Dreamlinux 3.0 Beta3

 ( SCD | 2008. február 12., kedd - 22:30 )

"Mert az álmok valóra válhatnak", áll a Dreamlinux honlapján. A fejlesztők nem is tétlenkedtek, az alapoktól kezdték újra a disztró építését. A rendkívül kevert, Debian / Kanotix / Morphix bázist elhagyva már tisztán Debian stable ágra épül az új kiadás.

Jelentős változás a disztribúció életében, hogy az eddigi Xfce alap mellé bekerült a GNOME is, mint választható grafikus felület. A telepítés - ami nálam a partícionálás után nagyjából 10-15 perc alatt el is készült - a ma már mindennapinak számító LiveCD bebootolása után indítható egy meglehetősen egyszerű felületről. A disztribúció nem titkolt célja, hogy egy könnyen kezelhető és dekoratív operációs rendszert adjon a felhasználók kezébe. Ugyan mindkét kitétel szubjektív, de az első pár óra használat és felületes vizsgálódás után talán megkockáztatható, hogy ettől még távol van. Azonban jó úton halad a céljai felé.

A projekt honlapja itt. Letölthető innen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"Hogyha két életem volna, az egyik gyengéd volna
Magadhoz lancolhatnad
De a masik örök volna, s ha a vilag elpusztulna
Akkor is tovabb lobogna"
(Piramis együttes)

No ebben az örök életben talán lenne elég időm kipróbálni rengeteg Linux terjesztést is. :-{)E

Akkor mar inkabb az elive http://www.elivecd.org/
Enlightenment 17-el. A gepkovetelmenyek is sokkal jobbak mint egy compizos
csodanak.

Mert a "compizos csodaknak" milyen gépkövetelményei vannak? Csak azért kérdem, mert egy 900 MHz-es Celeron-on 512MB RAM-mal és Intel GPU-val hasít.

--
trey @ gépház

Sőt a compizos csodáknak kisebb az igényük, hiszen a videokártya megcsinálja azt, amit a CPU-nak kellene.

Egyébként meg akartam nézni ezt ez ELive csodát is, de szigorúan támogatáshoz kötött a letöltés. :-( Tehát fizetni kell érte, különben nem tudod letölteni. Érdekes hozzáállás.

A DreamLinux viszont nekem elsőre nagyon tetszik. Főként, hogy egy két kattintással saját disztribúciót tudok létrehozni. Kipróbálásra betöltöttem VirtualBoxba. Szép grafikus módon indul, indulás kb. 1 perc. Felinstalláltam az xmahjongg és a qgo programokat, majd készítettem egy saját disztribúciót.
Újraindítás után már ott volt a két program is, igaz, hogy automatikusan csak a qgo került be a menübe.

valami development verziot lelehet

"A disztribúció nem titkolt célja, hogy egy könnyen kezelhető és dekoratív operációs rendszert adjon a felhasználók kezébe." - Ahogy a honlapjukon a kepernyokepeket elnezem, inkabb az a nem titkolt celjuk, hogy egy az egybe lemasoljak az OS X feluletet.

Na, ezek szerint az dekoratív és könnyen kezelhető. Mi a probléma?
---
;-(

Én úgy láttam, hogy a Morphix bázis azért megmaradt. Bejelentkezés után a terminálban morph@morphix: a prompt. :-)

na, elkéstem: előző hozzászóláshoz +1 :-)

Kiigazítanám magam.
Én véletlenül a 2.2-es DreamLinux-ot próbáltam, nem a hírben szereplő, még béta állapotú 3.0-ast. Ebben tényleg nem láttam Morphix nyomokat.
Viszont ez a 3.0-ás szerintem visszalépés a 2.2-eshez képest.
Szöveges induló képernyő, hiányzik a legfőbb szolgáltatása a disztribúció készítés, virtualboxban ráadásul el sem indult grafikusan, csak egy dpkg-reconfigure xserver-xorg után.
Bekerült a gnome támogatás, xfce mellett már ez is választható, emiatt kikerült pár program.
Már régóta kerestem egy gyors, könnyen testre szabható, sok szolgáltatással (programmal) rendelkező, szép live disztribúciót. ( Eddig a Knoppix volt ebből a szempontból a legjobb, bár a testreszabás nem egy leányálom benne.) Ezt a 2.2-es DreamLinuxban meg is találtam. A 3.0b3 viszont óriási csalódás nekem, az általam fontosnak tartott tulajdonságokat szinte mindet kigyalulták.

Ha a MKDistro-ra gondolsz akkor benne van,(mkd_liveremaster) a 2.2 bol ismert temazott grubbal es a szurke dreamlinuxos hatterrel es progress savval indul. En egy kulso hdd-re tettem fel es viszonylag gond nelkul ment minden, leszamitva par aprosagot.

En is felraktam a 3.0Beta-t. Szerettem volna megnezni a 3D-s dolgokat. Utanaolvastam a honlapon, hogy mit kell felrakni, es ott az volt, hogy keressek valami Ati-Nvidia install gombot a D** menuben. Sajnos ilyet egyaltalan nem talaltam, igy felraktam az alapkent ballitott repositorybol a 3 nvidia**** csomagot. Ezek utan sem ment a dolog (hiaba Activate-ltem a gyorsitast), akkor sem.

ti hogy csinaltatok, hogy mukodjon?