannak.

tehat szerintem az legjobb, ha c++ -t az ingyenes es nem rossz gnu compiler collection-nel tanul az ember.

- Use the Source Luke ! -

Ezt mondtam én is. Nem szabványos a conio.h. Ez szülte a problémát. Azaz a Turbo Pascal nem 100%-ig szabványos.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

A Turbo Pascal -ban van conio.h ?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Nem, nincsen de már fáradt vok. Turbo C.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

De van crt unit.

Nekem Watcom C van font, es ott a conio.h, de ott vannak az ISO C99 fejallomanyok is. Mindegyik fordul problema nelkul :)
De FORTRAN is ott a gepemen a Watcomtol :)

Egy gyöngyszem 1986-ból, a

programátor,analitik :: analytik - analist :: программист-математик
programátor :: programmer :: программист

meghatározása, és mit is kellene tudnia:

1.analízis - az adott probléma elemzése, és az algoritmus meghatarározása
2.az algoritmus sémájanak megrajzolása, blok diagram formájában
3.a program nyelvének kiválasztása, és a séma lekódolása - kódolási folyamat
4.teszt példák létrehozása és a program tesztelése

turbo C reg felejtos, a java 2 utikalauz is felejtos, ezek reg elavult dolgok.

java 1.3? ne rohogtess mar. genericek? azt majd a mikulas mondja el?

es ha mar kotozkodni akarnek en is, linkelhetnem fothi bevprogjat. de nem fogom. :)

A Java könyv jó, de mellette nem árt nézegetni a JDK doksiját is, mert bár az 1.3-as java régi, alapvetően nem sokat változott.

az EE resze nagyon is sokat valtozott, es a nyekine fele konyvben 1.4 -es EE van AFAIK

mondhatni teljesen mas lett.

Örvendetes, hogy nem hagyod magad elkedvetleníteni.

Én azt javaslom, hogy ennyi látszólag félresikerült próbálkozás után tényleg érdemes lenne a nulláról kezdeni. Kismillió bevezető van a neten, amiből lehet c++/java-t tanulni a nulláról - angolul. Engem a magyar nyelvű leírások ritkán érdekelnek, mert szinte mindíg pontatlanok, kivonatosak vagy éppen elavultak.
Ahogy fentebb is mondta valaki, a gyakorlat legalább annyira fontos, mint az olvasás. Be kell pötyögni, lefordítani és futtatni a legegyszerűbb példaprogramot is. Ahogy egyre nehezebb példákat oldasz meg, talán ragad rád egy kis algoritmizálási képesség, objektumorientált szemlélet és tervezési képesség. Alkalomadtán bele lehet nézegetni mások kódjába is, és lehet ellesni trükköket, módszereket. És ez idő - sok idő.

Az általad leírtak alapján téged a c++ érdekel igazán, amiben rengeteg eszköz és lehetőség van és általában nehezen uralhatónak mondják. Ez igaz is, de nem jelenti azt, hogy nem lehet vele "piciben" kezdeni. Stroustrup is azt írja a könyvében, hogy nem kell a nyelv teljes fegyvertárát használni/ismerni ahhoz, hogy jó programokat írjunk. A nyelv alapja egy "jobb" c, semmi ok arra, hogy mással kezdj, ha a c++-nál akarsz kikötni.

A Java-val valószínűleg korábban tudod pénzre váltani a tudásod, ha dolgozni is akarsz programozóként enterspájz játszótéren, és ott van még a .NET/c#. Ezeknél a nulla pontban objektumorientáltan kell indulni, ami lehet jó vagy rossz, attól függően, hogy mennyi idő alatt esik le a dolog lényege.

Ilyen altalanos kerdesekre, hogy nem megy a C++ nem igazan tudunk valaszolni, csak annyit, hogy kar. Ha elmondod, hogy mi nem megy, akkor segitunk. 8 eve programozom JAVA-ban, meg C++-ban, de ha nem lenne internet, meg nem lenne rendes dokumentacio, akkor en sem tudnek elorelepni. A nyelvnek az alapjait boven eleg megtanulni, a tobbit doksibol kiolvasod. A programozo nem lexikon, a programozas nagy resze olvasasbol all.

Persze ez is keves, mert a programozas egy varazslas, mind Windows, mind Unix alatt. Nem eleg a dokumentaciot elolvasni, hanem meg kell nezni, hogy a tobbiek hogyan csinaljak. A neten egy csomo peldaprogram van fenn. Ha nem ugy csinalod, mint ahogy a tobbiek, akkor konnyen napokig keresheted, hogy miert nem megy es esetleg eleged lesz belole.

Amikor Windows alatt C++-ban a beepitett kodekekkel hangot / videot akartam lejatszani, az egesz nem ment. Egy hetig eldolgoztam rajta. Mert nem mindegy ugye, hogy milyen sorrendben hivod a Windows fuggvenyeit, mindennek szertartasa van. Ha a szertartasbol egyes reszeket kihagysz, akkor az egesz megbolondul. A Linux abbol jobb, hogy sokkal tobb nyilt forrasu program van ra, mint Windowsra.

Szoval en gyakran letoltok peldaprogramokat, amik hasonloan mukodnek es mennek. Utana lehet buheralni es olyanra atirni, hogy ugy mukodjon, ahogy te akarod. Mivel ezeknek a programoknak a zome GPL licenszes, ezert nem lehet berakni kereskedelmi termekbe. Letisztazom, nullarol ujrairom, hogy veletlenul se hasonlitson a peldaprogramra es kesz. Kb. fele annyi ido igy az egesz, mint megtalalni a megfelelo varazsigek sorredjet, hogy minden rendesen fusson.

Minel tobb programot irsz, annal bolcsebb leszel. A C++ szamomra azert tunik furcsa valasztasnak, mert nem egyseges. Lehet Windows API-t hasznalni, Qt-t, GTK-t,... mindegyik maskepp megy. Az alap C++ nyelvvel kiegeszito konyvtarak nelkul kepes vagy kiirni, hogy "Hello world!" a kepernyore.

A Java sokkal egysegesebb, meg hulyeallobb. Sokkal nehezebb Java-ban eltolni a programokat, mint C++-ban. En is a C++-t szeretem, de kezdetben a Java szerintem sokkal jobb valasztas lenne. Persze ha a C++ erdekel, akkor azzal foglalkozzal.

"Ilyen altalanos kerdesekre, hogy nem megy a C++ nem igazan tudunk valaszolni, csak annyit, hogy kar."

Tévedsz! Nagyon jó tanácsokat kaptam amin el tudok indulni, most olvasom már a programozás alapjait ami eddig kimaradt az életemből, nem is csoda, hogy nem mentem semmire.

Köszönöm a támogatást megyek tanulok tovább és Netbeansbe, később Borland C++ Builderbe próbálgatok programokat, remélem innentől menni fog a tanulás egyedül, ha mégsem így lenne, kérdezni fogok, végre egy jó hely ahol nem bűn kezdőnek lenni.

Kicsit sokára olvastam bele ebbe a topicba.

Azért visszautalnék a problémáddal kapcsolatos régebbi topicra, hozzászólásomra:
http://hup.hu/node/33758#comment-298321

Esetleg még időszerű.

u.i.:A lelkesedést nem szabad feladni, ahol az akarat, ott a mód is. :))
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Ha két év alatt nem sikerült előrejutni a dologban, akkor lehet, hogy nem is kéne tovább próbálkoznod.
Furcsa, hogy ott ragadtál le, hogy dehát akkor melyik nyelvet is...

Az "igazi" programozó nem itt kezdi:
Legtöbbször szeret gondolkodni, megismerni a dolgokat, vagy mérhetetlenül kíváncsi - mondjuk a számítógépére, hogy hogyan működik, miért úgy? És most azt akarom, hogy írjon ki valamit a képernyőre, és úgy kezdi. És amikor érzi, hogy "ura" a gépnek, akkor ez olyan öröm, hogy nem bírja abbahagyni. Neki nem számít a programozási nyelv. És nem ott fog toporogni, hogy akkor basic vagy pascal vagy c++, mert nem ez a lényeg.

A másik dolog:
Ha nincs meg benned a képesség, hogy absztraktan/algoritmikusan/logikusan gondolkodj - jól -, akkor szinte esélytelen vagy a témában.

Ha egyik sincs meg, hagyd el a dolgot.
Ha nincs tűz, akkor még ha kínkeservesen elsajátítassz egy nyelvet, akkor sem viszed többre, mint a "napi 100 gomb" programozók.
Ha nincsenek meg az értelmi képességeid hozzá, akkor ugyancsak az idődet pazarlod. Tegyük azért hozzá az algoritmikus/logikus gondolkodás tanulható valamennyire.

Ha megvan mindkettő benned, akkor bártan vágj neki az útnak, de két év azért elég sok idő...

Egyetertek. A lenyeg h dontsd el mivel is akarsz foglalkozni: adminisztralgatni, egyszerubb dolgokat osszerakni, vagy tenylegesen nagyobb software-eket alkotni.
Ha az elobbi, akkor tanulj nyelvet, perl, python, bash (igen, sztm kb ez is nyelv), php, valamint tanuld meg a kapcsolodo hatteret, halozat, HW, stb.

Ha azonban nagyobb dolgokba vagnad a fejszed, akkor sztm hasznosabb inkabb az elmeleti programozast elovenni, s megcelozni egy fosulit/egyetemet - s bar sokan most felhorreennek, h hadde m'er? - megmondom m'er:
ott ra vagy kenyszeritve h bizonyos algoritmikus problemakat korbejarj, utanakedezz. (Persze ezt ugy is meg lehet oldani, h lemasolod/puskazod/etc., de ha erdekel akkor ez igen hasznossa valhat.) S ott talalkozhatsz olyan arcokkal akiktol lehet tanulni (intezmenye valogatja persze). S leirasodbol olyan embernek tunsz, akinek bizony kell a kenyszer, h kitartson egy tema mellett, ha nincs is rogton sikerelmeny:) (Nem para, ez emberi dolog.:))

De hadd hangsulyozzam megint az elmeleti programozas fontossagat (algoritmusok, adatszerkezetek, patternek, modszertanok, stb.). En anno szakkozepben szerencsere ezzel kezdtem, s igazandibol azutan mar tul meglepot nem tudnak mutatni (ujat azt igen!), szal tapasztalatbol mondom.

Kozben persze lehet probalgatni a az elmeletet pl parhuzamosan java/c#/c++ -ban, s latod majd, h ha tudsz elmeletben programozni, akkor egy uj nyelv elsajatitasa elfogadhato szinten kb 2 het. Egyszeruen az csak szintaxis, a lenyeg ugyanaz.

(Nem emlitem most itt a SML-t, PROLOG-ot, egyeb egzotikus celnyelveket, ilyesmiket is erdemes meglesni, erre is jo tobbek kozt a suli)

Emellett johetnek az szg. architekturak, halozatok, h tudd milyen kornyezetben kell boldogulnia a progidnak (erre a Tannenbaum konyveket tudom ajanlani, eleg jok, erthetoek.)

S ha meg penzt is akarsz keresni, tessek izzitani az adatbazisokat is.:)

PROLOG velem a vilag, megsem SML ;>

ahahahaha, ez jobb, mint a kam-os beszolasod :D

--
Segmentation violation -- Core dumped blues

:P

1. Az igazi programozó FORTRAN nyelven programozik!
2. Az igazi programozó bármilyen programnyelven képes FORTRAN programokat írni!

:) Go FORmula TRANslation go, go ...

ISO/IEC 1539-1:2004/Cor 2:2007 :)

Programozni kell megtanulni, nem pedig programozási nyelvet. A jelen elvárásai szerint objektumorientáltan kell megtanulni gondolkodni, bár nem árt (nagyon nem, ha a sok el...ott hibakivételkezeléssel megvert vackot nézem) előtte az algritmusokra alapuló gondolkodásmódot magadévá tenni. Vagy apró részfeladatokat kitalálni, majd azokból egy nagyobb projektet összehozni, vagy pedig egy komolyabb(nak tűnő) feladatot részeire bontani, és az egyes feladatokat megvalósítani -- leírni, hogy mit és hogyan kell csinálni.

Ahoz, hogy jól tudj programozni, némi (nem kevés) elméleti háttér, és sok-sok saját tapasztalat kell. Az elméleti háttérhez jónak tartom pl. S. Lipschutz, Adatszerkezetek, Panem - Mc Graw-Hill, 1993. könyvét (Nagy alakú, puha kötésű randa zöld). Weben elérhető jegyzet majd' minden ezzel foglalkozó sulinál van, nekem hozzá volt szerencsém anno.

Jó látni, hogy itt is vannak, akik ilyen emberektől tanulhattak, mint Ficsor Lajos.

Én akkor jártam oda, amikor még Gépészkari Számítóközpont voltak és 3 főből álltak (88-93):
Vadász Dénes, Ficsor Lajos, Kovács László.

Régi szép idők ... :)))))) Vivát Miskolc!

---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Jó szerencsét!
0x7c4-0x7ca :-)) Kovács Lacit mi kereszteltük meg :)

Te bányamérnökként végeztél Miskolcon?
Mármint, hogy: Jó szerencsét!
:-{)E
--
Intelligens ember itt nem dohányzik! A többinek meg Tilos!

SelmecBánya - Miskolc - Dunaújváros szentháromságban mindegy, hogy bányamérnök, bölcsész, vagy infós vagy sztem.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Így van. A selmeci utódkarokon ez a megszokott köszöntés. A végzettségemről meg már írtam errefelé (is) :-))

A másik tippem a Szerencsejáték ZRT reklámembere lett volna.
:-{)E
Bocsi! Vedd figyelembe a mai dátumot is!
:-{)E
--
Intelligens ember itt nem dohányzik! A többinek meg Tilos!

A szentháromság a Selmec-Sopron-Miskolc "tengely",

de Dunaújváros, Kazincbarcika, meg Székesfehérvár is Selmeci gyökerekkel bír.
Sopron - Erdészek
Dunaújváros - Gépészek
Szekesfehérvár - Földmérők

Miskolcon meg eredetileg 3 nagy kar volt: Bányász, Kohász, Gépész

Később meg jött mindenki csőstől. Nem tudom, hogy az új jövevények mennyire
ápolják a hagyományokat. A mi időnkben a jogászok, meg közgazdászok küzdöttek ezen.
A közgázosok elég jól "beilleszkedtek", de a jogászok az egy külön állatfajta voltak.

---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Az első jogász szakesten volt szerencsém ott lenni -- nagyon szép muskotályos fehér bor volt, így rövid idő alatt lett egy rakatt 3.1415926...csa részeg jogász csaj a teremben :-/ Állatfaj? Inkább (ahogy Blackszűcs megfogalmazta) betegség, elmebeli állapot :-)) (bocsánat, idéztem :-))

Te mikor végeztél Miskolcon?
Pontosabban mikor jártál oda?
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Ott van fentebb, egyébként '94-ben végeztem.

Akkor te is találkoztál az alapos C nyelv oktatással a'la Ábris tanszék. :)))))

A VAX-ok rajtunk is mély nyomokat hagytak. Nekünk Ficsorék szerveztek ilyen évközi hacker versenyt.
Csináltak a VAX-on mindenféle okos shared library-t. Voltak benne komoly f1(), f2() stb.
függvények és fel kellett törni őket.

Elég trükkös cuccokat csináltak. Egymás utáni hívásokra mindig visszadta a függvény
például a VAX-os user neved karaktereinek bitképét soronként, meg hasonló marhaságok.

Első díj egy csomag 5 1/4-es 3M floppy volt. hehehe ...

Az első jogász szakestről csak az eredményeket volt szerencsém látni. Akkor még tán 1. vagy 2. évesek lehettünk.
Mindenesetre a jogász lyányok széles jókedvükben egy szál bugyiban csúszkáltak le az E/1 lépcsője mellett. Első 20 percben taj részeg lett a társulat. Állítólag szétkapták a menzát.
Egy ideig nem is engedélyezte nekik a rektor a szekestezést.
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Nekünk nem volt számgraf (mérés- és aut. szak). A menza szétkapása előtt mi már eljöttünk, de most, hogy mondod, tényleg volt utána némi botrány...

Nekem is csak azért volt, mert akkor még gépészmérnöknek készültem, aztán
harmadévben gyorsan átigazoltam én is Mérés és automatizálásra.
Ajtonyiéknál egy cseppet jobb volt a légkör.

Bár a vége felé Tóth Tibor prof.doc.inc.dr.űberegyetemiszakisten
tolta a marhaságait az utazóügynök problémáival, a múltbeli hajdef@szák is voltunk-kal. :))
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Hogyúgyvan... Nekem üzinfóból az jut eszembe, amikor Zsiga (gyakvez) egy CATIA-s bemutatón megkérdezte, hogy a rendszer által megadott megmunkálóközpontra generált NC-kódot a technológus hol, hogyan tudja megnézni és belejavítani, ha kell... CAD/CAM rulez :9 Csodálkozott is a bemutatót tartó külországbeli emberke a kérdésen erősen :-))

Most nézem, hogy 2007 nyarától Ő lett a tanszékvezető Vadász Dénes után.

Apropó, 0x7c4-0x7ca - ez a balekneve ??? :))))

Mi voltunk az első Informatika modulos évfolyam az NME-n.
Ahogy végeztünk, rögvest kar lett belőle :)
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Az két évszám :-P Kovács lacinak Ko-Vax lett a neve, a -talán- második VMS-es óránkon elhasalt (diszpusztulás) Microvax-II nyomán -- utána mentünk az Indigo-kat nyúzni...

Stimmel. :)

VIGYÁZAT AZ ADATOK DOLGOZNAK!

Az adat mindig erősebb a legátgondoltabb algoritmusnál is.
Rossz adatszerkezettel semmilyen program nem képes jó eredményt produkálni.

Csak egy könyvet szeretnék a témához ajánlani :
Tóth Bertalan, Lapteva Natalia : Programozzunk C++ nyelven! (ComputerBooks, Budapest, 2005, ISBN: 963 618 301 5)
Nekem tetszett, jól leírja az alapokat is, szerintem egy kezdőnek is használható.

-------------
I don't want to achieve immortality through my work... I want to achieve it through not dying. - Woody Allen

K:Hány darab C++ programozó kell egy villanykörte kicseréléséhez?

V:Az a baj, hogy még mindig algoritmikusan gondolkozol. Egy jól megtervezett villanykörte-objektum örökli a "kicserélés" metódust az általános villanykörte-osztályból, ezért elég egyszerûen egy "cseréld ki magad" üzenetet küldeni neki.

a messaging tudtommal csak j2eeben van nativ, amugy megkell venned mondjuk az ibm mqt, es akkor kuldozgethetsz uzenetet c++ban is :)

addig maximum metodusokat hivhatsz

"addig maximum metodusokat hivhatsz"

Metodusokkal kuldesz uzenetet ojjektumoknak, szerintem az elotted szolo is igy gondolta...

_________________________________________________________________________
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Arról nem is beszélve, hogy hány módja van (c++ alatt is, ingyen) az üzenetküldésnek.

meselj, hany modja van.

a signalokkal jatszas meg ez az nem ennek

a szakirodalom a messaginget egyaltalan nem hasznalja erre, IMHO, persze FIXME, ha megis, de en meg sehol nem lattam.
teljesen mast jelent.

A módok taglalásába inkább nem mennék bele, de alapvetően olyan dolgokra gondoltam, mint pl. a CORBA és XMPP (Jabber). A második mondatod gondolom az akar lenni, hogy a signal-ok és társaik nem érnek. :)

OO terminológiában (magyarul biztosan) használják objektum metódusának hívására az "üzenetküldés" kifejezést.

jo, corba es xmpp elfogadva, ebben igazad van

nem ismerem magyarul hogy mondjak ezeket, kifordultam az elso ilyen eloadas utan az ajton mikor meghallottam par kifejezest es elhanytam magam

+1

8D

A nem. Csak tetszik a magabiztossag, ami nem is olyan nagy baj.
8D - cool glasses, happy smile

Ez is uzenetrol szol:

struct Message {
// ...
};
void server(queue<Message>& q)
{
 while(!q.empty()) {
    Message& m = q.front(); // üzenet elfogása
    m.service();      // a kérést kiszolgáló függvény meghívása
    q.pop();        // üzenet törlése
 }
}

ez egy masfajta uzenet, itt a celzott objektum speciel szenalapu:

Response_box db(message.c_str(), "Folytat","Mégse","Ismét");

A masik a "nativ", ami azert mindig kerdeses egy eredetileg interpreter nyelvtol.

elso: ez mar valami messaging implementacio. azonban ez nem all keszen IMHO ingyen (jo, fent lelottek, hogy corba pl van), latod,
ezt is te irtad meg :P

a szenalapu elolennyel valo kommunikaciot meg en sosem hivnam "messaging"nek, bar izlesek es pofonok :) lehet a magyar szakirodalomba
igy kerult be, de azzal a szakforditoval is elbeszelgetnek.

szerintem ezt a vonalat ne erőltesd, nem jutsz vele messzire.

1 példa: GPL-es Qt.

Vegigolvastam az irasodat, es erre a konkluziora jutottam:

Tudod te egyaltalan, hogy mit akarsz a programozassal?

Magyarul: szerintem eloszor dotsd el mi az a program amit meg akarsz irni (tuzz ki egy elerendo celt) es utana valaszd meg a nyelvet! Ha lesz celod, akkor nem fogod fele uton abbahagyni a tanulast!

én ezt a sok kommentet nem bírom megemészteni
én nem tudok énekelni... nem is fogok tudni, mert nincs hangom... nem is lesz...
úgyhogy nem leszek énekes...
nem kell mindenkinek programozni.. 2 év vagy mennyi elég sok, én ennyi idő alatt rájöttem, hogy nem tudok énekelni